Liigat

Liigan toimitusjohtaja vei EräViikinkien valmentajan kommentit tutkintaan – ei rangaistuksia

07.03.
2017
18 Kommenttia
4
Liigat

Markus Huhtimo ei saanut rangaistuksia lehdistötilaisuuden lausunnoistaan.

Toissa viikolla uutisoimme EräViikinkien valmentajan Markus Huhtimon avautumisesta M-Team-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Kyseiset kommentit etenivät lopulta Salibandyliigan kurinpitoryhmän tutkittavaksi.

Lehdistötilaisuudessa Huhtimo latasi kritiikkiä niin ottelutapahtumaa, ottelun erotuomareita kuin myös vastustajajoukkue M-Teamia kohtaan.

Salibandyliigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen pyysi sarjavastaavan kanssa liigan kilpailu- ja kurinpitoryhmää tutkimaan, onko Huhtimo rikkonut lausunnoillaan toimihenkilösopimustaan.

Asiassa ei kuitenkaan määrätty rangaistuksia Huhtimolle.

Tapauksen raportissa Huhtimon yleisiä kommentteja arvioidaan seuraavanlaisesti:

EräViikinkien valmentaja Markus Huhtimo on lehdistötilaisuuden juontajan kysymykseen vastatessaan harmitellut ottelun ja ottelutapahtuman vaisuutta ja antanut ymmärtää, että ne tuskin antoivat ottelua seuranneille katsojille kovinkaan edullista kuvaa sarjan tasosta. Puhuessaan tarpeesta ”vetää haalarit ylle” ja sanoessaan, että väitteet Salibandyliigaan pääsyn liian matalasta kynnyksestä pitävät paikkansa, Huhtimo antaa ymmärtää olevansa tyytymätön illan vastustajan M-Teamin panokseen ottelussa.

Etenkin Markus Huhtimon vastustajaan kohdistuvien kommenttien voidaan ymmärtää ilmentävän kunnioituksen puutetta Huhtimon omaa joukkuetta pienemmillä resursseilla toimivaa heikommin menestyvää joukkuetta kohtaan. Huhtimon sanomisia tulee kuitenkin arvioida kokonaisuutena ottaen huomioon koko keskustelun luonteen ja Huhtimon
puheenvuoroa edeltäneet puheenvuorot. Edeltävän keskustelun teemana oli ollut joukkueiden tasoerosta juontunut ottelun jääminen tapahtumana vaisuksi.

Ensimmäisenä haastateltu EräViikinkien pelaaja oli harmitellut, ettei ottelusta jäänyt käteen oikein muuta kuin kaksi pistettä, ja seuraavana kuultu M-Teamin pelaaja oli varsin suoraan myöntänyt, ettei edes joukkue itse ollut nähnyt ennalta mahdollisuuksia ottelun voittamiseen, mikä oli näkynyt M-Teamin otteissa. Huhtimon puheenvuoro oli jatkoa keskusteluun ottelun vaisuudesta, ja hänen vastustajaan liittyvät kommenttinsa on nähtävä vastauksena vastapelaajan juuri kuultuihin kommentteihin, joista ilmenevään jo ennalta alistuneeseen asenteeseen Huhtimo oli pettynyt.

Kun vielä lisäksi Huhtimon kommenttien sävynä oli selkeästi huoli lajin pääsarjan tasosta ja tasaisuudesta ja hän nimenomaan mainitsi toivovansa asiaan keksittävän parannuksia, ei ole perusteita katsoa, että hän olisi sanomisillaan aiheuttanut huomattavaa vahinkoa seuralleen, salibandylle tai urheilulle yleensä. Lajin eettisiin periaatteisiin kuuluvat myös rehellisyys ja avoimuus, ja toimijoiden oikeuksiin ja jopa velvollisuuksiin kuuluu myös havaitsemiensa epäkohtien nostaminen julkiseen keskusteluun muita osapuolia kunnioittavalla tavalla.

Huhtimon tuomareihin kohdistuneita kommentteja arvioitiin näin:

Markus Huhtimo on nostanut esiin ottelun erotuomarien otteet yhtenä ilmentymänä koko ottelun ja ottelutapahtuman vaisuudesta. Vaikka Huhtimon käyttämä ilmaus ”uskomatonta sontaa” onkin kärjistetty ja tarpeettoman alatyylinen, se on ymmärrettävissä kansanomaisena tapana kertoa Huhtimon olleen tyytymätön
erotuomarien suoritukseen ja hänen mielestään ulospäin näkyneeseen asennoitumiseen ennalta selvään otteluun. Erotuomarien suorituksen nimittäminen ”sonnaksi” ei ole toivottavaa eikä hyväksyttävänä pidettävää kielenkäyttöä salibandyssa, jossa lähtökohtana ja edellytyksenä on kaikkien toimintaan osallistuvien ihmisten keskinäinen
kunnioittava esiintyminen. Ilmaisu on kuitenkin vain pieni yksittäinen osa Huhtimon pitkää puheenvuoroa, jonka tarkoituksena ei ole ollut erotuomarien tai kenenkään muidenkaan yksittäisten henkilöiden loukkaaminen. Huhtimon tarkoituksena on pitkällä puheenvuorollaan ollut kiinnittää huomiota salibandyliigan joukkueiden välisiin suuriin
tasoeroihin siinä tarkoituksessa, että asialle tehtäisiin jotain. Kyse on ollut salibandyliigan toiminnan asiallisesta arvostelusta eikä loukkaamistarkoituksessa esitetystä ilmaisusta. Vaikka Huhtimon erotuomareista käyttämä ilmaisu on sinänsä ollut sopimaton, kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo, että tässä asiayhteydessä ja rakentavassa tarkoituksessa esitettynä se ei kuitenkaan ole ollut niin moitittava, että olisi mielekästä laskea
rankaisukynnystä tämän tasoiseen suulliseen kommenttiin puuttumiseen.

Raportti on kokonaisuudessa luettavissa tästä linkistä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Lauselma
07/03/2017
Erotuomareista Huhtimo lausuu tallenteelta litteroiden, että "…siis ihan dumareist lähtien
et ku kattoo tota paria joka tänään tonne asteli et ni kuinka paljon tavallaan niinku et jos
pelaajat tekee helppoja virheitä ni paljon noi dumarit siis nehän oli tänään niinku ihan...
vaikkei peli sillei niinku ollenkaan ratkennu niihin mutta jotenkin niistäkin niinku näki et se
kerto mun mielestä ihan pelin kuvan... kaverit tuli niinku oikeesti paikalle ja niinku ihan
uskomatont sontaa”.
Tolkun ihminen
07/03/2017
Harvinaisen järkevästi perusteltu päätös, jossa kommenttien konteksti on osattu ottaa huomioon. Olen positiivisesti yllättynyt.
Dumari
07/03/2017
Kaikennäköisen sonnan setvimiseen sitä näköjään joudutaan käyttämään ihmisten aikaa. Mutta tuli ainakin hyvin päätettyä ja perusteltua, vaikka edes korvausta ei kurinpitoryhmä tuostakaan työstä saa.
Dorka666
07/03/2017
Kyllä. Jokaisella oikeus mielipiteeseen, ihan sama tykkääkö kaikki. Tätä lisää ei ainaista virkamies skeidaa ja ainaisia miljoona kertaa kuultuja jargoneita.
Tieto
08/03/2017
Hiljaiseksi vetää kaikilta osin. Nähtyäni videohaastattelun, jota ei EV tarjonnut, voin vain kysyä. Menikö Huhtimon ilmaveivi maaliin tasoittavana laukojana?
Buaaaah!
08/03/2017
Kurinpitäjä linjaa: "uskomatonta sontaa"on kansanomainen tapa ilmaista olleensa tyytymätön tuomareiden suoritukseen! Niin se varmaan sitten on. Mutta näkisin kyllä, että valmentaja ei ole asemansa vuoksi ihan perus kansanmies, joka voi päästellä päräyttäviä kommentteja jätkämäiseen tyyliin. Esiintymiskoulutusta sinne huippuvalmentajan tutkintoon!
Slinjat kuntoon
08/03/2017
Jossain pelissä kun sanoo dumarille et maju pelaajat saa täällä tehdä mitä vaan niin tulee peli pannaa heti mut kun antaa pitkällä kaavalla dumareista paskaa niin ei saa mitää ok tää on siis linja
Juntti
08/03/2017
Huhtimo on toiminut rakentavassa tarkoituksessa, toteaa kurinpitolautakunta, ja jatkaa: Kyse on ollut salibandyliigan toiminnan asiallisesta arvostelusta.

On pakko lopettaa tämän lajin seuraaminen. Ei tule hyvät fiilikset ollenkaan.
Pelleilyä
08/03/2017
Näiden suurseurojen temput katsotaan aina läpi sormien mutta auta armias kun jostain pikkuseurasta joku sanoo jotain niin ei paljon rangaistuksia lievennetä....
Danny
08/03/2017
Mielestäni suurin ongelma salibandyväellä on, että harrastajamäärien kasvu ja hieman kasvanut medianäkyvyys on nostanut pissan aika rajusti hattuun varsinkin lajiaatelisien ja salibandyn "idoleiden" keskuudessa. Kuvitellaan lajin olevan iso, kun harrastajamäärissä kilpaillaan perinteisten lajien kanssa. Pitäiskö taas vähän höllätä solmua ja olla ihan oma itsensä, eikä esittää väkisin sitä mihin ei ole vielä rahkeita.
Juntti 2
08/03/2017
Kyllä olen samaa mieltä Juntin kans että tästä lajista menee mielenkiinto,kun tälläiset persoonat,kuin Hutimo saa laukoaa mitä sattuu keltainen neste päässä. Hyvää Kevättä kaikille.
alakatsomo
08/03/2017
Muistan huhtimon pelivuosilta vain, että hyppi voltteja ja provosoi. Vieläköhän tekee voltteja..
Jep jep
08/03/2017
Täälläkin sen toisiaan näkee, että mikä on toisen mielestä asiallista on toisen mielestä epäasiallista. Ei noiden v-alkuisten voima- tai tehostesanojen viljely, tai sontaa-sanan käyttö tee mielestäni kommenteista tai kannanotoista yhtään sen asiallisempia tai aikuismaisempia. Ymmärrän, että kun pukkaa teiniangstia päälle, niin juttujen värittäminen on coolia. Mutta Huhtimo ei taida ainakaan biologiselta iältään enää kuulua tähän porukkaan.
ET soittaa kotiin
08/03/2017
Asiasta aivan toiseen: Pääkallolle iso hattu, ettei sivustolla näy klikki-otsikoita vaan journalistisesti hyviä otsikoita! :)
Analyytikko
08/03/2017
Tässä olisi ollut liigalla erinomainen tilaisuus tehdä nk. linjanveto ja näyttää sekä sisäisille toimijoille osapuolten keskinäisestä (ammattimaisesta) kunnioituksesta, että ennenkaikkea ulkopuolisille minkälaista viestintää halutaan välittää lajista sekä minkälaista lajikulttuuria halutaan luoda.

Liigalla pitäisi olla selkeä ohjeistus että sakotussysteemi olemassa tämmöisille - lajiin kuuluttamille - ylilyönneille.

Surullista.
Johtaja
08/03/2017
Katsoin tuon lehditötilaisuuden tallenteen ja olin todella hämmästynyt. Mistä lähtien valmentajan pitää alentua teini-ikäisten tasolle ja ulosanti on kuin jakomäen ostarilla.

Lisäksi videon perusteella käy myös vanha totuus selväksi. karismaa ei voi ostaa,
Silvio B.
08/03/2017
Olen utelias tietämään, mitä se Salban pelaaja mahtoi sanoa vain lähimpien kuullen tuomarille että sai siitä 37 minuuttia rangaistukseksi.
Valmentajien tasosta voisi keskustella myös
08/03/2017
Onko tämä täysi-ikäisen miehen puhetta:
"…siis ihan dumareist lähtien et ku kattoo tota paria joka tänään tonne asteli et ni kuinka paljon tavallaan niinku et jos pelaajat tekee helppoja virheitä ni paljon noi dumarit siis nehän oli tänään niinku ihan...
vaikkei peli sillei niinku ollenkaan ratkennu niihin mutta jotenkin niistäkin niinku näki et se
kerto mun mielestä ihan pelin kuvan... kaverit tuli niinku oikeesti paikalle ja niinku ihan
uskomatont sontaa”.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.