Pääkalloennakko: LeBa SB-NST – Etelä-Karjalan ylpeys vaakalaudalla

Tässä taisteluparissa riittää kokemusta. Johtaako Petri Väänänen (vas.) sarjanousija LeBan kuiville vai pelastaako Arto Vainikainen NST:n toiselta perättäiseltä putoamiselta? Kuvat: Iiro Karesniemi ja Jari Turunen

Tässä taisteluparissa riittää kokemusta. Johtaako Petri Väänänen (vas.) sarjanousija LeBan kuiville vai pelastaako Arto Vainikainen NST:n toiselta perättäiseltä putoamiselta? Kuvat: Iiro Karesniemi ja Jari Turunen

Miesten Divarista tippuu tänä vuonna aiemman kolmen joukkueen sijaan kaksi joukkuetta. Tällä kaudella toiseksi ja kolmanneksi viimeisen välillä käydään playout-sarja, jonka häviäjä tippuu 2. divisioonaan ja voittaja säilyy sarjassa. Playouteissa kohtaavat LeBa SB ja NST.

Lähtökohdat:
LeBa lähti kauteen sarjanousijana, joka vieläpä saavutti sarjaportaan vaihtumisen ylemmäs kabinetin kautta. Siltä ei juurikaan odotettu mitään, mutta se on onnistunut pelaamaan suhteellisen hyvän kauden. Jälleen kerran todella tasaisessa sarjassa LeBa jäi ainoastaan viiden pisteen päähän pudotuspeleistä. Kolme edellä olevaa, sarjapaikkansa säilyttänyttä joukkuetta (FBC Turku, Blue Fox ja ÅIF) jäivät vain pisteen päähän.

Kontiolahdella kotipelinsä pelaavan LeBan kärkinimet Tatu Könönen ja Petri Väänänen ovat joukkueelle kaikki kaikessa, mutta he ovat saaneet suhteellisen hyvin tulitukea ennakko-oletuksiin nähden. LeBa on pelannut läpi kauden tiukkoja kamppailuja, ja se lähtee playout-sarjaankin kahden voiton putkessa.

NST:llä perättäisiä voittoja on alla playouteihin lähdettäessä kolme, mutta tilanne on isossa kuvassa ehkä LeBaa kehnompi. Sarjataulukossa joukkueiden välille jäi eroa vain piste, eikä NST siis myöskään ollut kuin kuuden pisteen päässä playoff-viivasta kauden päättyessä. Suoran säilyjän paikalle ero oli kaksi pistettä. Tästä huolimatta trendi on Lappeenrannassa huolestuttava siinä mielessä, että joukkue tippui viime kaudella liigasta, ja tällä kaudellakin tappioita on tullut selvästi enemmän kuin voittoja.

Monesti puhutaan voittamisen kulttuurista, mutta NST:n kohdalle on viime kausien aikana kasvanut varmasti jonkinasteinen häviämisen kulttuuri. Näin mollivoittoista kahta kautta voi olla vaikea kääntää voimavaraksi kovassa paikassa. Toki joukkue on muuttunut tälle kaudelle paljon ja vastuunkantajiksi ovat nousseet uudet nuoret pelaajat Joonatan Kovasen johdolla. Heissä on paljon ulosmittamaatonta potentiaalia, myös tiukoissa paikoissa.

LeBa lähtee sarjaan odotukset ainakin jollain tasolla ylittäneenä sarjanousijana, kun taas NST:n lähtökohta on oletukset alittaneen entisen liigajoukkueen rooli. Perttu Kytöhonka joukkueen päävalmentajana on painottanut prosessin tärkeyttä, ja nyt sen prosessin on nytkähdettävä myös tulossarakkeessa voitoiksi, sillä muuten pelit jatkuvat pitkäaikaisen pääsarjajoukkueen osalta kakkosdivarissa.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset menivät tasan runkosarjassa, kun kumpikin voitti kotiottelunsa maalilla. Tiedossa lienee siis todella jännittävä ottelusarja.

Knopit:
LeBan paras pistemies Tatu Könönen on varsin mielenkiintoisessa tilanteessa. Hän on joukkueensa johtava pelaaja ja tehopisteiden nakuttelu lepää paljon hänen harteillaan. Mikäli hän onnistuu mainiosti ja auttaa joukkuettaan voittamaan NST:n, tiputtaa hän samalla oman kasvattajaseuransa pääsarjakartalta. Josbaakin urallaan edustanut Könönen on pelannut NST:n edustusjoukkueessa Divaria kaudella 2010-11 ja liigaa kaudella 2011-12.

Taistelupari:
Petri Väänänen, LeBa SB – Arto Vainikainen, NST

Tässä parissa kohtaavat kaksi pelaajaa, jotka ovat kahden edellisen kauden aikana tippuneet Salibandyliigasta ollessaan johtavia pelaajia omassa joukkueessaan. Kauden 2014-15 päätteeksi Josba putosi 26 vuoden liigataipaleen jälkeen Divariin, ja Petri Väänänen oli tuolloin yksi joukkueen kulmakivistä. Viime keväänä puolestaan NST-konkari Arto Vainikainen ei onnistunut avittamaan joukkuettaan säilymään liigassa. Kummankin kokeneen kehäketun panosta tarvitaan varmasti kovassa paikassa. Kumpi joutuu jälleen kokemaan tippumisen kovan kohtalon?

Kauden aiemmat kohtaamiset:
22.9.2016 LeBa-NST 4-3
9.12.2015 NST-LeBa 5-4

Näin pelataan:
La 11.3. 17:00 LeBa SB–NST Kontiolahden LH
Su 12.3. 18:30 NST–LeBa SB Huhtiniemen LK
Ke 15.3. 18:30 LeBa SB–NST Kontiolahden LH (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Äärimmäisen tasaista tulee olemaan ja Pääkallo.fi uskoo, että kolmanteen peliin mennään. LeBa aiheuttaa NST:lle shokin tiputtamalla lappeenrantalaiset kakkosdivariin voitoin 2-1.

22 comments

  1. Minusta on todella sääli jos NST putoaa. Oli hieno käydä Lappeenrannassa liigapelissä viime kaudella, puitteet olivat vähintäänkin kunnossa.

    Mutta pelaamalla ratkotaan, niin kunnioitetaan tulosta.

  2. Leba vie voitot 2-0 tai 2-1 mutta joka tapauksessa nst 2 divariin

  3. Muistan sanomalehti Karjalaisen jutun kun Josba oli tippunut ja seuraava kausi oli alkanut tai alkamassa. Antti Ruokonen kritisoi pudonneen joukkueen pelaajia taisi olla ettei pystynyt tiivistämään kokoonpanoa, kun pelaajat olivat puhki ja jotain taisi olla ettei kesätreeneissä aina porukkaa ollut. Nyt näitä pelaajia Lebassa, joten ehkä tässä Nst:llä iskun paikka, jos pystyvät väsyttämään Leban pelaajat. En täysin Ruokostakaan ymmärtänyt, sillä en taida saisiko joukkueen sisäisiä asioita näin julkisesti kommentoida vai miten ne joukkuepelin sisäiset säännöt menee?

  4. Huomenna sitten sinetti NST:lle ja tälle ”twiitti” Kytöhongalle,täys pannukakku koko kausi ja taitaa ton seuran taru olla taputeltu .Ei tuon enempi vihkoon voi vetää ,kaks kautta ja kakkosdivariin !

  5. Hyvä ja Onnea Leba?Nakkiset sormet kaatui upeasti 10-2?Tsemppiä Leba huomiseen peliin?????

  6. Nyt ei näytä hyvältä Nst:n kannalta.
    Peli on pahasti sekaisin.Muutama kokeneista pelaajista olisi pitänyt jo laittaa viime kesänä kuntokuurille ja ravintovalmentajalle !
    Porukan junnut sentään yritti edes taistella.

  7. Tsemppiä Leba! Huomenna voitto kotiin.
    Ps. Olispa outoa jos PoNoVo nousisi ja Nakit tippuisi

  8. Olisi kieltämättä. Ja mikäli NST nyt putoaa kakkoseen? Niin epäilen ettei heti nouse takaisin.

  9. Kertokaa joku viisaampi että miten tää nyt menee, tippuuko tämän parin häviäjä suoraan kakkoseen?

  10. Sori, komento takas siellähän se lukee tossa jutussa. Pitäisi ehkä nekin lukea vaikka nää kommenttikentät on monesti missä totuudet kerrotaan 🙂

  11. Milläpä meinaa NST valmentaja herätellä porukkansa? Palaako Monttu maalille? Nyt ei ehdi kuntokuurille eikä sinne ravintovalmentajalle mennä.

  12. No höh…jännäksi menee.Keskiviikkona sit lukemat toisinpäin?Tsemppiä Leba edelleen?

  13. Taitaa olla niin, että Monthan – Naumanen taistelupari tämän sarjan ihan oikeasti ratkaisee.

  14. NST:ltä kyllä rapsakka yv-peli sunnuntaina. Taisi leba:lta loppua peli-ilo siihen. Onkohan Ruippo kokoonpanossa keskiviikkona?

  15. Mahtaa loppua nst pelaajien peli ilo vähäksi aikaa kun keskiviikkona viimeinen 1 divari tason peli tältä kaudelta = 2 divari odottaa