Juniorit

Pääkalloennakko: Mestari vaihtuu A-tytöissä – PSS vakuutti runkosarjassa

24.03.
2017
3 Kommenttia
10
Juniorit

PSS oli hurjassa viressä tyttöjen SM-sarjan runkosarjassa. Kuva: Jari Turunen

Tyttöjen SM-sarjan puolivälierät starttaavat perjantaina kolmen ottelun voimin. Ohessa on ennakkomme pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelupareista.

Runkosarjan päätteeksi pelatut playoff-karsinnat eivät tuoneet muutoksia tyttöjen SM-sarjan pudotuspelijoukkueisiin, kun sekä runkosarjan seitsemäs FBC Loisto että runkosarjan kahdeksas Classic selvittivät karsintaottelunsa 1. divisioonan kärkijoukkueita vastaan. Sarja oli keskikastin osalta tasainen, joten pudotuspeleistäkin on odotettavissa tasaisia taisteluja. Runkosarjassa erottui selkeästi PSS, joka pelasi kauden ilman pistemenetyksiä. Loput joukkueet sitten pelasivatkin enemmän ristiin. Varmaa on kuitenkin se, että mestari vaihtuu, sillä viime kaudella kannua nostanut M-Team jäi tällä kaudella kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

Ennakointia vaikeuttavat puolivälierävaiheessa myös naisten pudotuspelit, joiden pelit menevät osaltaan päällekkäin tyttöjen pudotuspelien kanssa. Naisten pudotuspelejä samaan aikaan pelaavat PSS, Koovee, TPS, SB-Pro ja Classic. Näistä pienin vaikutus rosteriin on todennäköisesti Classicilla, kun taas toisen tamperelaisjoukkueen vuonna 1997 syntyneiden ikäluokka muodostaa sekä suurelta osin naisten että tyttöjen joukkueen rungon. Merkittävä vaikutus liigan peleillä on myös TPS:n rosteriin, kun taas SB-Pro on nojannut vahvasti peruskokoonpanoonsa tyttöjen puolella. Suurin positiivinen vaikutus on EräViikingeillä, sillä naisten pudotuspelit jäivät tänä vuonna väliin ja erityisesti maalintekovoimaa löytyy lisää naisten riveistä.

Puolivälierät pelataan paras kolmesta systeemillä eli kahdella voitolla mennään välieriin. Ensimmäiset ottelut pelataan jo perjantaina 24.3. ja viimeistään tiistaina 28.3. ovat välieräjoukkueet selvillä.

PSS – Classic

Lähtökohdat:
Runkosarjan puhtaalla pelillä voittanut PSS valitsi sijoille 7-8 sijoittuneista joukkueista Classicin, joka selvitti karsinnassa OFBC:n lukemin 5-2.

PSS hoiti runkosarjan suvereenilla tavalla ja joukkue myös pelasi suurelta osin samalla rungolla koko sarjan ajan. Päästettyjä maaleja joukkueella on keskimäärin reilu kolme ja tehtyjä melkein kahdeksan, joten joukkueen pelaamisesta ei juuri heikkoja kohtia löydy. Suurin vastustajan tekemä maalimäärä yksittäisessä ottelussa oli kuusi kappaletta ja joukkueen ykkösmaalivahti Pinja Askola poimi koppeja lähes 83 % tasolla. Joukkueen pistekärki oli Juulia Nurme 20+10 tehoin, mutta tasaisuudesta kertoo se, että kaikkiaan yhdeksän pelaajaa teki 15 tehopistettä tai yli.

Classicin runkosarja oli tasaista suorittamista eikä suora pudotuspelipaikkakaan ollut kuin kahden pisteen päässä. Joukkueen vahvuus löytyy puolustuspäästä ja ykkösmaalivahti Noora Rantalan 85:tä lähentelevä torjuntaprosentti on todella vakuuttava, etenkin kun torjuntoja on kertynyt kaikkiaan 344 kappaletta runkosarjan aikana. Joukkueen haasteena onkin ollut maalinteko, sillä tehtyjä maaleja on vain 66 eli noin 3,7 per ottelu. Maalinteossa ja hyökkäyspään tehoissa joukkueesta erottuvat selkeästi Jenna Ruokostenpohja ja Julia Woivalin, joille molemmille kertyi tusina tehtyjä maaleja.

PSS on totuttu näkemään tyttöjen SM:n loppukahinoissa, tosin viime vuonna Porvoon tytöt olivat vahvistamassa Sipoon ÅIF:ia, joten PSS:n mitaliputki katkesi. Tälle kaudelle kasaan saatu joukkue on edennyt erittäin vakuuttavasti eikä heikkoja hetkiä ole tullut vastaan. Classicin kausi on positiivismerkkinen ja joukkue on pelannut omilla vahvuuksillaan ja napsinut voittoja myös ylempänä lopullisessa taulukossa olevilta. Kumpikaan ryhmä ei erityisesti tule elämään kokoonpanon osalta, joten kovin suuria muutoksia voimasuhteissa ei ole pudotuspeleihinkään luvassa.

Taistelupari:
Juulia Nurme, PSS–Noora Rantala, Classic
Tässä taisteluparissa tiivistyy oikeastaan tämän otteluparin tarina. Classicin mahdollisuudet ovat hyvässä puolustuspelissä, jonka viimeisenä lukkona on maalivahti Rantala. Porvoo taas tulee hyökkäämään laajalla rintamalla, jonka johtotähtenä on yli maalin per peli tehnyt Juulia Nurme.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
11.12.2016 Classic – PSS 1–6
5.3.2017 PSS – Classic 5–2

Näin pelataan:
La 25.3. 17.00 PSS – Classic Porvoo SBH
Su 26.3. 18.30 Classic – PSS Tenniskeskus Tampere
Ti 28.3. 18.30 PSS – Classic Porvoo SBH (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tappioton runkosarja on hyvä osoitus Porvoon iskukyvystä tällä kaudella, joten otteluparin ennakkosuosikista ei ole epäilystäkään. Vaikka Classic saisikin puolustuksensa betonoitua, on vaikea kuvitella, että se pystyisi kahta ottelua sarjassa millään voittamaan, näin välieriin menee Porvoo.

Koovee – FBC Loisto

Kooveen A-tyttöjen ja naisten liigajoukkueen runko koostuu paljolti samoista pelaajista. Kuva: Esa Takalo

Lähtökohdat:
Koovee keräsi runkosarjassa riittävästi pisteitä erottuakseen keskiryhmästä kakkospaikalle ja otti sarjasijoituksen mukaisesti vastustajakseen playoff-karsinnassa selkeän voiton ottaneen runkosarjan seitsemännen FBC Loiston.
Tyttöjen SM-sarjan toinen kestomenestyjä PSS:n ohella viime vuosina on ollut Koovee ja nytkin rutinoinut tamperelaisryhmä pelasi vahvan runkosarjan. Koovee on operoinut tällä kaudella laajalla ryhmällä, jossa on ollut mukana kaikkiaan 37 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Joukkueen pistepörssiä eivät hallinneet tutut nimet, vaan kärjestä löytyy vuonna 2003 syntynyt Natalia Pitkäkangas tehoilla 16+10. Toki joukkueen liigapelaajat pelasivat tyttöjen pelejä säästeliäämmin ja tyypillisesti olivat mukana noin puolessa joukkueen peleistä.

FBC Loisto nousi tämän vuoden runkosarjassa selkeäksi pudotuspelijoukkueeksi jäätyään viime vuonna pudotuspelien ulkopuolelle. Joukkueen johtavat pelaajat ovat päässeet pelaamaan lähes kaikki runkosarjan ottelut ja joukkueen pistepörssin kärkikuusikko onkin tehnyt 71 joukkuen 91:tä maalista runkosarjassa. Joukkue ei ole heikommin runkosarjassa sijoittuneille hävinnyt, mutta toisaalta joukkueen puolustuspää on ollut vaikeuksissa vaikeampia vastustajia vastaan. Päästettyjen maalien keskiarvo onkin melko synkkä reilu kuusi maalia per ottelu.

Kooveen haasteena tänäkin keväänä on naisten ja tyttöjen pudotuspelien päällekkäisyys, joka tavalla tai toisella tulee verottamaan joukkueen iskukykyä. Joukkue on kuitenkin osoittanut kauden aikana pystyvänsä voittamaan, vaikka kaikki liigapelaajat eivät mukana olisikaan ja nuoremmasta kaartista on löytynyt uusia maalintekijöitä. Loiston taso on noussut selkeästi, mutta haasteena on pystyä pitämään peli kasassa ja oma pää puhtaana koko ottelusarjan ajan. Kooveen hyökkäysvoiman kanssa ei Loiston puolustuksen auta nukahtaa hetkeksikään.

Taistelupari:
Mia Vallenius, Koovee–Micaela Sirola, FBC Loisto
Oman joukkueensa pistepörssin voittanut Micaela Sirola lähtee haastamaan Kooveen ykkösketjun oikeaa puolustajaa Mia Valleniusta. Sirolan maalintekovoima vaatii Valleniukselta tarkkuutta, mutta toisaalta oma haasteensa on myös Sirolalla pitää hyökkäyssuuntaan liukasliikkeinen Vallenius kurissa ja poissa maalinteosta.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
18.12.2016 Koovee – FBC Loisto 8–3
5.3.2017 FBC Loisto – Koovee 9–5

Näin pelataan:
Pe 24.3. 18.30 Koovee – FBC Loisto Spiral-halli Tampere
Su 26.3. 12.30 FBC Loisto – Koovee SB-Areena
Ti 28.3. 18.30 Koovee – FBC Loisto Ylöjärven liikuntakeskus (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Runkosarjan loppuun osunut Loiston kotivoitto tuli Kooveen kokemattomampaa kaartia vastaan, joten omat mahdollisuutensa sarjassa Loistolla on, mikäli Kooveen liigaryhmä on kokonaisuudessaan kiinni liigapeleissä. Uskomme kuitenkin, että Koovee lähtee ainakin kotiotteluihinsa sellaisella nipulla, että voitto ottelusarjasta menee tamperelaisille.

TPS – Northern Stars

Northern Stars nojaa vahvaan puolustuspeliin. Kuva: Esa Takalo

Lähtökohdat:
TPS:n valintavuorolla mentiin perinteisin kuvioin, kun runkosarjan kolmosen valinta kohdistui espoolaiseen Northern Starsiin, joka oli runkosarjan kuudes.

TPS:n esitys runkosarjassa oli vahva. Etenkin joukkueen maalintekovoima tuli hyvin esiin, sillä runkosarjan kokonaismaalimäärä oli vakuuttava 151 maalia 18 pelissä. Tämä siitä huolimatta, että kärkitrio Milla Nordlund sekä Jasmin ja Jenna Saario olivat mukana vain noin puolessa joukkueen peleistä. Mutta ei joukkue pelkästään hyökkäyksensä varassa ole, päästettyjen maalien määräkään ei noussut erityisen korkeaksi ja maaliero oli runkosarjan toiseksi paras selkeällä erolla kolmanteen.

Northern Stars pelasi odotusten mukaisen runkosarjan. Espoolaiset ovat pelanneet hyvää joukkuepeliä etenkin puolustussuuntaan ja napsineet pisteitä tasaisesti kauden aikana, vaikka kauden keskivaiheille osuikin hiukan huonompi jakso marras-tammikuussa viiden peräkkäisen tappion muodossa. Joukkue on selkeästi yksi parhaiten puolustavista joukkueista sarjassa, mutta maaliteko on Starsin pelaajille ollut vaikeaa. Lähes puolet joukkueen maaleista on merkitty kaksikolle Jenni Torkki ja Nelly Baumgartner, joten tämän parivaljakon on syytä olla iskussa pudotuspelien alkaessa. Joukkueen maalivahti Satu Pekkarinen oli koko runkosarjan kärjessä erittäin hyvällä hiukan yli 86 %:n torjuntaprosentilla.

TPS:n hyökkäys aiheuttaa kenelle tahansa sarjassa harmaita hiuksia, mutta toisaalta Northern Stars on sarjan ehkä puolustusvoimaisin joukkue, joten kamppailut ovat lähtökohdiltaan todella mielenkiintoisia. Oman vivahteensa soppaan tuo TPS:n samaan aikaan käynnissä olevat Salibandyliigan playoffit, jossa kärkipelaajien panosta myös kaivataan. Näin avaimet voittoon voivatkin TPS:n osalta löytyä kolmikosta Viola Kuusisto, Saana Lauren ja Essi Rantanen, jotka ovat olleet kantavia voimia tyttöjen sarjassa liigaporukan poissa ollessa.

Taistelupari:
Milla Nordlund, TPS–Satu Pekkarinen, Northern Stars
Milla Nordlund pystyy pelatessaan tekemään maalin monellakin tavalla, mutta Northern Starsin on pystyttävä Nordlund eliminoimaan, jos se haluaa mennä sarjasta jatkoon. Satu Pekkarinen on torjunut 412 laukausta runkosarjassa hyvällä prosentilla, nyt on aika pysäytellä pallot samalla tavalla pudotuspeleissä. Tuohon tarvitaan avuksi myös Northern Starsin tiivistä puolustusta Pekkarisen eteen.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
15.10.2016 Northern Stars – TPS 3–2
19.1.2017 TPS –Northern Stars 3–3

Näin pelataan:
Pe 24.3. 19.00 TPS – Northern Stars Leaf-Areena
Su 26.3. 18.30 Northern Stars – TPS K3 Sport Arena
Ma 27.3. 18.30 TPS – Northern Stars Leaf-Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Isoin kysymysmerkki on se, pelaavatko TPS:n liigatytöt pudotuspeleissä. Uskomme, että Northern Stars ottaa kotivoiton Espoossa, mutta puolustusasenteen riittävyys Turussa ratkaisee ottelusarjan. Espoolaiset roikkuvat hyvin mukana, mutta TPS:n maalintekovoima kuitenkin kääntää sarjan TPS:lle.

SB-Pro – EräViikingit

EräViikinkien joukkuetta ei rasita naisten pudotuspelit. Kuva: Esa Takalo

Lähtökohdat:
SB-Pron sijoitus runkosarjassa oli neljäs ja edellisten joukkueiden valitessa vastustajana ”perinteisen kaavan” mukaan sai Pro vastaansa runkosarjassa viidenneksi sijoittuneen EräViikingit.

SB-Pro hoiti runkosarjan odotusten mukaan ja otti kotiedun pudotuspeleihin tasaisella suorituksella. Kahteen ketjuun joukkueella on vahva rosteri, joka on pelannut suurimman osan runkosarjan peleistä. Maaleja syntyy laajalla rintamalla, kärkenä tehot 12+10 runkosarjassa osaltaan puolustajan paikalta tehnyt Melina Rissanen. Maaliin joukkueella on heittää kaksi tasavahvaa torjujaa, runkosarjan pelit menivät tasan ja torjuntaprosentti on sekä Ira Moilasella että Jannika Kiiskillä 83% tienoissa.

EräViikingit taas pelasi laajemmalla rosterilla runkosarjassa ja osaltaan tuon laajan rosterin käyttö näkyi ailahtelevina otteina. Joukkueen pistepörssiä hallitsee 99-syntynyt Milla Saarikoski tehoilla 18+8 vaikka pelasikin vain yhdeksässä ottelussa, pelattuaan pääasiassa naisten liigaa kauden aikana. Päätorjuntavastuun on kantanut Milla Jaatinen, jonka prosentit eivät ole aivan runkosarjan huippua, mutta toisaalta hiukan heikompi prosentti voi olla osoitus joukkueen vaikeuksista puolustuspäässä. Päästettyjä maaleja on reilusti toistasataa, toiseksi eniten koko runkosarjassa. Tuossa tilastossa tosin näkyy kevätpuolen kaksi runsasmaalista tappiota Kooveelle ja TPS:lle.

SB-Pro lähtee keskinäisten ottelujen perusteella suosikkina tähän sarjaan, mutta tässäkin ottelusarjassa liigassa pelaavien tyttöjen panos tulee näyttelemään suurta osaa. SB-Pro ei todennäköisesti juuri lisäapuja saa, kun taas EräViikinkien naisten runkosarja päättyi yhdeksännelle sijalle, joten kaikki liigassa pelaavat tytöt saadaan mukaan. Saarikoski, Noora Tervonen ja Aino Tuokkola vahvistavat ryhmää selkeästi. EräViikinkien puolustus todennäköisesti saadaan runkosarjaa parempaan kuntoon, jolloin puntit tasoittuvat lisää.

Taistelupari:
Melina Rissanen, SB-Pro–Milja Saarikoski, EräViikingit
Nämä kaksi 1999-syntynyttä pelaajaa johtivat joukkueitaan pisteiden valossa runkosarjassa. Pudotuspeleissä molemmilta odotetaan vahvaa suoritusta ja saattavatpa pelaajat olla vastakkain myös kentällä, tosin Rissasen pelipaikka on vaihdellut sekä hyökkäyksen ja puolustuksen että vasemman ja oikean laidan suhteen.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
2.10.2016 SB-Pro – EräViikingit 6–5
10.1.2017 EräViikingit – SB-Pro 7–8

Näin pelataan:
Pe 24.3. 18.30 SB-Pro – EräViikingit Tuusulan Salibandyhalli
Su 26.3. 17.00 EräViikingit – SB-Pro Mosahalli
Ti 28.3. 18.30 SB-Pro – EräViikingit Askola Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Vaikka SB-Pro runkosarjassa heiluttelikin tahtipuikkoa sekä pisteiden että keskinäisten otteluiden osalta, kääntyy vaaka tässä parissa EräViikingeille lähinnä liiga-apujen takia. EräViikingit pääsevät peleihin ilman paineita naisten pudotuspeleistä ja vahvimmalla rosterillaan, SB-Pro taas ei samalla tavalla vahvistu. Veikkaamme siis helsinkiläisiä tästä parista jatkoon.

Päivitys: PSS:n maalia vartioi Pinja Askola, ei Eskola, kuten jutussa alunperin luki.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
B-pojat
30/03/2017
Tuleeko B-pojista ennakkoa?
B-Tytöt
30/03/2017
Entä B-tytöistä?
Hannes
10/04/2017
Miksi A-tyttöjen loppupelit samaan aikaan kuin naisten liigan loppupelit? Suosii sarjassa heikkoja joukkueita kuten Northern Stars joka saanut läpi kauden etua siitä, että suurimmalla osalla vastustajista yhtäaikaa naisten liigapeli ja 5-10 pelaajaa poissa kokoonpanosta. Sama toistui loppupeleissa ja näin sarjan heikoimmasta päästä olevat joukkueet päässeet jopa pronssiotteluun.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.