Divarit

Pääkalloennakko: SB Welhot-Karhut – liiganousua juhlitaan Niiralan montussa

21.03.
2017
13 Kommenttia
6
Divarit

Divarin finaaleissa nähdään vastakkain sarjan parhaat hyökkääjät, Pauno Kajoksinen (vas.) ja Benjamin Lepola. Kumpi jodattaa joukkueensa suoraan liigaan? Kuvat: Jari Turunen ja Kari Saha/Urheilusuomi.com

Miesten Divarin finaaleissa kohtaa kaksi isossa kuvassa sarjan parasta joukkuetta, kun runkosarjan voittanut SB Welhot kohtaa runkosarjassa kakkoseksi sijoittuneen Porin Karhut.

Lähtökohdat:
Kuopiolaiset notkahtivat runkosarjan kevätkierroksella, eikä meno ollut läheskään yhtä vakuuttavaa kuin syksyllä. Kentälliset alkoivat kokea suurta rotaatiota ja paketti tuntui olevan jopa aavistuksen sekaisin. Puolivälierien avausottelussa runkosarjan kahdeksanneksi sijoittunut SB Vaasa haki yllätysvoiton kuopiolaisten kotikentältä. Sen jälkeen Kuopiossa viimeistään herättiin kevääseen. Kaksi seuraavaa puolivälierää menivät selvästi Welhojen nimiin ja välierissä kaatui Erä Akatemia kahden tiukan, mutta kuopiolaisnäkövinkkelistä kuitenkin tasapainoisen esityksen jälkeen.

Finaalivastustaja Karhut taas oli yksi kevään kovakuntoisimmista joukkueista runkosarjassa. Se vakuutti myös puolivälierissä kaatamalla Loviisan Torin kahdella selkeällä voitolla. Välierissä kauden sensaatiojoukkue, niin ikään hurjan kevään vetänyt Nurmon Jymy taisteli sitkeästi, mutta lopulta finaalipaikka irtosi porilaisille ratkaisevan kamppailun jatkoajalla.

Pelillisesti pari on todella mielenkiintoinen, sillä Welhot on varmasti pallonhallinnan ja pitkien hyökkäysten osalta tämän sarjan etevin joukkue, mutta Karhut puolestaan on vastaiskuissa ja nopeissa hyökkäyksissään todella hyvä. Myös joukkueiden keskinäiset kohtaamiset kertovat sen, että kummankin joukkueen pelitavoissa on omat heikkoudet, jotka sopivat vastustajan vahvuuksiin. Kuopiossa nimittäin Karhut oli selvä vastaantulija, mutta Porissa puolestaan Welhot oli aivan helisemässä.

Maali-ilotteluiksi äityneet ottelut kertovat myös siitä, että kummallakin joukkueella on äärimmäisen kovatasoinen hyökkäyskalusto Divari-tasolle ja että molempien joukkueiden vahvuutena on myös tehokkuus. Runkosarjassa Welhot teki eniten maaleja (188) ja Karhut toiseksi eniten (183). Kuopiolaisten maaliero oli sarjan paras (+41) ja Karhujen toiseksi paras (+40).

Tulokset ja niiden taakse pelillisiin seikkoihin katsoen kotietu voi osoittautua tässä finaalisarjassa yllättävänkin tärkeäksi asiaksi. Myös henkinen kantti on varmasti tärkeässä roolissa. Kummallakin joukkueella on vahvasti tunteella pelissä eläviä pelaajia ja maltti korvien välissä onkin tärkeä asia juuri siksi, ettei kumpaakaan joukkuetta vastaan halua mieluusti joutua pelaamaan alivoimaa.

Knopit:
Joukkueet kohtasivat viime keväänä playoffeissa jo puolivälierissä. Tuolloin ennakkosuosikkina lähtenyt Karhut ei selvästi ollut vielä valmis menemään pitkälle. Welhot oli henkisesti vahvempi ja selvitti tiensä välieriin suoraan kahdessa ottelussa.

Varsin mielenkiintoinen nippelitieto on sekin, että Benjamin Lepola ei ole kertaakaan jäänyt maaleitta Welhoja vastaan kuudessa pelatussa ottelussa kahden viimeisen kauden aikana. Vastaavasti kuopiolaisten telaketjuosastoon kuuluva Tero Korhonen ei ole koskaan jäänyt pisteittä Karhuja vastaan pelatessaan.

Kiinnostava seikka on myös se, että mikäli sarja venyy viidenteen otteluun, nähdään Divarin pudotuspelihistorian ensimmäinen jäähalliottelu.

Taistelupari:
Pauno Kajoksinen, SB Welhot – Benjamin Lepola, Karhut

Simppelisti sanottuna sarjan parhaat hyökkääjät. Runkosarjassa kumpikin herrasmies teki 68 tehopistettä, mutta koska Lepola teki enemmän maaleja, voitto merkattiin hänelle. Pistekeskiarvo oli täysin sama, sillä kumpikin pelasi 25 ottelua.

Pelaajissa näkyy myös pelillinen ero joukkueiden välillä. Kajoksinen on viekkauden, oveluuden ja kärsivällisen maalipaikan rakentelun perikuva ja mieluiten vielä syöttävänä osapuolena. Lepola puolestaan on armottoman tehokas maalintekijä, joka on parhaimmillaan nopeiden ja terävien hyökkäysten päättäjänä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
26.2.2017 Karhut-SB Welhot 12-5
20.11.2016 SB Welhot-Karhut 12-7

Näin pelataan:
Ti 21.3.2017 18:30 SB Welhot – Karhut Kuopio-halli
Pe 24.3.2017 18:30 Karhut – SB Welhot Porin UT
Su 26.3.2017 18:30 SB Welhot – Karhut Kuopio-halli
Ti 28.3.2017 18:30 Karhut – SB Welhot Porin UT (tarvittaessa)
Pe 31.3.2017 18:30 SB Welhot – Karhut Kuopion jäähalli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tiedossa on äärimmäisen tasainen sarja. Kuopiolaisten rutiini kevään kovista väännöistä kääntää sarjan kuitenkin jäähallifinaalissa Welhoille voitoin 3-2.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Jani
21/03/2017
Mielenkiintoinen parivaljakko. Omalta peliuralta itsekin olin ehkä enemmän Kajoksisen tyylinen pelinrakentaja. Siinäkin se heikkous jos pelikaverit ei osaa sitä hyödyntää. Silloin Lepolan kaltainen itse ratkaisuihin pystyvä pelaaja ja maalintekijä parempi joukkueen kannalta. Itsekin huomasin omalla peliuralla, että peliä pakko yrittää viedä siihen suuntaan, että valmis myös omiin ratkaisuihin, varsinkin jos joukkuepelaajat ei ratkaisukykyisiä. Ehkä siinä vinkki myös Kajoksiselle näihin peleihin.
Jani H
21/03/2017
Onko Porilla legendaarinen K. Krannilla pelillä?
Mihu
21/03/2017
Ei ole jutun kirjoittaja ilmeisesti päässyt nauttimaan kondiittori-Korhosen leivoksista
hmm
21/03/2017
En ollenkaan tosiaan ihmettelisi jos tämä menisi täyteen sarjaan. Mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista divarikausista saa arvoisensa päätöksen tällä kaksikolla. Monilta osin miesten divari oli yksi parhaista salibandytuotteista tässä maassa herran vuosina 16-17.
Joo-o.
21/03/2017
Ihan ok ennakko, mutta katsokaa nyt hiukan Karhujen poissaoloja, eivätkä ainakaan helpota tähän päivään. Lahtinenkaan ei pelannut Nurmoa vastaan viime pelissä mikäli oikein näin. Paljon antavat Karhut tasoitusta tuolla saralla.
Jani
21/03/2017
Mielelläni kuulisin muiden kommentteja millaisia nykyiset huippupelaajat pelaajatyyppeinä, jotka viimeaikoina pelejä ratkoneet ja onko muutoksia tullut aiempiin vuosiin?
Tuplanelkku
21/03/2017
Painakaa Welhojen #44 Janne Pitkänen mieleen, tulee olemaan finaalisarjan suurimpia hahmoja. Mies on kuin luotu näitä pelejä varten.
Wle
21/03/2017
Pitkäseen miesvartiointi, kuulemma kuumakalle ja kuumuu :D
Jaska
21/03/2017
Finaalisarja menee Karhuille. Uskokaa pois!
säbäukko
21/03/2017
Jymy paljon laadukkaampi nippu välierissä kuin erä-akatemia.Kalakukot ei esittänyt mitään erikoista hewikkoa akatemiaa vastaan mutta pori joutui tosi koville jymyn kanssa.
Kuopiolaisilla yksi huilipäivä enemmän ja kotipeli mutta karhut vie ssarjan vaikka häviäisikin ekan matsin.Kajoksisten vcarassa kalakukkojen peli.Porilla laajempi materiaali ja maailintekijöitä joka ketjussa.Nuori veskarikin luultavasti sulaa.
Nj
21/03/2017
Kevään parhaat.Karhut ja Jymy.Welhot Erä-akatemia laskussa.
Varmatieto
21/03/2017
Varmana tietona tähän voidaan heittää, että Lepola pelaa ens vuonna Salibandyliigassa ja seurakin on jo tiedossa!
weatcoastriders
21/03/2017
Welhoakatemia vs Jymykarhut 2-10

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.