Liigat

Pääkalloennakko: TPS-Happee – seitsemäs ottelu tuoksuu tällä kertaa hunajalta

14.03.
2017
12 Kommenttia
10
Liigat

TPS ja Happee ovat jälleen tukkanuottasilla. Jani Hyytiäinen (vas.) ja Peter Kotilainen osaavat tehdä maaleja, mutta pinna ei aina ole kaikkein kestävimmästä päästä. Kuvat: Anssi Koskinen ja Esa Jokinen

Salibandyliigan puolivälierien ehkä odotetuin ja mielenkiintoisin ottelupari on jälleen nähtävä Salibandyliigan ”El Clàsico” TPS-Happee, jossa neljänneksi sijoittunut turkulaisseura hakee revanssia viime kevään kitkerälle seitsemännen puolivälierän tappiolleen.

Lähtöasetelmat:
Kahdessa vuodessa Divarin porteilta potentiaaliseksi mitalipelijoukkueeksi kasvanut TPS otti lopulta kotiedun itselleen Happeen nokan edestä, kun se voitti viime keskiviikon päätöskierroksella LASB:n, ja samaan aikaan Classic nousi vierasvoittoon Jyväskylässä. Turkulaiset keräsivät runkosarjan 26 ottelusta 33 sarjapistettä, ja kausi on ollut toistaiseksi erittäin tasapainoinen. Syksy käynnistyi hieman hitaasti, kun kuudesta ensimmäisestä pelistä tuli neljä tappiota, mutta sen jälkeen Aki Vilanderin ryhmä ei ole hävinnyt kahta kertaa perätysten. Se on hyvä lähtökohta pudotuspeleihin, jotka ovat ainakin tällä erää Vilanderin viimeiset miesten puolella. Neljän vuoden projekti on tulossa maaliinsa, ja 30-vuotiaana jo melko kokenut luotsi siirtyy naisten päävalmentajaksi tulevalle kaudelle. Nyt tällä ryhmällä on siis sadonkorjuun aika, jos jonkinlaista pyttyä tai jalometallia halutaan palkintokaappiin muistoksi.

Mustavalkoisten peleille on edelleen ollut leimallista se, että kamppailut ovat erittäin tasaväkisiä, ja maalimäärät pysyvät useimmiten maltillisina. Joukkue teki pudotuspelijoukkueista toiseksi vähiten maaleja, mutta myös oma pysyi tukossa toiseksi parhaiten. Viime kevään puolivälieräsarjassa, jonka Happee lopulta voitti 4-3 jännittävien vaiheiden jälkeen, kuusi ensimmäistä ottelua ratkesi maalin erolla, ja samanlaisia tasaväkisiä kamppailuita voidaan odottaa tälläkin kertaa. Happee laittoi TPS:n laulukuoroon myös kevään 2013 puolivälierissä niukasti voitoin 3-2, joten turkulaisilla todella on kiukkua ja nälkää, josta ammentaa.

26 maalia naputelleen Jani Hyytiäisen takana kakkoskoostumus Saarinen-Raitums-Hautamäki-Alin-M.Stenfors onnistui tekemään hyvän määrän osumia loppukaudesta, ja sen kokonaisvaltainen viisikkopelaaminen on ollut joukkueen parasta. TPS:n vähistä tehdyistä ja melko tasaisesti (pl. Hyytiäinen) jakautuneista onnistumisista kertoo se, että sarjanelosen maalipörssin kakkoseksi pääsi tällä kertaa Artis Raitums 12 osumalla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Happeessa 12 maalilla olisi sijoittunut seitsemänneksi.

Jos on TPS:n puolustuspelaaminen sarjan parhaimmistoa, samaa ei edelleenkään voi sanoa Happeesta kuin ajoittain. Hirvipaitojen runkosarja käynnistyi turkulaisten tapaan nihkeästi, ja seitsemästä ensimmäisestä ottelusta Happee poistui neljästi hävinneenä. Talven mittaan palaset ovat alkaneet loksahdella paikoilleen, mutta ailahtelua on ollut yhä havaittavissa, ja ehjät 60 minuutin suoritukset ovat olleet vähillä sormilla laskettavissa. Hyökkäyspäässä ryhmä on edelleen sarjan aatelia, ja 184 tehtyä osumaa (3. eniten) kertovat siitä, että myös TPS-puolustus laitetaan kovaan testiin. Kun vielä muistetaan, että Happee voitti kauden molemmat keskinäiset (7-5 ja 8-7) tehden 15 maalia turkulaisten nuottaan, ainakaan tätä hyökkäystä TPS ei ole oikein vielä saanut kuriin.

Happeella on siinä mielessä poikkeuksellinen tilanne moneen aikaisempaan pudotuspelikevääseen nähden, että joukkue on liki pitäen terveenä, ja kilpailu pelipaikoista on todella kovaa. Maailmanmestari Jonne Junkkarinen jätti Classic-pelin kesken, ja aikaisemmin on nähty, että yksittäisenä pelaajana Happee näyttää erilaiselta joukkueelta hänen ollessa poissa. Peter Kotilainen on vetänyt koko kauden mittaista pisteputkea, ja hänen onnistumisensa on myös elinehto Happeelle. TPS:n kokonaisuus on tasaisempi ja ehyempi, ja Happeella taasen on räiskyvämpi ja selvästi ailahtelevaisempi paketti. Viime vuonna nähtiin kovia kaksinkamppailuita ja rajua tunteiden paloa, ja sitä on takuulla luvassa myös tällä kertaa.

Jyväskyläläisten tutun tehoketjun Heikkinen-Kauko-Hynynen runkosarja oli vaisuin moneen vuoteen, ja pistelukemat jäivät kauas totutuista. Toisaalta taas taustalta on tullut positiivisiakin onnistujia, kun esimerkiksi Paul Kotilainen, Toni Kuosmanen ja hyökkääjänä jälleen aiempia vuosia enemmän vastuuta saanut Kaapo Savinainen räpsivät mukavan määrän onnistumisia. Kaukon ketju on niin kokenut, että se voi vielä kääntää kauden suunnan tärkeimmissä peleissä, mutta lähtökohta voisi olla parempikin.

Knopit:
Kuten jo todettua, puolivälieräsarja on joukkueille kolmas viiteen vuoteen, ja aikaisemmilla kerroilla Happee on ollut kotonaan ratkaisevassa ottelussa parempi. Tällä kertaa TPS:lla on kotietu Marli Areenalla, jossa se on järjestänyt hienoja tapahtumia, ja jonne se on saanut houkuteltua ansiokkaita yleisömääriä. Kun vielä tunnetusti Jyväskylän Hirviteatterikin syttyy erityisiin liekkeihin pudotuspelien aikaan, pelaajat pääsevät nauttimaan urheilijan parhaasta ajasta tunnelmallisissa ympäristöissä.

Molempien päävalmentajien urakka oman joukkueen parissa päättyy tähän kevääseen, ja niin TPS:n Vilander kuin Happeen Suomen mestariksi 2014 valmentanut Seppo Pulkkinenkin tekevät tilaa kauden jälkeen kakkosvalmentajilleen, kun Turussa komennon ottaa Jukka Ruotsalainen ja hirvirytkettä yrittää ohjailla oikeille urille Mikko Lehto. Jompikumpi nykyisistä päävalmentajista siirtyy sivuun siis puolivälieräpettymykysen saattelemana, ja toinen jatkaa taistelua mestaruuskannusta.

Taistelupari:
Jani Hyytiäinen, TPS – Peter Kotilainen, Happee

TPS-hyökkääjä Jani Hyytiäinen otti ison askeleen urallaan tällä kaudella nakuttelemalla piste-ennätyksekseen 26+10 (edellinen 9+7). Vuosi Viikinkien paidassa teki todella hyvää, ja 26-vuotiaan laiturin itseluottamus on korkealla. Happeen Peter Kotilainen oli MM-kisojen tähti, ja runkosarjan pistepörssissä 22-vuotiaalle väkkärälle merkattiin 68 pinnaa ja kakkostila. Molempien merkitys omalle joukkueelleen on kiistatta suuri, kunhan fokus pysyy pelaamisessa. Kumpaakin tullaan varmasti lämmittämään, sillä pinna ei ole kaikista kestävin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
18.9.2016 Happee-TPS 7-5
29.12.2016 TPS-Happee 7-8

Näin pelataan:
To 16.3.2017 18:30 TPS – Happee Marli Areena
Pe 17.3.2017 18:30 Happee – TPS Monitoimitalo
Ma 20.3.2017 18:30 TPS – Happee Marli Areena
Ke 22.3.2017 18:30 Happee – TPS Monitoimitalo
Pe 24.3.2017 18:30 TPS – Happee Marli Areena (tarvittaessa)
Su 26.3.2017 16:00 Happee – TPS Monitoimitalo (tarvittaessa)
Ti 28.3.2017 18:30 TPS – Happee Marli Areena (tarvittaessa)

Näin käy:
Todella haasteellinen pari arvioitavaksi. Tai no, se on selvää, että tasaista tulee. TPS on kasvanut parissa vuodessa sympaattisesta häviäjästä varteenotettavaksi mitalikandidaatiksi pitämällä kiinni omasta, vilanderlaisesta identiteetistään. Happeen identiteetti on myös kaikille selvä: vauhtia on kuin Monzassa, ja aina sattuu sekä tapahtuu. TPS on valmis ottamaan askeleen neljän joukkoon, ja seitsemäs peli tuoksuu tällä kertaa hunajalta. Happeen hirvet kirmaamaan kesälaitumille voitoin 4-3.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
FT
14/03/2017
Hyvä ennakko! Tämä kevät on mustavalkoinen. Happeen esitys ollut ajoittain todella hengetöntä, TPS vie tämän sarjan varmalla peruspelillä 4-2.
Reino
14/03/2017
Ehkä nyt ei kuitenkaan vielä El Clasico...
Jkl
14/03/2017
Jos Happee jatkaa pihapelimentaliteetilla, niin noutaja voi tulla. Sen sijaan jos puolustus pannaan sota-alueella kuntoon, ja kaikki taipuvat joukkuepelaamiseen, niin vaikeaa Tepsukalla on. Siellä on valtavasti osaamista ja maalintekovoimaa, jota ei ole vielä tällä kaudella ulosmitattu. Samoin kokemusta löytyy hurja määrä. Ja Tepsihän on nyt ennakkosuosikki kotiedun turvin ?
Minäpahoitinmieleni
14/03/2017
Valaiskaa nyt tietämätöntä että mistä tää ottelupari on saanut niin hyvän nimen kuin El clasico? Onko nää jotain verivihollisia keskenään vai sarjan parhaat joukkueet vai mikä juttu?
Hapettaja
14/03/2017
Ei kahta ilman kolmatta. Happee vie tämän sarjan 4-0.

Jatkoon riittää kun jokaisessa ottelussa tekee yhden maalin enemmän kuin TPS, jolle maalien tekeminen paljon vaikeampaa kuin hyökkäysvoittoisena joukkueena tunnetulle Happeelle. Hyökkäyspään tulivoimaa Happelta löytyy ratkaisevasti enemmän kuin Åbon-pojilta, jotka pelaavat tarkkaa puolustuspeliä, mutta hyökkäykset ovat enemmän pallonsiirtelyä kuin suoraviivaista, nopeaa hyökkäystä. Tepsin yrittäessä nopeampaa hyökkäyssuunnan pelaamista, omassa puolustuspäässä virhealttius kasvaa jyrkästi ja oma reppu alkaa soimaan. Lisäksi vain Tepsillä on OJ. Happee kävellen välieriin.
Puolueeton
14/03/2017
Itse veikkaan että ottelusarja on ennemmin 4-0 tepsille kuin happeelle kauden perusteella. Uskon silti että sarjasta tulee tasainen mutta tps vie tällä kertaa
El classico
14/03/2017
Miten tämäki nimi voi mennä tunteisiin, rauha nyt :O
Höyry
14/03/2017
Happee ei tule pärjäämään, mikäli joukkuetta ei ala kiinnostamaan puolustuspelaaminen. Henkilökohtaiset pörssit kiinnostavat enemmän. Happeen peliä on toki viihdyttävä seurata. TPS tulee pelaamaan "ylikovaa" jolloin taitopelaaminen ei enää ratkaise lopputulosta. TPS voittaa parin, mikäli tuomarilinja sallii ylikovan pelaamisen ja Happee ei herää pistämään puolustuspeliään viisikkona kuntoon.
Samaa mieltä Jaakon kanssa
14/03/2017
Tuomarilinja ratkaisee tämän parin. Jos jatkuva selässä roikkuminen sallitaan, niin TPS voittaa. Jos pelataan salibandyn säännöillä, niin Happee vie aika reilulla erolla.
JANIINPÄ
15/03/2017
Paljon ruuppuu siitä millainen börsday on luvassa.
Jos kursseja luetaan jäähypenkiltä, kurssi syöksyy.
Päinvastaisessa tapauksessa pörssi elää vilkkaasti.
Jussi Piha muuten opiskelee ruotsia.
Banzai
16/03/2017
Kyllä Happeen sarjan vie jos suoritustaso kestää läpi ottelun. Jos pelit pysyvät vähämaalisina niin silloin on TPS:n sauma. Mikäli Happee pääsee omalle tasolleen laittaa se vähintään 5-10
maalia oli vastustaja kuka tahansa.
Höyry
21/03/2017
Ottelupari TPS-Happee kolmen ensimmäisen pelin jälkeen 0-3 Happeelle. Tiukkaa on ollut. Ihmetellä täytyy TPS:n huonoutta otteluiden viimeisillä minuuteilla. Vaikuttaako Happeen kokeneempi rosteri tiukkojen otteluiden kotiuttamiseen viimeminuuteilla/jatkoajalla.

Otteluparin pelit ovat olleet viihdyttävää ja vauhdikasta salibandyä. TPS tulee vielä peliin mukaan. Veikkaan, että ottelupari ratkeaa Happeelle voitoin 2 - 4.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.