Divarit

Pelioikeudeton pelaaja laittoi kuukauden tulokset uusiksi – ”Tässä kohtaa on aivan se ja sama mitä säännöt sanovat”

15.03.
2017
15 Kommenttia
1
Divarit

Naisten I divisioonan sarjataulukossa isoja muutoksia kurinpidon seurauksena. Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Naisten I divisioonan sarjataulukko sekoittui kertaheitolla toissa viikon lauantaina, kun kurinpitopäätöksellä KaPa-65 tuomittiin häviämään seitsemän ottelua aikavälillä 21.1.-19.2. edustuskelvottoman pelaajan peluuttamisen johdosta. Joukkueelle on merkitty kustakin ottelusta 0-5-tappio.

Tuomiossa on sovellettu salibandyn kilpailusäännön 65§: Ottelussa edustusoikeudetonta taikka pelioikeudetonta pelaajaa käyttänyt joukkue on määrättävä hävinneeksi sellainen ottelu, jossa edustusoikeudeton taikka pelioikeudeton pelaaja on pelannut. Kyseinen joukkue on tällöin määrättävä hävinneeksi tuloksella 0-5 tai muulla liiton määräämällä tuloksella, josta edustusoikeudetonta taikka pelioikeudetonta pelaajaa käyttänyt joukkue ei hyödy. … Ottelun lopputulosta voidaan tämän pykälän mukaisesti muuttaa vain, mikäli rike on havaittu 45 päivän kuluessa ottelusta.

Kalannin Pallon valmentaja Sami Virtanen kertoo tuomion taustoja UkiNyt.fi-verkkosivustolla:

– Eräälle pelaajalle on haettu C-joukkueeseen Y-lupa, eli hän saa pelata kyseisessä sarjassa yli-ikäisenä. Hän on pelannut myös naisten joukkueessa, mutta Y-lupa ei kuitenkaan anna lupaa naisten ylemmissä sarjoissa pelaamisen, kuten olemme kuvitelleet.

West Coast Sheriffs -joukkueen valmentaja, paljon otsikoissa myös liigatasolla esiintynyt Toni Järveläinen kommentoi tilannetta seuran Facebook-sivulla:

– Sarjan joukkueet eivät olisi saaneet asiaa tiedoksi ennen viimeistä pelikierrosta, mikäli meidän pelaaja ei olisi asiaa vahingossa huomannut. Yksi pelaaja selvitti asian ja muuten mikään joukkue sarjassa ei olisi tätä päätöstä edes tiennyt.

– Ymmärtäisin hyvin päätöksen, jos kyseessä olisi yli-ikäisen pelaajan käyttö juniorisarjoissa, miehen pelaaminen tai mitä vaan vastaavaa, jolla olisi jotain merkitystä tai josta koituisi hyötyä. Nyt kyse on ilmeisesti 16-vuotiaan naisenalun pelaamisesta. Sen ikäisiä pelaa tässä sarjassa, joten kyse on vain paperilapusta, jolla pelioikeus haetaan. Tässä kohtaa on aivan se ja sama mitä säännöt sanovat, koska maalaisjärki, oikeudenmukaisuus ja kohtuus kaikkia joukkueita kohtaan ovat yhtä paperinpalaa tärkeämpää.

– Tässä on kyse huolimattomuudesta amatööriurheilussa. Inhimillisestä virheestä.

West Coast Sheriffs -joukkueen uutisoinnin mukaan neljä sarjan joukkuetta (AFC Campus, JoKa, SB Vaasa ja Sheriffs) ovat valittaneet päätöksestä.

– Sarjataulukon on mielestämme pakko mennä uusiksi. Ajatelkaa asiaa siltä kantilta, että päätös on annettu seuroille tiedoksi niin, että esimerkiksi SB Vaasa on ollut jo matkalla bussissa Mikkeliin, kun sille on ilmoitettu, että sarjassa edellä olevat joukkueet ovat tavoittamattomissa. JoKa on antanut yhden parhaista pelaajistaan NST:n mukaan, kun sarjapaikan piti olla teoriassa varma. Me taas pelasimme viime keskiviikkona Pirkkoja vastaan pakkovoittopelin, emmekä edes tienneet sitä! Ei tämä nyt ihan näin voi mennä.

– Oikeudenmukaisinta olisi rangaista ainoastaan KaPaa ja olla antamatta muille lisäpisteitä. Tai sitten perua koko päätös ja jättää sarjataulukko alkuperäisenä voimaan. Nykyinen päätös on epäoikeudenmukainen ja siksi valitimme siitä. SSBL voi vielä muuttaa annettua tuomiota. Sen kuuluu niin tehdä ja toivomme, että se myös niin tekee.

Lue myös
Floorball.fi: Naisten 1. divisioonan sarjataulukko
UkiNyt.fi: Urheilurintamalla tulossa vieraita kaukaa
West Coast Sheriffs: Sheriffit ja kolme muuta joukkuetta valittivat Salibandyliitolle KaPa-65:n saamasta rangaistuksesta
West Coast Sheriffs: Naisten Divarissa shokkiuutinen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Kysyn vaan
15/03/2017
Eikös joku seura joskus hävittyään tehnyt ihan virallisen protestin siitä, että vastustajalla oli liian nuori pelaaja?
Dumari
15/03/2017
Kurinpitovaliokunnalla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin toimia kilpailusääntöjen määräämällä tavalla. Vaikka järveläinen kuinka haluaisi maalaisjärkeä käytettävän niin tässä kohtaa itku ei auta.

Miten muuten aina muissa on vika kun järveläisestä on kyse? Viimeksi kun valmensi liigassa joukkueen saldo oli 0 pistettä! Tosin siihen syyllisiä olivat tuomarit, vastustajan pelaajat jotka sikailivat ja koko muu salibandy yhteisö. Ehkä järveläinenkin ymmärtää kun kivekset laskeutuu...?
ahven
15/03/2017
KYSYN VAAN: 2012 TPS hävisi SSRA:lle B-pojissa, teki protestin liian nuoren mv:n takia ja pääsi SM-playoffs karsintaan. Nykyinen NST koutsi Perttu Kytöhonka selitteli asiaa tuolloin parhain päin. Noloa.
selvä y
15/03/2017
Y-pelaajasääntö on aika selkeä, kannattaa lukea ne ennen kuin alkaa hakea y-lupia tai varsinkaan valittamaan sääntöjen mukaisista tuomioista.
JANIINPÄ
15/03/2017
Pitääkö tällaista kommentoida? Niin selvä asia pykälien mukaan, kuin olla voi.
Kommentoitu.
Ahvenelle
15/03/2017
Tosiaan. Googlaamalla löytyi Pääkallon juttu vuodelta 2012 otsikolla
"TPS teki protestin vastustajan liian nuoresta maalivahdista".
Uskomaton juttu. Luulisi tapauksen hävettävän yhä ja aina vaan edelleen kaikkia mukana olleita.
Toinen näkökulma
15/03/2017
Hmmm. Eiköhän Kapan kannalta sääntöä ole nimenomaan rikottu siellä juniorisarjassa, eikä Divarissa.

Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta näin päin. Pitäisikö noita kilpailusääntöjä hieman korjata?
maalaisjärkikö
15/03/2017
Eikös koko y-pelaaja ajatuksen taustalla ole se, että pelaaja saa pelata edes jossain eikä se, että saa pelata mahdollisimman monessa paikassa...?

Ja sääntö y-pelaajista on noin 10 lausetta pitkä, luulisi jokaisen sen verran lukevan ja ymmärtävän kun niitä lupia hakee.
Jeppe
15/03/2017
Mistä porukka päättelee että sääntöjä rikkonut joukkue olis kitissyt tuomiosta. Virtanenhan vain totetaa miksi näin pääsi käymään eikä selittele mitään. Järvinen sen sijaan protestoi tuomiota ja ihan aiheesta. Yhden joukkueen sääntöjen rikkomen ja siitä annettu rangaistus ei saa vaikuttaa koko sarjan lopputulokseen vaan ainoastaan sääntöjä rikkoneeseen joukkueeseen. Eli se että muille jäisi pisteet mutta KaPa menettäisi pisteet olisi oikea ja oikeuden mukainen ratkaisu.
Hanu
16/03/2017
"Y-pelaajaksi ilmoitettu pelaaja saa pelata seurassaan ainoastaan ilmoitetussa juniorijoukkueessa saman pelikauden aikana. Y-pelaaja saa lisäksi pelata yhdessä seuransa miesten III-VI divisioonajoukkueessa tai naisten II-IV divisioonajoukkueessa. "
Maku
16/03/2017
Harvinaisen sekavasti kirjoitettu uutinen. Kuka siis teki alkuperäisen valituksen? Onko campus yms. valittanut pelaajan pelaamisesta vai siitä et muut sai pisteitä?
James
16/03/2017
Käsittääkseni valituksen tehneet joukkueet voitivat Kapan muutenkin, ja nyt jaettiin pisteitä myös niille vastustajille, jotka olivat Kapalle hävinneet.

Eihän näissä aina löydy kaikille oikeudenmukaista tuomiota. Lähtökohtaisesti tuo sääntö on varmasti laadittu siksi ettei jo divari- tai liigatasoisia junnuja käytettäisi tyttöjen junnusarjoissa yli-ikäisiniä vahvistuksina.
BJ
16/03/2017
"Sen ikäisiä pelaa tässä sarjassa, joten kyse on vain paperilapusta, jolla pelioikeus haetaan"
Näinhän ei ole. Ei ole mahdollista pelata I divari joukkueessa ja C-tytöissä yli-ikäisenä. Eli tuon säännön mukaan ei ole sellaista paperinpalaa, joka olisi vai hakematta. Virhe on tehty, kun on haettu se paperinpala C-tyttöjä varten.
Perimmäinen tarkoitus
16/03/2017
Kuten jo edellä on mainittu, niin Y-säännön tarkoitus on mahdollistaa pelaaminen nuoremmassa ikäluokassa, jos muita vaihtoehtoja ei ole, tai sen katsotaan palvelevan pelaajan kehittymistä paremmin kuin oma ikäluokka. Jos tytön on katsottu omaavan riittävän taitotason naisten 1.divisioonaan, niin omasta mielestäni kuullostaa hieman erikoiselle, että tyttö on Y-pelaajaksi C-tyttöihin edes rekisteröity.
teh
17/03/2017
Siis miten tuo tosiaan nyt meni? Järveläisen seriffit valitti asiasta ja päätöksen jälkeen valittaa, että säännöille ihan sama eikä pitäisi rangaista näin. Profit?

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.