Liigat

Peltosen keskialueen ”niitistä” jälkiseuraamuksia – huilaa yhden ottelun

22.03.
2017
13 Kommenttia
1
Liigat

Veli Peltonen (nro. 7) sai Salibandyliigan kurinpitäjältä yhden ottelun pelikiellon. Kuva: Juhani Järvenpää

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt SalBan Veli Peltosen yhden ottelun pelikieltoon kontaktitilanteesta Salibandyliigan playout-sarjan ottelussa LASB:a vastaan 19.3.

Tilanteessa LASB:n puolustaja syöttää pallon Rasmus Kainulaiselle, joka kääntyy kohti hyökkäyssuuntaa ja lähtee juosten ylittämään keskialuetta. Keskiviivan jälkeen SalBa:n Veli Peltonen lähestyy puolustusalueelta kohti Kainulaista ja taklaa Kainulaisen välittömästi tämän syötettyä pallon. Kainulainen kaatuu taklauksen jälkeen maahan. Peltoselle määrätään tilanteesta 2 minuutin rangaistus pelisääntöjen 605/6 kohdan mukaan taklaamisesta.

– Voimakaskaan kontakti ei välttämättä sellaisenaan ole rangaistava rike, jos törmäys on tapaturmainen eli vahinko. Tutkittavassa tapauksessa on SalBa:n puolelta myönnetty ja tallenteelta nähtävissä, että Peltonen taklaa tarkoituksella Kainulaista, joten kyse ei ole vahingosta, kertoo kurinpitäjä päätöksessän.

– Taklaus ei myöskään ole lajin kokemussäännöt huomioiden sääntöjen mukainen ns. olkapää olkapäätä vasten vaan Peltonen taklaa olkapäällään Kainulaista keskivartaloon liikeratojen ollessa lähes vastakkaiset. Pelaajien vastakkaiset liikeradat, Kainulaisen heikko mahdollisuus valmistautua kontaktiin ja sääntöjen vastainen taklaus huomioiden, katson, että Peltonen on teollaan osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan, kurinpitäjä päättää.

Kurinpitokäsittely tuli vireille pääsarjojen videotuomarin päätöksellä sekä otteluvalvojan että LASB:n tehtyä samasta tilanteesta videotutkintapyynnön.

Veli Peltonen kärsii rangaistuksensa Salibandyliigan playout-sarjan ottelussa 23.3. SalBa – LASB.

Kurinpitäjän päätöspöytäkirja kokonaisuudessaan Salibandyliigan kurinpito-sivulla

Tilanteen näet tästä artikkelista

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
liitto
22/03/2017
Väittäisin että aika linjassa meni, kun ei sen kummempia vahinkoja tällä kertaa sattunut vastaanottajalle.

Mutta kertokaapa pykälät tarkemmin tuntevat ja muistavat vielä se, että voiko kurinpitäjä ottaa omatoimisesti kakkosen jälkikäteen syyniin vai onko toisen joukkueista sitä anottava?
ET soittaa kotiin
22/03/2017
Ei voi ottaa. Pääsarjojen sarjamääräykset:

"Kur
inpitoasia voi tulla vireille joko ottelun osapuolen tai sarjajärjestäjän edustajan (erotu
o
mari tai
otteluvalvoja) tekemästä ilmoituksesta. Sarjajärjestäjän nimeämä kurinpitoasioita käsittelevä
kurinpitohenkilö ja/tai kurinpitoelin voi käsitellä rikkomukse
n myös toimitusjo
h
tajan ja sarjavastaavan
yhdessä tekemän ilmoituksen perusteella.
Kurinpitoasia voi tulla vireille myös videotuomarin raportilla."

"Ottelun
osapuolista
joukkueet ja otteluvalvoja
, voivat tehdä pääsarjojen videotuomarille
videotutkintapyynnön tilanteesta, jonka epäilee johtavan kurinpidollisiin seuraamuksiin.
Videotutkintapyyn
nön voivat tehdä myös toimitusjohtaja ja sarjavastaava yhdessä."
ET soittaa kotiin
22/03/2017
Sehän rivittyi nätisti. Ei voi siis ottaa, Pääsarjojen sarjamääräykset:

"Kurinpitoasia voi tulla vireille joko ottelun osapuolen tai sarjajärjestäjän edustajan (erotuomari tai otteluvalvoja) tekemästä ilmoituksesta. Sarjajärjestäjän nimeämä kurinpitoasioita käsittelevä kurinpitohenkilö ja/tai kurinpitoelin voi käsitellä rikkomuksen myös toimitusjohtajan ja sarjavastaavan yhdessä tekemän ilmoituksen perusteella. Kurinpitoasia voi tulla vireille myös videotuomarin raportilla."

"Ottelun osapuolista joukkueet ja otteluvalvoja, voivat tehdä pääsarjojen videotuomarille videotutkintapyynnön tilanteesta, jonka epäilee johtavan kurinpidollisiin seuraamuksiin. Videotutkintapyynnön voivat tehdä myös toimitusjohtaja ja sarjavastaava yhdessä."
Jonninmoinen friikki
22/03/2017
Hyvä tuomio!
JZ
22/03/2017
Onko tähän jotain perusteluja, miksei kurinpitäjä voi toimia oma-aloitteisesti?

Onko muka oikein, että rike jää vaille seuraamuksia jos kukaan nyt ei vain saa kantelua aikaiseksi - eihän otteluvalvojaa kai edes ole joka pelissä paikalla? Tälläkin kaudella on nähty tästä melko räikeä esimerkki.
...
22/03/2017
Kiviä taskuun. Puhdas niitti.
No huh
22/03/2017
Nyt tekis mieli sanoa ei-posin-kautta tälle kiviä taskuun kirjoittajalle. Mutta todetaan nyt vaan että salibandyn sääntökirja ei salli taklaamista (poikkeus ns. tasatilanteess olka olkaa vasten). Joten tarkoitus on ollut pelkästään ottaa miestä, joten rangaistus oikeutettu. Onneksi ei käynyt kuinkaan. Koripallokin on huipulla armottoman fyysinen ja kova laji mutta säännöt ovat tarkat ja niissä pysytään. Kunpa salibandyssakin... Liikaa näkee tätä taklaamisen ihannointia vaikkei ne kuulu peliin ollenkaan. Pallosta voi kyllä taistella kovaa.
JZ
22/03/2017
Kieltämättä mitä tulee moderointiin, niin jos jossain kommentoidaan "kiviä taskuun", voisi kyseisen käyttäjän ja IP-osoitteen pistään automaattisesti banniin.
ET soittaa kotiin
22/03/2017
Runkosarjassa otteluvalvoja oli liigapeleissä noin 40%ssa otteluita. (asettelut löytyvät floorball.fi sivustolla.)

Lajissa oli jokunen vuosi sitten omatoiminen kurinpitäjä. Hän oli niin tehokas, että antoi todennäköisesti penaltya väärille joukkueille (ei siis syyttä), jonka jälkeen kurinpitäjä vaihdettiin ja samalla häneltä poistettiin oikeus käsitellä asioita itsenäisesti.

Tältäkin kaudelta on useita esimerkkejä, jossa rikotuksi tullut joukkue ei ole halunnut viedä rikkomusta kurinpidon käsittelyyn. Syy lienee se, etteivät itse hyödy siitä. Osa joukkueista ei ajattele lajin etua vaan puhtaasti omaa toimintaansa. Liigalla olisi mahdollisuus siistiä lajia, mutta eivät koe sitä tarpeelliseksi (jos kokisivat toiminta olisi jo muutettu)
Vireille saa, liittokin
22/03/2017
Kilpailusääntöjen 66 §
"Kurinpitoasian vireilletulo ja käsittely
Kurinpitoasia voi tulla vireille erotuomariraportin, vastalauseen, rikkomuksesta tehdyn ilmoituksen tai muuten liiton tietoon tulleen perustellun syyn johdosta."

ET soittaa kotiin tuossa ylempänä jo kirjoitti, että sarjamääräystenkin mukaan toimitusjohtaja ja sarjavastaava voivat tehdä ilmoituksen asiasta.

Summa summarum:
Liitto voi hoitaa kurinpitoasian ihan oma-aloitteisesti, jos vain halua siihen ko. johtajilla on. Jos taas jatkossakin halutaan nähdä näitä "tööttejä", niin ollaan vaan ihan hiljaa liitossakin.
Kainulaisten sikailut
22/03/2017
Se on kumma kun noiden Kainulaisten kaikki koiruudet jää aina käsittelemättä. Oilers pelin Raikamo-case, Runkosarjan viimeisessä SalBa kohtaamisessa Viitaseen kohdistunut samankaltainen sikailu kun Raikamoon ja ensimmäisessä playout ottelussa SalBaa vastaan 3. Kentän Kainulainen ajaa keskialueella Miikka Sokan ihan kylmäksi.
Raikamo case
22/03/2017
Samaa mieltä, siitä tilanteesta olisi myös pitänyt tulla jälkiseurauksia....
JZ
22/03/2017
Niin, itse en nyt ole kiinnostunut Kainulaisista sinänsä, se Rasmuksen tapaus vaan sattuu nyt olemaan tämän kauden räikein esimerkki siitä, että tämä järjestelmä ei aina toimi.

Toki alkoi kiinnotaa lisääkin nyt, oliko tosiaan ennen omatoiminen kurinpitäjä? Olisi jännä kuulla perusteluja miksi tätä on muutettu, ja miksi nimenomaan tähän malliin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.