Ulkomaat

Ruotsin Superliigaan uusia kokeiluja ensi kaudeksi – ”Tavoitteena viihdyttävämpi tuote”

23.03.
2017
11 Kommenttia
0
Ulkomaat

Ruotsin Superliigassa mielenkiintoisia uudistusehdotuksia ensi kaudeksi. Kuva: perwiklund.se

Länsinaapurissa pyörivän Superliigan jatkoaika- ja pudotuspelijärjestelmää ollaan muuttamassa kaudeksi 2017-2018. Lajin johtavasta maasta on otettu paljon vaikutteita myös suomalaiseen salibandyyn, joten uudistuksia seurataan mielenkiinnolla myös meillä.

Sekä naisten että miesten Superliigaa koskeva merkittävin ehdotettu kokeilu on jatkoajan pelaaminen kolmella pelaajalla. Tasatulokseen päättyneen jatkoajan jälkeen ammuttaisiin rangaistuslaukauskilpailu äkkikuolemaperiaatteella. Pudotuspeleissä jatkoaikaa pelattaisiin ratkaisumaaliin asti.

Miesten Superliigassa siirryttäisiin ehdotuksen mukaan kymmenen joukkueen pudotuspeliformaattiin, jossa sijoille 7-10 päätyneet joukkueet aloittaisivat pudotuspelit paras kolmesta -järjestelmällä ja otteluparien voittajat jatkaisivat puolivälieriin. Naisten pudotuspeleihin ei ole luvassa muutosta, vaan ne pelataan ensi kaudellakin kahdeksan joukkueen kesken. Pudotuspeleissä ollaan myös luopumassa valintavaiheesta, eli luvassa olisi paluu suoraan sijoitusten perusteella määräytyviin ottelupareihin.

Innebandymagazinet.se-sivuston haastattelussa Superliigan kehitysryhmän puheenjohtaja Krister Kalte kertoo kokeiluista:

– Seurojen kanssa käydyn keskustelun perusteella olemme tekemässä uudistuksia, joiden tavoitteena on viihdyttävämpi tuote. Nämä kehittäisivät Superliigaa haluamaamme suuntaan, jossa sarja on mielenkiintoinen brändi sekä lähitulevaisuudessa että pidemmällä aikavälillä.


Lue myös
Innebandymagazinet.se: Vill införa tre mot tre-spel och åttondelsfinaler

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jonne Lehtimäki
Jonne Lehtimäki
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö
Asemapaikka: Frankfurt am Main
Twitter: @jonleh
Espoo
23/03/2017
Jihuu!! Olisiko nyt viimeinkin toiveita saada jotain järkeä näihin jatkoaikoihin ja pudotuspelien rankkarikisoihin (siis niiden poistamiseen)? Mm. eilen Espoossa kumpaakaan joukkuetta ei kiinnostanut maalinteko kun ei ollut pakko vaan mentiin varman päällä kohti rankkareita. Olen toiveikas
Into
23/03/2017
Ruotsissa olisi ehkä kenties syytä katsoa tuotetta eikä lähteä etsimään ratkaisuita poppakonsteista. Peli on jopa junnuista pitäen aikamoista kyttäilyä ja passiivista puolustamista. Pitkässä juoksussa 'peli' on se merkittävin käyntikortti eikä esimerkiksi pudotuspelien laajentaminen.
Kersa
23/03/2017
Kannatan 3 vs 3 jatkoaikaa, pleijareissa ratkaisumaaliin asti. Loistava idea!
Pörfekto
23/03/2017
Loistava uutinen! Tämä jääkiekossakkin epäilyjä saanut 3vs3 on todettu varsin toimivaksi. Jopa khl:ssä kesken kauden vaihdettiin tähän joten miksi tämä ei salibandyssa pätisi. 5min 3vs3 ja siitä rankeille jos ei ratkaisuja löydy (runkosarjassa). Salibandyn 3vs3 jatkot toisi varmasti paljon viihdykettä kun näin nopea laji kyseessä. Ratkaisujakin saataisiin varmasti eikä aina kytättäisi rankuille. Pisteytykseen vielä se suora voitto 3p, JA/Rl voitto 2 ja JA/RL tappio 1p kiitos.
Jonninmoinen friikki
23/03/2017
Pörfekton kanssa samoilla linjoilla, mutta rl tappiosta 0 pistettä.
Viisaammat päättää.
Jukkisb
23/03/2017
Itse lähtisin kokeilemaan ensin 4 vs 4 jatkoaikaan. Toimii säbässä varmasti paremmin kuin kiekossa. Tosin, tarvitseeko runkosarjassa edes olla jatkoaikaa ja rankkareita?

Säälipleijareille ei, pleijareihin 20min jatkoaika ja valinnat on hyvä.
Tauski
23/03/2017
- Runkosarjassa 10min jatkoaika, ei rankkareita
- Voitto varsinaisella tai jatkoilla 2p, tasuri jatkoajankin jälkee 1p molemmille ja tappio 0p
- EI säälipleijareita
- Valintasysteemi pois ja vanha 1vs8, 2vs7 jne tilalle
- Pleijareissa tasurin sattuessa pelataan jatkoaika 5vs5 ratkasuun asti, ei rankkareita.

KIITOS.
Jatkoon
23/03/2017
Ehdottomasti suora voitto 3p. Jatkoaika voitto/rl 2p ja ja häviö 1p. Liika raaka ratkaisu jos 0p jatkoaika tappiosta, kuiteskin 60 min väännetty josta voi 1 pisteen jo ansaita omasta mielestä. Liputan itsekkin jatkoajan 4vs4 pelaamiselle salibandyn saralla.
JUURI NÄIN
23/03/2017
JATKOON puhuu asiaa. Tätä olen miettinyt pitkään että miksi tätä ei ole vielä muutettu. Tällä tulee lisää viihdettä ja nykyinen jatkoaikatappion 0p on turhan kylmää varsinkin lajissa maaleja syntyy esim. jääkiekkoon nähden huomattavasti enemmin.
3p suoravoitto, jatkoaika 4vs4 ja voittajalle 2p ja häviäjälle 1p. Jatkoaika 10min. Rankut ei must mut mahdollinen. Toinen vaihtoehto on pisteiden tasaaminen.
Oddis Lajos
23/03/2017
Jääkiekossa 3-vs-3 jatkoaika on todella kyttäävää pelaamista. Ratkaisu löytyy kyllä usein, mutta ei se ole todellakaan viihdyttävää pelaamista. Kun joukkueella on kiekko, niin sitä pidetään ja pidetään, kunnes ollaan aivan varmassa maalintekopaikassa. Salibandyssa vielä kun ohilaukaus usein menee kaukalosta yli, toisin kuin jääkiekossa, niin eihän sitä uskalla laukoakaan ettei vastustaja saa sisäänlyöntiä ja palloa itselle. Ehkä ei niin hyvä ratkaisu tämäkään.
Väiski
28/03/2017
3v3-jatkoaikamalli kuulostaa huonolta idealta, varsinkin, jos hyppy tehdään suoraan 5v5-mallista. Suomessa onneksi ollaan viisaampia ja mennään 4v4. Se on hyvä muutos. Muutkin muutokset Suomen puolella kuulostavat todella hyviltä, mukaan lukien 2p voitosta ja 1p jatkoaika tai rankkaritappiosta.

Mutta pahinta on, että säälipleijarit salibandyyn?! Miten typerä idea!!! Säälipleijarit on pilannu eräänkin lajin ja eivät ole vieläkään tajunneet niitä poistaa. Tuollainen päätös on kuolinisku runkosarjan panoksella ja siten kiinnostavuudelle. Aivan älytöntä pelata ensin puolivuotta harjoituspelejä ja vasta "harjoituskauden" loppuun turnausmuotoinen mestaruusjahti. Antaa ruotsalaisten upottaa typeryyttää oma botskinsa. Olkaamme Suomen puolella viisaampia. Mikä on seuraamisen arvoista on tämä 3v3-jatkoaika, mutta uskon, että Suomen sarjaan tehdyillä muutoksilla on se haettu vaikutus. (Ihme, että muutos on kestänyt näinkin kauan.)

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.