Divarit

Suomen Cup uudistuu – kaikki miesten pääsarjajoukkueet mukaan ensi kaudella

30.03.
2017
11 Kommenttia
7
Divarit

Kuva: Juhani Järvenpää

Kaudesta 1988-89 lähtien pelattu salibandyn Suomen cup kokee tulevalle kaudelle historiansa suurimmat muutokset. Salibandyliiton hallitus on vahvistanut cupin sarjajärjestelmän viime viikon kokouksessaan. Uudistuksen myötä cup pelataan entistä alueellisempana, ja mukaan osallistuvat kaikki miesten Salibandyliigan sekä Divarin joukkueet.

Miesten 2.-6. divisioonan joukkueet aloittavat cupin entiseen tapaan sarjatasonsa mukaisesti 1.-3. kierroksilta. Ensimmäiset kierrokset pelataan tutulla turnausmuotoisella cup-järjestelmällä, missä lohkon kaaviosta selviää kahdella voitolla jatkoon.

Cupin joukkueet jaetaan maantieteellisesti neljään alueeseen ja kierrokset 1.-4. pelataan alueiden sisällä, kutenkin niin että alkukierrosten turnaukset ovat mahdollisimman alueellisia. Jatkopaikkoja cupin 5. kierrokselle on aluekierroksilla jaossa yhteensä 11 kappaletta ja paikat jaetaan alueellisille cup-kaavioille suhteessa ilmoittautuneiden joukkueiden määrään.

Salibandyliigan ja Divarin joukkueet pelaavat sarjassaan cup-kierroksen

Miesten Divarin joukkueet aloittavat Suomen cupin samanaikaisesti Cupin alueellisen 4. kierroksen kanssa omalla Divarin cup-kierroksellaan. Divarin runkosarjan erikseen määriteltävän kierroksen otteluissa on tuplapanos, eli sarjapisteiden lisäksi pelataan paikasta cupin 5. kierrokselle.

Suomen Cupin uusi kaavio.

Ottelut pelataan Divarin runkosarjan tapaan ratkaisuun asti, eli mikäli ottelu on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan viiden minuutin jatkoaika neljällä neljää vastaan ja tarvittaessa kolmen laukojan rangaistuslaukauskilpailu.

Divarin cup-kierrokselta jatkoon pelanneet seitsemän joukkuetta ja alueelliselta 4. kierrokselta jatkavat 11 joukkuetta pelaavat 5. kierroksella. Saman aikaisesti Suomen Cupin aloittavat Salibandyliigan joukkueet omalla Liigan cup-kierroksellaan, eli runkosarjan erikseen määriteltävällä kierroksella peleissä on tuplapanos, liigapisteet sekä paikka cupin 6. kierrokselta.

Sekä Suomen cupin 5. että 6. kierroksella otteluparit muodostetaan alueellisesti. Jatkossa olevat joukkueet sijoitetaan arvontaa varten alueellisiin koreihin. Näillä kierroksilla ottelupariin arvottu alemman sarjatason joukkue toimii automaattisesti kotijoukkueena. Mikäli joukkueet ovat samalta sarjatasolta, määrittelee kotiedun arpa. Ensimmäinen valtakunnallinen arvonta ottelupareiksi suoritetaan 7. kierrokselle, eli puolivälieriin, mistä eteenpäin voittajat etenevät aina finaaliin saakka.

Liigaseurat vahvasti visioimassa Suomen cupin tulevaisuutta

Sysäys Suomen cupin uudistukselle virisi Salibandyliigan joukkueiden kehityspäivillä helmikuussa Tampereella. Liigatoimijat visioivat cupin kehittämistä ryhmätöissä ja nyt käyttöön otettavassa mallissa on vahva pääsarjajoukkueiden käden jälki.

– Lähtökohtana oli saada kaikki pääsarjajoukkueet mukaan, mutta huomioiden miten se olisi taloudellisesti mahdollista. Halusimme myös Suomen cupiin lisää viihteellisyyttä, erottavuutta ja sitä kautta lisää kiinnostusta, kertoo Classicin manageri Pasi Peltola.

– Pohdimme myös itse cupin finaalitapahtuman nostamista uudelle viihteelliselle tasolle – samantyyppiseksi kiintopisteeksi kuin Superfinaali on. Samoin alueellisuus oli yksi lähtökohta suunnittelulle – taloudellisesta ja mielenkiinto -näkökulmasta, täydentää EräViikinkien urheilujohtaja Joonas Naava.

Suomen cupin merkityksen liigaseurat kokevat tärkeänä lajille ja usko ”uuteen starttiin” on uusitun järjestelmän myötä vahva.

– Cupin merkitys on nimenomaan siksi iso, että se mahdollistaa minkä tahansa joukkueen osallistumisen ja turnauksessa pärjäämisen. Jos seurajoukkueille on jaossa kaksi mestaruutta kauden aikana, toista voi tavoitella pitkäjänteisemmällä aikavälillä – liigaan pääseminen vaatii aiempaa menestystä, niin cupissa voi päästä pitkälle sen yhden kauden onnistumisellakin. Samoin kun pelataan yksittäisiä pelejä, niin sattuman ja yllätyksellisyyden mahdollisuus kasvaa, mikä kasvattaa hienojen tarinoiden syntymistäkin, toteaa Joonas Naava.

– Isossa kuvassa cup kokoaa yhteen koko suomalaisen säbäperheen. Jokaisella suomalaisella säbäpelaajalla on mahdollisuus voittaa Suomen cup, Peltola toteaa.

Uudistukset tulevat kaudelle 2017-18 käyttöön miesten Suomen cupissa. Naisten cupin osalta muutoksia ei vielä tulevalle kaudelle ole luvassa.

– Tuleva kausi kerätään kokemuksia miesten cupissa ja mikäli muutokset osoittautuvat toimiviksi, harkitaan järjestelmää myös naisten cupiin kaudelle 2018-19, kertoo Salibandyliiton pääsarjapäällikkö Jyrki Paajanen.

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
JZ
30/03/2017
Hieman tässä formaatissa on ehkä realiteettien tuomaa kikkailun makua. Edellisen "oikean" mallin osoitettua kuitenkin toimimattomuutensa, näkisin tämän kyllä varsin pätevänä kehitysaskeleena. Hyvä!
harry
30/03/2017
Ainakin on yritetty, pisteet siitä! Toimiiko vai ei toimi jää nähtäväksi, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa.
Jone
30/03/2017
Eiköhän nämä joukkueet joita Suomen Cup ei kiinnosta häviä nyt vaan heti kun mahdollista, jotta lisäkuluja ei pääse syntymään. Nostaako tämä kilpailun arvostusta?
Jukkisb
30/03/2017
Nyt kyllä iso peukku uudistuksen suuntaan! Cup tarvitsi muutosta ja sellainen haluttiin tehdä. Hyvältä näytti kaavio ja veikkaan myös toimivan.
JZ
30/03/2017
"Eiköhän nämä joukkueet joita Suomen Cup ei kiinnosta häviä nyt vaan heti kun mahdollista, jotta lisäkuluja ei pääse syntymään. Nostaako tämä kilpailun arvostusta?"

Ilman muuta nostaa. Ei niitä pelejä kukaan tahallaan häviämään ala, kun kentälle asti ollaan päästy. Ihan parhailla rostereilla ei välttämättä pelata joka matsia (kuten ei muuallakaan ylempien sarjojen jengit cupin alkukierroksilla tee), mutta pirusti parempi sekin on kuin tynkäcuppi.

Oikeastaan ainoa joka tässä jää vielä avoimeksi, ovat nuo pääsarjojen sisäiset kierrokset. Kun sarjaohjelmia tehdään, nuo kierrokset pitäisi oikeasti tehdä nyt ihan ekana ja arpomalla!
nikkeri
30/03/2017
täysin oikeaan suuntaan cup menee. cup muttu heti 5x mielenkiintosemmaksi kun kaikki liiga ja divari jengit messissä!
Ruostumaton Teräsrotta
30/03/2017
"Eiköhän nämä joukkueet joita Suomen Cup ei kiinnosta häviä nyt vaan heti kun mahdollista, jotta lisäkuluja ei pääse syntymään."

Kuten tuossa sanottiin: "Divarin runkosarjan erikseen määriteltävän kierroksen otteluissa on tuplapanos, eli sarjapisteiden lisäksi pelataan paikasta cupin 5. kierrokselle."

Tuskin kukaan haluaa hävitä tahallaan kaksi ottelua kerralla?
Noh
30/03/2017
Hyvä! On ainakin yritystä ja tehty muutoksia. Meikän mielestä liiga- ja divarijoukkueiden on oltava täysmäärisesti mukana. Sitähän se cup on. Alasarjajoukkue saa edes joskus "haastaa" yläsarjat.
#20100
30/03/2017
Hienoa, että cup-järjestelmää lähdettiin uudistamaan ja vaikuttaisi ainakin paperilla melko hyvältä systeemiltä. Mielenkiinnolla odotan, miten lähtee toimimaan.

JZ:n kanssa samaa mieltä tuosta, että pääsarjojen sisäisillä kierroksilla pelattavat pelit tulisi arpoa ensimmäisinä, tuota otteluohjelmaa tehtäessä.
Osku
30/03/2017
Melkein meni niin kuin ehdotin. Loput voidaan korjata ensi kaudeksi. :)
Mahdollisuus
31/03/2017
Hienoa että 4 ja 5 kentälliset saa mahdollisuuden näyttää ja muutenkin pelejä alle ettei koko kautta tarvii istuu.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.