Divarit

Tasapelit poistuvat salibandyn pääsarjoista – runkosarjassa jatkoaika pelataan neljällä neljää vastaan

24.03.
2017
42 Kommenttia
4
Divarit

Kuva: Anssi Koskinen

Kaudella 2017-18 miesten ja naisten Salibandyliigassa sekä miesten Divarissa runkosarjaottelut pelataan ratkaisuun saakka. Samalla myös pistelaskusysteemi muuttuu. Esitykset hyväksyttiin kahdessa viimeisimmässä liittohallituksen kokouksessa.

Ensi kaudesta alkaen runkosarjaottelu salibandyn pääsarjoissa ei voi päättyä enää tasatilanteeseen. Mikäli ottelu on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, pelataan viiden minuutin jatkoaika maalista poikki -periaatteella. Jos tilanne on jatkoajan jälkeen vielä tasan, voittaja haetaan rangaistuslaukauskilpailussa. Ensin kolmen laukojaparin kesken, jonka jälkeen tarvittaessa laukojapari kerrallaan, kunnes voittaja selviää.

Muutos vaikuttaa myös pääsarjojen pistelaskusysteemiin. Voitto tuottaa edelleen kaksi pistettä sarjataulukkoon, mutta jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa hävinnyt joukkue saa yhden pisteen. Tähän saakka jatkoaikatappio ei ole kerryttänyt joukkueen pistesaldoa.

– Muutosten uskotaan kannustavan molempia joukkueita pelaamaan myös jatkoajalla aktiivisemmin, tilanteessa jossa kumpikin joukkue on jo yhden pisteen varmistanut. Kun ottelut pelataan ratkaisuun asti, palvelee se yhtäältä urheilullista ratkaisua, toisaalta katsojille tuodaan uusi mielenkiintoinen elementti lisää, kertoo SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen.

– Taustalla on vuorovaikutteisuus lajiaktiivien kanssa, pelaajista valmentajiin, seuratoimijoita unohtamatta. Tämän suuntaista toivetta on esitetty laajasti, joten on paikallaan reagoida siihen. Haluan painottaa, että tehtävien päätöksien lähtökohtana pitää olla salibandyn etu, eikä pelijärjestelmään kannata tehdä muutoksia vain muutosten vuoksi, Nurminen jatkaa.

Miksi varsinaisen peliajan voitosta annetaan kaksi pistettä kolmen sijaan?
– Enemmistö saamastamme palautteesta tuki kahden pisteen voiton järjestelmää ja sen koettiin palvelevan lajin tarpeita paremmin. Ja olipa pistelaskujärjestelmä mikä tahansa, uskon että kauden päätteeksi paras joukkue kuitenkin voittaa.

Uudistukseen kuuluu edelleen se, että runkosarjassa jatkoajalla kenttäpelaajien määrä on neljä vastaan neljä. Pudotuspelien jatkoajalla pelataan edelleen viidellä viittä vastaan. Pudotuspeleissä jatkoajan pituus muuttuu ja ratkaisua haetaan aiemman 10 minuutin jatkoajan sijaan 20 minuutin jatkoajalla. Pudotuspelien rangaistuslaukauskilpailussa voittaja ratkotaan runkosarjan tapaan kolmella laukojalla ja tarvittaessa pari kerrallaan ratkaisuun saakka.

Kaiken kaikkiaan Kimmo Nurminen on tyytyväinen päättyneeseen miesten Salibandyliigan runkosarjaan.

– Näkymät ovat valoisat. Katsojakeskiarvo nousi edellisestä kaudesta 8,1 %. Tällä hetkellä on aistittavissa yhteistä halua kehittää Salibandyliigaa niin pelaajien kuin katsojan tarpeita huomioiden. Nyt on menossa hieno vaihe kun pelataan pudotuspelejä, joten kannattaa käydä paikanpäällä aistimassa tunnelmaa.

Aiemmin uutisoitiin miesten Salibandyliigan joukkuemäärän pysyvän 14 joukkueen suuruisena kevääseen 2019 saakka. Asiaa koskevan uutisen voit lukea täältä.

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
46
24/03/2017
Melkein onnistuivat tekemään täydellisen uudistuksen, mutta sössivät sitten pistejaon. Ei ole mitään järkeä antaa osasta peleistä kolmea ja osasta kahta pinnaa. Kolme pinnaa kun annettaisiin varsinaisen peliajan voitosta niin olisi loistava systeemi.
Pulinat pois
24/03/2017
Olisin tehnyt niin, että jatkoajalla jos häviää, niin siitä nolla pistettä. 65-min jälkeen molemmille yksi piste ja rankkarikisan voittajalle vielä yksi.
Mutta päätös on jo tehty, näillä mennään ja pulinat pois.
Tepi
24/03/2017
Tässähän tulee käymään niin että pelien ollessa tasan 50 minuutin jälkeen, joukkueet himmailevat jatkoajalle, jonka jälkeen ruvetaan taas pelaamaan. Tässä uudistuksessa tällä pistelaskulla ei yhtään mitään järkeä.
Tepille
24/03/2017
Samaa mieltä, 3 voitosta varsinaisella pistäs pelaan loppuun asti.
James
24/03/2017
Onko tässä yhtään ajateltu ketjun heikointa lenkkiä, joka joutuu nyt jatkoajalla vilttiin, kun pelataan 4 vs. 4? Toisaalta näistä pelaajista voi löytyä sitä ratkaisuvoimaa pelimiehen kympillä, kun tietävät ettei jatkoajalla tule kuitenkaan minuutteja. Riittääkö valmentajien fläppitaulutkaan, kun pitää kirjata kokoonpanot 3x 5 vs 5, 2x 5 vs 4, 2x 4 vs 5, 6 vs 5, 5 vs 6 ja nyt vielä 3x 4 vs 4... huh huh.
Enemmistö
24/03/2017
Oli jälleen väärässä?
Voitto
24/03/2017
Muuten hyvä mutta tosiaan meni vähän hutiin toi kaksi pistettä suorasta voitosta. Tulee järkeväksi viedä tasaiset pelit sopuisasti jatkoajalle ja arpoa siellä kumpi saa kaksi pistettä. En ihmettele vaikka tulisi parin minuutin pallollisia pitoja ilman karvausta ottelun lopussa.
Vorssa68
24/03/2017
Mitä helv. Jos tasapelistä muutenkin saa 1 pisteen niin miten tämä muuttaa käytäntöjä? Kertokaa oi ammattivalmentajat?
Tepille ja voitolle
24/03/2017
Jep "pelimiesten kymppi" on vedetty nyt vessasta alas peleistä, jotka on tasan. Ei mitään järkeä ottaa änäristä mallia tässä. Voitte katsoa sieltä tasapeliprosenttia ja verrata esim. Liigaan. Tasapelien veikkauskertoimet tulee laskemaan dramaattisesti

Ja entäs viimeisten kierrosten kikkailut Ruotsi -tyyliin? Onneksi 18-19 kaudelle helppo tehdä pieni muutos palkitsemalla suora voittaja extrapisteellä.

Ja se tulee tapahtumaan, jotta saadaan ne vikojen minsojen kulutukset veks. Saa ottaa taltee.
Arto Kilponen
24/03/2017
Olisi sitä huonompiakin muutoksia voinut tulla, mutta just nyt ei tule kyllä yhtään mieleen.

Seuraavaksi runkosarjan pelimäärästä 95% pois?
Kersa
24/03/2017
Loistava uutine, tosin pistejako ihmetyttää!
Mitä järkeä
24/03/2017
Juu vaikeeta ymmärtää kyllä että miten voi monet lajivaikuttajat, pelaajat ja valmentajat haluta tällästä muutosta. Pisteitä pitäs jakaa joka pelistä yhtä paljon...
Hyvä
24/03/2017
Nhl:ssä toimii hyvin tämä käytäntö niin en ymmärrä miksi täälä valitetaan.
Ja tuohon viimesen erän himmailuun niin kuin nhl:ssä en usko sillä säbässä tulee paljon enemmän maaleja.
Hyvä käytäntö!
Pelimies
24/03/2017
Pelimiesten kynppi tulee olemaan höntsämiesten kynppi! Voi harmi!
Arto Kilponen
24/03/2017
No ei se kyllä toimi NHL:ssäkään. Siellä on vuosikaudet naureskeltu sille, että miten hitossa jossain ottelussa toinen voi voittaa ja toinen pelata tasan. Piste-erojen luomisesta ja kuromisesta tulee vaikeata ja kun puhutaan tämmöisestä "kerran kahdessa kuussa neljän kuukauden ajan"-otteluohjelmasysteemistä, niin tässä kätevästi tuhotaan mahdollisuudet siihen, että sarjataulukossa tulisi mitään eroja. Lisäksi NHL:ssä on sellainen vitsi kuin ".500", joka tarkoittaa, että on saanut pisteen per peli. Sinne yltää tyyliin 80% joukkueista joka kausi, eli sekään ei kerro tasan tarkkaan mitään joukkueiden eroista.
säbäjannu
24/03/2017
hirveetä kitinää pisteytyksestä vaikka kenelläkään varmaan mitään faktoja pistää pöytään miksi tämä on huono. selitellään että ketään ei kiinnosta enään voittaa varsinaisella ajalla jos on tiukka peli. väliäkö sillä on tuleeko voitto millä tavalla? omasta näkökannasta tosi paljon hyviä uudistuksia jotka palvelee joukkueita mutta ennen kaikkea omasta näkövinkkelistä tietenkin yleisöä koska voittaja haetaan vaikka sitten rankuilla. porukka takertuu heti johonkin pisteytykseen josta saadaan sitten parempi näkemys vuoden päästä. itse uskon että tämä on ihan hyvä ratkaisu
Arto Kilponen
24/03/2017
Onko joku ihan oikeasti sitä mieltä, että rankkarikisat palvelee yleisöä? Jos tarkoitus on tappaa tunnelma, niin joo, mikä ettei, mutta muuten tämmöiset rankkarikisat ovat täysin turhia.
Aku rankka
24/03/2017
Onneksi tällaiset pulinat pois ja muut vastaavat hörhöt ei päätä mistään. Jos tarkoitus on vähentää kyttäilyä ja vauhdittaa peliä jatkoajalla, niin kuka uuno luulee tuon toteutuvan jos jatkoaikatappiosta saa 0 pinnaa!? Äly hoi!
Oulu
24/03/2017
Keneltäköhän tähän päätökseen on kysytty palautetta. En keksi yhtäkään syytä, miksi tämä systeemi olisi parempi kuin se, että varsinaisella peliajalla saadusta voitosta saisi kolme pojoa.
Pulinat pois, pt 2
24/03/2017
Eli Aku Rankan mielestä jatkoajalla häviämisestä pitää siis palkita sarjapisteellä?
Miten järkevää se mielestäni on, niin vastauksena kysymykseeni copy pastaan tähän twiitin tältä päivältä by Joel Siltala: "Teoreettisessa mielessä ensi kaudella mahis päästä playoffeihin pelkillä tappiolla, jos häviää kaikki jatkoajalla ja rankuissa. #salibandy"
ykä
24/03/2017
Idiotismi kukoistaa.
huhhuh
24/03/2017
kenelle paattajalle tasta aiheesta pitaa soittaa ja puhua etta tammosta uudistusta ei draivata enskaudelle. varsinaisella peliajalla pisteita jaossa 2., eli peli pelataan tunnustelemalla etta mihin suuntaan se lahtee tuloksen suhteen ja kolmas era sitte kyttaillaan jos on tiukkaa ja ei oteta yhtaan riskeja ja pelataan kunnolla varman paalle, koska tassa vaiheessa virheen tekijahan on kaikkien aikojen idiootti. sitten yllattaen jatkoajalla pisteita onkin jaossa 3 kappaletta, ja taistelu alkaa taas. viela ku saadaan muutamat sopupelit enskaudelle. kai taman voi viela jotenki soveltaa vahan paremmaksi ennen enskautta.
Dumari
24/03/2017
Soita liittohallitukselle, nehän tuon päätöksen viime kädessä ovat sinetöineet. Haaponiemi, Kohonen, Sompa ynnä muut. Varmaan aika monet liugaseurat ovat tuon päätöksen takana, kun niillä on enemmän tai vähemmän suora edustus hallituksessakin.
Olli Junttila
24/03/2017
Vähän erikoista on tämä valitus uudistusta vastaan. Yhtäkkiä Miesten Salibandyliigan kausi 2017-2018 on se kriittinen kausi, jonka pelaaminen eri tavalla aikaisempaan nähden pilaa koko säbähomman ja kaikki heittää mailat kaivoon ja polttaa pelikengät nyrkkiä Alakiventien suuntaan puiden.

Omasta mielestäni pistejako on herttaisen yhdentekevä, kunhan sarjassa kuin sarjassa on mahdollisimman tasaista vääntöä läpi kauden, mutta toki siitä asiasta saa olla eri mieltä.

Itse haluan nähdä mitä uusi pistejako tuo tullessaan ja tehdä johtopäätökset pistejaon järkevyydestä vasta ensi keväänä, kun on empiiristä tietoa asian tueksi.
Matti
24/03/2017
En ymmärrä.. Jos ei pysty 60 minuutissa voittaan peliä, niin ei tarvitse täyttä pistepottia. Eli ehdottomasti 3 pistettä, jos voittaa pelin varsinaisella ja muuten kaksi ja yksi. NHL:kin tietää että tämä on täysi vitsi, mutta eivät uskalla vaihtaa vanhaa perinteistä. Vaikkei jääkiekon sm-liigaa saisi matkia, niin nyt olisi kannattanut. Siellä pitkällä kokemuksella ovat saaneet oikean pistelaskun, ensin sielläkin virheet tehtiin.. Miksei säbässä laitettu heti tätä kolmen pisteen systeemiä, koska JOKAINEN tietää että se jossain kohtaa tulee. ÄLY HOI PÄÄTTÄJÄT!
2 PINNAA VOITOSTA??
24/03/2017
2 PISTETTÄ? KAKSI PISTETTÄ? EI JUMALAUTA NYT HERÄTYS
Liiton aivopieru
24/03/2017
Miksi joukkue hyökkäisi varsinaisen peliajan lopussa minkäänlaisella riskillä? Muutama minuutti palloa pidellen varmasti yksi piste, eikä vastustaja voi saada kuin pisteen enemmän ja:lla. Jos tarkoitus oli saada jatkoajan kyttäilyn pois, niin nyt se siirrettiin varsinaiselle peliajalle.

Rankkariratkaisut on all stars -otteluihin, ei sarjapelihin, mutta #posinkautta niihin ei todennäköisesti ja toivottavasti kovin usein mennä 4vs.4 -pelin ja pienentyneen pisteriskin vuoksi.

Mikä vika on tasapeleissä ja urheilussa syntyvissä suurissa tunteissä, ja-voitto vs. ja-tappio = 2pist. vs. 0 pist. #mahdollisimmanmonellepisteitäjakaikillaonkivaa #sählyonsiistii
Liiton Aivopieru
24/03/2017
Seuraavaksi pesäpallosta tuttu jaksosysteemi? Tasoerot pienenee, kun suurin voitto voi olla 2-0 ja pelit pelataan ratkaisuun saakka.
No niin no..
24/03/2017
..otsikko kuulosti jo hyvältä, mutta sitten pistelasku, ei. Ehdottomasti paras olisi kun voitosta 3, ja/rl 2-1. Thats it! Kuten tuossa moni onkin jo sanonut niin ottelun loput on tässä ihan pelkkää kuraa nyt vaan kun on sama saako ratkaisun varsinaisella peliajalla (mistä pitäisi ruhtinaallisesti palkita) vai jatkoajalla (minne selviämisellä tienaa jo sen yhden). Ei mennyt taas ihan niin täydellisti tämäkään uudistus, ihme touhuu,
OLISI KIVA
25/03/2017
nähdä pistelaskukyselyn tulokset tai enemminkin miten on kysytty. Lieneekö kolmen pisteen mallia ollut edes ehdolla? Minäkään en keksi yhtään syytä miksi nyt käyttöönotettu malli olisi parempi kuin suorasta voitosta saatava kolme pistettä. Ehkä joku viisaampi sen meillä tänne perustelisi.
SSV-Fani
25/03/2017
Muuten hyvä uudistus, mutta kyseenalaistan nuo rankkarit, jotka vedetään vain kolmella laukojalla.
Laakson Vellu
25/03/2017
"Matti" puhuu asiaa. Jääkiekkoliigassa hyvä ja toimiva malli käytössä. Senhän voisi kopioida salibandyynkin.
Kestävän palkka
25/03/2017
Näillä säännöillä olssikin olisi ollut kaksi-kolme kertaa kotiedussa kiinni.
Espoo
25/03/2017
Kyllä tällä uudistuksella saadaan lisää jännitystä ja vähentää typerää rankkariratkaisua. Seuraavalla kaudella sitten vielä 3 pistettä voitosta varsinaisella peliajalla.
Nuori laji tarvitsee vielä uudistuksia jotka parantaa katsojan kokemusta viihteellisemmäksi.
Rankkarisääntöä on syytä tarkentaa, hiipimistä ei jaksa katsoa.
Myös omalla puolustusalueella ei saisi pallotella, max minuutti.
Pingispallo
25/03/2017
Minäpä kerron, minkä takia jengit tulevat edelleenkin hyökkäämään pelimiehen kympillä.

Salibandyssa kilpaillaan sarjasijoituksesta ja tasapelipistettä tuskin kukaan joukkue haluaa antaa vastustajalle ilmaiseksi sarjataulukkoon.
Osku
25/03/2017
Käytännössä tämä uudistus vaan siirtää sen tasavahvojen joukkueiden jatkoajan lopun 2 min nyhräämisen pistejaon toivossa varsinaisen peliajan viime minuuteille. Tällä kaudellakin vain 11/26 peliä ratkesi jatkoajalla. Hyvänä puolena, että nyt jatkoajalla voidaan alkaa pelata. 4 vs 4 jatkoajalla oli aika tylsä kompromissi. Se voi sitten taas osaltaan passivoittaa pelaamista. Ilmeisesti joukkueet eivät kuitenkaan olleet valmiita radikaalimpaan uudistukseen. 4 vs 4 ei tuo valmennuksellisesti vielä kovinkaan merkittävää eroa vanhaan. 3 vs 3 olisi jo ollut haastavampi, koska oikeasti hyväkuntoisten, molempiin suuntiin pelaavien pelaajien määrä on kaikissa sarjan joukkueissa aika rajallinen, ja sitä olisi pitänyt vielä ihan jopa harjoitella. Itse ehdotin 6 vs 6 jatkoaikaa ihan vaan siksi, että erotuttaisiin jääkendosta ja että se olisi valmennuksellisesti täysin eri kuin mikään koskaan harjoiteltu tilanne. Peli nopeutuisi, sekavoituisi ja tilanteita tulisi varmasti enemmän kuin 4 vs 4 pelissä, ja ajatelkaa sitä pelitapakirjoa mitä siitä voisi seurata: 1-2-2-1, 3-2-1, 2-2-2, jne. No mutta pääasia, että tehtiin jotain ja katsotaan sitten kauden jälkeen onko taas muutostarvetta vai ei.
FBI
25/03/2017
Salibandy on lisännyt suosiotaan pienistä resursseista huolimatta koko ajan. Tasoero keskustelu varmaankin osaltaan vaikutti myös ratkaisuun. Mutta jos niitä on ei niitä ole syytä peitellä. Vaan se on todellakin oikea moottori niiden vähentämiseen. No nyt pistejakoja 2-1 jaossa paljon. Mielestäni salibandyä pelataan aina 5-5 ja rankkarit loppuun jos halutaan ero. Tosin tuossa välissä voi olla sitten vaikka 2 kpl 10 min jatkoerää maun mukaan ja pelaajistoa kuunnellen mikä pitää vielä tähdet terveenä.
Mutta 4-4 ? kas kun ei 1-1
Msy
25/03/2017
En erityisemmin lämpene tälle uudistukselle, koska ensin pitää pelata tasuri ja sen jälkeen on tarjolla viihdyttävät ja jännittävät elementit. Me EV:n fanit emme pääse koskaan nauttimaan uusista elementeistä, koska voitamme pelit varsinaisella peliajalla.

4 vs 4 ei ole tähän asti tarjonnut mitään erikoista, mutta voihan se jollain tavalla muuttua joukkuedein harjoitellessa sitä enemmän.

Rankkarit on lähinnä kiva viihteellinen elementti, mutta ei minusta sen enempää. Rankkarit on erittäin jännittäviä ja mielenkiintoisia silloin kun niillä ratkaistaa jotain suurta, mutta piste ei laita kenenkään käsiä tärräämään.

Jos peliä haluttaisiin muuttaa niin yksi uudistus voisi olla se, että maalintaakse laitetaan kolmen sekunnin alue. Oman maalin takana voi pitää palloa kolme sekuntia jos vastustaja ei ole paikalla. Muutoksella voisi olla samat vaikutukset kuin maalivahdille palauttamisen poistamisella.
Osku
25/03/2017
Nyt kun vähän tarkemmin tätä ajattelin, niin 6 vs 6 onkin ihan paska ehdotus. Ajattelin tilannetta vain tasavahvojen joukkueiden osalta. Tosiasiassa tämän mahdollistaa selvän altavastaajan maalinedustan lisäsumputtamisen toiveena rimpuilla 10 min lisää mukana ja onnella saada yksi lisäpiste vielä rankkareilla.

Ja tästä taas tuli mieleen, että koko rankkariosa olisi pitänyt jättää pois. Eli ei jaeta väkisin mitään tuuripisteitä rankkareista, vaan jätetään molemmat joukkueet yhteen pisteeseen. Jos ei 10 minuutissa saa JA-maalia aikaiseksi, niin ei sen jälkeen tarvitse rankkarilotolla ruveta väkisin palkitsemaan kumpaakaan joukkuetta.
Paulo Coelho
25/03/2017
Voitosta 1p. Ihan sama tuleeko varsinaisella vai jatkoajalla. Jos jatkoajan jälkeen tasan, kukaan ei saa pisteitä.

Tulos tai ulos
Väiski
28/03/2017
Hyviä uudistuksia kaikki! Ainoa mikä vielä pitää saada kumottua on tuo superfinaaliformaatti. Sitten ollaan todella vahvoilla peruspaketin kanssa.
+ 4v4 jatkoaika (+ koskee vain runkosarjaa)
+ jatkoajan jälkeen rankkarit 3v3 (+ koskee vain runkosarjaa)
+ 2p voitosta, 1p jatkoaika- tai rankkaritappiosta
- superfinaaliformaatti
*ehdotus: pleijareiden jatkoajasta 10min olisi 5v5 ja toisen 10min 4v4. Rankkareilta pitäisi yrittää säästyä loppuun asti. Finaalisarja voitaisiin harkita pelattavan 5v5, mutta koko 20min pelattaisiin (ei siis kultaista maalia). Lisäisi ratkaisupeleihin urheilullisuutta. Rankkarit menköön pleijarin muissa vaiheissa.

Mahdollista emämogausta varten jo nyt varoituksena
--- säälipleijarit (pilaa runkosarjan merkityksen ja muuttaa sen harjoituspeleiksi, kuten on tehnyt muuan toisessa lajissa. ei saa missään nimessä tehdä samaista virhettä salibandyssä, jos yleisömääriä ja lajin uskottavuutta halutaan kehittää eteenpäin.)
apa
19/09/2017
Tämä uusittu pistelasku tullee loppukaudesta johtamaan sopupeleihin ja todennäköisiin rikosilmoituksiin rahapelien ja vedonlyöntien taholta. Selkeimmin tilanne muodostuu taulukossa 3-4 parhaan pelatessa 3-4 viimeisintä vastaan. Voittaja kerää perinteiset 2 pistettä ja häviäjälle voi 1 pistekin riittää sarjassa säilymiseen. Olisikohan mahdollista, että kyseinen ansaintalogiikka onkin kaiken takana Singaporilaiseen tapaan. Päätös on siis kaikkea muuta kuin rehti urheilullinen ratkaisu, sen sijaan puhdas korruption karkkitiski.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.