Liigat

Video: Espoossa lauotut rangaistuslaukaukset puhuttivat – liikkuiko pallo taaksepäin?

23.03.
2017
36 Kommenttia
1
Liigat

Kuva: Markku Taurama

Esport Oilers tasoitti keskiviikkona puolivälieräsarjan SPV:tä vastaan 2–2:een. Oilers kaatoi kotihallissaan seinäjokiset rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 8–7.

Ottelun jälkeen keskustelua herätti rangaistuslaukaukset. Markus Markkolan varsinaisella peliajalla tekemä 5–4-maali nostatti seinäjokisten ääntä, ja he vaativat maalia hylättäväksi pallon taaksepäin liikkumisen vuoksi.

Rangaistuslaukauskilpailussa SPV:n Matias Veikkola tekemä maali hylättiin tuomariston toimesta, koska he katsoivat pallon liikkuneen taaksepäin viime hetkillä. Markkola pääsi myös yrittämään kaksi kertaa itse kisassa ja tekikin lopulta voittomaaliksi jääneen osuman, joka jälleen herätti protestointia vierasjoukkueelta.

Oilers-päävalmentaja Petri Huttunen otti lehdistötilaisuudessa kantaa huuteluun sanomalla, että hän ottaa Seinäjoelle kuulosuojaimet mukaan.

Puolivälieräsarjan viides ottelu pelataan Seinäjoen urheilutalolla lauantaina.

Ottelun maalikooste ja rangaistuslaukaukset on katsottavissa alla olevasta videosta.

Ottelutilastot
Markku Tauraman kuvat ottelusta

Maalikooste:

Lehdistötilaisuus:

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Ville
23/03/2017
On kyllä haastava näistä videoista nähdä ja on niin pilkunviilaus hommia nämä taaksepäin menot. Vissiin jotkut tuomarit katsovat myös tilanteen mukaan eli missä kohtaa pallo liikkuu taaksepäin, vaikuttaako rankkariin merkittävästi, onko ratkaisuhetkellä vai esim heti liikkeelle lähtiessä riplatessa..
Antti
23/03/2017
Salibandyn typerin sääntö ettei pallo saa rankkarissa mennä taaksepäin.
Minäpahoitinmieleni
23/03/2017
Niin no ekassa markkolan maalissa näyttäis heti eka riplaus menevän taaksepäin ja spvn kaverilla taitaa toi vika riplaus mennä. Paha sanoa. Jos näitä oikeasti halutaan kunnolla katsoa niin kunnon kamerat tonne ja tuomari voi katsoa nopeasti nauhalta.
Joku
23/03/2017
2 oilers rankkaria taaksepäin ja molemmat hyväksyttii #kotietu
ET soittaa kotiin
23/03/2017
Onneksi sääntö ei ole ettei pallo saa mennä taaksepäin. Sen pitää liikkua koko ajan eteenpäin eli pois päin keskiviivasta.Vaikuttaa pieneltä erolta, mutta helpottaa havainnointia. Ilman tuota sääntöä ei maalivahdit todennäköisesti saisi yhtään palloa kiinni.
Joku55
23/03/2017
Ja siihen kun laskee päälle vielä Bollströmin viime kevään farssirankkarin välierässä Happeeta vastaan niin kyllä on yhdelle joukkueelle annettu kauhalla hetkiseksi aikaa.
Arto Kilponen
23/03/2017
Viime keväänä se 6. välierän rankkarikisa oli kieltämättä täysi farssi. Bollströmin ei olisi edes pitänyt mpiua kun Happeelta kaksi meni jo ennen sitä taaksepäin.

Mutta tämä nyt ylipäätään alleviivaa sitä, että heittäkää nyt jo mäkeen nuo rankkarikisat. Jatkoaikaa vaan ratkaisuun saakka, kyllä se maali sieltä aina tulee ensimmäisen kolmen tunnin aikana.
jasso
23/03/2017
Kotietu tuomarit hoisivat homman ja öljymiehille täplä. Mutta toisaalta spv kritisoi markkolan rankkaria, tuomarit kuunteli oli hereillä ja muuttivat linjaa!
Erkki10
24/03/2017
Salibandyn typerin sääntö ampua rankkareita pudotuspeleissä. Tappaa nyt hyvä ottelu kävelemällä, täysin järjetöntä. Jatkoaika maaliin asti olisi paitsi viihdyttövämpää, myös urheilullisempaa. Herätkää päättäjät.
Minäpahoitinmieleni
24/03/2017
Täällä ehdotetaan rankkujen poistamista jatkoajan jälkeen, mutta se ei poista sitä ongelmaa että pelin aikanakin tulee rankkuja. Jatkoaika voitaisiin pelata 3vs3 niinku joku joskus ehdotti ja jos ei siinä kumpikaan onnistu maalia tekemään niin sitten rankut.
Lassi.T
24/03/2017
Rankkareihin pitäisi saada jokin aika, minkä aikana rankkari tulisi suorittaa.
Ei ole huippu-urheilulle hyväksi kävellen suoritettavat rankkarit.
Mitä mieltä?
Sami
24/03/2017
Ongelma tässä on se, että osa rankuista hyväksytään ja osa ei. Tässä esimerkissä ongelmaa ei olisi, jos kaikki mainitut rankut olisi joko hyväksytty tai hylätty, eli kohdeltu samalla tavalla. Mun mielestä kaikki olisi pitänyt hyväksyä, koska ihan naurettavaa katsoa suurennuslasilla liikkuuko taaksepäin vai ei. Ottaisin rankut pois ja ratkaisuun asti jatkoaikaa.
Rankkarit pois
24/03/2017
Jatkoaika pitäisi olla jatkuva 3vs3 playoffeis ja runkosarjassa 10min 3vs3. Rankkarit pois.
Ainoa millä noita voi tarkasti seuraa olisi kameroilla mutta sählyn budjetit ja osassa halleissa ei ole mahdollista sijoittaa kameroita niin hyvin. Tai että olisi kolme tuomaria rankuissa, molemmilla puolin katotaan että meneekö pallo taaksepäin ja kolmas ns maalituomari.
Mutta riittäneen se että rankut poistetaan pelien lopuista ja pelien aikana tulevissa rankuissa täytyy vaan kestää se että ollaan tuomarin silmien varassa.
Jipii
24/03/2017
saipahan tuomari hoidettuu täplän Oilersille. Säälittävää touhuu
Nappo
24/03/2017
Täytyy kyllä myöntää että ei toi Hannula mikää rankkari spesialisti ole:D totuttiin nois aikoinaan liian hyvään, kun Ihme otti noita kii... Oilers on vahva rankuis
Tieto
24/03/2017
Mitä täällä puhutaan Oilersin kotiedusta? Muistelkaa vain hyvät laji-ihmiset ensimmäistä peliä missä SPV:n maali hyväksyttiin summerin jo soitua. Se oli täydellinen farssi. Tuo SPV:n rankkari meni selvästi taaksepäin, joten pulinat pois! Myös tuo Hannulan syöksähtely oli hirveän näköistä, alokasmaista höntyilyä. Kritisoin jo aiemmin Kivimäkeä ja näköjään Hannula menee täysin samaan kastiin. SPV lähtee tuolla maalivahtipelillä hyvin pian kesälomille.
KimmoQ
24/03/2017
"Villen" tapaan Santtu Manner jo lähetyksessä myös otti kantaa, että hölmöä se olisi viheltää rankkari taaksepäin, jos tuolla puolen kentän kohdilla vähän riplaa ja pallo ei koko aikaa mene eteenpäin. Sitten kun lähestytään maalia on jo aivan eri asia.
Nimenomaan
24/03/2017
Onhan se ihan eri asia jos keskiviivan tuntumassa tehty "dribbli" menee hieman taaksepäin, kuin että juuri se ratkaiseva laukausta edeltävä ja veskan harhauttava. Toki säännöt kieltävät molemmat.

Mielestäni olisi ollut suuri vääryys antaa tästä ottelusta täplä spevelle selkeästi heikomman torjuntatyön ja rankkuosaamusen takia, vaikka rankut eivät olekkaan kaikkein parhain tapa ratkaista näitä pelejä oli oilers kuitenkin näissä selkeästi parempi.
kimmoq:lle
24/03/2017
Kyllähän tuomareiden pitäisi siihen pilliin viheltää ja kädet levittää, jos katsovat pallon menevän taaksepäin (en ota itse kantaa menikö vai ei) tuntui se kuinka hölmöltä tahansa. Mielestäni kaikista hölmöintä on olla noudattamatta sääntöjä, vaikka ne kuinka eivät itseä mielyttäisi?
Tiedolle
24/03/2017
Tieto ei tainnut olla katsomassa peliä? Summeri soi vasta kun peli alkasi keskeltä uudelleen. Pitäisin sormet pois näppikseltä jos ei ole varmaa TIETOA...
SPVn maalivahtipelistä
24/03/2017
Aika raskasta kun joku oilersin leiristä kritisoi SPVn maalivahtipeliä. Ensin niitataan ykkösveska pois peleistä.
Arto Kilponen
24/03/2017
Oilersilla ollut myös aika monta tolppaa/ylärimaa rankkareissa. Se ei tee Oilersin laukojista parempia, mutta SPV:n maalivahti on sinällään jo päästänyt ne maalit (oman toimintansa osalta), vaikka tuuri (ainakin osittain) sitten pelastikin.
KimmoQ
24/03/2017
Sääntökirjaahan voi tulkita myös järjellä, vaikka toki kirjaimellinen noudattaminen vaatisi myös keskialueella tapahtuneen taaksepäin viennin huomioimista.
Tieto original
24/03/2017
Kappas Tieto kopio kirjoittelee edelleen meikän nimissä. On niin laatukamaa, että luovutan suosiolla nimimerkin sinulle. Jatka samaan malliin. Mukavaa kevättä. Teen tämän siksi, että jotkut tietävät kuka olen enkä halua kenenkään saavan ajatusta, että kirjailisin moisia asioita. Käytä nimimerkkiä arvokkaasti.
qp
24/03/2017
Miksi jatkoaikaa pitäisi pelata 3 vs 3, kun sehän on ihan eri peli silloin, kuin normaaliviisikoin? Jos ratkaisu pitää saada joukkuepelillä, eikä yksittäisten pelaajien suorituksina, niin eihän tuossa ole mitään ideaa. Jos on vaan tarkoitus saada mahdollisimman nopea ratkaisu, niin tietysti sitten. Jo neljällä pelaaminen muuttaa todella paljon pelaamista normaalitilanteeseen.
Spvoittaa
24/03/2017
Tais mennä huttusella vähä tunteisii tos lehdistötilaisuudes??
kimmoq:lle
24/03/2017
Siitähän vasta hauskaa tulisi, kun tuomarit voisivat soveltaa sääntöjä haluamallaan tavalla. Meinaatko, että ei ikinä tulisi riitaa pallon mentäessä taaksepäin, että oltiinko "keskialueella" vai ei? Eikö juuri tällaisten takia sääntöihin ole tämä kirjattu, niin ei tarvitse sen enemmin asiaa pohtia. Minusta rankkarit huono tapa ratkaista voittaja juuri taaksepäin-menon seuraamisen vaikeuden takia. Säännöt ovat kuitenkin sääntöjä ja niillä mennään.
Kimmo
24/03/2017
Veikkolan rankkari hylättiin mutta ei markkolan driblailuja? Tuomarit mitä helvettiä
JZ
24/03/2017
"Oilersilla ollut myös aika monta tolppaa/ylärimaa rankkareissa. Se ei tee Oilersin laukojista parempia, mutta SPV:n maalivahti on sinällään jo päästänyt ne maalit (oman toimintansa osalta), vaikka tuuri (ainakin osittain) sitten pelastikin."

Höpöhöpö Arto. Kyllä sillä veskarin toiminnalla on ihan oleellinen merkitys siihenkin, että kuinka ahtaalle se ratkaisun tila viedään. Ja mitä ahtaammalla se on, sitä todennäköisemmin osutaan myös tolppaan (tai kiskaistaan kokonaan ohi).

Homma toimii myös käänteisesti, kuten Hannulalla nyt: itsensä voi myös pelata niin totaalisesti ulos, että saa putata kaikessa rauhassa tyhjiin. Silloin voi enää pelkkä tuuri pelastaa...
Tiedolle
24/03/2017
Ihan vain tiedoksi - summeri ei ehtinyt soida. Ja jos yhtään tunnet salibandyn sääntöjä niin nimenomaan summeri päättää erän. Piste.
Arto Kilponen
24/03/2017
Minusta tuomarin pitäisi päättää erä kellonsa mukaan. Summerin tulisi olla vain apuväline siihen. Summerihan voi olla vaikka rikki - eikö erä pääty silloin koskaan? Yleensähän sillä ei ole mitään merkitystä päättyykö erä sekuntia aiemmin vai myöhemmin, jolloin summerin (ja sitä pitävän toimitsijan - ei siis tuomarin) ei tarvitse olla synkronissa tuomarin kanssa.
Artolle
24/03/2017
Kaikenlaista pitäisi olla, mutta sääntöjen mukaan erä loppuu summeriin. Tuomari päättää milloin erä loppuu sellaisissa lajeissa, joissa ei pelata tehokasta peliaikaa - kuten jalkapallossa. Salibandyssa, jääkiekossa, koripallossa jne tilanne on toinen.
ööö
24/03/2017
Artsi. Tuomarin tärkein tehtävä on seurata peliä ja palloa ei kelloa. Sen takia on summeri ja liigan valvoja apukellossa.
ööö
24/03/2017
Täällä paljon valmiita tuomareita. Eikun kursseille ja vislaan. Todennäköisesti kuntotestiin taitaisi tyssätä viimeistään näiltä hidatuksia katsovilta sohvaperunoilta.
Upeaa
24/03/2017
Upeaa keskustelua. Tästä näkee, että peli kiinnostaa ja tunnetta on pelissä. Keskustelun ymmärtämiseksi on miellettävä ilmiö nimeltä "unconscious bias". Siis, johtopäätökset pohjautuvat ennakkoasenteisiin. Ilmiö on tunnettu vaikkapa henkilöitä palkattaessa. Ihmiset tekevät johtopäätökset ei henkilön tai haastattelun perusteella vaan asenteiden vaikuttamina. Penkkiurheilussa ilmiöllä on jopa positiivisia vaikutuksia. Fanitus pohjautuu oman asenteen määrätietoiseen puolueellisuuteen. Ikävä vaan, että ilmiö johtaa paikoin käytökseen, jossa kritiikki kohdistuu tuomariin. Kenties usein ammattimaisimpaan toimijaan kentällä.
Entinen Tieto
24/03/2017
ÖÖÖ:lle. Ei Vehapurunkaan Artsi vetäisi liigarefereen testejä. Silti virheetön suoritus ja parempi kuin liigarefin. Jos juokseminen on tärkeintä, niin Lasse Viren viheltäisi ja Martti Vainio edelleen pelaisi.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.