Liigat

Classicin Pasi Peltola: ”Ei haluta, että laji menee päähäntakomiseksi”

04.04.
2017
35 Kommenttia
3
Liigat

Nico Salo on kokenut kovia Happeeta vastaan pelatussa ottelusarjassa. Pasi Peltolan mukaan Classicissa ollaan huolestuneita päähän kohdistuneista rikkeistä. Kuva: Esa Takalo

Tampereen Classicin ja Happeen välisen välieräsarjan ympärillä on räiskynyt. Tänään uutisoitiin, että tuomaripari Lasse Vuola ja Tero Fordell on hyllytetty sarjasta.

Happeen leiristä kommentoitiin, että tuomariparin hyllytykselle ei ole aihetta. Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltolan mukaan tamperelaisjoukkuekaan ei ole ollut vaatimassa tuomariparin hyllytystä. Vuolan blogitekstin mukaan kyse oli erotuomarijärjestön sisäisestä väännöstä.

Mitä mieltä olet tästä tuomariparin hyllytyksestä?

– Classic ei ole vaatinut tuomariparin hyllytystä. En aio ottaa siihen muuten kantaa, Peltola linjaa.

Kovaa peliä nähtiin ensimmäisessä osaottelussa, kun Peter Kotilainen sai punaisen kortin. Rajut otteet jatkuivat myös Jyväskylässä, jossa Otto Tikalle tuomittiin kyynärpääiskusta viiden minuutin jäähy. Tikka sai jälkikäteen kolmen ottelun pelikiellon.

Mitä mieltä olette tuomarilinjasta ottelusarjassa?

– Tämä on ollut äärimmäisen vaikea ottelusarja viheltää. Päähän on paukkunut paljon ja vähän muuallekin. Siihen nähden pari on suoriutunut ihan kelvollisesti, Peltola arvioi.

Happeen leiristä esitettiin syytöksiä Classicin pelaamasta kabinettipelistä. Classic vei Kotilaisen tilanteet kurinpitäjän arvioitavaksi ja samoin kävi myös Tikan tapauksessa. Peltolan mukaan toiminta on ollut täysin perusteltua.

– Tuomarit joutuvat tekemään päätöksiä sadasosasekunneissa. Jyväskylässä otteluvalvoja kertoi, että ei aio viedä mitään tilanteita eteenpäin. Meillä pitää olla oikeusturva ja me ei haluta, että laji menee päähäntakomiseksi, Peltola päättää.

Lue myös:
Kyynärpääiskusta jälkiseuraamuksia – Tikka kolmen ottelun pelikieltoon
Blogi: Hyllytetyt tuomarit: ”20 vuoden erotuomariura loppui harvinaisen valitettavalla tavalla”
Erikoinen ratkaisu – välierien tuomaripari vaihtuu kesken sarjan
Video: Kovaa peliä Jyväskylässä – kyynärpää naamaan, maila sukukalleuksille ja rajuja tällejä
Classic haki Peter Kotilaiselle pelikieltoa kahdesta tilanteesta – ei lisärangaistuksia
Runkosarjan voittaja turhautti jyväskyläläiset – Peter Kotilainen näki punaista ottelun lopussa
Happee ottaa kantaa erotuomarien hyllytykseen: ”Sarjan paras tuomaripari tällä hetkellä”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Hirvi
04/04/2017
Runkosarjan viimeisellä kierroksella Classicin Nico Salo taklasi Happeen Lauri Liikasta kovalla vauhdilla selkään Classicin vaihtoaition edessä, sillä seurauksella, että Liikanen lensi pää edellä tuolia kohden ja iski päänsä vakavasti. Hän kärsii edelleen tällin aiheuttamista oireista eikä pysty pelaamaan. Happee ei tehnyt asiasta valitusta.

Nyt Salo on taklannut itse yhden pelaajan määrittämättömän pitkälle saikulle ja ollut aiheuttamassa sekä Kotilaiselle että Tikalle pelikieltoa, laittaen molempiin hieman jurkkaa mukaan.
Ruuna
04/04/2017
Erittäin asialliset kommentit Peltolalta toisin kuin Pasi Kotilaiselta aiemmin.
alakatsomo
04/04/2017
Mitäs Peltola se teidän pelaaminen oli Savolaisen aikoina? Ei silloin vissiin päähäntakominen harmittanut.
Pasi Pasi, niin ne ajat ja mielipiteet muuttuu
04/04/2017
Tuleepa mieleen taannoin, kun Classicin Iso Paha Savolainen jyräsi ja lanasi pienempiään. Tuolloin herra Peltola oli tekemässä selkeissä vahingoittamistilanteissa valituksia ja jatkokäsittelypyyntöjä tarkoituksena pestä Savo ja ennen kaikkea saada Classicille jatkoaikaa kurinpidon käsittelyssä. Tämä on pala todellista historiaa, eikä sitä voi pois pyyhkäistä. Kaikki muut olivat silloin sitä mieltä, että törkeitä tekoja, jotka anasaitsevat asianmukaisen rangaistuksen. Mieltäni lämmittääkin nyt suunnattomasti, että Pasi on kasvanut ihmisenä, ja julistautuu nyt puhtaan salibandyn airueeksi. Minuun tämä uppoaa täysin, enkä ajattele hetkeäkään tässä olevan kaksinaismoralistista tarkoitushakuisuutta.
alakatsomo
04/04/2017
Vielä vähän aikaa sitten Peltolan vakaumus salli hakkaamisen ja potkimisen: esim.
http://paakallo.fi/2015/11/video-tasta-tilanteesta-mika-savolainen-sai-pelikieltoa-paras-siirtya-kohta-golfiin/
Basso
04/04/2017
En Passosta ole ikinä pitänyt, mutta silti se on ihan oikeassa tämän asian suhteen. Se, että mielipide on vähän Savon ajoista muuttunut, on itsessään aivan yhdentekevää.

Kotilainen ja Tikka käyttäytyivät molemmat idioottimaisesti ja ansaitsevat pelikieltoa.
Espoo
04/04/2017
Pelissä Classic on ylivoimainen, ei kahta sanaa.
Kotilainen puolustaa veljeään kuten kuuluukin, nyt vaan pitäisi edustaa liigaseuraa eikä perhettään.
Peltola on vakuuttavampi eikä syyllisty ylilyöteihin, samanlaista käyttäytymistä on edustanut heidän valmennus ja pelaajat.
Näyttää nyt siltä että Happee on jo heittämässä pyyhettä kehään, toivotaan kuitenkin että alkavat keskittymään itse peliin.
Köpi
04/04/2017
Ai toi peli meni tuommoiseksi. Parempi olla pois halliltakin ku pelit pelataan kabinetissa
JKL
04/04/2017
No ei tietenkään asia sinällään ole epäselvä: vailla suojuksia ja kypärää pelattavaa lajia tulee pelata turvallisesti, lajin säännöillä. Se se on pointti, että ihmistä määrittelevät hänen tekonsa ja mieleipiteensä. Ei voi olla tuuliviiri, joka tekopyhästi kääntää takkia omien tarkoitusperiensä mukaan. En arvosta Mr Peltolan mielipiteitä tästä syystä. Pelaajat ovat nyt rangaistuksensa saaneet, kärsineet ne, tai tulevat kärsimään. Heidät voisi ehkä jo jättää rauhaan, koska se ei taida asiaan enää tuoda lisäarvoa, jos hoetaan sika sitä sika tätä. Asiassa on vaikea enää keksiä uutta haukuttavaa, joten voisi jo antaa olla.
Noponen
04/04/2017
Kai Salon 2.pelin viikateisku Pl. Kotilaisen ranteeseen on Basson toimesta laitettu kurinpidon tarkastettavaksi?
Peku
04/04/2017
"Se, että mielipide on vähän Savon ajoista muuttunut, on itsessään aivan yhdentekevää." Ei tietenkään ole yhdentekevää - vaan tuo selvästi esiin sen, että kyse on TÄYSIN oman edun puolustamisesta.
Peku
04/04/2017
Ja tässäkin kohtaa - aivan kiusallanikin - mainitsen edelleen SPV:n maalivahdin ajelun kesälomalle. Siitä ei tullut kuin 2 min - samassa suhteessa kuin tämä tilanne pitäisi tulla sama kuin Tikalle.
Espoosta
04/04/2017
Ja Nieminen sai 0 minuuttia kun ajeli veskan yli maalin tehdessää. Mut pitäisikö oikeasti lopettaa itkeminen ja miettiä kuinka tällainen "pelaaminen" saataisiin loppumaan.
Päähän ei näpeille kyllä
04/04/2017
Jokainen ajattelee vain omaa joukkuetta ja sen hetkistä tilannetta pyrkii keinolla millä hyvänsä voittamaan. Pelissä lyödään veskaa näpeille tuomarit ei tee mitään poliisi paikalle ja sen jälkeen alkaa passoshow. Päättäjät herätkää ja nähkää asioiden läpi.
RINGBOM
04/04/2017
Passo on passo vaikka upporasvassa keittäs.
Make
04/04/2017
Kyllähän tää classikin touhu on hanurista , peltola puhuu päähän kohdistuneista taklauksista , eu ne sillon vaivannut kun ite valmensi , aina classikkia vastaan tuli lainauksia mut nehän on varmaakin jo silloinkin hyväksyttäviä , toiv Happee saa tästä paljon posia ja lanaa Tampereen laulukuoroon, mut sekin varmaan poistetaan niin et classikki mene finaaliin vaikka Happee voittaakin , varmaan jokin tuomari virhe katotaan vielä 22.4 aamusta ni nähdään Tampere finaalissa , hirviryrkerträ äijät
Hiski
04/04/2017
Ongelma ei ole se, että Classic tai kukaan muukaan seura pyytää tarkistamaan tilanteita jälkikäteen videolta, vaan se, että se on ainoa tapa toimia mikäli mielii saada oikeutta.

Nyt Tikan rangaistus korjattiin jälkikäteen oikeaksi, mutta Vänttinen jäi ilman lisärangaistusta, koska Happee ei oletettavasti tehnyt tutkintapyyntöä. Sama aiemmin SPV-Oilers -sarjassa kun Agbomeirele jyräsi Kivimäen.
Miro
04/04/2017
Ei mielestäni kovinkaan laadukasta toimintaa myöskään tuossa Classicin haastattelijan toiminnassa. Kuuluuko haastattelijan aukoa vastustaja joukkueen valmentajalle vielä päätä haastatteluissa?
"no sehän meni hienosti"
Maikki
04/04/2017
Ihmetyttää Classicin toiminta. Luulisi selkeiden peliesitysten riittävän ja antaa tuomareille päätösvalta vihellyksistä. Eikä itkeä jälkikäteen tilanteista. Pelit pelataan askissa, ei kabinetissa.
Tommi
04/04/2017
Mielestäni tämä kuitenkin on pelaajien välinen kunnioitousasia eikä kyseisen tuomariparin?! voin toki olla väärässäkin mutta näin se mielestäni menee...
Spectrum
04/04/2017
PEKUlle tiedoksi. Minäkin näin muutama vuosi sitten kun yksi pelaaja kampattiin kun oli pääsemässä yksin läpi. Olisi siitäkin pitänyt jotain tulla. Edes vapari. Voidaanko me PEKU valittaa johonkin noista vanhoista jutuista?
Jaydee
04/04/2017
Passo puhuu asiaa, mutta p'skaa. Peltolan logiikan mukaan pitäisi tehdä tutkintapyynnöt myös omista pelaajista, nehän on yhtä vaarallisia kuin vastustajien. Happeella on Liikanen Classicin pelaajan toimesta tilanteessa, jonka ura on tähän tietoon vaakalaudalla. Pitäskö siitä Salon tekemästä kolauksesta tehdä Passo tutkintapyyntö? Tyylinsä kullakin, ja tyylittömyys. Kaikella kunnioituksella, Salibandyliiga alkaa nyt saamaan niin monella tasolla puuhastelun ja farssin tunnusmerkkejä, että menee maku ja maine koko lajilta. Kaksi suomen parasta tuomaria laitetaan ulos sarjasta, koska ne antoivat "vain" 5-minuutin rangaistuksen suoran punaisen johdosta. Ok. Jengit valittelee ja kikkailee pelikieltojen saamiseksi vaikka ottelunvalvojat eivät näe tähän syytä. Ok. Peli on totaalisen ylikovaa ja harvase päivä näkee aivan käsittämättömiä koiruuksia ja agitointeja kentällä. Parhaiden joukkueiden hallit kumisee tyhjyyttään ja finaalisarjasta siirryttiin Arttu Wiskariin ja superfinaaliin. En jaksa edes avautua enempää, tällä hetkellä välitön fiilis on ainoastaan "pitäkää tunkkinne".
Oikeus
04/04/2017
Puolueeton kurinpitäjä on olemassa sen takia, että sinne voi vie (törkeät) tapaukset, jotka ovat jääneet huomaamatta tai tuomio jäänyt liian pieneksi. Sieltä tulee sitten päätös mahdollisista lisärangaistuksista. Ei ole itkemistä hakea oikeata rangaistusta ylilyönneistä!
Palokan Orsi
04/04/2017
Mitäpä sitten kun kaikki jengit lähtee tuolle vali-vali-linjalle? Nyt vaan sit jokainen kontakti tutkintaan. Ja balitusprosessi omista pelikiellosta classicin tapaan aina vireille. Sit vaan joku moniveto veikkaukseni valikoimaan kunkin pelin kokoonpanoissa.
Pohtija
04/04/2017
Pohdin sellaista, että Happeen Liikanen voisi antaa lausunnon Classicin puhtaasta pelistä runkosarjan viimeisessä pelissä ja siitä miten hyvin häneltä sujunut nousujohteinen kausi loppui siihen, että lääkäri on kieltänyt mitä ilmeisemmin pelit. On väärin, mitä Tikka teki Salolle, mutta jääkiekossa tilanne olisi tulkittu kuitiksi vanhasta vahingoittamistilanteesta. Ihmettelen sivustaseuraajana sitä, että näyttäisi siltä, että Happee ei valita eteenpäin mistään ja näin taitaa olla monessa muussakin joukkueessa tapa. Classic on tosiaan tehnyt valituksia tuomioista ennen ja nyt ja olisi mielenkiintoista tietää kuinka monta heidän valituksistaan ei ole tuonut heille etua. Lisäksi haluaisin nähdä avoimesti kauden jälkeen huvikseen kaikkien seurojen pelaajapalkkiot koottuna. Veikkaan että kaksi finalistia ovat joukkueet ovat ne kaksi seuraa, jotka kykenevät maksamaan pelaajilleen kunnollisen korvauksen ettei tarvitse käydä perusduunissa ensin 8 tuntia ja sitten lähteä pelaamaan "omasta innostuksesta". Hattua nostan Classicille että on saanut joukkueeseen läjän maajoukkuepelaajia, yhden huippu tennispelaajaa ja maajoukkuevalmentajan. Harvalla Suomalaisella seuralla on siihen varaa. Mielenkiinnolla odotan huomista peliä sikäli, että kuka lanaa kenet ja miksi, kuka valittaa mistä, kuka lausuu pelin jälkeen ja mitä ja hyllytetäänkö tuomaripari jne. Pelin lopputuloksella ei ole minulle mitään merkitystä. Enemmän maaleja tehnyt joukkue on parempi.
Pyh
04/04/2017
Hirvi:

Salon ja Liikasen tilanteessa Liikasella oli huono tasapaino ja Salon tarkoituksena oli päästä palloon Liikasen suojauksen ohi, ei tarkoituksena ollut todellakaan kolata sitä vaihtoon. Sait kuullostamaan tuon tilanteen paljon vakavammalta mitä se on, katso maalikooste uudestaan. Ei siinä tilanteessa ollut mitään maininnan arvoista seikkaa verrattuna muihin tämän ottelusarjan tilanteisiin.
No eipä
05/04/2017
Ei ollut Tikan tempussa mitään ihmeellistä siinä suojeltiin maalivahtia. Lätkässä ihan normi touhua mitää isompia bassoininöitä. Maalilla on vain makuupaikkoja tarjolla vastustajalle, mutten menee mvn näpit paskaks. Tuomareiden mielestä ja muidenkin mielestä se on ammatinvalintakysymys mut kyllä sekin on pelaajan kunnioitusta.
Analyytikko
05/04/2017
Passolla on täysi oikeus puolustaa omaa seuraansa ja sen intressejä. Jokainen tekee näin ja jokainen "Classic sitä ja tätä" ja "Passo sitä ja tätä" itku on turha ja naurettava.

Liiton tehtävä sen sijaan on se taho, joka arvioi näitä tapauksia ja antaa sen mukaan tuomionsa.

Oikeesti, ei tämän pitäisi olla vaikea asia ymmärtää.
Seuratyöstä
05/04/2017
Harvalla seuralla on vahva imago ja hyvät puitteet. Näyttää siltä, että seurat, joilla ei ole ammattitaitoisia /oikeasti seurastaan välittäviä henkilöitä toimijoinaan, vikisevät nyt näiden puutteiden seurauksista. Ottakaa suurista mallia.
Sweet
05/04/2017
Ärsyttäähän tuo C:n kelkan kääntyminen, mutta on se silti ymmärrettävää. Se mikä mun mielestä tässä asiassa mättää on, että seura saa/seuran pitää itse olla aktiivinen tällaisessa asiassa. Ei sanktioita pitäisi jaella sen mukaan, haluaako joku seura ajaa sitä aktiivisesti vai ei.

Sama vielä suomeksi: kurinpitojärjestelmä pitää saada seurojen valituksista riippumattomaksi.
SWEETILLE
05/04/2017
Kurinpidon päätökset tekee Kurinpitovaliokunta, joka arvioi tilanteet nauhoitusten/lausuntojen perusteella. Liigan joukkueilla ei ole osaa päätöksissä.
Analyytikko
05/04/2017
"Ärsyttäähän tuo C:n kelkan kääntyminen, mutta on se silti ymmärrettävää."

Kelkan kääntyminen huoh... eiköhän Passo ole aina tehnyt sitä mitä kaikki seurajohtajat tekevät, eli pyrkivät ajamaan omaa etuaan. Tämä on täysin luonnollista ja kelkka osoittaa aina kohti "mikä palvelee minun seuraani parhaiten".
Sweet
05/04/2017
Analyytikolle:
Kelkkahan on kääntynyt, sitä ei liene kiistäminen, mutta jos luit tuon avauslauseeni loppuun, saatat myös tajuta, että olen juuri samaa mieltä kanssasi.

Ja tuohon kurinpitoasiaan: käsittääkseni lisäsanktioita on kuitenkin mahdollisuus kalastella, mikäli seura tekee jostain pelitilanteesta/tuomiosta kantelun eteenpäin, vai olenko nyt käsittänyt jotain aivan väärin?
Oikeus
07/04/2017
Se on totta että jokainen pitää omia puolia. Sehän tässä hiertääkin että oikeus ei tapahdu. Tikka puolustaa omaa maalivahtia ettei sen näpeille mennä. Ei siis sen kummempaa. C rupee sit siitä itkemään. Eli kaikilla pitäisi olla oikeus puolustaa omiaan! Niin myös seuran että pelaajien! Tuomareiden tehtävä jakaa oikeutta ja jos he ei nää kaikkia niin pelaajat suojelee sit omiaan, joka tarkoittaa yleensä turpakäräjöitä. Se on peliä siitä ei pitäisi enään kenenkään itkeä jälkikäteen, jos ei kestä peliä menee balettiin sitten!
Penkin takana
08/04/2017
Oikein ärsyttää suurimman osan itkemiset täällä. Osa muistelee menneitä, kun oli iso paha askissa ja nyt inistään jostain Peltolan mielipiteen vaihtumisesta. Ensinnäkin koko lajin rintamalla on alettu ottamaan enemmän tosissaan päähän kohdistuneita tällejä, miksi ei Passokin olisi voinut alkaa huomioimaan näitä? No oikeasti kyse on kuitenkin Passon kyvystä toimia seuran peräsimessä. Ihan kuin analyytikko jo sanoikin, niin Passo puolustaa omiaan ja niin hyvän gm:n kuuluukin tehdä. Aivan turha verrata tähän hetkeen Passon sanomisten pohjalta vuosien takaisia juttuja. Ei mitään merkitystä tämän hetken tilanteeseen.

Osa itkee, kun Classic valittaa tilanteista eteenpäin. Itkekää ennemmin niille, jotka ei aiheellisista tilanteista ole tehnyt tutkintapyytöä eteenpäin. Ei ole tyhmää tehdä aiheellisista tilanteista tutkintapyyntöä. On oikeastaan hyvä teko lajille jos tuomari tai otteluvalvoja ei tilanteita huomaa ja seuratoimija laittaa tilanteista tutkintapyynnön. Näin oikeus tulee esille ja saadaan tuomoit linjaan. Moni ei nää kokonaiskuvaa. Tämän hetkinen systeemi kuitenkin on perseestä, eikä seuratoimijat. Ei seurojen pitäisi tehdä tutkintapyyntöjä tilanteista, mutta näin se tällä hetkellä menee. Lisäksi mainittakoon, että eivät nuo tutkintapyynnöt täysin ilmaisia ole, joten ei reikäpallo budjeteilla niitä huvikseen tehdä.

Jengiltä tulee vertauksia eri tilanteisiin "siitä tuli 2min ja toisesta ei taas mitään". Tämänkään syynä ei ole Passo, Nico Salo tai kukaan muukaan vastaava vaan liitto ja sen surkea systeemi.

Joku puupää vertasi Otto Tikan kyynärpää moukaria jo jääkiekkoonkin. "Normitouhua ja jääkiekossakaan ei tulisi mitään" Mitenhän jääkiekko liittyy tähän keskusteluun? Olihan Tikan tempusta täysin aiheellista tehdä valitus, kun oikeaa tuomiota ei kukaan muukaan antanut ja systeemi tähän ohjaa. Näin saatiin jälleen oikeus.

Nimimerkillä OIKEUS. "Pelaajat suojelee omiaan, joka tarkoittaa yleensä turpakäräjöitä. Se on peliä siitä ei pitäisi kenenkään itkeä jälkikäteen, jos ei kestä peliä menee balettiin sitten!"
Mitä mä just luin? Aletaan mennä aika lujaa väärille teille jos joku muukin olisi kanssasi samaa mieltä.

Ylhäältä paskat valuu hienoa työtä tekevien seuratoimijoiden ja pelaajien niskaan. Liitossa puuhastelijat puuhastelee edelleen. Suomessa laji nostaa tasoaan koko ajan, mutta liitto ei ole lähelläkään samassa vauhdissa. Liittoon ammattimiehiä ja homma parantuu koko rintamalla.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.