Ulkomaat

Jarkko Nurmelalla edessä uran ensimmäinen finaali: ”Vielä puuttuu kirsikka kakun päältä”

17.04.
2017
3 Kommenttia
4
Ulkomaat

Jarkko Nurmela pelaa uransa ensimmäistä kertaa finaalissa. Kuva: Unihockey.ch.

Sveitsin salibandyliiga NLA:n Superfinaali häämöttää lauantaina. Finaalissa kohtaavat Tatu Väänäsen ja Ville Lastikan SV Wiler-Ersigen ja Esa Jussilan ja Jarkko Nurmelan UHC Alligator Malans.

Malansissa mainion kauden pelannut Nurmela odottaa finaalia jo vesi kielellä, sillä se on miehen uran ensimmäinen aikuisten tasolla.

– Fiilikset ovat odottavat, sillä kolmisen viikkoa tulee viimeisen välieräpelin ja Superfinaalin välille. Aika on käytetty hyvin treenaamiseen ja rentoutumiseen, jotta olemme valmiita tulevaan Superfinaaliin. En ole ennen finaalissa pelannut, joten todella mielenkiinnolla odotan ensi lauantaita, Nurmela kommentoi.

Nurmelan mielestä Malans on pelannut tähän mennessä hyvän kauden, vaikka omat vaikeutensa se onkin sisältänyt. Sveitsin Cup päättyi joukkueen osalta pettymykseen.

– Kausi on ollut hyvä, vaikka se on sisältänyt myös pienen notkahduksen. Alkukaudesta oli todella hyvä ”draivi” pitkään päällä, mutta tammikuun lopulla hävisimme useamman sarjapelin ja vielä cupin välieränkin. Kuitenkin playoffeissa peli on taas kulkenut ja siitä osoituksena ansaittu finaalipaikka, Nurmela tuumii.

Suomessa NST:n ja Josban paidasta tunnettu Nurmela on ottanut avosylin vastaan saamansa vastuun myös sveitsiläisseurassa. Runkosarjassa miehen pistesaldoksi merkattiin 24+13=37, jolla irtosi pistepörssin 14. sija ja joukkueen sisäisen pistepörssin voitto. Pudotuspeleissä tahti on ollut vaisumpaa, sillä loukkaantuminen vaivasi runkosarjan loppua ja playoffien avauskierrosta.

– Ihan tyytyväinen olen ollut omaan kauteeni. Vastuuta on tullut ja olen päässyt pelaamaan melkein koko kauden saman ketjun kanssa. Runkosarjan lopun ja pleijareiden ensimmäisen kierroksen ajan kärsin loukkaantumisesta, mutta onneksi se on jo selätetty. Tähän mennessä siis hyvä kausi, vaikka vielä puuttuu kirsikka kakun päältä, Nurmela muistuttaa.

Esa Jussila on opettanut Nurmelalle paljon. Kuva: Unihockey.ch.

Tutussa roolissa

Jo Josbassa ja NST:ssä Nurmela on totuttu näkemään pelaajana, joka tukee joukkuettaan pisteitä tekemällä. Rooli Malansissakin on ollut tuttu – pelejä tulee ratkoa.

– Ulkomaalainen tulee sveitsiläiseen joukkueeseen vahvistuksen statuksella, joten ratkaisijan roolia täälläkin on ollut tarjolla. Olen saanut paljon vastuuta niin 5vs5-pelissä kuin ylivoimallakin. Pisteiden tekoa täällä odotetaan ja olen niihin odotuksiin hyvin pystynyt vastaamaan. Onneksi Malansista löytyy kuitenkin laajemalla rintamalla ratkaisijoita, Nurmela juttelee.

Kausi on ollut Nurmelalle uudenlainen kokemus myös pelin oppimisen kannalta. Häneltä irtoaa runsaasti kehuja päävalmentaja Esa Jussilalle.

– Tämä kausi on ollut mahtava kokemus myös valmennuksellisesti. Esalta löytyy valtava määrä ammattitaitoa ja hänen palo ja intohimo lajia kohtaan ovat ihailtavia. Hänen ansiostaan joukkueen treenaaminen ja pelaaminen ovat kehittyneet jatkuvasti ja hän on myös todella pidetty valmentaja.

– Esan rauhallinen ja kannustava valmennustyyli on saanut joukkueen uskomaan omaan tekemiseen. Esa on pystynyt tarjoamaan minulle roolia, jossa pystyn käyttämään omia vahvuuksiani ja pelaamaan niiden kautta. Puolustuspelaamista olen pitänyt aina suurimpana heikkoutenani ja koen kehittyneeni siinä huomattavasti Esan valmennuksessa. Tosin kyllähän siinä vielä tekemistä on.

Kuva: Unihockey.ch.

”Vuoriset maisemat miellyttävät päivittäin”

Vielä viime kaudella NST:ssä Suomen Salibandyliigaa pelannut Nurmela oli jo pidempään miettinyt ulkomaita suunnakseen, mutta vasta täksi kaudeksi suunnitelma realisoitui.

– Minua oli kiehtonut ajatus ulkomailla pelaamisesta jo monia vuosia ja nyt elämässä oli sopiva hetki lähteä. Halusin uusia kokemuksia ja haastaa itseäni salibandyn parissa, enkä ole päivääkään katunut päätöstäni.

– Muutaman eri seuran kanssa kävin viime keväänä keskusteluja, mutta varsin nopeasti Alligator Malans valikoitui seurakseni.

Nurmela ei ole Sveitsissä täysi salibandyammattilainen, vaan työskentelee osa-aikaisesti. Yleisesti hän on viihtynyt maassa todella hyvin ja ehtinyt näkemään alppimaata laajemminkin.

– Töitä tulee tehtyä pari-kolme kertaa viikossa. Seuran toimintaan olen ollut tyytyväinen, joka on tietenkin vaikuttanut viihtymiseeni täällä. Pelaamisen ohella on tullut matkusteltua jonkun verran tyttöystävän kanssa. Täällä etäisyydet ovat varsin lyhyitä ja matkusteleminen autolla helppoa. Maana Sveitsi on todella kaunis ja vuoriset maisemat miellyttävät päivittäin.

Ville Lastikka sanaili Pääkallo.fi:lle Wilerin olevan finaalissa vahvoilla laajan materiaalinsa vuoksi. Nähtäväksi jää kumpi materiaali lopulta on laajempi, sillä samaa asiaa myös Nurmela pitää joukkueensa vahvuutena.

– Varmasti tiukka ja mielenkiintoinen finaali on tulossa. Koen kuitenkin, että meidän joukkue on nälkäisempi ja iskukykyisempi finaaliin, jonka vuoksi mestaruus kuuluu meille. Myös joukkueemme materiaalin laajuus tekee meistä Wileriä paremman.

Toisin kuin Lastikan kohdalla, Nurmelan uran jatkosuunnitelmat ovat jo selvillä. Pelit jatkuvat samassa osoitteessa ensi kaudellakin.

– Maaliskuun alussa kirjoitin uuden sopimuksen, joten peliura tulee jatkumaan myös ensi kaudella Alligator Malansissa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Kari
18/04/2017
Luin aluksi otsikon muodossa "Jarkko niemisellä edessä uran ensimmäinen finaali". Sekin olisi kyllä totta.
Jacki
18/04/2017
Hahhah olisi kyllä mukava lukea samanlainen juttu Niemisen jayjaystä, edessä kuitenkin sählyuran ensimmäinen finaali
#51
18/04/2017
Jos Jarkko Niemiselle myönnetään mitali niin kuolen häpeään..

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.