Maajoukkueet

Kommentti: Atte Juutin haasteet poikien päävalmentajana

15.04.
2017
9 Kommenttia
2
Maajoukkueet

Jani Hakkarainen kirjoittaa Atte Juutin haasteista U19-maajoukkuevalmentajana. Kuvassa väistyvät valmentajat Heikki Luukkonen ja Joonas Naava. Kuva: perwiklund.se

Salibandyliitto julkisti maanantaina 10.4. U19-poikien uuden valmennusryhmän, joka aloittaa tehtävässä toukokuun alun MM-kisojen jälkeen. Uusi päävalmentaja on Atte Juuti, jonka apulaisina toimivat Stefan Korhonen ja Janne Krankka kenttäpelin puolella sekä Tony Bäcksbacka maalivahtivalmennuksessa.

Juuti on nykyisen valmennusryhmän neljäs jäsen ja Turun Seudun Urheiluakatemiassa salibandyn Nuorten Olympiavalmentaja. Hän on myös aiemmin toiminut U19-poikien valmennuksessa sekä valmentanut junioreita pitkään. Korhonen johti Westend Indiansin erinomaiseen kauteen tämän vuoden Salibandyliigassa. Krankka on tehnyt valmentajauransa Oulun seudulla. Bäcksbacka edustaa Juutin ohella jatkuvuutta U19-pojissa: hän kuuluu jo nykyiseen valmennusryhmään.

Liiton valintojen hyvä puoli on siis jatkuvuus. Maajoukkuevalmennukseen saadaan lisäksi tuoretta verta, mikä on aina tarpeen. Valmennusryhmässä on myös rutkasti kokemusta juniorivalmennuksesta ja Juutilla hyviä näyttöjä Turun urheiluakatemiavalmennuksesta, jossa moni pelaaja on mennyt hienosti eteenpäin.

Siitä huolimatta päävalmentaja Juutilla tulee haasteita riittämään jo pelkästään omalla kohdallaan.

Juuti ei ole koskaan toiminut päävalmentajana tällä tasolla. Poikien maajoukkueen edesottamuksia seurataan salibandypiireissä tarkasti ja mikään muu kuin maailmanmestaruus ei lajiväelle kelpaa. Lisäksi pelaajavalinnat kirvoittavat aina paljon parran pärinää kentällä ja netin keskustelupalstoilla – olivat valinnat mitä tahansa.

Nämä luovat voimakasta painetta päävalmentajalle, mikä on Juutille aivan uusi tilanne. Seurajuniorivalmennus on täysin eri asia kuin U19-poikien päävalmentajuus. U19-päävalmentajalla olisi hyvä olla kunnolla kokemusta päävalmentamisesta ainakin Salibandyliigassa. Salibandyliiga on seurapuolella ainut salibandyn paikka, jossa päävalmentaja kohtaa U19-päävalmentajuuteen verrattavaa julkista painetta.

Paineensietokyvyn merkitystä vain korostaa se tosiseikka, että maajoukkueen päävalmentamisessa on painotetusti kyse kisaperiodin projektin kokonaishallinnasta. Nykyinen valmennusryhmä on onnistunut nostamaan tämän tasolle, jota ei ole aiemmin U19-pojissa nähty. Urheilussa pitäisi aina pystyä parantamaan. Juutin pitäisi siis pystyä paineiden keskellä ottamaan jälleen askeleen eteenpäin U19-poikien kokonaisprosessissa, mikä ei jo itsessään ole helppoa.

Juuti ei ole salibandyn kärkiosaajia, kun puhutaan joukkuepelistä. Joukkuepelin osalta pudotus nykyiseen valmennustiimiin tulee siis olemaan väistämättä merkittävä. Näin asia on siitä huolimatta, että Korhonen ja Krankka ovat lupaavia joukkuepelin valmentajia ja Korhosen näytöt kuluvan kauden Indiansista ovat puolustusssuuntaan pelaamisen kohdalla hyviä.

Tällä hetkellä poikien maajoukkueen valmennusryhmässä ovat nimittäin Oilersin uusi päävalmentaja Heikki Luukkonen ja EräViikinkien Jyri Korsman. Oilers ja EräViikingit ovat liigan kärkipään joukkueita ja salibandyn suurseuroja, jotka eivät huonoja valmentajia rekrytoi. Sekä Luukkonen että Korsman tunnetaan salibandyn joukkuepelin kärkipään valmentajina Suomessa.

Heistä Luukkonen on nykyinen poikien päävalmentaja. Hänen valmennusryhmänsä on saanut U19-poikien viisikkopelin ennennäkemättömälle tasolle. On vaikea nähdä, kuinka Juutin valmennusryhmä tähän pystyisi. Poikien päävalmentajan soisi myös johtavan näkemyksellisesti suomalaisen poikasalibandyn joukkuepelillistä evoluutiota yhdessä huippu-urheilujohtajan ja miesten päävalmentajan kanssa. Joukkuepeli, sitähän salibandy ytimeltään on. Tässä johtamisessa Juuti kohtaa suurimman haasteensa.

Suomalaisen salibandyn etu luonnollisesti olisi, että Juuti selättäisi kaikki nämä haasteet komeasti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Länsiranta
15/04/2017
Samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Liian kokematon mies joukkuepelaamisen suhteen. Kaveeraa muutenkin aina vain "hyvien" pelurien kanssa, eikä nää joukkuepelaamisen kokonaisuutta. Lisäksi oman pojan uran pönkittäminen kaikki kaikessa. Ei tällainen isä-poika akseli pitäisi olla enää mahdollista Majutasolla. Käsittämätön valinta kaikkinensa tähän tehtävään.
:D
15/04/2017
Pääasia että oma poika tekee pisteitä ja pelaa eniten :) Ei sillä niin väliä miten joukkue pelaa! Osaako kukaan arvata kuka on ykkös sentteri ja kapteeni 2 vuoden päästä kisoissa? ;)
Länsi
15/04/2017
Sen verran mitä miehestä tiedän, niin ainakin kuria osaa pitää.
Turku
15/04/2017
Kurinpito fiksun auktoriteetin avulla olisikin hieno asia. Pelon kautta toteutettuna ojasta allikkoon. Juuti toimii jälkimmäistä käyttäen.
Törkeä valmentaja suustaan, mutta olisiko niin, että seuratasolla sikailu ja nuorten julkinen nöyryyttäminen menee vielä läpi, muttei maju-tasolla? Ei voi sujua ongelmitta tämä pesti, sen takaan.
Seuroissa kun on aina niitä ruskeakielisiä, jotka haluavat omille pojilleen väylää eteenpäin, vaikka sitte tämän herran kanssa kaveeraamalla.
Kettu
15/04/2017
Ai Oilers ei huonoja koutseja palkkaa? Kyllä ainakin itellä tulee heti pari hutia mieleen. Mutta muuten hyvä teksti.
Jaahas
15/04/2017
Olipahan analyysia taas... En ole tietääkseni lukenut asiantuntija /analyytikko Hakkraraisen valmennettavien MM-mitalijuhlien reportaaseja joukkueidensa osalta... Kirjottajalla lienee jo kohtuullinen kasvain otsassa kun edes pelaajia ei ole julkaistu ja lähtee näin hyökkäämään valmennusta kohtaan.
Katellaan
15/04/2017
Nimitykset kyseiseen tehtävään on liiton puolelta tehty, joten annettaisiinko nyt kuitenkin valmennukselle mahdollisuus näyttää osaamisensa. Spekuloida toki aina voi ja kuuluukin. Asiallisesti.
Turku puhisijalle sanon, että rauha nyt. Mikäli oma poikasi vielä pelaa ja toivottavasti pelaa ja vielä pitkäänkin, niin matkan varella tulee takuulla ja varmuudella vastaan monen tyylistä valmentajaa. Pelaajan on yksinkertaisesti vaan siedettävä myös ne koutsin negajutut, niin kauan kun valmentajan pesti on päällä. Valmentajan epäonnistuessa seuran tehtävä on puhaltaa pilliin. Mikäli ei henkilö/perhe tasolla olla tyytyväisiä valmennukseen, niin sitten vaihdetaan seuraa, lajia tai lopetetaan. Peiliin kannattaa myös silloin tällöin katsoa. Maltti on valttia tässäkin touhussa.
Törkeällä valmentajalla ei puolestaan ole hommia, eikä tulevaisuutta missään. Tästä menen takuuseen ennemmin kuin siitä, että tässä kuviossa tulee vaikeuksia. Toivotan vilpittömästi onnea ja menestystä kisaprojektiin koko tiimille.
Easter
16/04/2017
Sepäs Juutin kohdalla on ollutkin iso ongelma, että pilliin ei ole vihelletty seura/majuosastolla. On saanut tylyttää nuoria ja käyttää törkeää kieltä mielin määrin. Pikkasen pitäisi miehen katsella sinne kuuluisaan peiliinkin. Joskus se saattaa auttaa, mutta tässä tapauksessa tuskin. Pääsiäistermein -tästä on tulossa Via Dolorosa.
Aikamoista
16/04/2017
Atte on valmentanut varsin menestyksekkäästi ainakin koko tämän vuosituhannen, sekä ollut liiton valmennustouhuissa ainakin sen 15 vuotta.
Onhan se kieleltään värikäs moottoriturpa, mutta kokenut ja tuloksekas kasvattaja, kehittäjä ja harjoittaja. Yleensä myös onnistunut hyvin projekteissaan. Uskoisin että suurella todennäköisyydellä onnistuu myös tässä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.