Juniorit

Pääkalloennakko: A-nuorten finaaleissa kaksi sarjan parasta – TPS matkalla ensimmäiseen mestaruuteensa

07.04.
2017
2 Kommenttia
11
Juniorit

TPS:n ja Classicin kohtaamisesta voidaan odottaa todella laadukasta finaalisarjaa. Kuva: Esa Takalo

A-nuorten pudotuspeleissä on jäljellä enää kaksi parasta joukkuetta. Lauantaina käynnistyvässä finaalisarjassa vastakkain iskevät runkosarjan kärkijoukkueet – Turun Palloseura ja Tampereen Classic.

Finaalisarja pelataan tuttuun tyyliin paras viidestä -systeemillä, eli mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Pelit käynnistyvät lauantaina runkosarjan voittaneen TPS:n kotikentältä.

TPS–Classic

Lähtökohdat:
TPS eteni tämän vuoden finaaleihin kaatamalla ensin puolivälierissä Seinäjoen Peliveljet ja sen jälkeen välierissä Oulun Luistinseuran. Molemmat ottelusarjat menivät turkulaisille voitoin 3–1, mutta ottelut olivat tiukkoja. TPS:n vahvuudesta kuitenkin kertoo, että se pystyi kääntämään tiukatkin ottelut edukseen aiemmissa sarjoissa ja joukkue on selkeästi todella motivoitunut kirkastamaan viime kevään hopean kullaksi.

TPS sai välieräsarjaan arvokkaita vahvistuksia liigaryhmästään, kun hyökkääjä Eero Jalo ja puolustaja Olli Laine liittyivät mukaan A-junioreiden kultajahtiin. Molemmat ovatkin osoittaneet olevansa A-nuorissa mukana kovalla panoksella, ja erityisesti viimeistä juniorivuottaan pelaava Laine tuo paljon osaamista oman pään pelaamiseen.

Vaikka liigavahvistukset ovat keväisin tärkeitä, on turkulaisjoukkueen ydinryhmä pystynyt osoittamaan kovuutensa. Nikolas Laaksonen ja Jussi Töyrylä ovat iskeneet totutusti tehopisteitä, mutta Matias Kallion vire hyökkäyspäässä on tullut jopa hieman puskista. Raamikas laituri on pelannut pudotuspeleissä piste per peli -keskiarvolla. Olli Kuisma on kantanut ykköstorjujan viittaa ja on onnistunut siinä moitteetta.

Runkosarjan kakkonen, Tampereen Classic, selvitti tiensä loppuotteluihin lähes puhtaalla pelillä. Ainoa tahra sarakkeeseen tuli välierien kolmannessa ottelussa Westend Indiansia vastaan. Espoolaiset iskivät taululle shokkinumerot heti alussa ja Classicin peli levisi käsiin. Loppunumerot olivat ottelussa peräti 6–12. ”Family” kuitenkin selvisi takaiskusta nopeasti ja katkaisi välieräsarjan heti seuraavassa ottelussa, joten henkinen kantti on kunnossa.

Classicin ehdoton vahvuus on hyökkäyspään suuri tulospotentiaali. Pelaajat, kuten Albert Koskinen, Aaro Helin, Konsta Tykkyläinen ja Tino Lindstedt ovat sarjan parhaimpiin kuuluvia hyökkääjiä, ja tehoja on syntynyt hyvin myös pudotuspeleissä. Joukkue luo ottelua kohden paljon maalipaikkoja ja sen hyökkäyksen pelinopeus on poikkeuksellista A-nuorissa. Lisäksi puolustus- ja maalivahtipeli joutuivat kunnon testiin välieriin vahvistunutta Indiansia vastaan ja selvisivät lopulta hyvin. Riku Saarentola torjuu Classsicin viimeisenä lukkona tolppien välissä.

Finaaleissa tullaan näkemään jälleen kahden erittäin laadukkaan joukkueen kohtaamisia. Molempien riveissä on pelaajia, jotka haluavat kruunata viimeisen A-juniorivuotensa mestaruuteen, eikä viime kevään kultamitaleitta jääminen ainakaan vähennä otteluparin tunnelatausta. Turun kannattajaryhmä on tänäkin keväänä pitänyt ääntä katsomossa, eikä Classicin tulivoimaisella joukkueella tule olemaan helppo työnsarka edessään, kun vähintään kerran pitäisi voitto hakea vanhasta pääkaupungista.

Taistelupari:
Olli Laine, TPS – Jesse Ruokostenpohja, Classic

Pelitaitojen lisäksi finaaleissa mitataan kovaa henkistä kanttia. Siitä ei pitäisi näiden kahden nuoren herran kohdalla jäädä kiinni, kun pelataan mestaruuksista. Olli Laine on iästään huolimatta pelannut jo lähes 100 ottelua liigassa, ja nuorten maailmanmestarikapteeni on loistava esimerkki joukkueelleen. Jesse Ruokostenpohja kuului saman Suomen MM-ryhmän kapteenistoon, ja on varakapteenin roolissa myös A-nuorissa. Oman pään varman perussuorittamisen ohella tamperelaispuolustaja avaa peliä taitavasti alakerrasta ja rytmittää Classicin ykkösvitjan hyökkäystä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
18.10.2016 Classic-TPS 9-9
13.1.2017 TPS-Classic 7-6 ja.

Näin pelataan:
La 8.4. 18:30 TPS – Classic, Leaf-Areena
Ti 11.4. 18:30 Classic – TPS, Tampere Areena
To 13.4. 18:30 TPS – Classic, Kerttulan liikuntahalli
La 15.4. 18:00 Classic – TPS, Tampere Areena (tarvittaessa)
Ma 17.4. 17:00 TPS – Classic, Kerttulan liikuntahalli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Finaalisarja on todella vaikea ennustettava, mutta tässä kohtaa näyttää siltä, että TPS:n palaset ovat piirun verran paremmin kohdallaan jokaisella osa-alueella ja ryhmä vaikuttaa valmiilta ottamaan seuran ensimmäisen A-nuorten mestaruuspokaalin. Turkulaisten perussuoritustaso ei ole heitellyt kauden aikana, ja joukkue on pystynyt raapimaan voitot vaikka väkisin. Vahva, yhtenäinen pelitapa yhdistettynä turkulaisten kovaääniseen kotiyleisöön ja liigasta tulleisiin huippuvahvistuksiin tuottavat ottelusarjassa sen vaadittavan eron. A-nuorten finaaleissa on usein pelattu maksimimäärä otteluita ja voitot tällä kaudella lopulta 3-2 TPS:lle.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Kuudes kenttäpelaaja
07/04/2017
Sarja päättyy TPS:n mestaruusjuhliin kovaäänisen fanikatsomon avulla.
Liar
07/04/2017
Valehtelet

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.