Liigat

Pääkalloennakko: Naisten välieräsarjoissa selkeät suosikit – Classic jatkaa jyräämistään

07.04.
2017
3 Kommenttia
7
Liigat

Classicin hyökkäysarsenaali on melkoinen. Kuva: Esa Takalo

Naisten Salibandyliigassa on edetty välierävaiheeseen. Ottelupareissa kohtaavat Classic ja PSS sekä SB-Pro ja Rankat Ankat. Superfinaaliin yltäminen vaatii kolme otteluvoittoa.

Classic, Tampere (1.) – PSS, (5.) Porvoo

Lähtökohdat:
Tampereen Classic jatkoi puolivälierissä siitä mihin se jäi runkosarjassa. Koovee kaatui melko helposti kolmessa ottelussa, ja joukkueen voittoputki kasvoi jo peräti 25 ottelun mittaiseksi. Maalintekotahti oli pitkälti samanlaista kuin runkosarjassa, ja Kooveen verkko heilui kaikkiaan 28 kertaa. Äkkiseltään voisi väittää, että tamperelaisarmada ei joutunut antamaan itsestään kovinkaan paljoa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Hieman jopa yllättäen joukkueen pisterikkain pelaaja sarjassa oli puolustaja Hanna Sipiläinen, joka naulasi tehot 3+6. Hyvällä pelisilmällä operoiva Sipiläinen johtaa myös pudotuspelien pistepörssiä. Kuvaavaa on se, että Classicilta löytyy ratkaisijoita useammasta ketjusta ja materiaali on oikeasti todella laaja ja laadukas. Puolustus- ja maalivahtipeli ei ole joutunut toistaiseksi erityisen koville, mutta laatua löytyy sieltäkin. Tämän hetken esitysten perusteella Alisa Pöllänen ja Ella Alanko ovat nyt vähintäänkin hyvässä iskussa.

PSS väänsi puolivälierien kaikkein tasaisimmassa sarjassa. TPS:aa vastaan pelattu puolivälieräsarja meni porvoolaisille voitoin 3-2, ja ottelut olivat pääosin tiukkoja. Nuori porvoolaisjoukkue esiintyi vahvasti ja kävi nappaamassa kaksi vierasvoittoa Turusta. Viidessä pelissä omissa heilui ainoastaan 16 kertaa, joka on hyvä lukema.

Puolivälieräsarjassa hyvin esiintyi varsinkin maalivahti Krista Nieminen, joka pysäytti palloja lähes 85 prosentin tarkkuudella. Hyökkäyspään onnistujia olivat erityisesti Noona Björkman (2+4) ja Ella Holmberg (3+2). Joukkueen tärkein pelaaja, eli puolustaja Mia Karjalainen esiintyi edukseen ja tarjoili maalisyötön kolmasosaan maaleista (0+6). PSS:n pitää pystyä Classicia vastaan nostamaan jo hyvällä tasolla olleen puolustuspelaamisen aivan uudelle tasolle, jos se mielii haastamaan sarjan ykkösjoukkuetta.

Runkosarjan kohtaamiset menivät Classicille selkein lukemin (11-1) ja (9-3), joten PSS:lta vaaditaan hurjaa parannusta runkosarjaan nähden.

Taistelupari:
Classicin hurja hyökkäysarsenaali – Krista Nieminen, PSS

Olisi väärin nostaa tähän yksittäistä Classicin hyökkääjää ja toisaalta on epäreilua asettaa paineita yksittäisen pelaajan niskaan, mutta kaikessa realismissaan tästä on pitkälti kyse tässä sarjassa. Classicilta löytyy käytännössä kaksi tai yli kaksi kentällistä maan kärkihyökkääjiä, ja jos joku yksittäinen pelaaja tai ketju ei onnistu, niin paikkaajia tai paikkaaja löytyy varmasti. PSS-veräjää vartioivan Niemisen tehtävä on epäkiitollinen, mutta toisaalta PSS lähtee sarjaan melko paineettomassa tilassa. Kokonaisuudessaan on tietysti kyse koko puolustuksen (koskien viisikkopuolutusta) onnistumisesta, mutta Niemisellä on omalla onnistumisellaan mahdollisuus turhauttaa ylivoimaista suosikkia. Tehtävä on vähintäänkin haastava.

Aiemmat kohtaamiset:
29.10. 2016 PSS-Classic 3-9
2.3. 2017 Classic-PSS 11-1

Näin pelataan:
La 8.4. klo 14:00 Classic – PSS Tampere Areena
Su 9.4. klo 18:30 PSS – Classic Aurora
Ke 12.4. klo 18:30 Classic – PSS Tampere Areena
Tarvittaessa
La 15.4. klo 15:00 PSS – Classic Aurora
Su 16.4. klo 15:00 Classic – PSS Tampere Areena

Kumpi voittaa:
Ainoastaan yltiöromantikko voisi kuvitella, että PSS:lla on tässä sarjassa mahdollisuuksia haastaa Classic koko välieräkoitoksen voitosta. Classic nappaa sarjassa kauden 26, 27 ja 28 voittonsa ja etenee Superfinaaliin. PSS:lle yksikin voitto olisi mestaruus, mutta valitettavasti emme siihen tällä kertaa jaksa uskoa. Kolme-nolla tamperelaisille.

SB-Prolla kulki puolivälierissä. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pro, Nurmijärvi (2.) – SSRA, Oulu (3.)

Lähtökohdat:
SB-Pro vakuutti puolivälierissä, sillä se pudotti viime keväänä kultaa huuhtoneen NST:n pois mitalipeleistä suoraan kolmessa ottelussa, eikä joukkue joutunut varsinaisesti edes järin tiukille. Sinänsä runkosarjan kakkosen eteneminen neljän parhaan joukkoon ei ole mikään yllätys, mutta suoritus alleviivasi sitä, että joukkue on kovassa iskussa tänä keväänä.

Jostain syystä kommenttipalstamme naispelaajien ”vihalistan” kärkisijoilla keikkuva Jaana Lirkki esiintyi puolivälierissä edukseen entistä seuraansa vastaan ja oli Pron tehokkain pelaaja pistein 3+3. Ykkösvitja Daniela Markelin-Lirkki-Karoliina Kujala-Denisa Ratajova-Elina Kujala pelasi vahvasti ja kaikkien tehotilasto näyttää kolmen pelin jälkeen yhdeksää tai kymmentä. Muista ketjuista esimerkiksi Hietamäen siskokset Mirja ja Laura ovat alati vaarallisia ja muodostavat kovan kolmikon Daniela Westerlundin kanssa. Puolustusta on syytä kehua, sillä kolmessa pelissä omiin upposi vain kuusi maalia, joka oli puolivälierien pienin lukema. Huippuvahti Tiltu Siltanen pysäytteli palloja peräti 92 prosentin varmuudella.

SS Rankat Ankat oli jonkin sortin hankaluuksissa terhakkaan M-Teamin kanssa omassa puolivälieräsarjassaan. Kahden niukan voiton jälkeen seurasi kaksi tappiota, ja ratkaisu nähtiin vasta viidennessä kohtaamisessa. Tuolloin M-Team jäi selkeästi jalkoihin pelin viimeisessä erässä. SSRA:n voitto-ottelut menivätkin pääosin siten, että joukkue löysi uuden vaihteen kolmannessa erässä ja rynnisti voittoon. Välierävaiheessa joukkueen täytyy pystyä suoriutumaan tasaisemmin koko 60 minuutin ajan. Välieriin pääsy on itsessään jo komea suoritus nousijajoukkueelta.

Emmi Niemelää on monesti hehkutettu ykkösratkaisijana, mutta SSRA:n onneksi muistakin ketjuista löytyi tehoja puolivälierissä. Varsinkin Katja Nättilä ja Liinu Koivisto olivat kovassa vireessä viidennessä ottelussa. Puolustuspään Sanna Risteli jatkoi vahvoja pallollisia otteitaan ja oli joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja koko sarjassa. Lisätehoja voi odottaa varsinkin ykkösketjulta. Krista Määttä torjui kahdessa puolivälieräpelissä ja pallo tarttui 88 prosentin todennäkösyydellä, joten maalivahtiin SSRA:n ei pitäisi kaatua.

Runkosarjassa Pro oli parempi maalein 9-5 ja 7-6. Oulussa peli oli tiukempi ja nurmijärveläisittäin kotiedusta on hyötyä tässä sarjassa. Suomen Cupin välierissä SSRA kaatoi Pron jatkoajalla kotikentällään maalein 3-2.

Taistelupari:
Elina Kujala, SB-Pro – Sanna Risteli, SSRA

Ykkösvitjojen takalinjoilla operoivat Kujala ja Risteli ovat molemmille joukkueille todella tärkeitä pallollisia pelaajia. Molemmilla on vahva peliäly ja pallonkäsittelytaito. Tämä näkyy myös siinä, että molemmat tekevät paljon pisteitä omille joukkueilleen. Ristelin rooli korostuu ehkä vielä enemmän, sillä oululaisnippu ei ole yhtä nimivahva kuin vastustajan on. Kujala taitaa entisenä hyökkääjänä viisikkopelin kaikki roolit.

Aiemmat kohtaamiset:
8.10. 2016 SB-Pro-SSRA 9-5
30.10. 2016 SSRA-SB-Pro 6-7

Näin pelataan:
La 8.4. klo 17:00 SB-Pro – SSRA Campo-Sport
Su 9.4. klo 18:30 SSRA – SB-Pro Kastelli
Ke 12.4. klo 18:30 SB-Pro – SSRA Campo-Sport
Tarvittaessa
La 15.4. klo 15:00 SSRA – SB-Pro Kastelli
Su 16.4. klo 14:00 SB-Pro – SSRA Campo-Sport

Kumpi voittaa:
Tiukkojakin pelejä varmasti nähdään, mutta lähtökohtaisesti SB-Pro on tässä parissa ennakkosuosikki. SSRA nipistää yhden kotivoiton, mutta muuten sarja on Pron heiniä ja joukkue etenee Superfinaaliin otteluvoitoin 3-1.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
BGBJ
07/04/2017
Huomenna campossa paikalla! Ja tsemppiä Porvoon naiset, samaa kaurapuuroa ne syö! Pidätte palloa ja puolustatte - kolmoskenttä jos pääsee pelille on melkonen toivotaan, toivotaan jengi :)
Lellu
08/04/2017
Westerlund pelaa tänään upeesti! Ja Hietamäet. Miksei Kujalatkin!
Veke
09/04/2017
Eiköhän noi Lirkin 'vihapuheetkin' nyt rauhotu kun se on pudonnut maajoukkueesta. Vaikutti enemmän siltä, että jengiä turhautti katsoa kun maajoukkueessa pelasi ihmisiä, jotka eivät siellä pärjänneet eivätkä sinne kuuluneet. Seuratasolla Lirkki pärjää ihan mukavasti, tuskin kellään mitään häntä vastaan on, ennemmin vaikutti kritiikiltä silloisia omituisia majuvalintoja kohtaan.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.