Juniorit

Pääkalloennakko: Tampereella juhlitaan A-tyttöjen Suomen mestaruutta

08.04.
2017
2 Kommenttia
1
Juniorit

Veera Kauppi on ratkaisevassa roolissa A-tyttöjen finaaleissa. Kuva: Esa Takalo

A-tyttöjen kirkkaimmat mitalit jaetaan tänä vuonna tutun kaksikon kesken, kun finaaleihin selvisivät PSS ja Koovee. Viimeisen viiden vuoden ajalta PSS:n saldo on kaksi kultaa, yksi hopea ja yksi pronssi, kun taas Kooveen saldo on kaksi kultaa ja kolme hopeaa.

Finaalisarja lähtee käyntiin viikonloppuna kahdella ottelulla, kun ensin lauantaina pelataan Porvoossa ja sunnuntaina Tampereella. Mestaruuden saa itselleen kolmella voitolla ja mestari on selvä viimeistään 16.4. Porvoossa. Lauantaina 8.4. jaetaan myös pronssimitalit, kun Mosahallilla pelaavat välierissä hävinneet EräViikingit ja Northern Stars.

Runkosarjan voittaja PSS pitää sarjassa kotietua, jolla voi olla pieni psykologinen merkitys ottelusarjan voittajaa ratkottaessa. Tosin Koovee on käynyt Porvoossa näiden pelien merkeissä melko usein viime vuosina ja jopa onnistunut ratkomaan ottelusarjoja myös Porvoossa.

Molemmat joukkueet ovat pallovarmoja ja taitavia joukkueita, joten odotettavissa on korkeatasoisia otteluita, joissa puolustetaan tiukasti eikä välttämättä maaleilla juhlita. Koska molemmat joukkueet osaavat puolustaa hyvin, niin suuri merkitys on onnistumisella hyökkäyssuuntaan, erikoistilanteilla ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niin joitain otteluita tullaan ratkomaan myös rangaistuslaukauksilla.

Lähtökohdat:
Molemmat joukkueet selvittivät tiensä finaaliin suoraan kahdella voitolla eikä PSS ole hävinnyt runkosarjassa eikä pudotuspeleissä vielä kertaakaan. Tosin sekä Classic että Northern Stars pakottivat sarjoissaan PSS:n kertaalleen jatkoajalle, Classic jopa rangaistuslaukauksiin asti. Koovee hävisi pudotuspeleissä kertaalleen FBC Loistolle, mutta selvitti välierät ilman tappioita.

PSS on ollut tämän kauden selkeä ykkösjoukkue vakuuttavalla saldollaan. Merkittävää on myös se, että PSS on ottanut voittonsa ilman merkittävää apua liigassa pelaavilta tytöiltä, jotka ovat olleet mukana selkeästi alle puolessa A-tyttöjoukkueen peleistä. Liiga-avuista tärkeimmät ovat Elina Hautojärvi, Fanny Holmberg, Iina Latvala ja Annina Levälampi, joista etenkin Hautojärvi on ollut tehokas A-tyttöjen sarjassa. Kaikkiaan 15 maalia kahdeksassa runkosarjan ottelussa on todella kova saldo.

Joukkueena PSS on erittäin hyvä puolustamaan, runkosarjassa joukkueelle tehtiin 57 maalia 18 ottelussa eli noin kolme maalia omiin per ottelu. Pudotuspeleissä maaleja on mennyt omiin seitsemän neljässä pelissä ja maalivahti Pinja Askolan torjuntaprosentti on reilusti yli 88 %:n lukemissa.

Puolustuksen pitääkin olla kunnossa sillä Kooveella on eittämättä sarjan kovin hyökkäyskalusto. Runkosarjassa Oona ja Veera Kauppi eivät juuri pelanneet ja Veera Kaupilta jäivät puolivälierätkin väliin, mutta kahdessa välieräottelussa EräViikinkejä vastaan Veera Kauppi teki kuusi maalia ja Oona Kauppi viisi. Tuon kaksikon lisäksi Kooveella on heittää hyökkäykseen muun muuassa tyttöjen maajoukkueessa esiintyneet Tuulia Aho, Hanna Puolakka ja Ellinoora Huotari. Nuoremmista pelaajista tällä kaudella ovat esiin nousseet vuonna 2002 syntyneet Ruostilan kaksoset Jemina ja Julia sekä 2003-syntynyt Natalia Pitkäkangas.

Koovee ei kuitenkaan ole pelkästään hyökkäyssuunnan joukkue, sillä viidessä pudotuspeliottelussa maaleja on tehty vain 17 Kooveen päähän, eli reilu kolme maalia ottelussa. Maalivahti Kristiina Tarkiaisen torjuntaprosentti on selkeästi yli 80%, joten ei Koovee tälläkään osastolla juuri jää jälkeen PSS:sta. Puolustuksesta löytyy voimaa myös maalintekoon erityisesti Mia Valleniukselta ja Roosa Salmelalta, jotka ovat pudotuspeleissä osuneet yhteensä neljä kertaa.

Kooveen liigakausi päättyi puolivälieriin, kun taas PSS jatkaa naisten puolella pelejään välierissä Classicia vastaan. Pelipäivät ovat samat, joten PSS tulee tästä kärsimään jonkun verran. Tyttöjen finaalisarjan venyessä ja naisten välierien ratketessa nopeasti, on mahdollista, että PSS pääsisi kahteen viimeiseen otteluun koko rosterillaan. Mikäli liigatytöt eivät ole PSS:n mukana A-tytöissä, niin Koovee saa ainakin paperilla selkeän edun. Vaikka PSS kaikki tyttöikäiset pelaajat saisikin mukaan, niin paperilla Kooveen rosteri on silti vahvempi. Toisaalta ei näitä pelejä ennenkään pelkällä rosterilla ole voitettu, mutta kyllä PSS:lla tulee olemaan haastetta tuon seikan vuoksi pitkässä ottelusarjassa.

Taistelupari:
PSS:n puolustus – Kooveen hyökkäys

Ottelusarjan ratkaisu on siinä, pystyykö PSS:n joukkuepuolustus pitämään Kooveen hyökkäyksen pois maalintekopaikoilta ja pystyykö maalivahti Pinja Askola poimimaan loput vedot. Ainakin toisessa kahdesta ensimmäisestä kotiottelusta siinä olisi syytä onnistua, jotta ottelusarja ei ratkea jo kolmessa ottelussa ja näin olisi mahdollista saada kaikki pelaajat mukaan näihin peleihin. Olisi epäreilua poimia kummastakaan joukkueesta yksittäisiä pelaajia, sillä PSS puolustaa hyvin joukkueena ja Kooveella on kolme ketjullista maalintekoon pystyviä hyökkääjiä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
27.11.2016 PSS-Koovee 11-2
26.2.2017 Koovee-PSS 4-8

Näin pelataan:
8.4. 17.00 PSS – Koovee, Porvoo SBH
9.4. 17.45 Koovee – PSS, Spiral-halli Tampere
12.4. 18.30 PSS – Koovee, Porvoo SBH
15.4. 13.45 Koovee – PSS, Spiral-halli Tampere
16.4. 15.00 PSS – Koovee, Porvoo SBH

Kumpi voittaa:
PSS on pelannut tähän asti ilman tappioita ja voitti selkeästi runkosarjan mutta lähtee tähän ottelusarjaan silti altavastaajana. Kooveen hyökkäys oli jo kovaa luokkaa ja kun Veera ja Oona Kauppi ovat mukana, niin jälki on ollut välillä suorastaan murhaavaa. Ennustuksemme on se, että PSS:n tappiosarake näyttää pudotuspelien lopussa kolmea ja kirkkaimmat mitalit menevät Tampereelle. Kotonaan PSS ottaa yhden voiton, mutta Kooveen hyökkäyksen tulivoima ratkaisee sarjan neljännessä pelissä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
KV
10/04/2017
Niin muuten juhlitaan. Toki viittä peliä tämä sarja ei tule näkemään. Sunnuntaina oli hieno matsi Spiralilla ja katsomossakin kerrankin upea tunnelma. Mahtavaa likat!!!
Fakta
12/04/2017
Hienosti järjestetty naisten ja A tyttöjen pelit päällekkäin

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.