Liigat

Sarja vai yksittäinen ottelu? Tällainen asema Superfinaalilla on muissa salibandyn suurmaissa

21.04.
2017
8 Kommenttia
1
Liigat

Tshekin Superfinaali toimii hyvin pelkistetyllä konseptilla. Kuva: Cesky Florbal.

Superfinaali on suomalaisen salibandyn kauden päätapahtuma. Sen ympärillä on käyty paljon keskustelua siitä, onko se finaalisarjaa parempi tapa huipentaa koko salibandykausi. Pääkallo.fi otti selvää, miten Superfinaali voi Ruotsissa, Sveitsissä ja Tshekissä.

Ruotsissa ja Sveitsissä tapahtuma on tänä vuonna samaan aikaan kuin Suomessa. Tshekissä finaali pelattiin jo pääsiäispyhien aikana. Tshekin mestareiksi kruunattiin O2 Arenalla Florbal Chodov ja naisten puolella pokaalin pokkasi Herbadent FK. Tshekissä tapahtuma järjestettiin toista kertaa.

Naisten finaalilla oli katsojia 8 072 ja miesten finaalia seurasi 11 237 silmäparia. O2 Arenalle mahtuu noin 18 000 katsojaa ja katsojamäärä jäi aavistuksen viime vuotisesta Tshekin ennätyksestä. Tuolloin Superfinaalia seurasi 12 144 katsojaa. Katsojamäärän laskusta huolimatta Tshekissä ei olla huolissaan.

– Superfinaalille on iso tuki täällä. Kyseessä on erilainen ja uniikki tapahtuma, jolla on arvoa. Moni odottaa koko kauden Superfinaalia, vuoden 2018 Tshekin miesten MM-kisojen pääsihteerinä toimiva Zuzanne Svobodova kommentoi.

Pitkän päivätyön tshekkiläisen salibandyn eteen tehneen Svobodovan mukaan yhteen finaaliotteluun siirtyminen aiheutti aikanaan paljon puhetta ja vastustusta, mutta nyt vastaäänet ovat hiljenneet. Siitäkin huolimatta, että konsepti Tshekissä on yksinkertaisempi. Oheisohjelmaa ei juuri ole, tapahtumalla ei ole varsinaista juontajaa, eikä kentällä nähdä muita esiintyjiä kuin joukkueet. Keskiössä ovat finaaliottelut ja massiivisen O2 Arenan käytävillä kuhisee näytteilleasettajia.

– Ei täällä enää edes mietitä, että pelataanko Superfinaalia jatkossa. Niin tehdään varmasti. Meillä on tapahtumalle slogan, joka kuuluu seuraavasti: Superfinaali on tapahtuma, jolloin salibandy kuuluu kaikille. Se näkyy monin tavoin. Ihmiset eivät välitä mitkä joukkueet pelaavat finaalissa, he haluavat olla osa tapahtumaa.

GC Zürich juhli Sveitsin mestaruutta viime keväänä. Kuva: Michael Peter / Unihockey.ch.

Ainoa salibandyn suora TV-lähetys Sveitsissä

Sveitsin miesten Superfinaalissa kohtaavat tänä vuonna kestomenestyjät SV Wiler-Ersigen ja UHC Alligator Malans. Finaali on toisinto historian ensimmäisestä Superfinaalista kaksi vuotta sitten. Naisissa kohtaavat niin ikään menestymään tottuneet UHC Dietlikon ja Piranha Chur.

Unihockey.ch-lehden päätoimittaja Damian Kellerin mukaan alppimaassa Superfinaali nähdään hyvänä tapahtumana.

– Useimmat tykkävät Superfinaalista, koska se on tosi iso tapahtuma ja ainoa kerta, kun salibandya näytetään Sveitsissä livenä televisiosta. Henkilökohtaisesti ajattelen, että finaalisarja, jolloin hallissa on ollut maksimissaan 1200 katsojaa per peli, on melkoinen katastrofi, ja tämä tapahtui ennen Superfinaalia vuosittain.

– Wiler-Ersigen on oikeastaan seuroista ainoa, joka on edelleen esittänyt kommentteja, että formaatti on väärä. Toki ymmärrän heitäkin. Jos pelaat finaalissa melkein joka vuosi, näet ensimmäisenä rahallisen tappion, jonka kärsit menettäessäsi muutaman kotipelin, joilla voisit tehdä rahaa, Keller kommentoi.

Kolmanteen Superfinaaliinsa valmistautuvan Sveitsin maaperällä ei siis varsinaista keskustelua takaisin sarjaan siirtymisestä ole käyty, koska seurat yleisesti ovat Superfinaalin kannalla. Pelaajien näkökanta on Kellerin mukaan varsin neutraali.

– Pelaajien kommentit ovat olleet sellaisia, että urheilulliselta kannalta olisi reilumpaa, jos olisi finaalisarja, mutta jättitapahtuma ja yksittäinen peli päivänä ”X” nähdään yhtä lailla mielenkiintoisena, Keller toteaa.

Asioista hyvin samaa mieltä Kellerin kanssa on myös oman uransa toiseen Sveitsin Superfinaaliin valmistautuva Tatu Väänänen. Väänänen pelasi Wilerin kanssa finaalissa kaksi vuotta sitten.

– Ensimmäisessä Sveitsin superfinaalissa olin tosiaan mukana. Olen siis nähnyt tapahtuman kerran kentän puolelta. En osaa sanoa mitä tapahtumaan kaipaisin lisää, mielestäni tapahtuma oli kaikin puolin hieno.

– Täällä ei lähellekään samanlaista keskustelua yhtä ottelua vastaan ole ollut kuin esimerkiksi Suomessa. Täällä ollaan mielestäni yhdessä sitä mieltä, että Superfinaali on tärkeä osa lajin näkyvyyden parantamista. Se on ainoa matsi koko kaudella, joka lähetetään suorana TV:stä, Väänänen kertoo.

Fiilis linkkuveitsivaltion kauden päätöstapahtuman lehtereillä on ollut viime vuosina Kellerin mukaan huumaava. SWISS Arena Klotenissa on ollut sekä 2015, että 2016 loppuunmyyty miesten Superfinaalin osalta. Sitä on ollut seuraamassa siis kummallakin kertaa 7 624 katsojaa. Naisten finaalia seurasi kaksi vuotta sitten 6 375 katsojaa ja viime keväänä 5 920 katsojaa. Tänä vuonna areenalle on järjestetty lisäpaikkoja.

– Tunnelma tapahtumassa on ollut fantastinen. Ei niin hyvä kuin Prahassa, mutta parempi kuin Tukholmassa tai Malmössä. Tämä toki minun mielipiteeni. Yleensä täällä pelataan 400-700 katsojan edessä, joten salibandyn vieminen jäähalliin on vaikuttava juttu. Tänä vuonna lisärakenteiden myötä hallissa tulee olemaan varmaan reippaat 8 000 katsojaa, Keller pohtii.

Ruotsissa Superfinaalissa seurasi viime keväänä yli 18 000 katsojaa. Kuva: Per Wiklund.

Superfinaalista tullut traditio Ruotsissa

Naapurimaa Ruotsissa yleisömäärät ovat salibandymaailman korkeimmat. Tele2 Arenalla viime keväänä miesten finaalia seurasi 18 166 katsojaa ja naisten finaalia puolestaan 13 456 katsojaa. Määrät ovat olleet reippaassa kasvussa, sillä miesten finaalilla oli keväällä 2014 Malmössä ”vain” reipas 11 000 katsojaa ja naisten finaalia seurasi vajaa 9 000 silmäparia. Vuonna 2015 määrät olivat 13 494 ja 10 523.

Tänä vuonna finaalit pelataan Tukholman Ericsson Globessa. Vastakkain pelaavat miesten finaalissa IBF Falun ja Växjö Vipers ja naisten vastaavassa IKSU ja KAIS Mora.

Superfinaali on Ruotsissa pelattu jo 15 vuoden ajan ja paikka on vaihtunut lähes vuosittain. Ruotsin salibandyliiton tapahtumapäällikkö Magnus Nilssonin mukaan siitä on tullut jo perinne, eikä sitä olla rikkomassa.

– Olemme pelanneet Superfinaalin vuodesta 2002, joten siitä on tullut traditio – rituaali meidän lajillemme. Tällä hetkellä edelleen pidämme sitä kokonaisuudessaan parhaana tapana päättää kausi.

– Sekä tämän vuoden lipunmyynti, että viime vuosien palautteet ja laskelmat katsojien mielipiteistä ovat osoittaneet, että he arvostavat tapahtumaa. Ruotsin liiton isoimmat yhteistyökumppanit näkevät sen myös hyvänä tapana tavata salibandy-yhteisöä ja heidän osallistumisensa tekee konseptista vielä kiinnostavamman, Nilsson kommentoi.

Ruotsin johtavan salibandymedian Innebandymagazinetin toimittaja Henrik Jansson näkee asian hyvin samalla tavalla.

– Ruotsissa suurin osa ihmisistä on tyytyväinen yksittäiseen finaaliotteluun, sillä sen kautta meillä on yksi iso salibandypäivä, jolloin voimme tavata toisiamme ja juhlia, Jansson sanoo.

Aiheesta käydään toki myös keskustelua niin rahallisen kuin urheilullisen puolen osalta.

– Aina on toki keskustelua siitäkin, miten paras seitsemästä -sarjat toisivat enemmän rahaa finaalissa pelaaville seuroille. Osa näkee sarjat myös reilumpana vaihtoehtona paremman joukkueen selvittämiseksi. Yhdessä pelissä mitä vain voi tapahtua. Siitä toisaalta myös monet tahot pitävät. On myös tärkeä taito pelata parhaalla mahdollisella tasolla yksittäisessä ottelussa, Jansson sanailee.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Tero Töyrylä
21/04/2017
En ees lukenut Tshekin osuutta pitemmälle, sillä olen saanut niin paljon kpujen pakkomyynnin pirullisuudesta. En ole mitään mieltä tästä enkä vastusta Superfinaalia (vaikka finaalisarjoista parempia muistoja kuin viime vuodelta), mutta tämmöstä mulle on ihan pyytämättä viestitty Tshekeistä.
Tero Töyrylä
21/04/2017
Siis olen saanut Tsekeistä niin paljon viestejä lippujen pakkomyynnin pirullisuudesta Tshekin pääsarjajoukkueilta (viesti meni "muusiksi"). Siitä syntynyt aika vahvasti tietty mielikuva. Tässä jutussa toinen näkökulma. Esim. Latvian Superfinaali osoitti, että ainakin vähän pienemmässä maassa konsepti toimi loistavasti. Katsojia ehkä puolet Suomen määrästä, mutta meininki hurmaava. Vaikka liput tuli myyntiin ja mainostelu alkoi vasta noin kuukausi ennen finaalia. Kunpa saatais huomenna vähän samaa hurmosta Hartwallille. Sitä toivon!
Niin
21/04/2017
Kun vielä saatais pudotuspelitkin kerrasta poikki periaatteella pelattavaksi....
Talipallo
21/04/2017
Pelit on perseestä. Yksinkertainen sarja ja sarjan voittaja on mestari.
Sikalaremontti
22/04/2017
Joo. Mutta asiahan on näin, että yksittäinen ottelutapahtuma eli superfinaali on väistämättä vain väliaikainen ja tämän ajan ratkaisu. Sillä jokainen pystyy perus ajattelulla miettimään kumpi on enemmän 14 000 katsojaa vai esimerkiksi 5 x 14 000 katsojaa, jos siis pelattaisiin finaalisarja joka menisi esim viidenteen peliin. (Paras seitsemästä sarja kuitenkin) Mutta toki tällaisiin "änäri" lukemiin on vielä suht paljon matkaa mutta meno on vahvaa ja suunta oikea. Uskon kyllä että tulevaisuudessa. Silloinkin voitaisiin miettiä asiaa superfinaalin ja finaalisarjan väliltä uudelleen, kun joukkueet saavat myytyä jokaiseen playoff tai finaalipeliin vähintään sen 6000 lippua per ottelu. Mutta superfinaali on myös oikein hyvä ja hieno tapahtuma. Uskon myös ,että huomenna tulee todella hyvä tapahtuma ja ,että viime kauden finaalin yleisömäärä paukahtaa rikki. Oikein hyvää superfinaalipäivää kaikille.
Hetkinen
22/04/2017
Tshekissä superfinaali järjestettiin jo kuudetta kertaa. Aika iso ero tuohon kahteen. Faktat kuntoon!
Yhteisö
22/04/2017
–"Ruotsissa suurin osa ihmisistä on tyytyväinen yksittäiseen finaaliotteluun, sillä sen kautta meillä on yksi iso salibandypäivä, jolloin voimme tavata toisiamme ja juhlia", Jansson sanoo.
Tähän on vielä jonkin verran matkaa meillä Suomessa mutta suunta on oikea kuitenkin.
Yhteisöllisyys ei synny vuodessa eikä kahdessa, Ruotsissa on rakennettu yhteistä finaalipäivää jo kymmenisen vuotta ja viime vuonna yli 16 000 salibandyn ystävää yhdessä Tele 2 Areenalla. Ruotsi onkin enemmän palloilukansaa ja siellä on oikeasti sitä "kulttuuria ja historiaa" kun vastaavasti Suomi oli vielä 20 vuotta sitten yksilölajien maa (yleisurheilu ja hiihtolajit).
Nyt 2017 olemme nuori palloilukansa jossa juuri salibandy on kasvanut parhaiten, tästä voisi säbän porukat olla yhdessä ylpeitä.
Paras seitsämästä sarja on paras tapa ratkaista mestaruus, näin myös salibandyssä tulevaisuudessa kun yleisämäärät kasvavat ja saadaan paremmat hallit ja nykyaikaiset olosuhteet meille katsojille.
4-5 vuoden kuluttua kun Tampere, Jyväskylä, Helsinki, Espoo ja mahdollisesti muutkin salibandykeskukset ovat saaneet uudet hallit ja yleisömäärät ovat kasvaneet saamaan aikaan, voitaisiin siirtyä urheiluulisesti parhaaseen ratkaisuun.
Superfinaali on paras palloilufinaali Suomessa kun verrataan yleisöpalveluja, yhden ottelun yleisömäärää ja pelataan vielä suuremmalla talousalueella. Lentopallo, Jääkiekko, Koripallo, Pesäpallo voivat vain haaveilla vastaavasta.
Yhteisöllisyyttä voisi vielä lisätä jos kaikkien ikäluokkien Suomen mestarijoukkueet palkittaisiin yhdessä Harwall Areenalla?
Seppo
23/04/2017
Nyt kun asiaa lähestytään näin, niin tehkää ihmeessä juttu otsikolla: "näin superfinaali jyrättiin Suomessa läpi seurojen vastustuksesta huolimatta".

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.