Liigat

SPV-luotsi Koponen jatkoaikamaalista: ”Huipentaa tämän sarjan draaman kaaren”

15.04.
2017
1 Kommentti
6
Liigat

Tommy Koponen avasi sanaista arkkuaan perjantain pelin jälkeen. Kuva: Juhani Järvenpää.

SPV koki perjantai-iltana kovia, kun EräViikingit kaatoi sen välieräsarjan ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa lukemin 6-5 ja eteni Superfinaaliin voitoin 4-3. Pääkallo jututti ottelun jälkeen punaisten pääluotsi Tommy Koposta.

Perjantain ottelu oli siinä mielessä erikoinen, että EräViikingit voitti 5vs5-pelin 5-0. SPV iski kaikki maalinsa erikoistilanteista – joko ylivoimalla tai ilman maalivahtia kuudella viittä vastaan. Tämä oli yksi ottelun avaintekijöistä Koposen mukaan.

– Salibandyssa pitää viidellä viittä vastaan pystyä tekemään maaleja. Tämä on maalintekopeli. Me olimme liikaa erikoistilanteiden varassa tässä ottelussa, Koponen totesi ja jatkoi:

– Syvemmälle kun katsoo, niin meillä oli pelissä omat ”momentumimme”, jotka olisi pitänyt pystyä hyödyntämään paremmin. Vitosen jäähyn aikana tällaisissa peleissä pitäisi pystyä tekemään eroa, eikä ottaa yhtään omiin. Toisessa erässä meillä oli muutenkin hyviä aihioita maalipaikkojen suhteen, mutta ne myös jäivät aihioiksi, koska maltti ei aivan riittänyt. Hyökkäyspään pallolliseen pelaamiseen olisimme tarvinneet vähän terävyyttä noilla hetkillä.

Tuloksellisesti todella vuoristorataista sarjaa pitkäaikainen peliveliluotsi summasi ottelu ottelulta. Ne kuuluisat pienet marginaalit olivat jälleen kerran isossa roolissa.

– Ensimmäisessä pelissä EräViikinkien viimeistely oli kaukana heidän omasta tasostaan ja pystyimme hyödyntämään sen. Toinen peli oli meiltä huono ja siinä olisi pitänyt pystyä paljon parempaan.

– Sen jälkeen tämä meni vahvasti niin, että kumpikin joukkue sai kotona selvästi paremmin omasta tekemisestä kiinni. Jos ajattelee isossa kuvassa, niin EräViikingit pelasi meitä paremman runkosarjan ja saavutti tähän sarjaan kotiedun ja osaltaan se voi näissä peleissä olla noinkin pienistä jutuista kiinni.

– Se on selvä, että parempi joukkue meni jatkoon. Kun seitsemän peliä tahkotaan, niin kyllä paremmuus tulee selville. Olen kuitenkin ylpeä meidän ryhmästämme. Vaikka kaveri karkasi parin maalin johtoon lopussa, niin emme hätääntyneet, vaan tulimme tasoihin ja annoimme itsellemme vielä mahdollisuuden. Jatkoajalla sitten tuli pieni virhe omassa päässä ja vaparista ratkaisu. Sekin kuvastaa ja huipentaa tämän sarjan draaman kaaren se maali, Koponen analysoi

”Jättiylpeä näistä jätkistä”

Kauden aikana on puhuttu paljon EräViikinkien kivenkovasta pelaajamateriaalista. Tämänkin ottelusarjan alla nostettiin esille, että SPV:n rosteri ei kestä vertailua. Niin vain SPV:n kokeneet kehäketut yhdessä uusien Peliveljien kanssa onnistuivat venyttämään ratkaisun seitsemännen ottelun jatkoajalle.

– Onhan EräViikingeillä loistava materiaali, mutta pystyimme mielestämme osoittamaan, ettei se ylivertainen ole. Jos katsoo maajoukkuepelaajien määrää, niin voi ajatella, että tuolla kokoonpanolla olisi pitänyt meidät harjata helpomminkin, mutta Suomessa on laaja joukko hyviä salibandypelaajia. Meidän etumme on tavallaan ollut se, että maajoukkuetaukojen aikana olemme saaneet keskittyä omaan juttuumme, mutta toisaalta pelaajamme eivät ole saaneet niitä yksilöä eteenpäin vieviä kansainvälisiä pelejä.

– Se on todettava, että olen jättiylpeä näistä jätkistä, jotka eivät ole aiemmin välierissä saakka pelanneet. Hannes Hannula käväisi maalilla yhdessä viime kevään pudotuspeleistä, mutta kunnon tulikaste oli vasta nyt. Tuomas Mustonen, Matias Veikkola ja Kukon veljekset Arttu ja Joona pelasivat elämänsä ensimmäisiä liigatason välieriä, ja silti pystyimme haastamaan näin kovan joukkueen, eikä puntti tutissut.

Kokemattomuus saattoi silti olla yksi syy SPV:n pelin ailahtelevaisuuteen sarjassa.

– Tietyllä tavalla se hyvien suoritusten nollaaminen ei ole niin helppoa kokemattomampien pelaajien kohdalla. Kokenut pelaaja tietää, että vaikka tulisi kuinka iso voitto, niin se on näissä peleissä vain yksi voitto. Liian paljon hyvät otteet vaikuttivat seuraavan ottelun tahtotilaan mentaalipuolella tässä sarjassa. Meidänkin vahvuudet kun kuitenkin perustuvat siihen, että latauksen pitää olla aina todella hyvä ja sitä se ei ollut otteluissa, jotka hävisimme isoin lukemin.

Tämän lisäksi seitsemän pelin välieräsarja pelattuna pääosin arkipeleinä ei Koposen mukaan voi amatööriurheilussa olla näkymättä.

– Siinä mennään aika äärirajoilla palautumisen suhteen, kun käydään töissä. Osa pelaajista hyppää pelireissuillekin matkan varrelta suoraan töistä. Ei se ole ideaali tapa saada maksimisuoritusta irti illasta toiseen.

Kuva: Juhani Järvenpää.

”Helpompi motivoida, kun ei pidetä minään”

Esimerkiksi Twitterin puolella SPV sai paljon kiitosta tappiosta huolimatta. Eikä sitä kiistää voi, etteikö aiempiin kausiin verrattuna selvästi isommin uudistunut SPV olisi pelannut jo mainiota kautta sillä, että se oli näin lähellä Superfinaaliin pääsyä. Kun historiaa kelaa taaksepäin, jää helposti sellainen kutina, että aina kun SPV:ltä on odotettu enemmän, on tie tyssännyt puolivälieriin.

Silloin, kun odotukset ovat olleet matalammalla, joukkue on näyttänyt epäilijöillleen. Koponen allekirjoittaa jossain määrin, että SPV:lle sopii altavastaajan asema.

– Voi se niinkin olla. Kyllä historia tuota näkemystä tukee. Ensimmäisen mestaruuden jälkeenkään meihin ei vielä hirveästi uskottu. Sitten voitimme toisena mestaruuskeväänä playoffit voitoin 9-0, eikä muistaakseni kukaan ole siihen sen koommin pystynyt. Joidenkin hyvien kausien jälkeen odotukset ovat kohonneet tiettyjen pelaajahankintojen vuoksi ja ne ovat olleet korkeammalla, mitä olemme lopulta pystyneet esittämään.

– Tavallaan se on valmentajana helpompi motivoida joukkue lentoon, kun ei pidetä minään. Lisäksi se liittyy pelaajistosta osan luonteen laatuun. Kohosen Mikkokin on joskus sanonut, että ilmeisesti turpaan saaminen potkii meitä enemmän eteenpäin kuin voittaminen, Koponen pohti.

Vaikka kokenut päävalmentaja juttutuokion aikana on osoittanut olevansa ylpeä joukkueestaan, pitää hänen mukaansa muistaa se, että kausi on vielä kesken. Mitään ei ole vielä voitettu ja tällä hetkellä päällimmäisin tuntemus, pettymys, motivoi kohti seuraavaa taistoa – pronssiottelua Happeeta vastaan. Ottelu pelataan Seinäjoella keskiviikkona.

– Kopissa jo puhuimme pelin jälkeen, että haluamme päättää kauden voittoon. Vastustajalla on tänä vuonna etenkin iso syy pyrkiä samaan. Vastaan asettuvat viime kauden pronssimitalistit ja pitkään hyvin menestynyt joukkue, joten iso haaste on edessä.

– Tässä on valmentajaan oppinut, että arki tekee sen, mihin lopulta päädyt. Tämä kausi on meille iso kasvutarina ja jokainen tapahtuma on tärkeä. Keskiviikkona mitataan kanttia taas siinä, miten pärjäämme yksittäisessä pelissä, jossa ratkaistaan kaikki. Tämänhetkinen hirvittävä pettymys motivoi siihen, että lähdemme pronssiotteluun hakemaan kauden parasta peliämme. Se on myös hyvää valmistautumista syksyllä Seinäjoella pelattavaa Champions Cupia varten, Koponen paalutti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Sjarmo
15/04/2017
Erittäin hyvä haastattelu, jota oli miellyttävä lukea. Koposella on hyviä ja kypsiä ajatuksia.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.