Ulkomaat

Finaalia odottava Lastikka pyrkii ratkaisijan rooliin: ”Se on minun tapani auttaa joukkuetta”

17.04.
2017
7 Kommenttia
4
Ulkomaat

Ville Lastikka (oik.) odottaa innolla Sveitsin finaalia. Kuva: Unihockey.ch.

Sveitsissä odotellaan, kuten Suomessakin, kauden huipennusta, Superfinaalia. SV Wiler-Ersigenin suomalaishyökkääjä Ville Lastikka on joukkueineen saanut valmistautua koitokseen ajan kanssa, sillä välierät saatiin päätökseen jo pari viikkoa takaperin. Wiler kaatoi välierissä muun muassa Ruotsin maajoukkuekapteeni Johan Samuelssonin edustaman Tigers Langnaun suoraan voitoin 4-0.

Finaalissa vastaan asettuu Esa Jussilan luotsaama ja kentän puolella Jarkko Nurmelan edustama UHC Alligator Malans. Joukkueet kohtasivat myös kaksi vuotta sitten Sveitsin historian ensimmäisessä Superfinaalissa.

– Aika odottavat fiilikset tässä on. Tulee varmasti olemaan hieno tapahtuma ja kokemus kaikin puolin. Nyt ei auta kuin valmistautua huolella, niin ei tarvitse sitten Superfinaalin jälkeen jossitella, Lastikka kertoo.

Edellisten kolmen kauden ajan Lastikka on edustanut Suomessa Hämeenlinnan Steelersiä miesten Divarissa. Viime keväänä Sveitsin kestomenestyjä Wilerin kanssa sopimuksen tehnyt loppilaisen LFT:n kasvatti on nauttinut pelaamisesta alppimaassa. Välillä on 21-vuotiaan hyökkääjän omien sanojen mukaan ollut vaikeampiakin jaksoja, mutta niistä on päässyt yli luottamalla kärsivällisesti omiin vahvuuksiin.

– Suurimmat erot ovat olleet mielestäni pelinopeudessa ja fyysisyydessä, kun vertaa Suomen Divariin. Täällä saa pelata aika kovaa kropalla ja peli on ajoittain todella vauhdikasta. Mailaan saa lyödä aika reilusti, Lastikka naurahtaa.

Myös saamassaan valmennuksessa Lastikka on huomannut eroja kotimaahan. Wiler-luotsi Thomas Berger on keskittynyt tärkeisiin detaljeihin.

– Henkilökohtaiseen taitoon keskitytään täällä enemmän. Videopalavereita on lisäksi ollut huomattavasti enemmän. Pelitapahtumien tilastointi on myös isommassa roolissa kuin aikaisemmissa seuroissani, Lastikka pohtii.

Lukuisista vaihtoehdoista Sveitsi

Kahdella edellisellä kaudella Divarin pistepörssin voittaneella Lastikalla oli kesällä useita sopimustarjouksia Pääkallo.fi:n tietojen mukaan niin Suomen, Ruotsin, kuin Sveitsinkin suunnalta. Maajoukkueessa kauden jälkeisessä EFT-turnauksessa debytoiva nuorukainen valitsi kaikessa rauhassa Wilerin seuraavaksi askeleekseen.

– Sanotaanko, että vaihtoehtoja oli tarpeeksi, jotta pystyi vähän vertailemaan ja pohdiskelemaan, mikä on itselle sopivin ja mielenkiintoisin. En näe niinkään tärkeänä sitä tarjousten määrää, vaan sen, että niiden joukosta löytyy itselle mieluinen vaihtoehto.

– Valitsin Sveitsin, koska halusin kokea jotain aivan uutta. Tämä oli mahdollisuus lähteä hakemaan uusia elämänkokemuksia ja päätin tarttua siihen. Ei voi kiistää, etteikö taloudellinenkin puoli olisi vaikuttanut päätökseen. Täällä pystyy keskimääräisesti panostamaan kokonaisvaltaisemmin salibandyyn kuin Suomessa, Lastikka summaa.

Tästä huolimatta Lastikka ei pelaa Sveitsissä ammatikseen. Hän työskentelee 50% työajalla seuran yhteistyökumppanin leivissä. Elämä Sveitsissä on ollut suomalaisen mieleen kentän ulkopuolellakin.

– Olen viihtynyt. Seuran toimintatavat ovat hyvällä tasolla ja maana Sveitsi on kaunis. Kyllähän täällä elelee, Lastikka toteaa leppoiseen sävyyn.

Kuva: Unihockey.ch.

Väänäseltä oppia

Divarissa 53 pelissä 141 pistettä urallaan taituroinut maalintekijä on oppinut Sveitsin vuoden aikana peliä paremmin myös oman kenttäpuoliskon osalta.

– Olen kehittynyt mielestäni suurimmissa heikkouksissani eli kaksinkamppailupelaamisessa ja puolustuspään pelaamisessa. Töitä on silti edelleen rutkasti edessä näiden suhteen.

Tässä asiassa, kuten monessa muussakin, on auttanut Suomen maajoukkuekapteeni, Wilerin takalinjojen johtava pelaaja, Tatu Väänänen.

– Tatu on todella ammattimainen pelaaja. Hän tekee asiat aina huolella ja joukkueen parhaaksi. Salibandyyn liittyvä tietotaso ja asioiden toteutus kentällä ovat aivan käsittämättömällä tasolla. Häneltä tulee paljon vinkkejä eritoten pallottomaan pelaamiseen liittyen. Ylipäätään tämän vuoden aikana on tullut opittua Tatulta paljon asioita. Hän on loistava pelaaja ja johtaja, Lastikka kehuu vuolaasti.

Runkosarjassa Lastikka ei vielä takonut huimia pistemääriä, vaikka tehoja tilille ropisikin 38 pisteen verran. Pudotuspeleissä hän on kuitenkin äitynyt hurjaan liitoon johtaen playoff-pörssiä kuuden pisteen erolla Alligator Malansin Tim Braillardiin. Lastikan kokonaistehot ovat playoffeissa olleet 13+11=24. Alle 19-vuotiaiden MM-kultaakin urallaan vuolleen loppilaisen rooli tuntuu olevan melko luontaisesti ratkaisijan viitan ylle pukeminen.

– Siihen rooliin pyrin ainakin hakeutumaan. Se on minun tapani auttaa joukkuetta voittamaan.

Kuva: Unihockey.ch.

Uran jatko avoinna

Sveitsin Superfinaalin Lastikka lähtee totta kai toiveena voittaa mestaruus. Mikäli kultamitalit ripustetaan kaulaan, on se Lastikan mukaan laajan materiaalin ansiota.

– Toivottavasti voitto irtoaa. Näen, että meillä on todella vahva materiaali. Meiltä löytyy niin kokemusta kuin nuoruuttakin. Uskon, että meidän korkea rutiinitasomme ratkaisee finaalin meille. Tietysti myös pääkopan täytyy olla kunnossa, Lastikka tuumii.

Suomen yksi potentiaalisimmista nuorista pelaajista suhtautuu uraansa hyvin maltillisesti. Tavoitteet ovat varsin simppelit, eikä ole vielä tietoa, mitä Superfinaalin ja sitä myötä tämän kauden jälkeen tapahtuu.

– Tavoitteisiini löytyy patenttivastaus. Ei ole sen suurempia tavoitteita kuin pelata niin kauan kuin se on hauskaa ja mielekästä. Siitä, missä ura jatkuu, ei ole vielä tietoa, Lastikka kertoo hymyillen.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Junnu#8
17/04/2017
Ville on hieno pellaaja. Sveitsi on hieno maa. Jos olisi mahdollista voisi siellä asuakin:D Tatu Väänänen ei vaihda mailaa. Vaikka Wilerillä Exelin sponssi...
Happee
18/04/2017
Viikon päästä maanantaina alkaa peruskuntokausi Jyväskylässä. Pasi varmaan soittaa joku päivä niin saadaan paperit kuntoon!
Se ois siinä.
18/04/2017
Johansson-Oksanen-Lastikka
Koskela-Henttonen
Hirvi
18/04/2017
Tässä se on:
Pe. Kotilainen- Kajoksinen-Manninen
Kotovaara-Pl. Kotilainen-Lastikka
Heikkinen-Kauko-Hynynen
Junnu#8
18/04/2017
Tuolla hyökkäyksellä. Hirviteatteri taistelisi jo mestaruudesta:D Olihan se jo viimekaudella lähellä. Ettei Ville jäänyt Suomen Ateenaan.
KuLiBiN
22/04/2017
Haula heittaytyi ratkaisijan rooliin Minnesotassa – Vatanen kerasi ottelun rumimmat miinuslukemat - Keskisuomalainen
zhilin
26/04/2017
___123___Finaalia odottava Lastikka pyrkii ratkaisijan rooliin: ”Se on minun tapani auttaa joukkuetta” « Paakallo.fi – salibandy___123___

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.