Maajoukkueet

Kaksinkertainen mestarivalmentaja Luukkonen MM-finaalista: ”Ruotsilla ei ollut mitään palaa”

07.05.
2017
9 Kommenttia
14
Maajoukkueet

Päävalmentaja Heikki Luukkonen onnistui U19-poikien peräsimessä täydellisesti. Kuva: IFF.

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue voitti MM-finaalissa Ruotsin lukemin 7-4. Tuoreiden kultamitalistien pääkäskijä Heikki Luukkonen kuvaili pelin jälkeen tuntojaan Pääkallo.fi:lle.

Luukkosen pesti U19-maajoukkueen peräsimessä päättyy tähän. Kahden MM-projektin ajan päävalmentajana toimineen rauhallisen luotsin saldo on paras mahdollinen – kaksi perättäistä maailmanmestaruutta.

– Nämä ovat ainutkertaisia tarinoita. Vaikka tämä oli meidän taustaryhmästä useammalle herralle toinen peräkkäinen mestaruus, niin tarinat eivät ole samanlaiset. Vähän kuin olisi kaksi lasta, molemmat ovat yhtä tärkeitä, mutta molemmat ovat erilaisia erilaisilla vahvuuksilla. On hieno ollut olla mukana näissä projekteissa, Luukkonen tunnelmoi.

– Tämä ryhmä on sitoutunut tekemään hommia ja viimeisen kahden päivän aikana me kasvoimme henkisesti sille tasolle, että tätä joukkuetta ei kaadeta, Luukkonen jatkoi.

Päivän pelissä Luukkosen mukaan ratkaisevaa oli se, että joukkue uskalsi viedä peliä alusta saakka ja pelata täysin omilla vahvuuksillaan.

– Pääsimme lauantain haasteellisen välierän yli ja otettiin tietyissä jutuissa opiksi. Olimme henkisesti valmiina heti alusta saakka ja pääsimme nopeasti karkumatkalle. Rehellisesti on sanottava, että Ruotsilla ei ollut mitään palaa. Missään vaiheessa ei ollut sellainen tilanne, että he olisivat päässeet peliin mukaan. Heidän maalinsa tulivat pääasiassa vähän heppoisten jäähyjen aikana ylivoimalla.

Turnauksen avausottelussa Suomi ujosteli päävalmentajan mukaan hieman. Ruotsia vastaan joukkue roolittui vielä selkeämmin, tuli onnistumisia ja itseluottamusta leveällä rintamalla. Slovakia-pelin pääluotsi myönsi olleen pienoista pakkopullaa lohkovoiton varmistuttua.

Välierissä vastaan asettui heikohkon alkusarjan pelannut Sveitsi. Joukkueessa oli aistittavissa Luukkosen mukaan pieni häviämisen pelko. Suomi tiesi olevansa turnauksen paras ryhmä, mutta se nousi vasta vaikeuksien kautta voittoon ja sitä kautta finaaliin.

– Me hermoilimme ja he (Sveitsi) laittoivat all-in. Emme saaneet peliä kulkemaan ennen kuin olimme niin paljon perässä, että ei tarvinnut enää ajatella, vaan heittäytyä vain täysillä pelille. Sitä kautta tulimme rinnalle ja ohi. Pienet asiat määrittävät urheilussa tuloksen ja noiden vastoinkäymisten takia me olemme nyt maailmanmestareita, Luukkonen analysoi.

Suomi vaikutti kisoissa ajoittain jopa todella ylivoimaiselta ja finaalissa Ruotsi joutui kokemaan kyseisen dominoinnin.

– Meillä oli erinomaisesti yhteen hitsautunut joukkue. Meillä on paljon potentiaalisia tähtipelaajia, mutta kaikki laittoivat joukkueen edun itsensä edelle. Joukkueurheilussa ne voittavat, jotka ovat kirjaimellisesti paras joukkue. Kun joukkue onnistuu, niin yksilötkin pääsevät esille. Meillä oli joka jätkä valmis omaan rooliinsa, eikä näistä kisoista löytynyt joukkuetta, joka olisi laittanut meille kampoihin.

Tunnustusta täytyy antaa myös valmennusryhmälle, joka on luotsannut kaksi erilaista ryhmää samaan saavutukseen. Luukkosen mukaan taustaryhmä itsessään on ollut oma joukkueensa.

– Valmennuksessa on erilaisia persoonia ja erilaisia vahvuuksia ja olemme hitsautuneet mahtavaksi joukkueeksi. Kaikkien vahvuudet on saatu esiin ja on syntynyt loistava kemia. Meillä on ollut älyttömän kivaa keskenämme. Se intohimo tekemistä kohtaan on varmasti tarttunut myös vähän pelaajiin.

Tuoreet maailmanmestarit palaavat maanantai-iltana takaisin Suomeen.

– Ensin syömme päivällistä ja tankkaamme energiavarastoja. Sen jälkeen rauhoitumme yhdessä tämän ainutlaatuisen kokemuksen tunnekuohuista ja hoidamme homman loppuun hienosti. Edustamme kuitenkin koko suomalaista salibandyväkeä täällä. Tämän illan nautimme yhdessä tämän matkan viimeisestä illasta ennen huomista kotiinpaluuta, Luukkonen totesi ennen juttutuokion päättymistä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Kauppiksen Kingit
08/05/2017
HYVÄÄ SUOMII!!
Suomineito
08/05/2017
ONNEA Mestarijoukkueelle! Oli upeaa katsoa pelejänne ja sitä, miten juniorit kotikatsomossa kannustivat teitä suurella luottamuksella ja ihailulla. Huippua!
Jouni Kovanen
08/05/2017
Hienoa työtä joukkue ja valmennus !!! Onnittelut Suomen pojat !!
Hama
08/05/2017
Viittaakohan valmentaja tällä "hoidamme homman loppuun hienosti. Edustamme kuitenkin koko suomalaista salibandyväkeä täällä" suomalaisten jääkiekkovalmentajien ilmaveiveihin ja muihin vastaaviin. Jos näin, arvostus salibandyn vain nousee!
Espoo
08/05/2017
Onneksi olkoon pelaajille ja valmennukselle.
Suomi on nyt todellakin maailman paras maa salibandyssä!
Juge
08/05/2017
Oli myös mahtava kannustus Suomella pelissä vaikka oltiin Ruotsin maalla. Kiitokset heille!!!
pari kommenttia
08/05/2017
Nämä eivät nyt liity suoranaisesti tänne, mutta laitanpa kumminkin.

Miksi Ruotsilla joukkueessa vain yksi -99 syntynyt pelaaja? Eikö maan toiseksi paras -99 syntynyt pelaaja ole parempi kuin yksikään noista joukkueessa olleista -98 syntyneistä? Varsinkaan, kun taso ei päätähuimaava ollut nyt Ruotsilla.

Toinen juttu mikä ärsytti kun katsoin peliä oli se että miksi apuvalmentaja seisoi melkein koko pelin Luukkosen edessä? En muista hänen nimeä, mutta Juuti oli katsomossa ja Korsman se ei ollut.

No tärkein eli MM-kulta tuli kuitenkin :) Onnittelut joukkueelle!
Valmentajan yksi kommentti
08/05/2017
"Tunnustusta täytyy antaa myös valmennusryhmälle, joka on luotsannut kaksi erilaista ryhmää samaan saavutukseen. Luukkosen mukaan taustaryhmä itsessään on ollut oma joukkueensa.

– Valmennuksessa on erilaisia persoonia ja erilaisia vahvuuksia ja olemme hitsautuneet mahtavaksi joukkueeksi. Kaikkien vahvuudet on saatu esiin ja on syntynyt loistava kemia. Meillä on ollut älyttömän kivaa keskenämme. Se intohimo tekemistä kohtaan on varmasti tarttunut myös vähän pelaajiin."
Raipe
09/05/2017
Ruotsilla on ollut tapana nyt ainakin viimeisen parin kisojen ajan laittaa vain vanhempi ikäluokka joukkueeseen. Syytä en tiedä.

Naava on nähtävästi se apuvalmentaja, mistä tuossa kysellään. Luukkonen tykkää olla takana katsomassa kokonaisuutta ja antamassa henkkoht palautetta pelaajille, Naava hoitaa peluutuksen ja yleisen palautteenannon. Sitä kutsutaan tiimityöksi.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.