Maajoukkueet

Suomi kohtaa Ruotsin tällä kokoonpanolla – Kotilainen huilaa, kolme ensikertalaista mukaan

28.08.
2017
32 Kommenttia
2
Maajoukkueet

Kuva: Mika Hilska

Suomen salibandymaajoukkue kohtaa 8. syyskuuta Energia Areenalla Vantaalla Ruotsin, ja joukkueiden toinen mittelö on ohjelmassa 10.9. Falunissa.

Suomen päävalmentajaksi palannut Petteri Nykky on ehtinyt johtaa ryhmää jo huhtikuun neljän maan turnauksessa Turussa ja heinäkuun World Games -kisoissa Puolassa, mutta nyt alkaa varsinainen valmistautuminen vuoden 2018 Tshekin MM-turnaukseen.

– Uuden projektin ensimmäinen vaihe alkaa tästä, Suomen maailmanmestariksi 2008 ja 2010 luotsannut Petteri Nykky hahmottelee.

– Aikaisemmat tapahtumat olivat kuitenkin vielä pitkälti valmistautumista World Gamesiin ja toiminta tapahtui sen mukaisissa raameissa.

Wroclawin World Games -turnauksessa pelattiin normaalia pienemmällä pelaajaryhmällä ja lyhyemmällä peliajalla, joten valmistavat leiritkin oli sovitettu sen mukaisiksi.

Tuloksellisesti World Games oli hallitsevalle maailmanmestarille Suomelle pettymys, sillä ainoa tappio tuli välierässä Sveitsiä vastaan, ja joukkueemme palasi lopulta kotimaahan pronssimitalistina.

– World Games ei ollut meiltä huono, mutta yksi hutipeli väärään paikkaan riitti siihen, että pelattiin eri mitalista kuin oli tarkoitus. Opetus meille oli se, että saavutettu menestys on aina jo takana päin ja uudet saavutukset pitää pohjustaa ja ansaita joka kerta uudelleen, Nykky miettii.

Kolme ensikertalaista

Suomen kokoonpanossa Ruotsi-otteluissa on kolme mielenkiintoista debytanttia, kun Westend Indiansin Aaro Astala ja Valtteri Kainulainen sekä Indiansista alkavaksi kaudeksi EräViikinkeihin palannut kahden vuoden takainen nuorten maailmanmestari Miska Mäkinen saavat näyttöpaikan.

– Nyt ollaan projektissa sellaisessa kohdassa, että on hyvä mahdollisuus kokeilla uusia kavereita, jotka ovat olleet siinä kynnyksellä tyrkyllä mukaan. Haluamme nähdä, millainen heidän meininkinsä on kun puetaan miesten maajoukkuepaita ylle. Monella maajoukkue-ehdokkaalla on projektissa omia fyysisiä ja pelillisiä tavoitteitaan, ja tässä on myös uusilla pelaajilla tilaisuus työntää jalkaansa oven väliin, päävalmentaja vinkkaa.

Peter Kotilainen ansaitusti huilivuorossa

Wroclawin World Games -turnauksessa Suomea edustaneista 14 pelaajasta puuttuvat listalta nyt maalivahti Santtu Strandberg sekä Jussi Piha ja joulukuussa MM-kisojen arvokkaimpana pelaajana palkittu Peter Kotilainen.

– Kotilaisella on ollut selkä semmoisessa kunnossa, että Puolassa hän pystyi pelaamaan kaksi peliä piikillä ja yhdessä ei ollenkaan eikä hän pelannut myöskään taannoisessa Happeen ja Classicin harjoitusottelussa. Hän saa nyt rauhassa tilaisuuden laittaa selkänsä ja arkensa kuntoon, Petteri Nykky taustoittaa kuuman nimen puuttumista.

– Lisäksi Jani Kukkola ilmoitti, ettei ole nyt käytettävissä koska ei katso olevansa vielä kunnossa kuin maajoukkuepelit vaativat, joten kutsuimme vielä hänen tilalleen Miko Kailialan.

Suomen teemana murtautuminen

Joulukuun MM-finaalissa Riiassa Suomi nousi Ruotsia vastaan kahden maalin tappioasemasta rinnalle ja taisteli pokaalin itselleen vakuuttavasti rangaistuslaukauskisassa. Sen jälkeen maat ovat kohdanneet vain kerran: Huhtikuussa Turussa Ruotsi jätti 3-0-voitollaan Suomen nollille ensi kertaa sitten vuoden 2000.

– Kova on Ruotsin ryhmä, se on nähty, Petteri Nykky naulaa lähtökohdat hegemoniakamppailun uusimpaan mittelöön.

– Kaveri on joissain asioissa edellä ja me joissain, mutta viimeksi se ei riittänyt. Nyt lähdetään katsomaan, mitkä ovat ne temput, jotka pitää tehdä paremmin, jotta ollaan sitten arvokisoissa edellä. Tämä tapahtuma on meille hyvä kokoontumisajo ennen sarjakauden alkua, ja päästään hakemaan asetelmia jatkoon.

Huhtikuisen nollapelinsä jatkoksi Ruotsi lähestyi Puolan World Gamesissa uuden päävalmentajansa Mikael Hillin johdolla peliä aikaisempaa enemmän oman maalin varjelun kautta. Se näkyy myös Suomen joukkueen teemoissa tuleviin otteluihin.

– Teemana tulee meillä olemaan murtautuminen, Petteri Nykky paljastaa.

– Ruotsi on vetänyt omassa päässään pakan kiinni eikä olla pystytty kunnolla murtautumaan pallon kanssa maalintekoalueelle. Nyt sitä haetaan, ja samalla totta kai myös omaa tiivistä puolustuspeliä. Sekään ei ole ollut vielä riittävällä tasolla.

Tässä Suomen kokoonpano Ruotsia vastaan:

# Maalivahdit ikä seura ottelut m s yht.
35 Lassi Toriseva 22 Classic 2 0 0 0
73 Pyry Luukkonen 30 TPS 13 0 0 0

Puolustajat
5 Ilari Talvitie 26 Esport Oilers 10 3 3 6
8 Juha Kivilehto 35 FC Helsingborg (SWE) 135 14 49 63
17 Janne Lamminen 31 Classic 61 19 16 35
21 Tatu Väänänen 34 SV Wiler Ersigen (SUI) 136 27 62 89
27 Jonne Junkkarinen 26 Happee 31 7 7 14
30 Lauri Stenfors 26 TPS 42 13 6 9
56 Krister Savonen 23 Classic 25 5 6 11

Hyökkääjät
2 Aaro Astala 20 Westend Indians 0 0 0 0
7 Janne Hoikkanen 23 Happee 9 3 1 4
9 Eemeli Salin 27 Classic 52 23 27 50
15 Miko Kailiala 24 EräViikingit 47 24 17 41
20 Nico Salo 23 FC Helsingborg (SWE) 46 12 21 33
29 Mika Kohonen 40 FC Helsingborg (SWE) 181 86 165 251
33 Valtteri Kainulainen 24 Westend Indians 0 0 0 0
58 Casper Pfitzner 25 Esport Oilers 20 9 6 15
70 Miska Mäkinen 20 EräViikingit 0 0 0 0
77 Sami Johansson 24 Classic 30 25 9 34
91 Kevin Söderling 21 Sirius IBK (SWE) 3 0 0 0

Petteri Nykky päävalmentaja
Samu Kuitunen valmentaja
Henri Toivoniemi maalivahtivalmentaja
Aleksi Öhman fysio
Ari Haapalainen huolto
Juha Jäntti Team Manager

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
#51
28/08/2017
Voisi Nykky kokeilla kahden kentän peliä. Tai vaikka niin että 1 kenttä pelais noin 40min, 2 noin 12,5min ja 3 noin 7,5min. Turhaan sitä kolmea ketjua tasaisesti peluuttaa, jos äijät on tikissä, niin varmasti jaksaa..
#51
28/08/2017
Tosin en tiedä olisiko tuo peluutus tässä kohtaa kovin viisas koska tarkoituksena olisi päästä testaamaan mahd. monta pelaajaa.
Koutsi
28/08/2017
Ja kalakaveri edelleen mukana...#29...
Arto Kilponen
28/08/2017
Aika hyvin kun kolme päässyt Oilersistakin mukaan.
Opinion
28/08/2017
Aletaan näköjään ymmärtämään, että Pihasta ei ole kv peleihin, pelkät kädet ei vaan riitä.
Maju
28/08/2017
Muuten vakuuttavat perustelut Nykyltä mutta miksi Kohonen ja Kivilehto?
mestari
28/08/2017
Missä kaartinen??? Kuulemma suomen paras pelaaja
Oilers
28/08/2017
Jos uusille annetaa mahdollisuuksia niin missä on Rasmus Markelin. Todennäköisesti Oilersin ykköspakki ensikaudella niinkuin viime kaudellakin.
Kuoma
28/08/2017
Nuori ja lupaava Mika Kohonen saanut nähtönpaikan.
Axel von Kikkelkvist
28/08/2017
Classicin pojat ja Tatu takaavat että Ruotsi ei pääse ihan helpolla.
HYN
28/08/2017
Vaikka Kaartinen onkin paisunut kuin pullataikina, eikä hänestä voi puhua - millään mittarilla - urheilijana, olisi hänestä siltikin huomattavasti enemmän hyötyä maajoukkueelle kuin Kohosesta.
33
28/08/2017
Hyvä,kun uudet ja tai muuten vähemmän maajoukkueen mukana olleet pääsevät näyttämään.Sen takia ilahduttavaa.että Astala.Kainulainen.Söderling.Mäkinen.mukana.
ky
28/08/2017
Kuka se oilerssin kolmas on?Talvitie ja Pfitzner ja.
HYN
28/08/2017
Kilponen on hassu ja tarkoittaa mv-koutsi Toivoniemeä
koho
28/08/2017
Kohonen ulos ja R. Kainulainen ja Lastikka tilalle.
Missä on Henri Johnsson tai Samppa Salomaa?
28/08/2017
Krp ja Koovee haastaa Classicin miehet ihan tosissaan ensi kaudella!
Missä rohkeus
29/08/2017
Valmentajat vaihtuu, mutta sama "eläkepaikkapeluuttaminen" jatkuu. Tarvitaanko sinne oikeasti isähahmoja tuomaan turvallisuutta joukkueeseen? En usko sitä. Siellä alkaa olla paljon uskallusta ja vottamisen kulttuuria nuoressa pelaajapolvessa, mm. Ruotsi on voitettu useita kertoja. Joo, Ruotsin joukkuekin on täynnä "vanhoja tuttuja", mutta kaverit ovat kuitenkin vielä nuoria ja pelivuosia on paljon jäljellä. Mikä ihmeen rimakauhu meillä yllättää, kun joukkue pitäisi nuorentaa kerralla tulevaisuuden joukkueeksi. Voi tulla hetkellisesti pataan, mutta vain tilapäisesti. Eikä välttämättä edes tule pataan. Ja kyllähän sekin silmään pistää, että SPV:n kovakuntoisesta porukasta ei ole ketään mukana, mutta esim. Happeen viime kauden pahasti alisuorittanut kaksikko on.
Junnu#8
29/08/2017
Miksi Jyrki Holopainen ei mahdu maajoukkueeseen??? Ruotsi on nuorentanut käytännössä miltei kokoajan joukkuetta. Liigassa on muuten myös nuoria taitavia pelaajia. Rasmus Kainulainen ja Nico Jonaeson. Muutama esimerkki hyökkäyspäähän.
Kassakaappi
29/08/2017
Foliohattu päässä, vaikuttaa siltä että liitto olisi tehnyt salaisen kassakaappisopimuksen Kohosen ja Kivilehdon kanssa ikuisesta maajoukkuepaikasta.
Miten muuten voidaan puolustella näitä valintoja?
Liiallista tulosvastuutako?
29/08/2017
Kyllähän se väistämättä herättää jonkin asteista myötähäpeää, että rohkeaa nuorennusleikkausta ei vieläkään pystytä tekemään, vaan perusrosteriin kuuluu muutama iki-ikoni vuodesta toiseen. Ovatko menestymispaineet niin kovat, että pientäkään nokahtamisen riskiä ei olla valmiita ottamaan? En tiedä kenen se päätös nuorennuksesta lopulta pitäisi tehdä. Koska valmentajat eivät sitä tee, niin pitäisikö sitten näiden kaiken nähneiden pelaajien tehdä oma päätös mj-pelien lopettamisesta? Ilman ikärasismia ja kunnioittaen toki sitä, että näkevät edelleen itsensä mj-tasoisina pelaajina, voisin sitä heiltä kuitenkin odottaa. Mielestäni olisi ryhdikäs päätös Suomi-säbän tulevaisuutta ajatellen.
Jep
29/08/2017
Väänänen & Lamminen osoittaneet, että he kyllä ovat tuon tason pelaajia ja heidän kokemus riittäisi. Happeen kaksikko ei kyllä osaa muuta kuin ravata sinne tänne miten sattuu, ei voi kun ihmetellä. Täällä mainittu Markelin tai Holopainen tai sitten todellinen ylläri Ervin Jalonen tilalle! Tai siis vaikka kaksi noista jos kivilehdon heittää ravaajan perässä pois.
Luotto
29/08/2017
Minä ainakin liiton puolelta hakisin näitä urheilun konsulttifirmoja valmennuksen tueksi selvittämään pelaaja-asioita, jos kerran epäilyksiä herrännyt nimityksistä. Lajin ulkopuolelta vielä konsultit, jotta ei suosita tuttuja. Voihan esim. Mika Kohonen olla iso tekijä lajissa peli-uran jälkeen ja siksi osa haluaa pitää välit sinne kunnossa? Konsultit ehkä voisivat näin tuoda ulkopuolista näkemystä ja valmentajien välit pelaajiin säilyisivät silti?
Samppa
29/08/2017
Kotilaisen tilanteesta sen verran että pelasi kyllä Latviassa isot minuutit Linköpingiä vastaan, että ei mies varmaan ihan romuna ole. Muuten vaikuttaa ihan toimivalta setiltä, joskaan en ittekkään ymmärrä etenkään Kivilehdon roolia surkean World Games esityksen jälkeen...
Sari
29/08/2017
Holopainen ei ole mukana, koska pelaa Spv:ssä. Ei ainuttakaan pelaajaa tälläkään kertaa
not possible.
29/08/2017
Koposen Spv:stä ei ole mitään mahdollisuuksia nykyn maajoukkueeseen, se on tullut todettua jo useaan kertaan.
Not possible either
29/08/2017
Eikä kelpaa Henri Johansson, vaikka teki hattutempun Classicia vastaan Latviassa ja palkittiin turnauksen parhaana hyökkääjänä.
Junnu#8
29/08/2017
Niinhän se taitaa olla. Nykky ottaa pelkkiä Classicin kavereita sinne. Salin ja muut. Salinilla hyvä kanttilaukaus. Mitä muuta???
hhk
29/08/2017
On Salinilla ainakin loistavat fyysiset edellytykset.Ja aika juoksuvoimainen pelaaja joka on tärkeää myös kahdensuunnan pelaamisessa.
Tm
30/08/2017
Näkyykö peli mistään?
Pauliantero
30/08/2017
Miten Miska Mäkinen nousi suoraan joukkueeseen käymättä yhtään miesten mj-leiriä. Vähintäänkin outo valinta sen suhteen. Ei näyttänyt tilastojen mukaan olleen mikään inkkareiden tukipilarikaan. Hyvä kuitenkin, et joukkueeseen saadaan uutta verta.
Maju
30/08/2017
Toivotaan että Vantaan Energia Areena on loppuunmyyty. Nyt Suomen joukkueessa on myös pelaajia pääkaupunkiseudulta eli kannattajia voisi tulla espoostakin?
Petteri#12
02/09/2017
On kyllä kumma kun puhutaan maajoukkueen nuorentamisesta, niin harkkamatseissa peluutetaan kivilehtoa jonka jalka ei enää riitä. Esim Kohonen, Väänänen ja muiden ns. Konkarien tilalle vois nostaa esim. Lastikkaa jne nuoria kavereita. Eikö Nykylläkään ole m...a kokeilla nuoria pelimanneja harjoituspeleissä,...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.