Liigat

Pääkalloennakko: Oilersilla saumoja vaikka mihin – niin hyvässä kuin pahassa

14.09.
2017
15 Kommenttia
1
Liigat

Huipputaitava Markus Markkola on Oilersin ykköstähti. Kuva: Juha Käenmäki

Esport Oilersin viime kausi päättyi puolivälieräpettymykseen edellisen vuoden SM-hopeamitalien jälkeen. Kausi ei sujunut kovin tasaisissa merkeissä ja runkosarjassa Oilers oli kovasta kokoonpanostaan huolimatta vasta kuudes.

Siirtoikkuna ja harjoitusottelut:
Espoossa on puhallellut muutoksen tuulet varsin mukavasti. Heikki Luukkonen hyppäsi joukkueen penkin taakse KrP-vuosien jälkeen ja uudet pelaajat ovat etupäässä nuoria osaajia. Christian Remes (Tiikerit), Alexander Nyman (Blue Fox) ja Riku Holopainen (M-Team) ovat Luukkoselle tuttuja pelaajia nuorten maajoukkueesta. Nuori Roope From liittyi ryhmään Divarin ÅIF:sta ja taitava Matias Kaartinen palasi kotiin Sveitsistä.

Lähtijäosastolta löytyykin sitten pelaajia sieltä kokeneemmasta päästä. Perttu Pajukoski, Oliver Wardi ja Oscar Hänninen ilmeisesti päättivät liigauransa ja näiden lisäksi Tommi Kekkonen siirtyi valmennuspuolelle. Risto Töllikkö palasi vaikean kauden jälkeen Lappeenrantaan ja Teemu Suomalainen edustaa ensi kaudella Tampereen Kooveeta.

Oilers pelasi kotimaassa neljä harjoitusottelua ja niissä se päihitti Steelersin (8-2) sekä SalBan (8-7), pelasi TPS:n kanssa 6-6-tasapelin ja jäi Indiansin jalkoihin maalein 10-6. Latvian Openissa Oilersin saldo oli surullinen, sillä se hävisi kolme peliä ja keräsi ainoastaan yhden voiton, jonka myötä joukkue jäi turnauksen jumboksi. Tallinnan turnauksessa Oilers kaatoi molemmat latvialaisjoukkueet.

Maalivahdit:
Joonas Kaltiainen on Oilersin selkeä ykkösvaihtoehto luukulle ja on noussut viime vuosina pikku hiljaa kohti Suomen maalivahtieliittiä. Seuraavana torjuntavastuussa olevat Severi Hopsu ja Nemo Sipilä ovat vielä nuoria ja kokemattomia liigatasolle.

Puolustajat:
Puolustukseen Oilersilta löytyy laadukkaita yksilöitä. Ilari Talvitie on kuulunut viime vuosina maajoukkuerinkiin, ja vahva jässikkä on hyökkäyspäässä oiva peloite siinä missä taitaa puolustamisenkin. Rasmus Markelin on eleetön ja varma puolustaja, joka hoitaa tonttinsa aina tyylillä. Jesperi Lindfors on myös kova pelimies ja kesällä hankitusta Nymanista voidaan odottaa tulevaisuuden johtohahmoa puolustukseen. Oilersista löytyy kovia puolustajia kolmeen kentälliseen, mutta ainakaan viime vuonna se ei näkynyt kentällä, vaikka joukkueen puolustamisessa ei olekaan kyse pelkästään niistä kahdesta pelaajasta, jotka on takalinjoille merkitty.

Hyökkääjät:
Myös hyökkäys on Oilersilla vahvoissa kantimissa ainakin paperilla. Hyökkäyksen paras pelaaja on taitava Markus Markkola, joka tekee kliseisesti myös pelikavereistaan parempia. Casper Pfitzner, Sylvester Raikamo, Niclas Meyer, Eino Pesu, Santeri Lindfors ja Holopainen ovat kaikki laatuhyökkääjiä liigatasolle. Kaartinen on parhaassa pelikunnossa ollessaan huima pelimies, mutta kuuleman mukaan niin ei ole tällä hetkellä. Tulevalla kaudella Oilersin lupauksista pitää kasvaa jo isomman luokan vastuunkantajia. Luukkonen taitaa eritoten hyökkäyspelaamisen hyvin, joten se osio tuskin ainakaan heikkenee ensi kaudella.

Plussat ja miinukset:
+ Pelaajamateriaali on edelleen sangen hyvä
+ Luukkonen osaa käsitellä hyvin nuoria pelaajia ja saa heistä paljon irti
– Oilers on alisuorittanut monella kaudella tällä vuosikymmenellä – miten käy nyt?
– Selkeästi uudistunut ja osin kokematon kokoonpano, joka voi näkyä varsinkin alkukaudesta

Paras pelaaja: Markus Markkola, hyökkääjä
Nouseva tähti: Alexander Nyman, puolustaja
Päävalmentaja: Heikki Luukkonen

Arvio sijoituksesta: 5

Perustelu sijoitukselle:
Oilersin kokoonpano ei oikeastaan pahemmin kalpene tämän rankingin neljälle ylemmäksi rankatulle joukkueelle. Se on kuitenkin osin sangen kokematon, ja toistaiseksi Oilersin kohdalla on ollut kyse siitä, että parasta potentiaalia ei ole saatu monien pelaajien osalta lunastettua. Jos haluaa karrikoida ja vähän agitoida, niin Oilers on sekoitus entisiä ja nykyisiä huippulupauksia, joista osa ei ole ainakaan vielä lunastanut parasta potentiaaliaan. Toki ryhmästä löytyy myös niitä, jotka ovat nousseet odotuksia korkeammalle tasolle. Ikäknoppina nostettakoon se, että Niclas Meyer on ainoa 80-luvulla syntynyt pelaaja joukkueessa.

Luukkonen lienee tähän tehtävään mies paikallaan, sillä nuorten maajoukkue saavutti Luukkosen alaisuudessa kaksi maailmanmestaruutta. Nokialla joukkueen otteet ailahtelivat ja vasta viimeinen kausi oli onnistunut. Nyt Luukkosella on käsissä hyvin erilainen nippu ja mahdollisuuksia on vaikka mihin. Ensimmäinen kausi voi olla kuitenkin vaikeahko ja neljän parhaan sakkiin pääseminen olisi todella kova saavutus. Luukkosen alaisuudessa tavoite on varmasti tähdätty pidemmälle kuin ensi kevääseen. Tasaisessa sarjassa sijoitus voi luisua ennakoimaamme alemmaksi, mutta Oilersin nipulla pitäisi pärjätä ainakin puolivälierävaiheeseen saakka.

Veikkauksen mestaruuskerroin Oilersille: 8

Lue myös:
Huhumaa: Miesten Salibandyliigan siirtohuhut ja vahvistetut siirrot kaudelle 2017-2018
Tässä ovat miesten Salibandyliigan kauden 2017-18 harjoitusotteluiden aikataulut
Nuorten maailmanmestarihyökkääjä siirtyy Oilersiin – harjoittelee liigajoukkueen mukana
Oilersiin uutta verta – kaksi nuorten maailmanmestaria Espooseen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Espoo
14/09/2017
Pääkallon asiantuntemus on aina ollut kyseenalaista Oilerssin kohdalla.
Kuinka monta öljymiesten ottelua arvioitsija on nähnyt paikan päällä?
Mm
14/09/2017
Mikäs tuossa arviossa niin meni pieleen? T. Kaikki viime kauden kotimatsit nähnyt
Nuoret
14/09/2017
Harkkapelit on harkkapelejä ja niistä ei saa sarjapisteitä, mutta indians vei oilersia kuin litranmittaa heidän pelissä. Itse näen, että oilers taistelee sijoista 6-8 ja ekalla pudotuspelikierroksella 4-0 lauluun.
Espoossa
14/09/2017
On aina osattu olla niin kovin käärmeissään asiallisestakin kritiikistä! Viime kausi ei voinut kellekään olla muuta kuin suuri pettymys ja pahemman luokan alisuoritus
Arto Kilponen
14/09/2017
Oilersilla on kaksi todella kriittistä syvyysongelmaa, eli sekä maalivahdeissa että senttereissä ollaan välittömästi todella pahasti pulassa, jos yksikin avainpelaaja (Kaltiainen, Kaartinen, Meyer) loukkaantuu. Lisäksi joukkueesta tosiaan on sivussa yksi (ei sama) avaintekijä lähes koko kauden. Öljymiehiltä puuttuu aivan selkeästi myös johtajuutta. Nyman olisi muuten aivan loistava kapteeni, mutta ihan oikeastiko muualta tullut teini-ikäinen tulokas tämmöisellä historialla varustetun joukkueen kapteeniksi? Ei todellakaan. Joukkue on myös todella nuori, kun -93 syntynyt Kaltiainen on koko organisaation vanhin pelaava maalivahti.

On mielenkiintoista nähdä miten Oilersin vierasottelut lähtevät kulkemaan. Edellinen pääkaupunkiseudun ulkopuolella voitettu runkosarja/playoff-ottelu täytti sunnuntaina 11 kuukautta. Esport Oilersille on myös ollut todella vaikeata voittaa playoff-otteluita. Se on historiassaan pelannut 31 playoff-ottelua, joista ainoastaan kuudesti on tullut voitto varsinaisella peliajalla. Ja tässä puhutaan siis pari kertaa mitalipeleissäkin esiintyneestä seurasta.

Oleellista Oilersissa ei ole se miten joukkue menestyy tällä kaudella vaan se, että muutoskierre saadaan vihdoinkin puhallettua poikki ja aletaan rakentamaan edustusjoukkuetta pitemmällä tähtäimellä. Tähän mennessä Esport Oilersin historiassa kukaan ei ole aloittanut kahta peräkkäistä kautta päävalmentajana ja vastaavasti kapteeni on säilytetty seuraavalle kaudelle täsmälleen kerran.

Oilersilla on aivan loistavat mahdollisuudet mestariksi, mutta ei vielä tällä kaudella. Minä laittaisin Oilersin sijalle 6 runkosarjassa. Puolivälieristä näkisin Oilersilla kuitenkin olevan Tepsiä paremmat mahdollisuudet jatkoon, kun taas finaaliin ei ole mitään asiaa. Aivan jäätävän suuri ero kertoimissa Oilersin ja Tepsin välillä, joukkueilla ei todellakaan ole yli 8-kertainen ero mestaruusmahdollisuuksissa. Sen sijaan hopeamitalisti EräViikingeillä on sama kerroin kuin Oilersilla? Veikkauksella on yliarvioitu tämän kauden Oilers todella rankasti.

Pelaaja, jota kannattaa seurata on mielestäni Severi Korhonen. Siellä on kaikki eväät tulla huippuluokan hyökkääjäksi Salibandyliigassa, Korhonen on dominoinut vuosikaupalla A-poikien pistepörssejä, mutta sieltä on aina jäänyt puuttumaan se jokin. Jos homma lähtee rullaamaan oikein, siinä saattaa hyvinkin olla 20 maalin ja 40 pisteen mies tällä kaudella - jos homma lähtee rullaamaan väärin, niin kaksi maalia ja neljä pistettä voi olla tiukassa.

Ja tämä arvio siis sellaiselta, joka ei nähnyt viime kauden kaikkia kotipelejä.
Arto Kilponen
14/09/2017
Jaa nyt meni kutonen ja kasi sekaisin, eli siis eihän Oilersilla yle 8-kertainen todennäköisyys voitolle Tepssin nähtynä ole, vaan yli 6-kertainen. Pointti on kuitenkin sama.
jes
15/09/2017
eiköhän viimekausi mennyt pilalle hattuhuttusen ansiosta.
Jani-Matti Lindholm
15/09/2017
Kuulemani mukaan Kaartinen on erinomaisessa kunnossa, tiedä sitten mistä toimituksenne on tietonsa saanut. Tulee tekemään reilusti yli 50 pistettä tällä kaudella.
Espoo
15/09/2017
Kannattaa lukea myös muiden näkemyksiä öljymiehistä. Faneille/ Jaakko Tiira on kirjoittanut asiantuntevasti jonka myös allekirjoitan.
Huhupuheet erikseen mutta kyllä oikeaa tietoakin löytyy jos haluaa hakea Espoosta.
HELSINKI
15/09/2017
ESPOOn kanssa täysin samaa mieltä. Itsekin muut ennakot tulevaan liigakauteen (Faneille ja ilmaisetvedot.com) lukeneena saa hyvää käsitystä Oilersin iskukyvystä.
Arto Kilponen
15/09/2017
Toki myös Urheilulehdessä on oma ennakkonsa myös.
JANIINPÄ
16/09/2017
Arto osaa jengin kuin omat taskunsa, lukekaa!
Nuorehko jengi, halu menestyä kuin menneisyydessä on tavoite. Entisiä seurojaan parempi valmentaja saa onnistuessaan palikoita kolahtamaan.
Mutta jos Oilers on kauden lopussa eri sijoilla, kuin 4-6, kerron sen sitten keväällä.
joojoo
17/09/2017
Oilersilla on hyvät mahollisuudet olla musta hevonen jos pelaajilla pysyy järki pelissä ja asenne mukana. Varmasti menee aikansa että pelitapa, ajotukset ja liikkeet löytyvät. Toki monella pelaajalla on mahollisuus kasvaa monta metriä pelaajina ja ottaa isoo roolia. Rakenteiden ja kenttätasapainon löytyessä varmasti yllätysvalmis. Mitä avainpelaajiin tulee niin mm Kaartisen nimeä en lähtis ehkä tummentamaan niiden listalle. Antaa kauden näyttää, missä kunnossa hän on, jätetään tässä vaiheessa arvailujen varaan...... ;)
Arto Kilponen
17/09/2017
Syy siihen että Kaartinen on avainpelaajien listalla selviää sinullekin, kun listaat Oilersin sentterit.
Mm
17/09/2017
Niin paitsi että kaartinen tulee pelaamaan todennäköisesti puolustajana. Tai maksimissaan kolmosen keskellä. Ohi nokkimisjärjestyksessä menee ainakin meyer ja raikamo. Jossain vaiheessa kautta todennäköisesti rintalakin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.