Liigat

Classic-pakin hölmö jäähy harmitti Nykkyä: ”Kurinalainen rakenteemme katosi siihen”

08.10.
2017
27 Kommenttia
0
Liigat

Petteri Nykky harmitteli Asser Jääskeläisen hölmöä jäähyä. Kuva: Juha Käenmäki.

Falun oli tänään miesten Champions Cupin finaalissa Tampereen Classicia etevämpi lukemin 7-4. Classicin päävalmentaja Petteri Nykky puhui pelistä haastattelukäytävällä tuttuun, tyyneen tapaansa.

Avauserä oli Classicilta hyvä ja tamperelaiset olivat piirun verran pelillisesti edellä, vaikka tilanne olikin tauolla 1-1. Toisen erän alkupuolella Asser Jääskeläinen otti jäähyn, joka näytti jo tuossa vaiheessa turhautuneen miehen tempulta. Vaikka Classic onnistui siirtymään johtoon alivoimalla, Falun tasoitti vielä saman ylivoiman aikana. Maalin jälkeen Classicin peli näytti hajoavan ja jäähy olikin Nykyn mielestä iso kulminaatiopiste pelille.

– Se oli hölmö temppu. Ei tuollaisia voi tällaisissa peleissä tehdä. Meidän kurinalainen rakenteemme katosi siihen. Onneksi siitä ei tullut vitosta.

– Se oli meille kova kolaus henkisesti, vaikkei sen saisi syödä miestä noin paljoa. Pitäisi vain taistella kahta kauheammin. Näin jälkikäteen tuntuu, että se vaikutti aika suuresti, Nykky harmitteli.

Jääskeläinen otettiin saman tien viltin puolelle, eikä miestä nähty enää kentällä. Jäähy ei kuitenkaan ollut ainoa syy penkitykseen.

– Ei ole ukko (Jääskeläinen) vielä sellaisessa kunnossakaan, missä pitää tässä vaiheessa olla. Muutamat jätkät ovat sen verran kolhuilla tai kuntoutumassa, etteivät he ole tällä hetkellä Champions Cupin kovien kansainvälisten pelien vaatimassa tikissä.

Loukkaantumisten ja jäähyjen taakse ei isossa kuvassa maajoukkueluotsin mielestä voi kaikesta huolimatta piiloutua.

– Tämä kertoo missä mennään tasollisesti tällä hetkellä. Ei tulos jätä mitään selittelyvaraa. Ylpeä olen siinä mielessä jätkistä, että he tekivät mitä pystyivät. Pitkä on matka suomalaisella salibandylla vielä, Nykky kommentoi ja huokaisi hieman.

Classic pystyi ajoittain haastamaan Falunia hyvinkin tasapäisesti ollen pieniä hetkiä hallitsevampi osapuolikin. Maalipaikkojen hyödyntämisessä jäi parantamisen varaa.

– Osittain teimme vastustajan maalivahdista hyvän. Emme pystyneet ihan pelaamaan siten, miten halusimme. Meillä oli muutama ylivoima, joita emme pystyneet hyödyntämään. Erikoistilanteista onnistuminen olisi kuitenkin kaikki kaikessa näissä peleissä.

– 
Kahdessa viimeisessä erässä sitten juoksimme vähän perässä ja jouduimme itse lusimaan jäähypenkille. Ensimmäiset alivoimat jaksoimme ihan hyvin ”ryynätä”, mutta ehkä se vähän söi energioita.

Falun onnistui tänään pelaamaan myös Classicia fiksummin kokeneen valmentajan näkemyksen mukaan.

– Kaverin ykkönen vei meidän ykköstä, jolla oli tehtävänä heille vähän pärjätä. Heidän ykkönen oli tehokkaampi, mutta onhan se toki maailmanluokan kentällinen. He osasivat pitää palloa silloin, kun piti. Lopussa yritimme vähän saada juoksukilpaa aikaan, mutta emme olleet Miro Lehtisen maalia lukuun ottamatta riittävän vaarallisia.

Kuva: Juha Käenmäki.

Ottelun vihelsi ruotsalainen tuomaripari, jonka linja tuntui aiheuttavan välillä närää katsomossa.

– Parhaat täällä viheltävät. En minä tuomareista sano mitään. Jäähyt saattoivat johtua siitäkin, että olimme vähän perässä. Leikkasen jäähyä en nähnyt ehkä samalla tavalla kuin tuomarit, mutta kun taululla on kaverin kolmen maalin voitto, niin siinä on turha itkeä tuomareista.

Jos joukkueen tekemisessä oli Nykyn mielestä parannettavaa, niin hallitsevien Suomen mestareiden luotsi totesi myös peiliin katsahtamalla löytävän syitä siihen, miksei tänä vuonna pystytty haastamaan Falunia, kuten viime vuoden CC-finaalissa Storvretaa.

– Valmennus voi ottaa itseensä siitä, että pelasimme paljon harjoituspelejä, koska meillä on nyt paljon nuoria pelaajia mukana. Kokeneemmat pelaajat joutuivat niiden myötä ehkä vähän liiankin kovalle kuormalle valmistautumisvaiheessa. Se on pitkässä juoksussa varmasti pohdinnan paikka.

Finaalitappiota on turha jäädä kuitenkaan surkuttelemaan.

– Tulos pitää ottaa sellaisena kuin se on. Sitten katsotaan, mitä voidaan tehdä ja harjoitellaan vielä paremmin, jotta pärjääämme runkosarjassa. Tästä alkaa matka kevättä kohti. Ei tämä sen kummempaa ole, Nykky tuumi ennen seuraavaan haastatteluun siirtymistään.

Lue myös:
Classic joutui nöyrtymään – Falunista jälleen maailman paras seurajoukkue

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Katsoja
08/10/2017
Harmi ettei Mika Kohonen ja Juha Kivilehto pelanneet tässä turnauksessa niin olisi nähnyt missä vireessä he tällä hetkellä.
Terhi
08/10/2017
Hyvin lytätty Asser ?
fakta
08/10/2017
Nykky ei selitellä , eikä dissata yhtä pelaajaa, koska ei se torisevakaan voittava mokke ollu. Sillon kun hävitään selvästi paremmalle ( myös naiset) eli jäädään jalkoihin niin selittely pois. Onnea hopeista familylle.
alakatsomo
08/10/2017
Asserin syytä kaikki. Nälänhädät ja sodatkin.
Heh
08/10/2017
Katsojalle.Ilmeisen hyvin pelaavat.Helsinborg johtaa sarjaa.Falun perässä.Kohonen tehnyt 3 pelissä 3 pistettä.:-) Onneksi ei saatu Helsinborgia vastaan.Ois nimittäin kyyti ollut kylmää :-)
Itkijä
08/10/2017
Nykky voi katsoa peiliin, tappio meni täysin valmennuksen piikkiin, surkea esitys Nykyltä ja Kuituselta, tuolla joukkueella pitää pystyä parempaan. Pohjanoteeraus oli Jääskeläisen dissaaminen, niinkuin peli olisi siihen kaatunut, äläkä pyydä jälkikäteen anteeksi, olet lopullisesti paljastanut minkälainen mulkvisti tuon perus ilmeen takana on, alkemisti, hah hah.
edellisille
08/10/2017
Ja piha taas niin pihalla kun vauhtia pidetään yllä.
Minäpahoitinmieleni
08/10/2017
Onpa kommentoijissa herkkää porukkaa. Olihan se tyhmä jäähy mutta missään ei nykky sano että sen takia hävittiin vaan että se vaikutti suuresti. Itkijälle pieni vinkki että ihan sama kuka koutsi olis ollu. Falunia ei ois kukaan voittanut noilla muilla jengeillä. Sinäkin paljastit miten nerokas olet. Haha
Edelliselle
09/10/2017
Nyt kommentoi joku joukkueen sisältä, kyllähän nykyn viesti, syy omalle hölmöilylle, oli että häneen hienon rakenteen pilasi Jääskeläinen ja siksi tappio.
Minäpahoitinmieleni
09/10/2017
Onko nykky siis penkittänyt sinua vai miksi olet niin katkera? Eli jos sanoo että yhden pelaajan ottama jäähy sekoitti joukkueen. Se tarkoittaa että kaikki oli hänen syytään ja vikaa ei ole muussa joukkueessa joka sulaa yhden jäähyn takia? Okei.
JiiK
09/10/2017
Olihan se harvinaisen typerä jäähy. Yritti saada jo edellisestä tilanteesta.
Katsoja
09/10/2017
Ei tuossa tappiossa ole mitään jossittelutarvetta. Se on kylmä fakta, että Falunin 1. kenttä on niin huikea koostumus taitoa, pelinäkemystä ja fyysistä ylivertaisuutta, että tällä hetkellä pysäyttäjää ei löydy. Ruotsissa parilla, kolmella jengillä on mahdollisuudet Falunia vastaan, koska voivat heittää kentälle laadukkaammat 2.-ja 3.-ketjut. Sillä Falunin 2. ja 3. ovat selkeästi enemmän puolustavassa roolissa, 0-0-kentällisiä. Meillä ei vain löydy missään jengissä tällä hetkellä yksilöitä, jotka osaisivat paikattoman pelaamisen tuolla tasolla. Luova, paikaton pelaaminen on ehdottomasti vastustajan kannalta tuhoisin tapa pelata, silloin kun äijät tietävät koko ajan missä ketjun muut jäsenet ovat. Pelisysteemi siis on olemassa, mutta ei kaavamainen ja samalla tavalla luettavissa oleva kuin esim. Classicilla. Classic puski laitoja, eikä saanut hyökkäyksiä juuri lainkaan keskustaan 1. sektorille. Normipyssyt Salin, Johansson ja Vänttinen lähes kiikareilla, vedot kilpistyivät peittoihin. 1 vs. 1- pelissä oltiin lapasia ja jouduttiin rikkomaan kun ei fyysisyys riittänyt. Tuplaus- ja riistopeli, jolla Tsekin porukka meinasi pistää Classicin nesteeseen, olisi ehkä toiminut. Yksilöistä sanoisin, että Savonen ja Lehtinen olivat selkeästi muiden yläpuolella ja kestivät hyvin ruotsalaispaineen. Erityisesti "pikku" Krister on äijien äijä, eikä päätä huimaa missään kyydissä.
Seuraaja
09/10/2017
Aiemmin kommentoin olleeni hyvin samanlainen pelaaja kuin Falunin ykköskenttä paljastetaan vielä että myös classicin peleissä aikanaan kävin katsomassa. Jos joku olisi heille vinkannut minusta ehkä minusta olisi ollut apua. En Classicin tai Tampereen pelaajia lähtökohdiltaan niin eihän he voineet tietää. Mutta kun aamulehdessä oli juttua että heillä kiinnostusta Enströmin hankintaan voi tietysti myös omia vastaavia pelaajia kehittää. En minäkään ihan Enströmin palkkaa olisi tarvinnut pelatakseni.
Tytti
09/10/2017
Nykky itkee Aamulehdessä verkkouutisessa (ei voi laittaa linkkiä tähän) mm näin: "Tämä on totuus. Olemme kaukana maailman kärkijoukkueesta"

Jännä juttu miten päävalmentaja ulkoistaa ongelmansa, vaikka tietääkseni Nykyllä on ollut kolme vuotta aikaa kehittää toimintaa päävalmentajan roolissa. Kansallisella tasolla Classic on nykyjärjestelmällä toiminut, mutta kansainväliseen menestykseen tarvitaan kunnon sitoutuminen joka osapuolelta. Jokainen voi miettiä millä tavoin joukkuetta auttaa se, että päävalmentajan sitoutuminen on jakaantunut seurajoukkueen ja maajoukkueen välille. Unohtamatta sitä tärkeintä kun osa duunista hoidetaan etänä, kun valmennus ei asu paikkakunnalla.

Ehkä Nykyllä olisi peiliin katsomisen paikka? Tai sitten hän ei laita itseään likoon ja hänellekin riittää tämä nykyinen taso. Palkka juoksee joka tapauksessa.
Junnu#8
09/10/2017
Ja Falunin kakkonen ja kolmonen osaa myös tehdä maalin tarvittaessa. Hayot esimerkkinä. Toki ykkönen on cream de la cream.
JiiK
09/10/2017
Tytti: tuskin valmentaja kuitenkaan voi tehdä pelaajista täysammattilaisia tai ostaa rahalla parempia pelaajia? Sillä materiaalilla pitää pärjätä, mikä on. Eikä Classic mitenkään jalkoihin tuossa jäänyt, Falun oli muutaman huippupelaajan verran parempi.
Tytti
09/10/2017
"Tytti: tuskin valmentaja kuitenkaan voi tehdä pelaajista täysammattilaisia tai ostaa rahalla parempia pelaajia? "

Olen pahoillani, että viestini oli normaalia twitter-viestiä pitempi kirjoitus. Olen unohtanut sen miten nykyään ei ole kärsivällisyyttä ymmärtää kokonaisuuksia.

Mutta tässä eräs viestini pääpointeista: "Kansallisella tasolla Classic on nykyjärjestelmällä toiminut, mutta kansainväliseen menestykseen tarvitaan kunnon sitoutuminen joka osapuolelta. " Jo-ka o-sa-puo-lel-ta.
Shine
09/10/2017
Nykky on paljon mainettaan huonompi koutsi. Hän tarvitsee maailman parhaat joukkueeseen jotta pärjää kv tasolla. Katsokaa vaan niin maju taapertaa Kettusen aikaan nähden☹
Heikot arvosanat
09/10/2017
Salin, Piha, Johansson, tino salminen.
Tytti
09/10/2017
Ehdottomasti suurimmat finaalipettymykset olivat: Jääskeläinen, Salin ja Pylsy. Ja Torisevakin olisi voinut ottaa palloa paremmin kiinni...
Katsoja
09/10/2017
Mielestäni kaikki lähtee jo junnuvaiheesta: nämä äijät ovat luovia pallotaitureita, joiden ominaisuudet lähtevät lahjoista, mutta myös lukemattomista toistoista (esim. Galante-Carlström ja valtava määrä vetoharjoitusta edelleen) sekä siitä, että luovaan pelitapaan rohkaistaan jo junnuvaiheessa. Se lienee maan tapa Ruotsissa, mikä näkyy loistavina yksilöinä niin jääkiekossa, fudiksessa kuin säbässäkin. Nämä kaverit myös haluavat menestyä ja vaativat itseltään paljon. Mielestäni tämä malli tuottaa myös henkisesti vahvoja ja itsensä luottavia pelaajia, jotka pystyvät tiukassa paikassa saamaan itsestään irti maksimaalisen suorituksen. Ok, hyvänä päivänä meillä on saumat fiksusti onnistuneella taktiikalla horjuttaa länsinaapuria lajissa kuin lajissa (pl. fudis :)), mutta kyllä palloilusarjojen yleinen taso on Ruotsissa aivan eri levelillä kuin meillä. Totta kai pelaaminen koko ajan huipputasolla kehittää yksilöitä illasta iltaan. Classicin pelitapa riittää liigassa, jossa tilaa ja aikaa on aivan eri tavalla kuin kansainvälisissä peleissä. Mutta pystyykö sekään, tai mikään muukaan liigajoukkue Suomessa, vaihtamaan radikaalisti pelitapaa ottelun sisällä kun vakiotapa ei toimi? Mielestäni ei välttämättä. Meillä opetellaan tietyt askelmerkit tai tanssiaskeleet ja niillä mennään. Ja se vanha klishee, mehän emme taitotasossa pärjää Ruotsille, Venäjälle, Kanadalle tms., mennään siis tiiviinä (tasapäisenä) joukkueena, joutaisi jo romukoppaan. Kaikkihan on kiinni siitä, halutaanko kehittää taitotasoa, luovaa pelityyliä jne. Kuka on sanonut, että Nykky esim. on oikeasti joku alkemisti, joka taikasauvan kosketuksella taikoo kultaa? Ei minusta. Hänellä on ollut valtakunnan parhaat pelaajat käytössä, joiden kanssa on pakko onnistua ainakin tyydyttävästi. Mutta minusta hän kuitenkin on jo Vanhan Liiton Miehiä, ja valmennusfilosofian päivittäminen lienee viime vuosina jäänyt isossa kuvassa tekemättä.
Seuraaja
09/10/2017
Minäkin aikanaan opettelin veivejä ja laukauksia ehkä sitten olin liiankin rohkea ja minua ei sitten uskallettu ottaa ylemmäs. En tiedä jos olisin peruspeliin tyytynyt olisiko tulos ollut toinen. Minäkin joitakin vuosia sitten kirjoitin että jos löytäisin seuran yksi iso teema harjoituksissa olisi laukaukset vaikka jo ennestäänkin ne vahvuus vrt. Galante-Carlström. En tiedä otettiinko minua siinäkään tosissaan vai olisiko pitänyt jotain muuta korostaa?
POMO79
09/10/2017
Paremmalle kun häviää, niin minkä sille voi. Todella ala-arvoista kuran kaatoa yhden pelaajan niskaan, joukkueena voitetaan ja joukkueena hävitään. Asser on päällikkö nyt ja aina!! Tsemii Clasulle jatkoon ja uutta käärmekeittoa kehiin;)
Liiga
09/10/2017
Positiivista kun Classic näytti myös heikkoutensa puolustuksessa. Antaa liigassa haastajille mahdollisuuksia kuten jo Oilers näytti.
Seuraaja
09/10/2017
Tietysti minäkin voisin pk-seudun joukkueeseen yrittää. Aistin että siellä minuun voisi olla kiinnostusta toisin kuin Tampereella. Ehkä liigaankin yksi ruotsalaistyylinen pelaaja mahtuisi?
Seuraaja
10/10/2017
Tietysti jos joukkue löytyisi olisi minun taidoille varmasti myös maajoukkueessa apua.
Seuraajalle
10/10/2017
On tainnut tulla vedätys sarjaa katsottua, hyvää settiä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.