A-junioreiden ”jokavuotista yllättäjää” luotsaava Ville Manner – ”Muutoksia tehtiin kreivin aikaan”

Juuso Keskinen on SPV:n A-junioreiden kruununjalokivi. Kuva: Juha Käenmäki.

Ville Manner (keskellä) luotsaa SPV:n A-junioreita. Kuva: Esa Takalo.

A-poikien SM-sarjaa on pelattu kahdeksan kierrosta ja taulukko näyttää todella tasaiselta. Pääkallo.fi haastatteli jälleen yllättäneen SPV:n päävalmentaja Ville Manneria alkukauden osalta.

Seinäjoen Peliveljien A-juniorit tippuivat SM-sarjasta keväällä 2014. Vuoden päästä SPV nousi kuitenkin takaisin ja sen jälkeen se on pelannut joka keväänä pudotuspeleissä.

SPV:stä on kehkeytymässä jokavuotinen yllättäjäjoukkue. Se rankataan vuodesta toiseen sarjan pohjamutiin, mutta jo kolmatta vuotta putkeen se on näpäyttämässä epäilijöitään.

Joukkue on tällä hetkellä viidentenä, vain pisteen päässä kärjestä. Toki sarjataulukossa sijat 1-9 ovat kaikki kolmen pisteen sisällä.

– Ei meistä ja meidän pelaajistamme tiedetä ehkä niin hyvin verrattuna moniin Etelä-Suomen joukkueisiin. Varmasti yllätysvalmiuteemme liittyy monia asioita, mutta yksi on, että lähdemme realistisesti jokaiseen kauteen, SPV:n A-nuorten pääkäskijä Ville Manner kommentoi.

– Ymmärrämme, että duunia täytyy tehdä törkeän paljon, jos meinaa pärjätä. Materiaalimme on joka vuosi keskimääräistä hieman kapeampi ja jätkät tiedostavat sen itsekin. Monet pelaajat pelaavat isoja minuutteja A-junnuissa jo B-ikäisenä ja oppivat sarjan tavoille varhain. Syksyn Pääkallo-ranking on aina sellainen viimeinen kipinä, josta saamme ”buustia”, Manner jatkoi nauraen.

Sen ihmeellisempää salaisuutta ei potentiaalin mainiolle ulosmittaamiselle Mannerin mukaan ole. Seinäjoella vain yksinkertaisesti tehdään asioita omien vahvuuksien kautta.

– Ehdoton vahvuus koko seuran sisällä on yhteisöllisyys. Meillä eivät liigassakin pelaavat Juuso Keskinen ja Janne Autiokaan tule takki auki liigastatuksella henkseleitä paukuttelemaan, vaan ovat nimenomaan niitä esimerkin näyttäjiä junioreissa. Yhteisöllisyys ei ole Seinäjoella sanahelinää, vaan se näkyy oikeasti arjessa. Pelaajat eivät ole vain joukkuekavereita, vaan myös vahvasti tekemisissä kentän ulkopuolella ikäluokista riippumatta.

Parempaa juniorityötä

Pelillisesti SPV:n A-juniorit on leimattu matalalta kyykkiväksi ryhmäksi, joka iskee hanakasti vastaan. Siis samojen vahvuuksien kautta, joihin edustusjoukkuekin on perustanut peliään jo pitkään. Viime kaudella edustus pystyi aiempaa laadukkaampaan pallolliseen pelaamiseen ja samaa on nähtävissä junioripuolella.

– Meillä pelaa parhaimmillaan viisi B-juniori-ikäistä A:n peleissä ja nuoremmat ikäluokat alkavat olla koko ajan modernimpia pelaajia. Meillä on paljon tekemistä pallollisessa pelissä, mutta olemme pystyneet monipuolistamaan pelaamistamme. Elämme edelleen vahvuuksiemme kautta, mutta vuosi vuodelta uudet nuoret tuovat pallolliseen peliin uutta, eikä peli sen suhteen ole enää sellaista selviytymistä mitä ehkä joskus aiemmin, Manner pohti.

Juuso Keskinen on SPV:n A-junioreiden kruununjalokivi. Kuva: Juha Käenmäki.

Meni pitkä aika, kun SPV:n juniorityö ei tuottanut edustukselle pelaajia. Nyt Juuso Keskinen ja Janne Autio ovat osoittamassa sitä, että Seinäjoella on tehty parempaa työtä. Seuran B-juniorit ovat jopa SM-mitalikandidaatteja. A-junnuista yli kasvaneita pelaajia vaihtoi täksi kaudeksi muutama Nurmon Jymyn paitaan. Jymystä nousu SPV:n edustukseen voi onnistua farmisopimuksen myötä.

– Juniorityö SPV:ssä ei ole ollut aina sillä tasolla mitä muissa Suomen huippuseuroissa, mutta nyt ollaan saatu hommaa paremmille urille. Muutoksia tehtiin sen suhteen kreivin aikaan ja luotto on kova, että Keskisen ja Aution kaltaisia tapauksia on kasvamassa omasta tehtaasta enemmänkin. Edustus on ollut 2010-luvulla menestynein seura, eikä sellaiseen ryhmään murtautuminen ole helppoa. Selvää on silti sekin, että joukkueen keski-ikä nousee koko ajan.

SPV ei ole ollut ainoa yllättäjä tämän kauden A-poikien SM-sarjassa. Sarjaa johtaa tällä hetkellä liigajumbo Steelersin A-juniorijoukkue ja toisena porskuttaa Divarissa pelaavan M-Teamin A-nuoret. SPV:n ohi kiilanneet Classic ja EräViikingit ovat oletetumpia kärkipään joukkueita.

– Tiesin Steelersillä ja M-Teamilla olevan potentiaaliset joukkueet ja ennakkoon osasin epäillä tämän kauden sarjasta tasaisinta pitkään aikaan. Tasainen se on ollut lähes joka vuosi, mutta tuntuu, että nyt ei ole yhtään heittopussia. En ole sinänsä yllättynyt M-Teamin ja Steelersin vireestä hirveästi. Kummassakin seurassa on tehty hyvää työtä.

Melkoista rulettia

A-nuorten sarja on monella tavalla haastava aivan tavalliselle arjen pyörittämiselle niin treenien kuin pelien osalta. Pelaajat ovat erilaisissa vaiheissa elämissään ja salibandyurillaan.

– A-junnuista moni käy armeijaa, toiset taas pelaavat paljon jo edustusjoukkueissaan. Jo otteluohjelmalla on suuri merkitys. Miten kukin seura priorisoi, kun on A-junioreilla, B-junioreilla ja edustuksella pelejä päällekkäin?

Joukkueiden sisällä tapahtuu myös paljon. Monet joukkueet saattavat vahvistua, kun kevät lähenee ja sarjatilanne voi vielä muuttua paljon. Playoffeissa voimasuhteet voivat heitellä vieläkin enemmän. Toki automaattisesti edustusjoukkueiden pelaajat eivät tee autuaammaksi.

– Jotkin joukkueet voivat nimellisesti parantua kevättä kohden, kun edustuksen jätkiä alkaa näkyä enemmän myös A-junnupeleissä. Liigastatus ei kuitenkaan automaattisesti paranna joukkuetta. Usein se vaatii A-junnuihin rungon, johon on helppo tulla ja yhteistyö pitää muutenkin toimia edustuksen kanssa saumattomasti, jotta rotaatio toimii.

– Toki aivan huippuyksilöt ovat poikkeuksia. Heikki Iiskola tekee Indiansista jo yksinäänkin vaarallisemman. Silti olen sitä mieltä, että pelaajien tasoerot sarjan sisällä ovat kaventuneet. Häntäpään joukkueiden kolmos-neloskentällisistäkin löytyy nykyään aika kovia pelimiehiä, Manner mainitsi.

Koko sarja on kenties pelaajien tasoerojen kaventumisen myötä ja monesta muustakin syystä muuttunut vuosien saatossa. Joukkueista harva pelaa enää niin selkeästi kärkiyksilöidensä kautta.

– Classic on hyvä esimerkki. Heillä on ollut pitkään valtakunnan parhaita yksilöitä omissa juniorijoukkueissaan. Joskus se ei ole näkynyt heidän pelissään pelkästään positiivisena asiana. Joukkueena pelaamisen merkitys on kuitenkin sielläkin tuntunut korostuvan viime vuosina entisestään, Manner sanaili.

Seuraavaksi SPV:n joukkuepelin toimivuutta mitataan taas toden teolla. SPV:llä on lauantaina edessään nimittäin kova kotiottelu sarjakärki Steelersiä vastaan.

Lue myös:
Liigajumbon nuoret porskuttavat SM-sarjan kärjessä – A-junioreissa huipputasaista
Pääkalloennakko: A-nuorissa jälleen huipputasainen kärkikasti – löytyykö yllättäjä Hämeenlinnasta?
A-poikien SM-sarjan sarjataulukko

14 comments

  1. Aika hyviä tehoja tehnyt ilmeisesti b-ikäinen Haukkala. Eli onko sieltä tulossa jopa useampi oma kasvatti vihdoin edustukseen.

  2. Vinkkinä valmentajille, että näyttää vähän fiksummalta, jos antaa kunniaa myös kasvattajaseuralle. Tämäkin jutun kruununjalokivi pelaa vasta toista kautta SPV:ssa

  3. Se parempi juuso, nimittäin koskela ei ole jutussa saanut odottamiani kehuja. Ehdottomasti a-junioreiden eliittiä!

  4. Aika seinäjokelainen näkökulma… ei mitään mainintaa Nurmon / ja Peltolan 01 pojista, spv b:n valmennus ja pelaajat varmasti kiittää ! Ei mitään pois Seinäjoen salibandytä. Löytyykö seurasta pelaajien kehittäjiä?

  5. Jopas on numolaiset ottanu herneet nenään 😀

    Jos pelaajat haluavat siirtyä Jymystä SPV:hen, niin nähtävästi jotain siellä tehdään paremmin kuin jymyssä?

  6. Läheltä seurannut tätä valmentajaa ja täytyy todeta potentiaalin riittävän aina maajoukkueeseen asti

  7. kyllä spevellä hyviä junnuja on ollu mut koponen ei oo uskaltanut niitä peluuttaa.

  8. Spv B-junioreiden taikasana oli SPARKS ja J.P Peltola. Hirmuinen työ kasvatuksen, valmennuksen ja opetuksen suhteen. Pikkusotilaat, lähes DDR:läinen asenne pelaamiseen. Tehtiin töitä ja opittiin. Tulokset näkyy yhä ja on todella vahva perusta tulevaisuutta ajatellen.

  9. Tottakai Jymylle hatunnosto 01-junioreista. Juttu kuitenkin koski pääasiassa A-junioreita, joiden rosterissa on Mäenpää ainut Sparksilainen. Hienoa työtä Nurmolaiset teki sen ryhmän kanssa ja 01:sten siirtyminen speveen tapahtui ymmärtääkseni hyvässä hengessä ja sovitusti.

  10. Olisi kiva tietää mitä nuo kreivin aikaan tehdyt muutokset ovat! Osaako joku kertoa tarkemmin?

  11. ”Meillä pelaa parhaimmillaan viisi B-juniori-ikäistä A:n peleissä ja nuoremmat ikäluokat alkavat olla koko ajan modernimpia pelaajia. Meillä on paljon tekemistä pallollisessa pelissä, mutta olemme pystyneet monipuolistamaan pelaamistamme. Elämme edelleen vahvuuksiemme kautta, mutta vuosi vuodelta uudet nuoret tuovat pallolliseen peliin uutta, eikä peli sen suhteen ole enää sellaista selviytymistä mitä ehkä joskus aiemmin, Manner pohti.”

    – keskitytty muuhunkin kuin kyykkimiseen ja vastiksiin?

  12. Nurmolaiset meinaa viedä koko kunnian SPV B-junioreiden menestyksestä. ( Vaikka juttu käsitteleekin A-junioreita). Eiköhän menestys nyt kuitenkin rakennu todella lahjakkaan SPV:n -00 ikäluokan varaan. Ikäluokka voitti C1 sarjassa pronssia. Joukkueessa pelasi tuolloin pari Alajärven kasvattia yksi Jymyn kasvatti ja loput omia SPV:n kasvatteja. Sparksia ei tainnut mitalipeleissa tai edes playoffseissa vuotta myöhemmin näkyä vaikka lahjakkaita poikia siellä olikin. No heistäkin kentällinen vielä D-pojissa SPV:ssä pelanneita.

  13. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu!! Tulokset puhuu sen puolesta että jotakin tehdään oikein! Yhteistyö tuntuu nyt toimivan Seinäjoella! Mielestäni vanhemmissa ikäluokissa ei pidäkään Jymyn ja SPV:n kilpailla ainakaan liiaksi. Kyllä parhaat munat pitää olla samassa korissa jos halutaan pelata SM-sarjaa Seinäjoella!