Maajoukkueet

Päävalmentaja MM-kisojen maalivahtivalinnoista: ”Kovin kilpailu käytiin sillä osastolla”

06.11.
2017
34 Kommenttia
11
Maajoukkueet

Lasse Kurronen kertoi MM-joukkueen valintaprosessista maanantaina. Kuva: Mika Hilska

Naisten MM-kisajoukkue 1.-9.12. Bratislavassa pelattaviin salibandyn MM-kisoihin julkaistiin maanantaina OPn pääkonttorissa Vallilassa.

Päävalmentaja Lasse Kurronen kertoi, että erityisesti ryhmädynamiikalla oli merkitystä valinnoissa.

– Paras kokonaisuus on kyseessä, kuten jo aiemmin sanoin. Varmaan siellä joitain sellaisia valintoja on, joita voisi pitää makuasioina. Varmasti joku toinen olisi voinut valita jonkun toisen, kuten teidänkin palstalta saa varmasti illalla tarkistaa näiden valintojen onnistumisten suhteen.

– Tärkeä lähtökohta oli se, että mukana on riittävästi kokeneita pelaajia ja he pitävät homman kasassa. Nuorista Kaupit ja Kippilät rupeavat olemaan sellaisia supertähtiä, että olen jopa vähän yllättynyt kuinka kypsästi pystyvät pelaamaan kansainvälisissä peleissä. Poislukien eilinen, jolloin peli ei oikein kulkenut, mutta muuten ovat olleet tosi hyviä.

– Sanoin kliseisesti tuossa, että joukkue on sekoitus kokeneita pelaajia ja vähän nuorempiakin. Valintaprosessin yhtenä keskeisenä asiana on ollut se, että ryhmädynamiikka säilyy hyvänä. Jokaisen pelaajan täytyy sopia siihen rooliin mihin hänet on kaavailtu ja olla joukkueen henkeä edistävä pelaaja, Kurronen summaili.

Joukkueeseen valittiin seitsemän MM-kisojen ensikertalaista ja he ovat maalivahtikaksikko Tiltu Siltanen (SB-Pro) ja Noora Vuorela (TPS) sekä puolustajat Minna Kallio (Classic) ja Hanna Sipiläinen (Classic) ja hyökkääjät Oona Kauppi (Koovee), Mira Wickman (KAIS Mora) sekä Jenna Saario (TPS).

Myös itse päävalmentaja on kisojen ensikertalainen.

– Kyllä siellä varmasti jotain opittavaa meillä kaikilla on. En näe sitä mitenkään ongelmana ja omalta kohdaltani pitää kiitellä Kettusen Petriä, Rantalan Jarkkoa ja Ukkosen Tiiaa joiden kanssa olen palaveerannut, koska he ovat kokeneita arvokisakävijöitä. Olen yrittänyt imeä heiltä niin paljon tietoa kuin mahdollista, että pahimmat sudenkuopat välttyisivät, Kurronen avasi.

Maalivahtitilanne on herättänyt eniten keskustelua ennen joukkueen valintaa ja vielä sen jälkeenkin. EräViikinkien Laura Loisaa pidettiin ykkösvaihtoehtona ennen nykyisen MM-projektin alkua, mutta monien yllätykseksi MM-kisoihin valittiin Siltanen ja Vuorela. Kurrosen mukaan tolppien välissä käytiin kovin taistelu kisapaikoista.

– No Loisa ei ole nyt joukkueessa, koska sen suhteen syntyi kilpailutilanne. Tässäkään ei nyt pelkästään mietitty sitä, että kuka on ykkönen ja kuka on kakkonen, vaan mikä kaksikko olisi kaikkein paras. Meillä syntyi vasta viime kesänä selkeä kilpailutilanne sille osastolle.

– Ei voi sanoa, että Loisa olisi huonosti vetänyt, mutta päädyttiin siihen, että näillä kahdella on selkeästi kurssi ylöspäin. Ei siinä mitään draamaa ole. Se on ihan selvää, että kaksikin huippuvahtia jäi rannalle, sillä Niemisen Krista oli myöskin pitkään mukana papereissa. Väittäisin, että tässä joukkueessa kovin kilpailu käytiin sillä osastolla, Kurronen selvensi.

Varsinkin viime kaudella Suomella oli vaikeuksia maaotteluissa. Syksyllä joukkue on kohdannut Ruotsin kolmesti ja hävinnyt kaikki ottelut (3-2, 8-5 ja 7-4). Sveitsi (7-2) ja Tshekki (5-2) kaatuivat selkein lukemin marraskuun EFT:ssä. Kaikkinensa voi todeta, että Suomen otteet ovat parantuneet viime kauden peleihin nähden.

– Pallollinen peli on parantunut selkeästi. Siitä ei voi kuitenkaan pelkästään valmennus ottaa sulkaa hattuun, vaan meillä on myös vaihtunut pelaajat kahdesta ensimmäisestä kentästä suurimmalta osin. Pallollisesti parhaita pelaajia oli viime kaudella paljon loukkaantuneena ja nyt heitä on saatu takaisin.

– Se näkyy myös siinä, että myös Ruotsia vastaan voidaan lähteä hallitsemaan peliä pallon kanssa ja se tulee olemaan tärkeä asia. Vaikka puolustus on erittäin tärkeä juttu, niin se on todella huono homma, jos Ruotsi vastaan lähdetään pelkästään puolustamaan, Kurronen kertoi.

Mitkä ovat sellaisia solmukohtia, jotka pitää ratkaista vielä ennen kisoja?

– Jotain tuossa täytyy miettiä, kun kahdessa viimeisessä Ruotsi-pelissä on ollut sellainen katastrofierä. Falunissa hävittiin 6-2 toinen erä ja eilen (sunnuntaina) otettiin ensimmäinen erä 5-0 pataan. Se nyt on ollut asia joka on mietityttänyt, sillä ne seitsemän muuta erää kolmesta viimeisestä Ruotsi-pelistä ovat olleet hyviä pelillisesti ja sillä pelillä Ruotsi voitetaan. Jotain pitää keksiä, että tuollaisia notkahduksia ei tulisi kisoissa.

MM-kisojen alkuun on lähes kuukausi aikaa ja tällä kertaa naisten maajoukkue pääsee myös kisoja edeltävälle lämpöleirille.

– Vähän joukkueesta riippuen pelaajia on ohjeistettu ja heillä on 2-3 peliä ennen kisoja omissa seuroissaan tuon kahden viikon aikana. Ennen kisoja mennään sinne Dubaihin lämpöleirille. Viime MM-kisojen viimeistelyleirillä panostettiin paljon harjoitteluun ja kuvioiden hiomiseen. Nyt jätetään mailat kotiin ja lähdetään latautumaan. Ladataan siis akut täyteen ja panostetaan ryhmähenkeen. Käydään vastustajat ja eritoten päävastustajat tarkkaan läpi. Siinä se oikeastaan on pienoisen fysiikkatreenin lisäksi. Sieltä sitten lähdetään melko suoraan kisoihin, Kurronen kertoi joukkueen valmistautumisesta.

Sano joku kiistaton seikka miksi (kiisteltykin) lämpöleiri on tarpeen?

– Valo.

– Se on se syy. Muut asiat, eli ryhmäytymisen, taktiikan ja muut asiat voi tehdä Suomessakin, mutta valoa et oikein saa järkevästi muuten kuin lähtemällä sinne missä sitä on, Kurronen päätti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Nortin Maailma
06/11/2017
Loisavat ominaisuudet oli Lauralla mutta Lasse Kuro ne Vuorelan pualesta kiinni
portilla
06/11/2017
Loisalla tähtistatus noussut liikaa hattuun eikä siten tartte enää niin treenata. Yleinen ongelma naissäbässä kun tietty status saavutettu niin sitten lopetetaan treenaaminen ja jatkossa kitistään kaikille kun muut meneekin ohi. Tää on tosi harmi Suomen maajoukkueelle. Mutta hatunnosto valmennukselle ettei tuollaisia joukkueeseen oteta.
Pekka Hakkarainen
06/11/2017
Mistäköhän nuo väitteet Loisan treenaamattomuudesta ja statuksen huiviinnousemisesta ovat peräisin, kun minulla on täysin päinvastainen käsitys???
Huudellaanko täällä nimettömänä hatusta huttua!?
Ylemmälle
06/11/2017
Selkeä vastaus, kyllä täällä nimenomaan huudellaan hatusta huttua ja todella paljon...
Näin se menee...
06/11/2017
Loisa treenaa varmasti laadukkaimmin kaikista näistä neljästä. Ja Vuorela selkeästi huonoiten... Fakta on, että Meuronen tuli ryhmään kesken projektin keväällä ja sen jälkeen Vuorela runnottiin väkisin ryhmään. Mutta kaikki ovat viisaampia viimeisen pelin jälkeen... Silloin kunnia niille kenelle se kuuluu tai sitten päitä pölkylle. Tosin huippu-urheilujohtajana entinen NST:n coach eli lappeenrantalaisten taustahenkilöiden ei tarvitse omista jatkoistaan olla huolissaan...
Malmössä annetut näytöt
06/11/2017
Tiltu pelasi aivan loistavan Ruotsi-pelin sunnuntaina. Pelkästään sen perusteella kuuluu joukkueeseen.
numero 1
06/11/2017
Loisa olisi ollut kakkosveska, mikä ei ilmeisesti käynyt.
Tytti
07/11/2017
"Sano joku kiistaton seikka miksi (kiisteltykin) lämpöleiri on tarpeen?

– Valo."

Vai, että valo...
Jos
07/11/2017
Ei valoa tajua, niin sitten, no joo en edes viitti sanoa...
Tytti
07/11/2017
Jos viittaat siihen valoon mikä on tunnelin päässä, niin sitten ymmärrän...
mietityttää
07/11/2017
Itseäni kovasti mietityttää nämä leirit ja pelimatkat. Ainutkertaisia kokemuksia ja mahdollisuuksia, joita kukaan ei halua jättää varmastikkaan käyttämättä. Pelaajat varmasti saavat koulusta ja töistä vapaata, mutta miten nämä työssäkäyvät hoitavat taloutensa, jos joutuvat esim olemaan kaksikin viikkoa palkattomalla lomalla, vai säästävätkö aina lomapäiviä (jos on)mahdolliseen valintaan. Antaako työnantaja aina vapaata, koska eihän poissaolo työnantajallekkaan ilmaista ole. Varsinkin naistenpuolella , kun ei paljoa tuo raha pelaajien suuntaan liiku. Matkat varmaan pelaajille maksetaan, mutta maksetaanko maajoukkueessa pelaamisesta? Kulkeeko se peli, jos joudut samalla miettimään miten maksat vuokran? Pelkällä valolla se ei kulje. Ois kiva kuulla miten pelaajat saa nämä käytännön asiat hoidettua.
Tytti
07/11/2017
Nimimerkki Mietityttää:ltä hyviä kommentteja. Olisiko parempi antaa leirin sijaan pelaajille "palkkaa" vaikka viikon verran, että voivat harjoitella kotona omatoimisesti ammattimaisesti? Väitän, että leirikustannus on 600-800€ pelaaja (matkat, ruuat, majoitus, päivärahat ja palkat).
Niin tai näin
07/11/2017
Silloin kun mj naiset ei pääse lämpimään leirille, siitä tulee poru. Nyt kun he pääsee, siitäkin tulee.
Annetan me asian olla ja katsotaan pelit ensin. Saatte yönne paremmin nukuttua.
Onnea peleihin ja kamppailuihin,
uskokaas naiset, jälkipuinti on melkoista. Kävi miten kävi.
Ylempi
07/11/2017
On asiassa! Turha näitä ulkopuolisten on "tietää paremmin"
Oulu
07/11/2017
Leiristä on varmastikin pieni hyöty, mutta kun tietää, että raha ei salibandyliitollakaan kasva puussa, niin mielestäni on ihan aiheellista keskustella lämpöleirien järkevyydestä. Mennään sitten lämpöleirille, kun muut asiat on hoidettu lajissa niin viimeisen päälle, että voidaan alkaa hifistelemään jollain lämpöleireillä.
Tytti
07/11/2017
Jotekin hellyttävää, että (asiallinen) keskustelu halutaan tappaa sillä perustelulla että "kyllä ne siellä liitossa tietävät mitä tekevät" ja "antaa kisojen näyttää" perusteluilla.
Uhrauksia
07/11/2017
Täällä puhutaan lämpöleirin tarpeellisuudesta ja hyödystä sekä liiton rahojen tuhlaaamisesta mutta oletteko miettineet miten paljon pelaajat uhraavat elämästään lajille ja varsinkin mj pelaajat maamme edustamiselle. Osa pelaajista on tämänkin 2 v aikana esim siirtänyt opiskeluja ja käyttäneet vuosilomiaan leiritykseen edustaakseen maatamme . Se on heille kunnia-asia eikä he ajattele rahaa vaikka takuulla oma talouskin on ollut tiukilla Liitto antaa joukkuelle budjetin jonka joukkue käyttää itse ja taitavan joukkueenjohtajan ansiosta varmasti on tehty oikeita ratkaisua jotta rahat riittävät lämpöleiriä varten.Eikö ole kohtuullista että he saavat kerrankin valmistautua kunnolla , lämmössä, auringossa ja ennenkaikkea yhdessä hakien ryhmähenkeä ja sitä viimeistä pientä vivahdetta joka on viime vuosilta puuttunut saavuttaakseen sen MM kullan.
Muistutan teitä innokkaat arvostelijat että kisoissa on monta muutakin peliä kuin Suomi-Ruotsi jotka pelataan ja pitää voittaa . Taso on noussut tässäkin lajissa.
Mitäs jos me kaikki keskitymme kannustamaan ja pitämään peukkua koko joukkueelle ja tuloksen jälkeen ollaan taas hiton viisaana kommentoimassa :)
Niin tai näin
07/11/2017
"Uhrauksia"
Kiitos tästä.
Tytti
07/11/2017
Joo, ei saa keskustella koska se ei ole "oikeaa kannustamista". Ollaan vaan hiljaa ja laitetaan käsiä yhteen. Kyllähän liitto tietää miten asiat hoidetaan.

Hajaantukaa tällä ei ole mitään nähtävää...
Satu
07/11/2017
Tytti hyvä! Ei sinua ole estetty ilmaisemasta mielipidettäsi! Täällä vain on myös muita ihmisiä, jotka esittävät omia näkökantojaan asioihi - ihan hyviä sellaisia! Komppaan "uhrauksia"! Huomaatko Tytti itse, että kommenttisi on ristiriitainen sanomaansa nähden - väität, ettei saa keskustella, samalla kun yrität vaientaa salibandyliiton kannalla olevien kommentointia!
Lapanen
07/11/2017
Unohtakaa nyt jo se liitto ja mitä liitto haluaa. Liitto ei halua muuta kuin, että homma toimii ja tulos on tavoitteitten mukainen. Joukkue itse päättää miten se budjettinsa käyttää. Jos pelaajat ja joukkueenjohto on sitä mieltä, että lämpöleiri on hyvä juttu, niin joukkue sen päättää. Ei liitto. Nyt on ensimmäinen kerta kun naisten joukkue pääsee lämpöleirille etelän aurinkoon. Edellisessä projektissa olivat lapissa loskassa palelemassa ja se taisi olla Tytillekinn ihan ok. Taitaa kyse olla kateudesta tämä leiristä kitiseminen. Mene Tytti töihin ja ansaitse vähän rahaa, niin pääset sinäkin etelään.
Kilpailija
07/11/2017
Lämpöleiri on positiivinen asia sillä viikon ilmainen loma auringossa kannustaa epäurheilullisiakin liigapelaajia tekemään kovemmin töitä ja kilpailemaan maajoukkuepaikasta. Seuraavaksi voitaisiin lahjoittaa kaikille naisten maajoukkueeseen valituille esimerkiksi Arabian keräilyastioita.
Tytti
07/11/2017
Nimimerkki Lapaselle suosittelisin luetun ymmärtämisen harjoittamista ... oma "kritiikkini" ei ole kohdistunut siihen että on käytetty rahaa, vaan kommentointi mielessä mietin olisiko sen voinut käyttää toisin. Eli kateellisuudesta tässä ei kyse, vaan lähinnä keskustelua... mutta jännä miten tosiaan asiallinen keskustelu halutaan vaientaa tahallisella (?) väärin ymmärtämisellä.
Lapanen
07/11/2017
Luepas nyt Tytti itse mitä kirjoitan. Viittaankin siihen miten kritisoit sitä miten budjettia on käytetty. Sinä olet selkeästi siitä mieltä, että lämpöleiri on budjetin väärinkäyttöä. Jos joukkue haluaa itse budjettinsa noin käyttää niin se on joukkueen oma päätös. Kun olet sen työpaikan löytänyt, niin seuraavana steppinä voit mennä iltalukioon opiskelemaan lukemista ja luetun ymmärtämistä. Voit myös lopettaa tuon papukaijamaisen toistamisen keskustelun vaientamisesta. Sitä ei oole kukaan vaatinut. Elät harhoissasi.
Seuraaja
07/11/2017
Minua lähinnä huolettaa lentoturvallisuus jos koko joukkue matkassa.
Seuraaja
07/11/2017
Tietysti myös ilmastopäästöt mitä lentomatkustus tuo eli mieluummin minusta pakolliset kuljetukset.
Tytti
07/11/2017
En puhunut mitään "budjetin väärinkäyttöstä" vaan mietin toista/muuta vaihtoehtoa.
Seuraaja
08/11/2017
Minäkin kallistun Tytin linjoille. Nyt ilmastokokouksen alla voisi olla hyvää pr:ää perua reissu ja miettiä muita vaihtoehtoja. Tietysti myös voisi kisat jatkossa valoisampaan aikaan olla. Miesten kohdalla tietysti osa pelaajista jo voinut tottua leiritykseen, mutta ehkä sielläkin se pelaajisto vaihtuu aina jolloin harmitus jää pienemmäksi.
Tytti
08/11/2017
Väännän nyt viimeisen kerran rautalangasta ja toivon että lapaset yms ymmärtävät. Nimimerkki "uhrauksia" tuossa yllä kertoi hyvin näistä arjen haasteista, niin ajattelin sellaista vaihtoehtoa, että tämän leirin sijaan leiriin varatut varat olisi kohdistettu suoraan urheilijalle jotta hän voisi oma-aloiteisesti ja haluamallaan tavallaan voinut valmistautua kisoihin. Joillekin pelaajille tuo arvioimani 800€ saattaisi olla viikon tai kahden palkka, niin hän olisi voinut ottaa töistä vapaata tuon ajan harjoitellaakseen (mitä käytännössä moni tekee jo nyt palkattomana). Tai vaihtoehtoisesti käyttänyt vuokransa maksamiseen tai mihin vaan mikä toisi urheilijalle mielenrauhaa.

Se miten tämä olisi käytännössä mahdollista toteuttaa esim verottajan osalta on toinen juttu...
Seuraaja
08/11/2017
Erittäin hyvä ratkaisu minäkin mietin, että jos pelailisin olisi eilenkin työpäivän jälkeen 7 ja puolituntia jälkeen ollut raskasta mennä treeneihin. Tietysti pelaamisesta saatava korvaus voisi tuohon silloin auttaa. Eli työkuormaa voi vähentää ja sitä pelaamiseen käyttää.
Niin tai näin
08/11/2017
Ihan olisi mukavaa tietää, kuinka paljon itse pelaajat hauskuttavat itseänsä lukemalla näitä kommentointeja.
Toivottavasti säästävät energiansa tältä kaikelta huolenpidolta, joka heidän talouteen, ilmastonmuutokseen, ajankäyttöön, treenaamiseen jne. kohdistuu.
Viisaita naisia uskoisin, antavat meidän länkyttää :)
Seuraaja
08/11/2017
Pelaajavalinnoista niin naisten ja miesten maajoukkueen osalta ja yleisesti toteaisin, että uusillekin pelaajilla pitää antaa näytönpaikkoja, jotta kokemusta näistä peleistä tulisi, koska ilman näytönpaikkoja niitä ei tule. Jos vaaditaan tietty cv, ei uusilla pelaajilla ole sellaista, jos ei mahdollisuuttakaan ole annettu sellaiseen.
Seuraajalle
08/11/2017
Mahdollisuuksiakin on kahdenlaisia joko reiluja tai niitä missä ei saa juuri peliaikaa
Seuraaja
12/11/2017
Iltasanomista huomasin perjantain kolumnin, jossa juuri lentomatkustamisen päästöistä oli juttua. Ekana lapset oli suurimpana ilmastonmuutoksen aiheuttajana eli tälläistä tietoa näin isänpäivään.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.