Divarit

Video: Kakkosdivaripelaajalle punainen kortti ja pelikieltoa erikoisesta tilanteesta

08.11.
2017
42 Kommenttia
5
Divarit

Kuva: Kuvakaappaus videosta

PoNoVo ja Kouvolan SB Sudet mittasivat toisiaan sunnuntaina Kaakkois-Suomen kakkosdivisioonan ottelussa Lappeenrannassa. Kotijoukkueena toiminut PoNoVo voitti pelin maalein 7-3, mutta tulosta enemmän puhutti ensimmäisessä erässä sattunut tilanne.

Susien Joonas Leppänen (punainen 41) saa videolla kohdasta 0.50 eteenpäin nähtävästä tilanteesta PR3-rangaistuksen väkivaltaisuudesta. Ainakin videon perusteella tuomio vaikuttaa melko kovalta.

Rangaistuksen myötä joukkue sai vielä 100 euron sakon ja Leppänen automaattisesti yhden pelin lisärangaistuksen. Susien tietojen mukaan Leppänen sai vielä toisenkin pelin lisäpelikiellon tuomariraportin vuoksi.

– Tilanne tapahtui alkupelistä ja lisäksi Joonakselle lätkäistiin kahden pelin pelikielto jolloin Leppäseltä menee käytännössä kolme ottelua ohi tältä kaudella tuon tilanteen ansiosta. Sarjassa pelaamme 18 runkosarjaottelua.

– Vertailun vuoksi jääkiekkoliigassa pelataan n. 60 ottelua, joten tämä rangaistus tarkoittaisi siellä noin 10 pelin pelikieltoa. Nyt jälkeenpäin on mielenkiintoista nähdä videolta se, että PoNoVon vaihtopenkki, kentällä olevat pelaajat, kontaktin saanut pelaaja sekä katsomo ei reagoi tilanteeseen juuri mitenkään, kommentoi Susien päävalmentaja Tero Laurila tilannetta.

PoNoVo sai ottelussa myös viiden minuutin jäähyn väkivaltaisuudesta ja se näkyy videolla kohdassa 6.20.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Jestas
08/11/2017
Olen kuullut et lappeenrannassa on huonot tuomarit ja se näköjään on totta,mut miten joku alueen kurinpitäjä voi tosta tarjota pelikieltoa?!?
Jaakko Parantainen
08/11/2017
Vihaksi pistää tuon pelaajan ja Kouvolan Susien puolesta. PoNoVon pelaaja pelaa kyseisen tilanteessa tyhmemmin/enemmän väärin ja tämän takia Susien pelaaja saa pelikiellon. Jos omissa peleissä olis yhtä surkeita piipareita, en uskaltaisi enää käydä, kun omaassa köyhässä seurassa joutuisin kuitenkin maksamaan sakotkin itse ja 100 euroa on iso raha opiskelijalle.
Noh
08/11/2017
Koitin kännystä tirkistää, mutta en nähnyt. Mitä tuossa tapahtui? Nimim puusilimä (ei viittaa ref toimintaan).
Muutaman pelin nähnyt
08/11/2017
Kyseisen jäähyn viheltäny tuomari ei kuulu lajii t. Muutaman pelin nähneenä
Keijo
08/11/2017
Päähän kohdistuvat rikkeet ovat jo useamman kauden ajan olleet tapetilla. Rohkea aiheellinen jäähy ja oikea tuomio. Päähän haki pelaaja kontaktia olkapäällä ja siitä pitääkin rangaista ja kunnolla.
kans muutaman pelin nähnyt
08/11/2017
Kuten ei myöskään tuo keltainen #18 Joni Koppo(?) edesottamuksista päätellen.
Täysvitsi, Lahti
08/11/2017
Mikäli kyseessä on videon ajassa 1,05 tapahtunut kontakti, voitaneen yhteen ääneen todeta PR3:n olevan täysvitsi. Keltainen syöksyy holtittomasti riistämään palloa käsi ja pää edellä. On tullut nähtyä Susien valmentajan meuhkaamista vuosien aikana ja ihmetellä täytyy kuinka hän ei lentänyt katsomoon tilanteesta. Tai muutenkaan kukaan punaisesta joukkueesta.

Kai tämä asia on viety Susien toimesta eteenpäin ja tuomio tullaan kumoamaan?
Hyllylle
08/11/2017
Eikä taida olla ensimmäinen kerta kun nämä samaiset tuomarit ovat tuominneet enemmän tai vähemmän pitkin v*ttua.
Jeppe
08/11/2017
Kyllä keltainen pelaaja ihan itse menee pää edellä. Punainen ihan oikein suojaa palloa ja työntää olkapäätä eteenpäin ja hänellä on selkeästi liikesuunta minne menossa eikä muuta sitä mitenkään. Ikäväkyllä tuomio on täysin väärä.
Keijolle
08/11/2017
Keijon kommentin voi kirjoittaa ainoastaan henkilö joka ei ole peliäkään koskaan pelannut.

Punainen suojaa palloa, keltainen änkeää väliin. Ainoa rike tuossa oli keltaisen estämisyritys.
Seppo
08/11/2017
Miten näitä pelikieltoja muuten jaetaan ja kuka niistä päättää?? Osaako joku kertoa?
Keijolle
08/11/2017
Ei peliäkään pelattuna, mutta useita viheltänyt?
Jönsse
08/11/2017
Siellähän toinen tuomareista näytti olevan ihmiskuula ”bobi” arponen, eiköhän hänellä jos jollain ole kompetenssia arvioida tilanteen fyysisiä ulottuvuuksia, sen verran lujaa pelasi liigassa itse.
Luottomies
08/11/2017
Tuomas Arponen, tulisitko itse kertomaan oman mielipiteesi antamaasi tuomioon. Laittaisin lauluun kaverin koko lajin parista jos olisin päättämässä asioista. Tässä oltava jotain henkilökohtaista taustalla, muuten tälläistä en ymmärrä laisinkaan.
raipe
08/11/2017
Mielenkiintoista, sillä näin Arposen viheltämän pelin A:n sm-sarjassa tampereella, ja mies vihelsi erittäin mallikkaasti matsin. Käytännössä lähes virheettömästi, vaikka vauhtia on enemmän kuin miesten kakkosdivarin höntsissä.

P.S. en ole Arponen.
Luottomiehelle
08/11/2017
Arponenhan oli tässä tilanteessa kauempi tuomari.

Jos lauot tollaisia syytöksiä, niin faktat kuntoon.
Luottomiehille
08/11/2017
Tosiaan Arposen ja Hirvosen fyysinen preesens on lähellä toisiaan, myös hiusten väri.
Kurinpitäjä
08/11/2017
Miksi sählyssä yksittäisen ottelun tuomarilla on valtuudet antaa seuraaviinkin peleihin kantava rangaistus? Eikö olisi järkevämpää että pelissä maksimi on esim. 5+20 ja kurinpito päättää loput? Toki alemmissa sarjoissa ei kurinpitoa ole mahdollista käyttää, mutta jos vaikka pelin jälkeen molemmat tuomarit (tai turnauksissa kaikki 4) yhdessä miettivät että onko tilanteesta tarpeellista antaa muuta kuin tuo 5+20. Ei tässä ole mitään järkeä että joillekin hessuille maksetaan siitä että pilaavat muiden harrastuksen mielivaltaisilla tuomioillaan.
Joona Tankka, Sudet SB
08/11/2017
Tilanteessa punaisen nostaa Arposen tuomaripari Aki Hirvonen. Veikkaisin, että Arposella ei taida olla osaa eikä arpaa koko päätökseen.
Höntyilyä
08/11/2017
Arponen oli kauempi tuomari eikä viheltänyt jäähyä. Toki olisi voinut järkevöittää päätöstä... PR3 on paljon tilanteesta, vaikka puolesta kentästä katseleekin sitä tilanteessa.
Niinpäniin
08/11/2017
Otteluissa erotuomarit toimii pareina ja isot päätökse tehdään yhdessä., Esim. mikä pr. Pr1, josta ei tule pelikieltoa vai pr3 josta vähintään 1 peli tulee, ja kurinpitäjä voi määrätä lisääkin. Nyt selvästi lähin erotuomari on päättänyt, että kortti nousee, mutta molemmat tuomarit ovat jo olleet pr3 mieltä. Ja raporttikin pitää tehdä yhdessä. Ja raportin perusteella vielä kurinpidosta vastaava sarjavastaava on katsonut, että annetaan toinen peli.
Joten kolme puolueetonta liiton edustajaa on nyt päätellyt tuossa olevan sen verran tahallisuutta, piittaamattomuutta tai vaarallisuutta, että kakkua pitää tulla.
Pidän hyvin epätodennäköisenä, että kaikki kolme olisivat olleet väärässä.
niinpäniille:
08/11/2017
Kolmas tasohan (kurinpidon sarjavastaava) on täysin kahden ensimmäisen varassa koska päätöstä tehdessä ei ole ollut video materiaalia.

Takatuomarihan on täysin viheltäneen tuomarin varassa, eli yhtäkkiä kolme puolueetonta tahoa onkin enää yhden puolueettoman päätöksen ja mielipiteen takana?

Niin hieno kuin ajatuksesi onkin, ei toimi noin käytännössä.
Dumareiden kamu :)
08/11/2017
Muutenkin yleisesti kakkosdivarin tuomaritaso aika retuperällä. Poikkeuksetta unohetaan viheltää mailaan tulevat rikkeet, mutta puhtaista kylki kontakteista herkästi nostetaan kättä pystyyn. Kannattais ehkä miettii mikä vie lajia eteenpäin... Ugh.
Ex-et
08/11/2017
Tuomarien osalta toimii juuri noin. Takatuomari kyllä ottaa kantaa. Yhdessä onnistutaan, yhdessä epäonnistutaan tai muuten pitää valita yhden tuomarin laji.
Jos sudet olis halunneet, videoklipin olisi voinut toimittaa kurinpitäjälle kyllä.
Juha Kataja
08/11/2017
Näenkö oikein, että juuri ennen "osumaa" keltainen nostaa (työntää) kätensä kohti punaista?
Juha Kataja
08/11/2017
Nyt kun pääsin näkemään HD-laadulla isommalta näytöltä, niin keltainen tosiaan nostaa kätensä kohti punaista. Näyttää siltä, että punainen vain torjuu tuon osuman, eikä kenenkään päähän kohdistu mitään.
Luottomies is bäk
08/11/2017
Joo tosiaan tarkotin tätä toista tuomaria eli Aki Hirvonen. Tsori
Jos keijo
08/11/2017
Yksi keijo, on joo viheltänyt(jossain ketjussa kerto olevansa dumari). En kuitenkaan ois ihan odottanut tollaista tulkintaa. Pelaajan oma vastuu olla menemättä kuin urpo pää edellä, ei mitään rikettä!! Farssi ja vääryys!
T. Kohtupora
08/11/2017
Täys farssi vihellys. Leppänen on herrasmies kentällä ja sen ulkopuolella.
JZ
08/11/2017
Vaikka nyt menikin perseelleen, niin mun mielestä näissä olis paljon hedelmällisempää pohtia syytä, että miksi näin nyt vihellettiin.

Itse veikkaisin, että tuon jäähyn viheltäneen tuomarin vinkkelistä tilanne näytti siltä, että punaisen hakema kontakti (siinä ja tässä olisko jopa taklaukseksi tulkittava) osui olkapäällä päähän, ja siten oli potentiaalisesti erittäin vaarallinen. Toki tuossa keltainenkin tulee aika hyvin päineen siihen sektorille, että varmaankin yksityiskohdista voi taas keskustella. Tilanteet, jotka ovat kielletyn taklaamisen ja sallitun kovankin kontaktin rajamailla ovat sählyssä aika hankalia ja menevät helposti vähän vihkoon, jos pikkuisenkin katse on vaikka pallossa eikä täsmälleen esim. pelaajien liikesuunnissa.

Lisäselvitys olisi tietty jännä kuulla, ja olisi hyödyllistä siinäkin mielessä että antaisi sitä lisäymmärrystä tilanteen osapuolille ja todistajille. Nyt jää hämärän peittoon ja tänne vaan tykitellään kommentteja ”tuomarit on perzeestä”.
Arponen tämän tilanteen
08/11/2017
Hiki Arvonen
Liiton sivuilta
08/11/2017
Löytyy kurinpito päätöksiä, ehkä tääkin keissi...
S. Siemenlinko
08/11/2017
Täys farssi stna, joka kerta sama homma täällä ja missä oli otteluvalvoja!
Jarmo28
09/11/2017
Pitäiskö nää kaiffarit pistää jo pannaan?
Jussi Hämäläinen
09/11/2017
Me pyöritetää monen sadan tonnin juttu ja sä tuut vaa tänne hymyilemää! Anna sakkoa, anna kakkua.
KYMYSYS
09/11/2017
Tuli mieleeni, että onko annettu tuomareille ohjeistus, että päähän kohdistuneet osumat laitetaan nykyään aina PR3:n alle? Paitsi jos nyt selkeästi toinen esim. kaatuu pää edellä toista päin.
Kuvan tilanteessa kyllä keltainen tulee semmoisessa asennossa, että melkein väkisin kolisee päähän, jos ei punainen lyö liinoja kiinni. Se taas ei saa olla seuraus näissä, että pää edellä menemällä toisen on pakko pysähtyä. Saati että sitä ehtisi pelin tiimellyksessä miettimäänkään.
Kurinpitäjällä ei tosiaan liene ollut videomateriaalia käytettävissään. Eikä ole kyseisiltä pelaajilta paljon kyselty, tai sitten keltainen ei ole ihan rehellisesti kertonut omaa osuuttaan tilanteen syntyyn. Valitus videon kera, ei tuosta pitäisi saada edes jäähyä, ehkä vapari punaiselle, koska keltainen tulee tilanteeseen siten, että estäminen tai huitominen (mailaan lyönti siis) on ollut aika todennäköistä.
Oulu
09/11/2017
Minusta näyttää, että keltainen 18 tulee kovalla vauhdilla päälle ja ottaa kontaktin polvella punaiseen pelaajaan. Polvirikkeiden tyyppiset kontaktit on olleet tapetilla jo useamman vuoden ajan. Samoin kun katsoo hetkeä aiemmin tapahtuvaa laukaisutilannetta niin keltainen näyttää ottavan siinä kolhun jolloin tuossa on mahdollisesti myös kosto-aspekti mukana.
Oulu
09/11/2017
Kommenttini siis ajassa 6.20 alkavaan 5min boksiin :D
P.Kaukalo
09/11/2017
Täys farssi! Tälläiset tuomarit VEKS pelikentiltä!
Jallujarvelae
09/11/2017
Tässä sitä nyt ollaan kun on miesten ja naisten sarjat erikseen. Jos keltaisessa paidassa olisi ollut enemmän tai vähemmän viehättävä vastakkaisen sukupuolen henkilö niin Leppäin ois ottanu hänet vain kainaloon suukkojen kera.Ps antakaa pojan pelata tai juuri sinun tyttäresi voi olla kiikarissa ruotsin laivalla !
Tero Laurila, Sudet sb
09/11/2017
Lopetetaanpa toisten nimissä heti alkuunsa kommentointi.

Olemme toimittaneet muutoksenhakuun liittyen dokumentit liittoon. Tällä hetkelle voimme ainoastaan yrittää kumota 1+1 tuomiosta jälkimmäisen lisäpelin.

Sudet-Hatsina jää varmasti Leppäseltä väliin, toivottavasti Heinolaa vastaan mies olisi kaukalossa.
Dii
09/11/2017
Aihetta hieman liippaava, minkä takia salibandyliitto on lopettanut alueellisten sarjojen kurinpitovaliokuntien päätösten julkaisemisen (salibandy.fi/kilpailu/alueelliset-sarjat/kurinpito/)?

Pitkällä viiveellähän niitä on ennenkin päivitelty, mutta nyt ne ovat jääneet kokonaan. Valtakunnallisten sarjojen käsittelyiden julkaisusivulla taas on ollut "Tulossa..." -teksti vuodesta 2015 lähtien... :D

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.