Karjalainen valmistautuu jo neljänteen MM-finaaliin: ”Fokus on pelkästään siinä pelissä”

Mia Karjalainen nähdään lauantaina uransa neljännessä MM-finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen

Mia Karjalainen nähdään lauantaina uransa neljännessä MM-finaalissa. Kuva: Ville Vuorinen

Suomen ja Sveitsin välinen naisten MM-kisojen välieräpeli päättyi Suomen 3-1-voittoon ja sinivalkoinen joukkue nähdään neljännen kerran putkeen MM-kisojen finaalissa.

Suomalaispuolustaja Mia Karjalainen, 28, on yksi Suomen kokeneimmista pelaajista ja on ollut mukana neljässä viime MM-turnauksessa ja neljässä edellisessä finaalissa. Karjalainen löysi ottelusta suomalaisittain positiivisia pointteja.

– No esitys oli ensinnäkin kärsivällinen. Tiedettiin, että tämä ei ole helppo peli kun pelataan isoista panoksista, ja pienet asiat ratkaisevat. Oltiin tosi kärsivällisiä alusta alkaen, ja uskottiin siihen meidän omaan juttuun. Sitten kun niitä maaleja rupesi tulemaan, niin niitä tuli tarvittava määrä. Aina on toki parannettavaa ja huomenna ollaan siinä kaikkein suurimmassa pelissä. Tämä oli hyvä esitys tähän kohtaan, Karjalainen summasi pelin jälkeen.

Kamppailu oli alusta alkaen hyvin tiukka, ja Sveitsi pisti Suomen erittäin tiukalle. Karjalaisen mukaan Suomen suunnitelma toimi hyvin ottelussa.

– Oltiin kärsivällisempiä ja lopulta viimeisteltiin paremmin. Maalintekopelihän tämä on. Vastustaja sai vain yhden maalin ylivoimalla, eikä tehnyt yhtäkään osumaa 5 vs. 5 -pelissä. He eivät saaneet peliään oikein auki ja meidän karvaus toimi tosi hyvin. Oltiin katsottu heidän potentiaalisimmat maalintekokentät ja räätälöity sopivat karvaukset niitä vastaan. Se onnistui erittäin hyvin, Karjalainen paalutti.

Suomi pelasi torstain puolivälierissä Slovakiaa vastaan, ja siinä ottelussa suomalaisilla oli yllättäviäkin hankaluuksia. Tiettyjä seikkoja oli painotettu ennen välieräpeliä puolivälierään nähden.

– Lataus oli sellainen asia, joka pitää olla tällaisissa peleissä kunnossa. Ei se eilenkään siitä jäänyt kiinni, mutta kun tiedettiin ennalta, että on parempi vastustaja, niin meidän täytyi tehdä huolellisemmin asiat, olla aggressiivisempiä ja voittaa yksi vastaan yksi -tilanteet. ”Tulos tai ulos” -peli kun oli kyseessä, niin sama lataus oli kuitenkin, Karjalainen kertoi.

MM-välieräpeli oli Suomelta hyvä esitys, mutta parannettavaakin jäi.

– Maalintekoa voi parantaa, ja sellaista röyhkeyttä tehdä maaleja. Aika pitkään tuossa mentiin 0-0-lukemissa ennen kuin hanat aukesivat, mutta jos ollaan vain yhtä kärsivällisiä, uskotaan meidän omaan juttuun ja mennään puolustuspään kautta, niin huomisesta tulee hyvä peli.

Kuten alussa todettiin, niin Karjalaisella on kokemusta jo kolmesta MM-finaalista tältä vuosikymmeneltä. Tähän mennessä Ruotsi on vienyt joka kerta pidemmän korren. Puolustaja tietää, että finaaliin lähdettäessä fokus pitää olla oikeissa asioissa.

– Yksi seikka on sellainen mitä ollaan painotettu tässä paljon, eli tällainen meidän oma kupla. Me ei oikeastaan seurata mitään medioita ja valmistaudutaan vain henkisesti siihen, että ollaan valmiita huomenna. Suljetaan kaikki muu ulkopuolelle, ja se koskee myös perhettä sekä muita läheisiä. Nyt fokus on pelkästään siinä pelissä, Karjalainen päätti.