MM-finaali ratkesi jälleen rankkarikisassa – Ruotsi juhlii voittoa

Kuva: IFF

Kuva: IFF

Salibandyn naisten MM-finaali ratkesi lauantaina Bratislavassa. Ruotsi vei voiton rankkareissa ja juhlii maailmanmestaruutta maalein 6-5 rl.

Salibandyn naisten MM-finaalin kolmas erä käynnistyi Ruotsin 4-2-johtoasemassa. Suomi oli sekoittanut pelaavaa kokoonpanoaan huomattavasti kolmanteen erään. Kaksikymppisen alku oli maalipaikkojen osalta rauhallisempi kuin kaksi ensimmäistä erää.

Noin 46 minuutin kohdalla Ella Alanko pelasi komean juoksun päätteeksi maalipaikan Nina Rantalalle, joka ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa maalin edestä. Rantalaa rikottiin keskialuella noin kaksi minuuttia myöhemmin ja Suomi pääsi ylivoimalle ajassa 47.45. 20 sekuntia myöhemmin Oona Kauppi iski Suomen 4-3-kavennuksen ylivoimalla maalin edestä.

Ajassa 50.03 ilmiliekeissä pelannut Veera Kauppi laukoi ensin ilmasta My Kippilän syötöstä ja iski maalivahdilta tulleen paluupallon Ruotsin verkkoon. Seuraava maali ei ollut kaukana minuuttia myöhemmin, kun Kaupin siskokset juonivat kaksi huippupaikkaa Ruotsin päässä. Ruotsin valmennus teki omat päätelmät ajassa 51.24 ja käytti oman aikalisänsä.

Noin 54 minuutin kohdalla Rantalalla oli kaksi hyvää paikkaa, mutta molemamt kudit painuivat maalin ohi. Tiltu Siltanen esitti myös hienoja otteita maalillaan. Ajassa 57.00 Ruotsi pääsi pelaamaan ylivoimaa Oona Kaupin jäähyn myötä. Ajassa 57.35 Moa Tschöpille pelattiin tyhjä maali, josta hän ei erehtynyt.

Suomi pelasi kaksi viimeistä minuuttia ilman maalivahtia. Veera Kaupin tarkka laukaus upposi Ruotsin verkkoon ajassa 58.47 ja peli oli 5-5. Lisämaaleja ei nähty varsinaisella peliajalla, joten edessä oli jatkoaika. Kolmas erä oli selkeästi Suomen erä.

Kippilällä oli heti jatkoajan alussa huippupaikka, mutta Sara Hjorting venyi tielle. Ruotsi loi seuraavalla minuutilla useita paikkoja, mutta Suomi kesti tilanteet. Paikkoja sateli molemmissa päissä, mutta maalivahdit hoitivat tonttinsa.

Myös jatkoaika päättyi tasan ja varsinkin Ruotsin maalivahti Hjorting joutui tekemään paljon torjuntatöitä maalillaan. Edessä oli jo toistamiseen rankkarikisa. Ottelun tehokkain tehokkain oli 3+1 mättänyt Veera Kauppi.

Rankkarikisa:

Suomi: Rantala MAALI, Kippilä EI MAALIA, Veera Kauppi EI MAALIA, Oona Kauppi EI MAALIA, Eliisa Alanko EI MAALIA
Ruotsi: Boberg EI MAALIA, Wijk EI MAALIA, Wibron MAALI, Delgado Johansson MAALI

Ruotsi voitti rankkarit maalein 2-1.

Finaaliottelua seurasi paikan päällä kaikkiaan 3664 silmäparia.

Ottelun kahden muun erän raportit löytyvät alta.

Nina Rantala vastasi Suomen toisen erän ainokaisesta. Kuva: IFF

Suomen ja Ruotsin välisen salibandyn naisten MM-finaalin toinen erä käynnistyi Ruotsin 2-1-johtoasemassa. Ruotsi aloitti maalinteon myös toisessa erässä. Komea kuvio pelattiin kulman kautta suoraan maalin takatolpalle, jonne oli hiipinyt Amanda Delgado Johansson, joka iski Ruotsin 3-1-maalin ajassa 23.00. Kauniin syötön tarjoili Stephanie Boberg.

Lisää harmaita suomalaishiuksia kasvoi minuuttia myöhemmin, kun Kristiina Kauppila lähetettiin kahden minuutin istunnolle. Suomen alivoiman aikana Ella Alanko teki huippusuorituksen rymistelemällä pallon Suomelle. Alangon soolo päättyi lopulta ruotsalaisten rikkeeseen ja Moa Tschöp lähti jäähylle ajassa 25.37, joten Suomi pääsi ylivoimalle.

Lähimmäksi ylivoimaosumaa pääsi Veera Kauppi, jonka laukaus hyvältä sektorilta painui Ruotsin maalin ohi. Seuraavien minuuttien ajan pallo pyöri uhkaavasti Suomen päädyssä ja löysi lopulta tiensä verkkoon. Delgado Johanssonin toinen maali syntyi ajassa 29.24 ja Ruotsi pääsi kolmen maalin johtoon.

Suomelle siunaantui hyvä maalipaikka 31 minuutin kohdalla, mutta Veera Kauppi kompastui epäonnisesti ennen laukaustaan. Ajassa 33.07 Lasse Kurronen käytti Suomen aikalisän.

Neljä minuuttia myöhemmin Veera Kauppia rikottiin läpiajossa ja Suomi sai rangaistuslaukauksen. Kauppi lähti itse laukomaan rankkaria, mutta pitkäksi venynyt harhautus päättyi Sara Hjortingin torjuntaan.

Suomi sai tilanteesta ylivoiman, joka keskeytyi yllättäen ajassa 38.09 kello-ongelmien vuoksi. Suomi iski ylivoimalla 4-2-kavennuksen, kun Veera Kauppi tarjoili pallon nopealla kulmavaparilla Nina Rantalalle, joka ujutti pallon nopealla ujutuksella Ruotsin maalin etukulmasta sisään.

Ruotsi oli toisessa erässä selkeästi hallitsevampi osapuoli, mutta Suomi säästyi lisätakaiskuilta. Suomalaisittain harmillista oli eritoten se, että loistavasti esiintynyt Veera Kauppi jäi erän lopussa pitelemään jalkaansa kentän ulkopuolelle. Tiltu Siltanen esitti hyviä otteita molemmissa erissä.

Veera Kauppi vastasi Suomen avausmaalista MM-finaalissa. Kuva: IFF

Suomen ja Ruotsin välinen MM-finaali käynnistyi Slovakian Bratislavassa paikallista aikaa klo 17.08.

Ruotsi oli mennä johtoon jo minuutin pelin jälkeen, kun Alice Grandstedtin laukaus jäi pyörimään Tiltu Siltasen torjunnan jälkeen maaliviivalle. Ensimmäiset pari minuuttia vietettiinkin Suomen kenttäpäädyssä kunnes Nina Rantala pääsi iskemään vastaan. Laukaus ei uponnut sisään, mutta Suomi sai Ruotsin päätyyn paineen seuraavassa vaihdossa.

Mia Karjalainen pelasi Oona Kaupille tyhjän maalipaikan noin kuuden minuutin kohdalla, mutta laukaus karkasi maalin yli. Ruotsilla oli kahdeksan minuutin kohdalla kova mylly ja Suomi ei päässyt millään pois omalta alueelta. Ruotsalaiset kuitenkin namuttelivat sen verran paljon hyvistäkin paikoista, että maali jäi tulematta. Viimeistely ei myöskään ollut priimaluokkaa.

Ruotsin avausmaali syntyi ajassa 9.17, kun Suomi menetti pallon keskialueella ja Sofia Joelsson pääsi niittaamaan pallon verkkoon 2-1 -ylivoimahyökkäyksestä. Suomi iski kuitenkin tasoituksen 58 sekuntia myöhemmin. Asialla olivat vastahyökkäykseen päässeet Kaupin siskokset. Oona Kauppi heitti ”lättysyötön” maalille ja Veera Kauppi viimeisteli taidokkaasti ilmasta yhdellä kädellä.

Maalin myötä Suomi pääsi paremmin mukaan peliin ja palloa nähtiin alati enemmän myös Ruotsin päädyssä. Noin 14 minuutin kohdalla Ella Alanko pyörähteli hienosti laukauisupaikkaan, mutta veto singahti maalin yli. Ajassa 15.05 Ruotsi pääsi uudelleen johtoon, kun Sara Steen iski reboundin sisään Suomen maalin edestä.

Ruotsi oli kaikkinensa hallitseva osapuoli ensimmäisessä erässä, mutta Suomi iski ajoittain hyvin vastaan. Suomi pelasi ajoittain turhan huolimattomasti omassa päässä ja menetyksistä tuli muutamia vaarallisia paikkoja.

Päävalmentaja Kurronen MM-finaalista: ”Pallon kanssa on pelattava huolellisesti”