SPV:llä todella huonoa tuuria – jo kolmannelle pelaajalle tällä kaudella vakava polvivamma

Tony Koponen loukkasi polvensa pahasti. Kuva: Juha Käenmäki.

Tony Koponen loukkasi polvensa pahasti. Kuva: Juha Käenmäki.

Seinäjoen Peliveljien sairastupa alkaa täyttyä pitkäaikaisloukkaantuneiden osalta. Lauantaina joukkue ilmoitti, että jo kolmannella pelaajalla tällä kaudella on todettu polven ristisidevamma.

Tony Koponen loukkasi polvensa SPV:n edellisessä kotiottelussa Nokian KrP:tä vastaan 26.11. Lauantain seura tiedotti Facebook-tilillään, että Koposen eturistiside on poikki, kausi on ohi ja leikkauspöytä odottaa.

SPV:n pelaajista aiemmin tällä kaudella eturistiside on katkennut myös Jukka-Pekka Pelto-Arvolta, sekä Jari Hankkiolta.

Polvivammoja on nähty muutenkin paljon tällä kaudella. Viimeisimpänä Rauman SalBan ykköspuolustaja Joni Rokosan kauden todettiin olevan ohi saman vamman vuoksi.

26 comments

  1. Missä tilanteessa tämä tapahtui? En itse huomannut ottelun aikana milloin Koponen hävisi kentältä.

  2. Tällaiset toistuvat loukkaantumiset vaan ei käytännössä koskaan ole huonoa tuuria, vaan seurausta huonosta/vääränlaisesta harjoittelusta. Jotain tehdään seinäjoella pahasti päin persettä kun näitä polvia menee rikki jatkuvasti.

  3. Hienoa – todella ammattitaitoiselta vaikuttava kirjoitus – taas kannattaisi miettiä ensin edes 30 sekuntia ja kirjoittaa vasta sitten

  4. Ei RE ihan hukassa ole kommenttinsa kanssa. Kertoo lihaskuntoharjoittelun tasosta jotain jos noin monta ristisidettä paukkuu samassa joukkueessa. Esim Hankkion loukin kun katsoi nauhalta ei siinä tilanteessa ollut mitään erityistä syytä miksi polvi hajosi. Pelto-Arvon pelityyli tietäen täytyy tukilihasten olla timanttia, että kestää sähköjäniksen singahtelun. Jos olisi polvea tukevat lihakset kunnossa ei ristisiteet joutuisi ottamaan ylivoimasta voimaa hoitaakseen. Ei niitä tukilihaksia ainoastaan lenkeillä ja cooper-testeillä kuntoon laiteta.

  5. Miten joku jaksaa heittää noin väsynyttä juttua jostain cooper-testistä.

  6. Otettava myös huomioon lajin pelissä tapahtuvat mailan ja polvien kontaktit joita tulee peleissä koko ajan. kyllä nekin vaikuttaa pitkällä juoksulla. Ja kun katselee hidastuksia yllättävän paljon puolivahinkoja kun laidassa estetään polvilla.

  7. Aika hyvin tilanne mennyt – ohi – Koponenhan kannettiin kentältä kun tuli mailaa jalkaan oikein kunnolla.

  8. Ei ristisiteet mailan lyönneistä pauku. Omalla painolla kääntö, vääntö polvea vasten riittää. Lähdet juoksemaan, jalka muljahtaa väärään asentoon ja se on siinä. Nimimerkillä kokemusta on.

  9. Ne jalat ei muljahtele, ainakaan todennäköisesti silloin, kun lihaskunto ja -tasapaino ovat kuosissa. Se, että samaa vammaa on saman joukkueen sisällä usealla eri pelaajalla ei voi olla vain huonoa tuuria.

  10. Selvä, en siis sillä hetkellä ollut pelin äärellä, kun tapahtui. Siksi mennyt ohi ja sen takia kyselinkin missä tilanteessa tapahtui.

  11. SPV on ainakin ennen osannut treenata oikein ja osaa varmasti edelleen mitä tulee vammojen ennaltaehkäisyyn. Junnuvalmentajana tartuin aikoinaan mm. tähän SPV-keskeiseen juttuun, kun perustelin mm. aktivoivaa alkulämmittelyä ja polvenhallintaharjoitteita: https://yle.fi/uutiset/3-6848616

  12. RE on todellinen tietäjävelho! Suurin osa noista eturistisidevammoista on todellakin huonoa tuuria. Tarvitaan vaan paino jalalle, vääntö tiettyyn suuntaan tai isku samaan aikaan, jolloin polvi taipuu epäluonnolliseen suuntaan, jossa ei lihasten ja nivelsiteiden suojaa ole. Osa pelaajista toki pelaa tyylillä, jossa vammojen riski on suurempi, mutta ei nämä vammat kaikki tule samanlaisille pelaajille kuitenkaan ja se kertoo siitä sattumasta.
    Monesti tilanteet ovat myös varsin harmittoman näköisiä, mutta eturistiside napsahtaa silti em. syiden vuoksi.
    Tsemppiä kaikille loukkaantuneille!

  13. Re:lle:lle niin ja ens kerralla ku sovellat sitä itsellesi niin ei käy nolosti niin ku nyt kävi 😀

  14. SPV:n liigahistorian aikaa kun katsoo, niin ei tuon tapaisia oukkaantumisia nyt yhtään enempää ole kuin muuallakaan. Väittäisin että jopa vähemmän kun keskimääräisesti. Yhdessä kesässä mennyt fysiikkaharjoittelu ihan pieleen ja lihakset hävinneet polven ympäriltä? Yeah right.

  15. No ohhoh toivottavasti tietyt nimimerkit täällä eivät ole lähelläkään esim juniorivalmennusta. Kolme identtistä vammaa saman joukkueen sisällä ja lyhyessä ajassa kertoo esim siitä että harjoittelun kuormitus ja rasitus on aivan päin sitä itseään. Eli voi speve (ja moni muukin seura) katsoa nyt peiliin eikä mennä huonon tuurin taakse.

  16. Tuuria vai ei?

    Toisilla on kova pelityyli eikä käy mitään, miksi?
    Toiset pelaa pehmeesti ja loukkeja tulee, miksi?
    Toiset kaatuu todella pahasti ja ei käy mitää, miksi?
    Toiset horjahtaa ja polvi hajoo, miksi?

    Onko nämä oikeasti tuuri kysymyksiä?

  17. ”Kolme identtistä vammaa saman joukkueen sisällä ja lyhyessä ajassa kertoo esim siitä että harjoittelun kuormitus ja rasitus on aivan päin sitä itseään.”

    No ohhoh, täytyy olla faktatietoa

  18. Ehkä nää kaikki polviloukit täs viimeisen reilun vuoden aikana kertoo siitä että homma ei oo enää hallinas.. Pelaajat rupee oleen liian fyysisiä ja siten osumat liian kovia, niin paikat ei kestä! Moni pelaaja varmaan vetää jonku 40 metrin juoksun lähelle viittä sekuntia, nii siinon aika kova vauhti ku laidas törmätään

  19. Nimimerkki RE on SPV:n sisäpiiristä, kun tietää joukkueen fyysiestä harjoittelusta noin paljon? Vammat ”identtisiä”?

  20. Ei tarvitse olla sisäpiirissä, riittää kun hieman tutustuu polven vammoihin ja niiden yleisimpiin aiheuttajiin. Huonon tuurin taakse piiloutuminen on vastuutonta, mikäli näin paljon polvia paukkuu samassa jengissä.

    Ja tarkennetaan nyt sen verran että spv ei ole syyttänyt huonoa tuuria. Tuntuu vain olevan joillekkin seinäjokisille kova pala kun omien toiminnasta löytyy virheitä.

  21. Todellakin löytyy virheitä. Varmaan kaikista liigaseuroista löytyy virheitä, isompia ja pienempiä.

    Eiköhän tämän kauden jälkeen tutkita hyvinkin tarkkaan, miten fysiikkaharjoittelua tulisi muuttaa.

  22. Eturistisiteitä pamahtelee myös lätkässä, vaikka paikat on suojattu ja jalat paketoitu. Se on tyypillisesti vamma, joka syntyy vääntötilanteessa. Siitä seuraa ns. pettävä polvi, jossa polvinivelen luut liikkuvat toisiinsa nähden hallitsemattomasti, koska ristiside ei pidä niitä ”paikallaan” Siis kaikissa väännöissä, käännöissä ja nopeissa tilanteissa, joissa polven kuorma on suuri. Tyypillisesti säbä on sellainen laji. Usein tilanteessa menee myös sisäpuolen kierukka, tai ainakin se menee, jos rikkoutuneella polvella yritetään pelata ilman polvitukea. Hoitona leikkaus, jossa isosta jänteestä otetaan säie, josta ristiside rakennetaan uudelleen kiinnittämällä se luiden päihin. Vakavimpia polvivammoja, jossa toipumisaika n. puoli vuotta. Olisiko uudelleen rakennettu alkuperäistä heikompi, jolloin esim. Hankkion vamman uusiminen selittyisi?

  23. On myös vastuutonta syyllistää ilman tietämystä. Harjoituskuormat, -kerrat, aiemmat loukit jne. Eiköhän tuosta organisaatiosta tietotaitoa löydy ihan sopivasti tuohon hommaan. Virheitä tulee aina kun ihmiset hommaa tekee, mutta arveletteko etteivät sitä tiedä itse?