Liigat

SPV:llä todella huonoa tuuria – jo kolmannelle pelaajalle tällä kaudella vakava polvivamma

03.12.
2017
26 Kommenttia
0
Liigat

Tony Koponen loukkasi polvensa pahasti. Kuva: Juha Käenmäki.

Seinäjoen Peliveljien sairastupa alkaa täyttyä pitkäaikaisloukkaantuneiden osalta. Lauantaina joukkue ilmoitti, että jo kolmannella pelaajalla tällä kaudella on todettu polven ristisidevamma.

Tony Koponen loukkasi polvensa SPV:n edellisessä kotiottelussa Nokian KrP:tä vastaan 26.11. Lauantain seura tiedotti Facebook-tilillään, että Koposen eturistiside on poikki, kausi on ohi ja leikkauspöytä odottaa.

SPV:n pelaajista aiemmin tällä kaudella eturistiside on katkennut myös Jukka-Pekka Pelto-Arvolta, sekä Jari Hankkiolta.

Polvivammoja on nähty muutenkin paljon tällä kaudella. Viimeisimpänä Rauman SalBan ykköspuolustaja Joni Rokosan kauden todettiin olevan ohi saman vamman vuoksi.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
tietäjä kerro
03/12/2017
Missä tilanteessa tämä tapahtui? En itse huomannut ottelun aikana milloin Koponen hävisi kentältä.
Re
03/12/2017
Tällaiset toistuvat loukkaantumiset vaan ei käytännössä koskaan ole huonoa tuuria, vaan seurausta huonosta/vääränlaisesta harjoittelusta. Jotain tehdään seinäjoella pahasti päin persettä kun näitä polvia menee rikki jatkuvasti.
AH
03/12/2017
Ovatko kaikki tapahtuneet ilman kontaktia?
RE:lle
03/12/2017
Hienoa - todella ammattitaitoiselta vaikuttava kirjoitus - taas kannattaisi miettiä ensin edes 30 sekuntia ja kirjoittaa vasta sitten
Lapanen
03/12/2017
Ei RE ihan hukassa ole kommenttinsa kanssa. Kertoo lihaskuntoharjoittelun tasosta jotain jos noin monta ristisidettä paukkuu samassa joukkueessa. Esim Hankkion loukin kun katsoi nauhalta ei siinä tilanteessa ollut mitään erityistä syytä miksi polvi hajosi. Pelto-Arvon pelityyli tietäen täytyy tukilihasten olla timanttia, että kestää sähköjäniksen singahtelun. Jos olisi polvea tukevat lihakset kunnossa ei ristisiteet joutuisi ottamaan ylivoimasta voimaa hoitaakseen. Ei niitä tukilihaksia ainoastaan lenkeillä ja cooper-testeillä kuntoon laiteta.
Lääkäri
03/12/2017
Miten joku jaksaa heittää noin väsynyttä juttua jostain cooper-testistä.
ööö
03/12/2017
Otettava myös huomioon lajin pelissä tapahtuvat mailan ja polvien kontaktit joita tulee peleissä koko ajan. kyllä nekin vaikuttaa pitkällä juoksulla. Ja kun katselee hidastuksia yllättävän paljon puolivahinkoja kun laidassa estetään polvilla.
Tietäjä kerro
03/12/2017
Aika hyvin tilanne mennyt - ohi - Koponenhan kannettiin kentältä kun tuli mailaa jalkaan oikein kunnolla.
Hmm
03/12/2017
Ei ristisiteet mailan lyönneistä pauku. Omalla painolla kääntö, vääntö polvea vasten riittää. Lähdet juoksemaan, jalka muljahtaa väärään asentoon ja se on siinä. Nimimerkillä kokemusta on.
HM
03/12/2017
Ne jalat ei muljahtele, ainakaan todennäköisesti silloin, kun lihaskunto ja -tasapaino ovat kuosissa. Se, että samaa vammaa on saman joukkueen sisällä usealla eri pelaajalla ei voi olla vain huonoa tuuria.
Tietäjä kertoo
03/12/2017
Selvä, en siis sillä hetkellä ollut pelin äärellä, kun tapahtui. Siksi mennyt ohi ja sen takia kyselinkin missä tilanteessa tapahtui.
Valitettavaa
04/12/2017
SPV on ainakin ennen osannut treenata oikein ja osaa varmasti edelleen mitä tulee vammojen ennaltaehkäisyyn. Junnuvalmentajana tartuin aikoinaan mm. tähän SPV-keskeiseen juttuun, kun perustelin mm. aktivoivaa alkulämmittelyä ja polvenhallintaharjoitteita: https://yle.fi/uutiset/3-6848616
Samppa70
04/12/2017
RE on todellinen tietäjävelho! Suurin osa noista eturistisidevammoista on todellakin huonoa tuuria. Tarvitaan vaan paino jalalle, vääntö tiettyyn suuntaan tai isku samaan aikaan, jolloin polvi taipuu epäluonnolliseen suuntaan, jossa ei lihasten ja nivelsiteiden suojaa ole. Osa pelaajista toki pelaa tyylillä, jossa vammojen riski on suurempi, mutta ei nämä vammat kaikki tule samanlaisille pelaajille kuitenkaan ja se kertoo siitä sattumasta.
Monesti tilanteet ovat myös varsin harmittoman näköisiä, mutta eturistiside napsahtaa silti em. syiden vuoksi.
Tsemppiä kaikille loukkaantuneille!
Minäpahoitinmieleni
04/12/2017
Re:lle:lle niin ja ens kerralla ku sovellat sitä itsellesi niin ei käy nolosti niin ku nyt kävi :D
Punanuttu
04/12/2017
Mites tuo fysiikkavalmennuksen vaikutus?
...
04/12/2017
SPV:n liigahistorian aikaa kun katsoo, niin ei tuon tapaisia oukkaantumisia nyt yhtään enempää ole kuin muuallakaan. Väittäisin että jopa vähemmän kun keskimääräisesti. Yhdessä kesässä mennyt fysiikkaharjoittelu ihan pieleen ja lihakset hävinneet polven ympäriltä? Yeah right.
Re
04/12/2017
No ohhoh toivottavasti tietyt nimimerkit täällä eivät ole lähelläkään esim juniorivalmennusta. Kolme identtistä vammaa saman joukkueen sisällä ja lyhyessä ajassa kertoo esim siitä että harjoittelun kuormitus ja rasitus on aivan päin sitä itseään. Eli voi speve (ja moni muukin seura) katsoa nyt peiliin eikä mennä huonon tuurin taakse.
Toisille käy toisille ei
04/12/2017
Tuuria vai ei?

Toisilla on kova pelityyli eikä käy mitään, miksi?
Toiset pelaa pehmeesti ja loukkeja tulee, miksi?
Toiset kaatuu todella pahasti ja ei käy mitää, miksi?
Toiset horjahtaa ja polvi hajoo, miksi?

Onko nämä oikeasti tuuri kysymyksiä?
...
04/12/2017
"Kolme identtistä vammaa saman joukkueen sisällä ja lyhyessä ajassa kertoo esim siitä että harjoittelun kuormitus ja rasitus on aivan päin sitä itseään."

No ohhoh, täytyy olla faktatietoa
?
04/12/2017
Ehkä nää kaikki polviloukit täs viimeisen reilun vuoden aikana kertoo siitä että homma ei oo enää hallinas.. Pelaajat rupee oleen liian fyysisiä ja siten osumat liian kovia, niin paikat ei kestä! Moni pelaaja varmaan vetää jonku 40 metrin juoksun lähelle viittä sekuntia, nii siinon aika kova vauhti ku laidas törmätään
alakatsomo
04/12/2017
Nimimerkki RE on SPV:n sisäpiiristä, kun tietää joukkueen fyysiestä harjoittelusta noin paljon? Vammat "identtisiä"?
Re
04/12/2017
Ei tarvitse olla sisäpiirissä, riittää kun hieman tutustuu polven vammoihin ja niiden yleisimpiin aiheuttajiin. Huonon tuurin taakse piiloutuminen on vastuutonta, mikäli näin paljon polvia paukkuu samassa jengissä.

Ja tarkennetaan nyt sen verran että spv ei ole syyttänyt huonoa tuuria. Tuntuu vain olevan joillekkin seinäjokisille kova pala kun omien toiminnasta löytyy virheitä.
Seinäjokinen
04/12/2017
Todellakin löytyy virheitä. Varmaan kaikista liigaseuroista löytyy virheitä, isompia ja pienempiä.

Eiköhän tämän kauden jälkeen tutkita hyvinkin tarkkaan, miten fysiikkaharjoittelua tulisi muuttaa.
Mmm
04/12/2017
Eturistisiteitä pamahtelee myös lätkässä, vaikka paikat on suojattu ja jalat paketoitu. Se on tyypillisesti vamma, joka syntyy vääntötilanteessa. Siitä seuraa ns. pettävä polvi, jossa polvinivelen luut liikkuvat toisiinsa nähden hallitsemattomasti, koska ristiside ei pidä niitä "paikallaan" Siis kaikissa väännöissä, käännöissä ja nopeissa tilanteissa, joissa polven kuorma on suuri. Tyypillisesti säbä on sellainen laji. Usein tilanteessa menee myös sisäpuolen kierukka, tai ainakin se menee, jos rikkoutuneella polvella yritetään pelata ilman polvitukea. Hoitona leikkaus, jossa isosta jänteestä otetaan säie, josta ristiside rakennetaan uudelleen kiinnittämällä se luiden päihin. Vakavimpia polvivammoja, jossa toipumisaika n. puoli vuotta. Olisiko uudelleen rakennettu alkuperäistä heikompi, jolloin esim. Hankkion vamman uusiminen selittyisi?
...
04/12/2017
On myös vastuutonta syyllistää ilman tietämystä. Harjoituskuormat, -kerrat, aiemmat loukit jne. Eiköhän tuosta organisaatiosta tietotaitoa löydy ihan sopivasti tuohon hommaan. Virheitä tulee aina kun ihmiset hommaa tekee, mutta arveletteko etteivät sitä tiedä itse?
Lapanen
04/12/2017
No nyt tietää.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.