Liigat

Sarjakärjen dominointi jatkuu, Nokian KrP nousi sarjakakkoseksi – katso keskiviikon salibandytulokset

17.01.
2018
36 Kommenttia
3
Liigat

Ei löytynyt Classicille pysäyttäjää edes EräViikingeistä. Kuva: Salibandyliiga.

Miesten Salibandyliigassa nähtiin tänään kärkikamppailu, kun sarjataulukon ykkönen ja kakkonen, viime kaudella Superfinaalissa kohdanneet, EräViikingit ja Classic iskivät yhteen. Ottelussa Classic oli parempi lukemin 6-1.

Avauserässä nähtiin molemmilta joukkueilta varsin hyvää puolustuspelaamista. Classic rakenteli kenties hieman parempia maalipaikkoja, mutta hetkensä oli EräViikingeilläkin. Kenties parhaat tilaisuudet olivat kotijoukkueen osalta Jani Kukkolalla ja vierailta Sami Johanssonilla.

Maalivahdit Santtu Strandberg ja Lassi Toriseva venyivät kuitenkin muutamiin huippupelastuksiin, eikä avausmaalia nähty ennen kuin erän viimeisellä minuutilla. Tuolloin Lassi Vänttinen oli unohtunut helsinkiläisten puolustukselta maalin edustalle ja kokeneella pelimiehellä oli helppo työ ohjata Joonas Pylsyn kova syöttö Strandbergin nenän edestä maalin kattoon. Maali syntyi ajassa 19:42 ja näin ollen tauolle siirryttiin tamperelaisten maalin johdossa.

Toinen erä muistutti pitkälti ensimmäistä. Seuraavaa osumaa saatiin jälleen odottaa aivan erän loppuhetkille saakka, kun Sami Johanssonin painava laukaus löysi tiensä ylivoimalla ohi Strandbergin ajassa 38:13. Jäähypenkkiä kulutti tuolloin estämisestä istunnolle komennettu Tuomas Iiskola. Rangaistus kaksi ja puoli minuuttia ennen toisen erän loppua oli ottelun ensimmäinen.

ErVi nousi maalin päähän, kun reipas viisi minuuttia päätöserää oli pelattu. Kavennusosuman latasi Ossi Jalonen Miko Kailialan oivasta tiputuksesta. Jalonen oli mukana kuitenkin myös Classicin kolmannen osuman synnyssä, sillä hänen mailaanlyöntirikkeensä toi tamperelaisilla rangaistuslaukauksen, jonka napautti verkon perukoille tilanteessa rikottu Joonas Pylsy. Tässä vaiheessa peliä oli pelattu 47:28.

Erän puolivälin täytyttyä Classicin prässi tuotti tulosta ja Eemeli Salin pääsi lyömään takatolpalta pallon neljännen kerran isäntien reppuun. Asser Jääskeläinen jatkoi Classicin maalitehtailua, kun peliä oli jäljellä reipas viisi minuuttia. ErVi turvautui pian tämän jälkeen aikalisään ja otti jo neljä ja puoli minuuttia ennen loppua maalivahdin pois.

Johanssonin illan toinen osuma sinetöi viimeistään tamperelaisvoiton kolmisen minuuttia ennen päätössummeria. Tämä jäi ottelun viimeiseksi osumaksi ja näin pisteet matkasivat viiden maalin erolla vierasjoukkueen mukaan.

Illan muissa Salibandyliigan otteluissa Happee kaatoi Seinäjoen Peliveljet kotonaan lukemin 5-2 ja Nokian KrP haki vierasvoiton viime kauden päävalmentajansa Heikki Luukkosen luotsaamasta Esport Oilersista numeroin 7-5. Oilers kiri lopussa hyvin, sillä se oli vielä viisi minuuttia ennen loppua tappiolla 6-1. ”Öljymiehet” onnistuivat siis neljästi ilman maalivahtia ja viimeinen kavennusosuma syntyi kymmenen sekuntia ennen loppua. Seuraavasta aloituksesta Ilari Talvitie voitti aloituksen 100-0, mutta pallo livahti suoraan aloituksesta seitsemännen kerran isäntien verkkoon.

SPV-hyökkääjä Mikko Kohonen rikkoi illan ottelussa 500 Salibandyliigan runkosarjaottelun rajapyykin historian kolmantena pelaajana Mikael Järven ja Petri Kaukon jälkeen.

Sarjataulukossa Nokian KrP nousi voitolla toiseksi ohi EräViikinkien. Classic jatkaa edelleen dominoivaa kauttaan kärjessä ja myös Happeen (4.), SPV:n (6.) ja Oilersin (7.) sijoitukset säilyivät ennallaan, joskin jyväskyläläiset nousivat ErVin kanssa tasapisteisiin.

Miesten Salibandyliiga:
18:30 EräViikingit-Classic 1-6
18:30 Happee-SPV 5-2
18:30 Oilers-Nokian KrP 5-7

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
JANIINPÄ
17/01/2018
Ervi pysyi ihan hyvin kyydissä rankkariin saakka, ja paikkansa oli Ervilläkin, varsinkn tuon kolmannen erän alussa hallintaa viitisen minuuttia ja maali.
Sitten aika köykäisesti tuomittu rankkari. Ja siinäpä se oli, kuului naks samalla ja loppu pelailtiin.
Mutta kyllä voi todeta että kentällä oli kaksi tämän hetken Suomen parasta joukkuetta.
Varsinkin ensimmäisessä erässä vauhti oli todella hurjaa mutta tolkullista.

Kuka lyö vetoa ETTEIVÄT nämä kohtaa superfinaalissa.
Minäpahoitinmieleni
17/01/2018
Clasu Ruotsiin pelaamaan niin sarjasta tulee jännä :D onneksi hjk pärjää välillä niin stadi saa edes jostain palloilulajista kultaa sillon tällöin..
Meatman
17/01/2018
Kuka oikein laski maalivahtien torjunnat Happee Spv matsissa? 34 torjuntaa Happeen veskarilla?? Vaikka SPV:n kaikki ohimenevätkin laskisi tuohon ei päästä!
Kiertoranne
17/01/2018
Oli kyllä jännä matsi Espoossa. Harmi että oma maali oli vähän antikliimaksi hyvän kirin lopuksi.
Lihava Piippu
17/01/2018
Espoossa taas lähes 400 katsojaa. Ja samalla tämä yksi nimeltämainitsematon sankari puhuu +2000 ihmisen halleista ja jäähalleista.
Terttu
17/01/2018
Ei ollu ErVillä mitään palaa koko aikana. Ainoastaan hyvä veska piti pelin jollain tavalla jännänä pari erää, se siitä huippumatsista 1-6!
Markku
17/01/2018
Oilerssilla tällä hetkellä maan paras veska, muut pelaajat keskitasoo ja jopa alle. Ei noilla kuuhun mennä.
Teme
17/01/2018
Classicin viisikkopuolluästus on tällä hetkellä täyttä rautaa ja vastahyökkaykset vaarallisia. ErVI materiaali ei tällä hetkellä riitä kärkijengeistä. Classic ja Krp vahvimmat ehdokkaat tällä hetkellä Super finaaliin.
Kuoma
17/01/2018
Pitää kyllä ylistää Krister Savosen 1v1 kamppailunopeutta ja voimaa. Suomen paras pakki.
Krp akatemia
17/01/2018
Kilponen. Analyysi pelistä.
Arto Kilponen
17/01/2018
KrP ansaitsi voittonsa. Toki Oilersin loppukiri oli komea, mutta jos pelaat ottelun keskellä melkein 56 minuuttia ilman maalia, niin häviät käytännössä aina. Oilers oli aivan unessa varsinkin laukaustensa suhteen lähes koko ottelun. Kaltiainen pelasi hyvän pelin, pelasti monta selvää Nokian maalipaikkaa. Viimeistä YV:tä lukuunottamatta Oilersin YV:kin oli lähinnä pallon siirtelyä puolelta toiselle. Lisäksi Oilers lähti hyökkäyksiinsä yleensä erittäin rauhallisesti, joku voisi jopa sanoa, että hitaasti.
Oikeat tilastot
17/01/2018
Torjuntakoosteet kehiin niin saadaan veskoillekin oikeat tilastot kun niitä kerran tuijotetaan ja hehkutetaan. Taitaisi monen veskan prosentit tulla karulla tavalla alas kun olisi pakko laittaa oikeat torjunnat näkyväksi. Nythän tämä on ihan mitä sattuu, kotiinpäin vetoa ja monelle aiheetonta arvonnousua. Sitten ihmetellään miksi arvokisoissa tulee maaleja omiin ja muut vie parhaat mitalit. Ihme touhua kun liitto ei puutu näihin. Vai onko niin että halutaankin se "kalakaveri" sinne arvokisoihin.
Arto Kilponen
17/01/2018
Eli maalivahti X pelaa MM-finaalissa ja Suomi häviää sen, koska Salibandyliigassa tilastoitiin vähän erikoisia määriä torjuntoja?
Tytti
17/01/2018
Mutta olisijan se kiva, että tilastot olisivat edes suht todenmukaiset. Ainakin naisten liigassa torjuntatilastot ovat +- 10 tarkkuudella.
Happeelisä
17/01/2018
Toi Happeen torjuntamäärien laskentakaavahan on ollut samanlainen jo vuosia. Aina vähintään +5-10 maalia omalle ekstraa.
ToTo
18/01/2018
Juu, tylsä peli. Joku puhui kovasta vauhdista mutta ei todellakaan ollut. Sais säännöt jo muuttua niin että sitä palloa ei saisi viedä takasin puolesta kenttää tai jotain. Tulisi vauhtia peleihin...
Saa käyttää
18/01/2018
Klässikkiä vastaan ei näpertelyllä pärjää, tyhjänpväsellä hieromisella. Pallo syvälle ja maalille. Mutta tahkotkaa rauhassapäätä seinään vaan
Artooooo
18/01/2018
Niistä katsojamääristä? Eikös se olut niin, että jäähalleissa pitäisi pelata ja turhaa rakentaa alle tuhannen ihmisen halleja? Espoossa onneksi osataan, joten eiköhän sieltä vapaita jäähalleja löydy, johon nuo kaikki melkein 400 ihmistä mahtuu.
#faktoi
18/01/2018
Eiköhän Arto ole tulevaisuudesta puhunut kun katsojamääriä lasketaan.. Menkäähän nyt muualle jeesustelemaan.
Jeesustelen
18/01/2018
Vaikka ei saisi niin jeesustelen kuitenkin. Tulevaisuudesta varmasti on puhunut, mutta tuskinpa on Kilposen akan poikakaan niitä päiviä näkemässä kun perus runkosarjapeleihin ei 1000 ihmisen halli riitä. Espoo, tuo suomalaisen urheilun mekka ja matsissa vajaa 400. Eikä vastustajakaan tylsin mahdollinen todellakaan ollut.
joo
18/01/2018
Ei ollut joo ervillä palaa. Mukana näennäisesti pari erää, toki pari tsäkällä sisään niin mahikset on superissa. Muulla tavalla clasu näyttää olevan tällä kaudella täysin ylivoimainen. Täällä mainittu suoraa maalille peluu voi olla vastaus, tai sitten se vaan avaa oman pakan ja clasu naputtaa vastureista pelin ohi ekassa erässä.
fakta
18/01/2018
Kiinnostaako teitä vielä tää sarja. Itse en käy enää peleissä. Kun muut seurat ei saa amatööri lajissa toimintaa kuntoon, niin mestaruudesta ei ole kilpailua.
das
18/01/2018
No SSV dynastia taisi kestää aika paljon pidempään mitä Classicin on kestänyt. Joten ei se mikään syy ole tässä vaiheessa sitä seuraamista lopettaa. Olisi varmaan pitänyt lopettaa sitten jo kymmenen vuotta sitten.
Onhan
18/01/2018
Noita dynastioita munchenissä ja realissa ja barcassa ja manussa, kummasti seuraaminen jatkuu...
MariJ
18/01/2018
Lopetin juttujen kommenttikenttien lukemisen jatkuvien negatiivisten kommenttien vuoksi ja palasin nyt katsomaan tilanteen. Me näköjään ollaan niin negatiivista kansaa ettei täällä muuta osata. Poikkeuksia toki löytyy kiitos siitä. Joku ihmeen Espoo viha jaksaa päivästä toiseen kiinnostaa? Ilmeisesti landet siellä huutaa. Muuttukaa hyvät ihmiset. Posin kautta edes joskus. Tää on vaan peliä ja paljon mukavampaa kun muut lajit. PEACE.
Stadi
18/01/2018
Ervillä ongelmia jatkossakin, yhdellä viisikolla ei pärjätä pudotuspeleissä.

Happee on nyt nosteessa, Voittoputki jatkuu Mannisen johdolla ja pärjäävät hyvin ilman pörssikotilaista.

Nokia on oppinut puolustamaan ja kääntöpeli yhtä nopeaa kuten Classicilla. Pudotuspelit on varmasti uusi haaste koko joukkueelle.

Oilersilla nousi tutut pelaajat esille viimeisen viiden minuutin aikana, Raikamo, Pfitzner, Kaartinen. Talvitie pommitti maalin ottelun alussa ja lopussa aloituksessa huonolla tsägällä omiin.
Oilerssin nykyinen pelitapa näyttää katsomoon turhan hitaalta, peliä ei käännetä nopeasti vaan mennään varman päälle omalla puolustusalueella syöttelemällä.
Jos tämä on se tulevaisuuden pelitapa niin katsomoon on aika vaikea saada enempää kuin eilen Espoossa.
Artolle
18/01/2018
Huutelijat menköön itseensä! Ihan oikea linja, että tähdätään isompiin yleisöihin. Luultavasti ikää vähän huutelijoilla? Ei se lätkäkään ole oikeesti kovin kauaa vetänyt väkeä mitä nykyisin, puhumattakaan fudiksesta. Litin aikoihin liigaa hiekkakentillä ja pari hassua kentän laidalla. Espoota toki pitää aina helsingistä käsin dissata muuten ;-)
JKL
18/01/2018
Jyväskylässä kuitenkin eilenkin yli 800 TODELLISTA katsojaa. Sen pystyy helposti havaitsemaan maks 1000 katsojan hallissa. Ja Seinäjoellakin on yleensä hyvin porukkaa, puhumattakaan C:n katsojaluvuista. Joo, pääkaupunkiseudulla paljon tarjontaa, mutta onhan täälläkin, mm. vähintään Euroopan kakkostason lätkää :) Sitä paitsi, mitä se muu tarjonta säbään vaikuttaa? Jos fanitat lajia, seuraa jne, niin tulethan katsomaan sitä, etkä koripalloa, lentistä tms. Nämä "maaseudun" seurat vaan on ihmisille tärkeitä, koska ne pohjaavat oman kaupungin pelaajatuotantoon eli niiden identiteetti on vahvasti paikallinen. Tämä kiinnostaa katsojia.

Eilinen kyllä oli katsojan kannalta varsin unettava ilta. Ihme himmailua ja kyykkimistä puolin ja toisin. Kaukana ovat ne pelit, missä näiden joukkueiden välillä oli todellista kipinää. Kaipa valmennus voi olla tyytyväinen puolustuspeliin, mutta Lehdon "uusi pelityyli" on vienyt taidon tehdä maaleja ja tehdä luovia ratkaisuja hyökkäyspelissä. Ja SPVen hyökkäyspeli oli jotenkin aneemista ja täysin 1-ketjun vanhojen herrojen varassa. Voisikohan Tommy Koponen vähitellen harkita vapauttavansa Tommy Koposen päävalmentajan vastuusta...
Hessu
18/01/2018
JKL:lle; Peliä näkemättä, ei vaikuttanut Jyväskylässä himmailulta, jos katsoo tilastoja. Pelkästään SPV:n toimesta maalia kohti laukaukset 36 kpl, peittoon johtaneet laukaukset 17 kpl, ja varmaan joku sudittu ohi ja yli. Kuulostaa ainakin ihan viihdyttävältä. ;)
Minäpahoitinmieleni
18/01/2018
"Lopetin juttujen kommenttikenttien lukemisen jatkuvien negatiivisten kommenttien vuoksi ja palasin nyt katsomaan tilanteen. Me näköjään ollaan niin negatiivista kansaa ettei täällä muuta osata. " huh luojan kiitos että lopetit. Palaa vaan takaisin niihin muihin maihin joissa kukaan ei kirjoita kommenttipätkissä mitään negatiivista, kun suomalaiset ovat vain niin negatiivista kansaa. Hohhoijaa tätä yleistämistä. Unohdetaan monet vapaaehtoistekijät ja kaikki muut kun luetaan pari ikävää kommenttia ja leimataan koko kansa negatiiviseksi. Tolla tavallahan suomesta saatiinkin hieno maa jonne moni yrittää pyrkiä. Tervemenoa lukemaan vaikka espanjalaisia kommentteja futiksesta. Siellä on kaikki aina niin mukavia ja positiivisia. :)
JKL
18/01/2018
Hessulle: Tiedät kai, että monesti tilastot valehtelevat. Mikä on torjunta, sekö esimerkiksi, että veska ottaa näppeihin ohi kiitävän pallon. Tilastoja laativat "amatöörit" joiden näkemykset vaihtelevat henkilöittäin. Ja tilastoon tulee äkkiä vetoja, peittoja ja torjuntoja kun toinen hakee im kavennusta/tasoitusta. Suurin osa pelistä voi olla silti tapahtumaköyhää. Mielestäni eilinen peli oli yleisilmeeltään tylsä, mutta saa siitä olla toista mieltäkin.

Voisi myös nostaa esiin myös näitä otteluohjelmia: Happee 30.12..2017, seuraava 12.1.2018 (väli 12 pv), seuraava 17.1.2018 (4 pv, viikkopeli), seuraava 27.1.2018 (10 pv). Aikamoista heilahtelua, pidä siinä sitten pelitatsia yllä eli peliin lähdöt ja vireystila voi vaihdella tosi paljon. Pitäisikö huippu-urheiluna mainostetussa lajissa, lajin huipputasolla, olla noin pitkiä pelitaukoja?
Tilasto-Niilo
18/01/2018
Happeen ja Jyväskylän ka. torjuntamääristä:

Kausi 2017-2018
Happee kotona: 21,3
Vierasjoukkueet Jyväskylässä: 17,2
Happee vieraissa: 18, 2

Kausi 2016 - 2017
Happee kotona: 23,7
Vierasjoukkueet Jyväskylässä: 20,7
Happee vieraissa: 19,7
Arto Kilponen
18/01/2018
Oilersilla myös vähän tuo otteluohjelma heilahtelee. Kotipelejä on ollut / on seuraavasti: 10.12., 12.1., 17.1., 21.2. Siis reilun kahden kuukauden aikana (11.12. - 20.2.) kaksi kotipeliä.
Oilersille t ehtävä
18/01/2018
Oilers - krp pelistä voisi tehdä demon veskpjen torjunnoista. Niitähän ei tullut kuin 22-21. Olisi mukava nähdä millaisia torjunnat oli. Ei olisi kovin iso duuni nykyaikana. Tuleehan maalikoosteekin.
Arto Kilponen
18/01/2018
Mieluummin kannattaisi ottaa demoksi joku Fanseatin tai ISTV:n lähetys, koska sellaisen voi jokainen itsekin käydä lävitse ja laskea vaikka vain yhden erän torjunnat. Siitäkin kuitenkin todennäköisesti näkee, kuinka lähellä noin suhteessa ollaan pöytäkirjanpitäjän laskentaa. Vaikka homman hyvin tarkasti kävisikin läpi, niin varmaan puolessa tunnissa tuosta selviäisi. Minusta tuo tehtävä kuuluu muutenkin ennenkaikkea näille tästä asiasta reklamoiville, jotta teillä on oikeasti jotain kättä pitempää väittää, että pöytäkirjanpitäjä A on laskenut suhteettoman pahasti väärin. Se nyt on aivan selvä, että jotain eroa tulee, mutta jos se ero on torjunta tai pari johonkin suuntaan, niin se menee jo reaaliajan vs. videon piikkiin, kun taas jos ero on luokkaa tuplat, niin voidaan jo puhua heikosta työskentelystä.

Olisi hyvä, jos kirjaisit ylös myös torjuntojen ajat ja myös ne hetket, jotka luulet jonkun voivan laskea torjunnaksi, mutta omasta mielestäsi ei ole torjunta. Tällöin saadaan keskustelua aikaan myös torjunnasta X, että pitäisikö laskea ja miksi.
Jarno Virta
20/01/2018
Olen vuodesta 2012 lähtien tehnyt Happee miesten otteluiden laukaisukartat. Keskustelu laukaisukartoista ja torjuntamääristä käy taas kerran kiivaana. Koska tällä kertaa se kohdistuu nimenomaisesti minuun niin koen tarpeelliseksi antaa oman vastaukseni asiaan.

Happeen peleissä laukaisukartat tehdään yläkatsomon keskiosasta, eli paikasta, josta näkee kentän parhaiten. Laukaisukarttaa tehdään kahdella ihmisellä. Molemmilla tekijöillä vähintään 3 vuoden kokemus karttojen teosta. Lisäksi molemmat tekijät (+varahenkilö) ovat "koulutukseltaan" salibandymaalivahteja. Vuodesta 2013 lähtien kukaan muu ei ole Happeen laukaisukarttoja tehnyt kuin joku näistä kolmesta henkilöstä.
Itse ottelussa toinen seuraa ottelua tietokoneen kanssa ja täyttää liiton virallista laukaisukarttaa. Toinen henkilö (eli minä) teen vieressä samanaikaisesti kynällä paperille laukaisukarttaa yhtenä osana tilastopakettia. Kaksi silmäparia on parempi kuin yksi ja jatkuvasti ottelun aikana tarkastelemme ja varmistamme toisiltamme laukauksia (eli oliko laukaus, kuka laukoi, peitto vai torjunta yms...). Jos olemme eri mieltä, minä päätän mitä viralliseen laitetaan. Ennen erän ja ottelun loppua varmistamme vertailemalla tiedostojamme yhden asian: Sen, että torjuntamäärämme täsmäävät. Muilla laukauksilla ei väliä, mutta torjuntalukujen on täsmättävä. Jos on eroa, keksimme viralliseen riittävän määrän. Pois emme kartalta torjuntoja ota. Kaikissa laukauksissa etu on maalivahdin (eli torjunta lasketaan, jos ilman maalivahdin olemassaoloa pallo olisi ollut matkalla maaliin, tai jos maalivahti torjui ohimenevän pallon. Katko, riisto tai tolppa ei ole torjunta).

En varmasti tiedä toisten joukkueiden menetelmiä, mutta väitän, että parempaa ei miesten liigasta löydy. Pääsääntöisesti laukaisukartat tehdään toimitsijapöydältä kenttätasosta yhden ihmisen voimin. Sanoin pääsääntöisesti. Muitakin tapoja on, enkä puutu mitenkään heidän toimintaansa. Tiedän varmasti vain oman seuran tavan. Ja se on yllä kerrottu.

Ja seuraavaksi vastaus TILASTO-NIILO:lle.
Oivasti otit esiin torjuntojen eron meidän sekä vastustajan välillä. Harmikseen mainitsemasi tilastot ovat luotettavuudeltaan juurikin sitä amatööritasoa, josta täällä on mainittu. Seuraavaksi faktaa:

Olen tilastoinut kaudesta 2013-2014 lähtien jokaisen Happeen pelin laukaukset yms. Tilastot teen ottelunaikana livenä tai tv:n lähetyksellä (koska aina ei työssäkäyvä vierasotteluihin pääse). Lasken tilastoissani jokaisesta ottelusta jokaiselta pelaajalta noin 40 erilaista tilastoitavaa asiaa. Lisäksi tilastoin joukkuetasolla ottelusta noin 20 erilaista tilastolukua. Jokaisesta ottelusta teen noin 1000 eri merkintää. Tiedän, että luvut eivät ole varmoja, sillä laji on nopea ja jokainen merkintä on aina tulkinta ja valinta. Senpä takia teen viralliset tilastot ottelun jälkeen videolta. En tarkista tilastoja, vaan teen ne uudestaan pysäyttäen pelin noin 10 sekunnin välein. Edelleen moni asia on tulkinta, mutta tavoitteenani ei olekaan täydellisyys vaan pitkän ajan seuranta. En tarkastele yhtä tapahtumaa laadullisesti vaan lukuisia tapahtumia määrällisesti. Tällöin luotettavuus on tarkoitusteni kannalta riittävä.

Ja lukuihin...

Virallisten (lligan) tilastojen mukaan laskusi olivat oikein. Videolta tarkasteltuna luvut ovat seuraavat:
Happee kotona : 22,9
Vierasjoukkue Jyväskylässä: 21,6
Happee vieraissa: 22,1
Kotijoukkue vs. Happee: 19,8

Ja toinen huomio:
Virallisissa tilastoissa Happeella torjuntoja 560 ja Happeen vastustajalla 557
Videotarkistelussa Happeella torjuntoja 585 ja Happeen vastustajalla 537
Ero Happeella -4,3% Vastustajalla +3,7%
-> eli tarkoitta sitä, että Happeen vastustaja on saanut peleissään virallisiin torjuntoihin 4 % enemmän torjuntoja kuin niitä oli. Toisaalta Happee on saanut 4% vähemmän torjuntoja, kuin niitä oikeasti oli. Tämä tilasto on juurikin päivvastainen siihen, mitä NIILO toi esiin.

Sitten nousee esiin kysymys; miten näin voi olla? Eikö Happee viime kaudella ollut kuitenkin yleensä vastustajaa parempi, eli voitti otteluita enemmän kuin hävisi?

Vastaus on helposti kerrottavissa. Happeen laukaus % kaudella 2016-2017 oli 45,6% (eli kyseisellä prosenttimäärällä Happeen laukaukset menivät kohti vastustajan maalia). Vastustajan laukaisu % samalla kaudella Happeeta vastaan oli 53,6%.
-> Happee laukoi huonommin ja/ tai puolusti huonommin omaa kenttäaluetta.
Happee myös voitti enemmän otteluita kuin hävisi -> enemmän maaleja kuin vastustaja -> vähemmän torjuntoja (Laukaukset kohti maalia lähes tasan eli 27,2 / ottelu).

Vielä yksi tilasto, jotta tulee muutama huomio selvennettyä;
Salibandyliigan ottelussa tulee keskimäärin 110-140 laukausta. Laukausten määrä joukkueiden välillä vaihtelee, mutta yhteislukumäärä ei suuresti heittele. Ei ole pelejä joissa laukausten yhteismäärä olisi esimerkiksi 60 (kaudella 2016-2017 suurin lukumäärä videolta oli 185 ja pienin 110).

Näihin tilastoihin vedoten teen joissakin kotiotteluissa tahallaan väärää. Annan esimerkin: Ottelussa Indians-Happee Markus Laaksolle merkittiin 17 torjuntaa. Videotarkastelussa torjuntamäärä oli 28. Pois tilastoista jäi siis 11 torjuntaa. Seuraavassa ottelussa Happee-SPV (juuri se mistä nyt on puhe) Markus Laakson oikea torjuntamäärä oli 26. Tiedostaen aiemman virheen, korjasin jokaiseen erään kaksi (2) pelaajan peittoa maalivahdin torjunnaksi. Näin Laakson tilastoitava torjuntamäärä on edes lähellä oikeaa. Edelleen hän on miinuksella, mutta vähemmän.

Laukaisukartan tekeminen salibandyssa on vaikeaa. Hyväkin tarkkailija missaa pelin aikana 10-20% laukauksista. Tämän suurimmat syyt ovat tilastoijassa, mutta myös liigan käyttämässä laukaisukarttaohjelmassa. Ohjelma on tehty jääkiekkoon. Se on muokattu salibandyyn vaihtamalla kentän kuvaa. Jokaisesta laukauksesta tulee merkitä aika, paikka, laukoja, laukauksen tapa sekä peittäjä. Lajin harrastajat tietävät, että kun täytät näitä merkintöjä (muutaman sekunnin), on useasti jo seuraava laukaus tullut (varsinkin peiton jälkeen tai ylivoimalla). Moni ohilaukaus ja peitto jää yksinkertaisesti näkemättä. Vaikka meillä tehdään kahden henkilön avulla karttaa, jää meiltäkin useita laukauksia merkitsemättä.

Jos laukaisukartat halutaan luotettaviksi ja torjuntamäärät kohdilleen, on liigan tehtävä seuraavat muutokset:
1) Laukaisukartan tekeminen pois seurojen vastuulta ja liigan vastuulle. Jos tilastoija on kotijoukkueen toimihenkilö (tai juniori, tai muu), ei hän voi olla täysin puolueeton. Sama henkilö voi tehdä kartan, mutta hänen ohjauksensa ja "palkkaamisensa" on tultava liigalta/liitolta. Tällöin ohjeistus/koulutus ja toimintatavat ovat yhtenäiset.

2) Tilasto-ohjelma kuntoon. Poistetaan jääkiekon raskaus. Jääkiekossa tilastointiin panostetaan ja se on "helpompaa". Lätkässä maalivahti useimmiten pysäyttää pelin torjunnan jälkeen. Siinä on aikaa täytellä kaikenlaisia merkintöjä. Lisäksi jääkiekossa tilastoijilla on käytössään videolähetys joka tulee 30 sekuntia myöhässä. Tällöin on mahdollista tarkistaa merkintä.
Salibandyssa ei tarvita laukaisujen tilastoinnissa kuin paikka, laukoja ja laukauksen tapa. Tällä hetkellä peittävä pelaaja on hyvin vaikea todeta. Siihen edesauttoi liigan viisas päätös, jonka mukaan pelinumeroa ei tarvita kuin selässä. Etunumerot ovat vapaaehtoisia. Siinä sitten seuraat laukojaa ja peittäjää katseellasi kunnes kääntää selän. Myöskään ajan merkintä ei ole tarpeen. Aiheuttaa vaan päänvaivaa seuraajalle, kun pitää vahtia pelaajia ja kelloa.
Ohjelma ei myöskään tunnista omaa maalia tai oman pelaajan peittoa. Jos maali merkitään omaksi maaliksi, menee ohjelma sekaisin.

...3) Jokaiseen halliin tilastointikoppi parhaalle paikalle (keskelle ylös) johon tulee videosignaali. En tietenkään oleta, että laji olisi ihan vielä siinä pisteessä, mutta jos halutaan parasta mahdollista niin sitä pitää osata vaatia.

Lopuksi. Nimimerkki JKL oli oikeassa, että amatöörithän tätä hommaa tekevät. Harmikseen otitte ehkä kohteeksenne juurikin sen väärän seuran. Poikkeavat luvut voivat tarkoittaa sitä, että me vedämme ihan vitsillä täysin vihkoon, tai sitten me olemme niitä, joiden luvut ovat luotettavimmat. Tämän pohdinnan jätän teille lukijat. Varmaksi osaan sen sanoa, että täydellisiä emme mekään ole, mutta ainakin yritämme.

Jos joku haluaa kysyä lisää tilastoinnistamme tai kommentoida ja kyseenalaistaa niin olkaa hyvä. Luen tätä palstaa satunnaisesti, joten tännekin voi laittaa nimimerkin takaa. Rohkeammat ottavat yhteyttä sähköpostilla. Minut tavoittaa osoitteesta jarno.virta at happee.fi. Kaikkein rohkeimmat tulevat kysymään henkilökohtaisesti ennen tai jälkeen Happeen miesten otteluita. Minut löytää yleensä katsomon yläosasta Happee- kansio kädessä. Pelin aikana on kiire, enkä oikein ehdi keskustelemaan.

Terveisin: Jarno Virta, Happee

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.