VeikkausTV-ennakko: Nähdäänkö Espoossa jälleen maalin peli?

Kääntyykö Oilersin Kelkka? Kuva: Juhani Järvenpää.

Kääntyykö Oilersin Kelkka? Kuva: Juhani Järvenpää.

Salibandyliigan Esport Oilers isännöi Nokian KrP:tä keskiviikkona Espoossa. VeikkausTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä, ja kamppailu käynnistyy kello 18.30.

Lähtöasetelmat:
Esport Oilers oli kauden alussa kovassa iskussa, mutta vauhti on sittemmin hyytynyt. Ensimmäisestä kuudesta pelistä ainoastaan pisteen menettänyt Oilers on valahtanut taulukon seitsemänneksi. Alkukauden aikana kaatui jopa Classic jatkoajalla, mikä on edelleen sarjakärjen ainoa pistemenetys tältä kaudelta. Toisaalta alkukauden aikana juuri Nokian KrP aiheutti Oilersille ainoan menetetyn pisteen ollen parempi jatkoajalla.

Oilersin notkahdus on ollut kenties odotettavissa siinä mielessä, että joukkue nuorentui täksi kaudeksi reippaasti ja menetti riveistään muun muassa Patrick Wardin, Perttu Pajukosken ja Oscar Hännisen kaltaisia rutinoituneita pelaajia. Vaikka Oilersissa on potentiaalia yllin kyllin, Heikki Luukkosen luotsaamassa ryhmässä on aikuisten tasolle myös suhteellisen kokemattomia pelaajia, mikä osittain varmasti selittää tulosten ailahtelua pitkässä juoksussa. Markus Markkolan menettäminen loppukauden ajaksi vaihto-opiskeluihin Kanadaan tekee ison loven ryhmään.

Oilersin yksi iso vastuunkantaja on ollut kapteeninnauhaa kantanut Casper Pfitzner tehoin 17+8. Sisäisen pörssin kärjessä keikkuu kuitenkin oivaksi hankinnaksi osoittautunut Riku Holopainen, joka on takonut 19 maalia ja 10 maalisyöttöä. Maajoukkuevahti Joonas Kaltiainen on illasta toiseen paljon vartijana tolppien välissä.

Nokian KrP puolestaan on totuttu aiemmilla kausilla tunnistamaan tason heittelystä. Tällä kaudella Jarmo Härmän johdattama ryhmä on pystynyt säilyttämään paremmin tasonsa ja se pelaa itseään tosissaan kohti kärkikahinoita. Ykköskentällinen Henri Johansson (42 tehopistettä), Joni Henttonen (26p) ja Jere Oksanen (24p) ovat edelleen keihään kärki, mutta se on saanut hyvää tulitukea esimerkiksi kakkoskentällisessä vakuuttavaa debyyttikautta Salibandyliigassa pelaavalta Valtteri Viitakoskelta (23p), sekä puolustuksen johtohamo Matti Koskelalta (23p).

”Näädät” ovat tämän kauden kohtaamisissa siis aavistuksen niskan päällä niukasti syksyllä naaratun rankkarivoittonsa turvin ja pitkässä juoksussa aavistuksen tasaisempana pysyneen vireensä puolesta. Piste-eroa joukkueilla on viisi pistettä. KrP on voittanut kaksi edellistä peliään, kun Oilers on puolestaan hävinnyt kaksi viimeisintä.

Lisämaustetta tuovat valmennuspuolen aspektit. Oilersia luotsaava Luukkonen ohjasti viime kaudella varsin hyvällä menestyksellä Nokian KrP:tä ja varmasti omalta osaltaan vankisti näätien kurssia ylöspäin tätä kautta ajatellen. Viime kaudella M-Teamia luotsannut Jarmo Härmä puolestaan on onnistunut jatkamaan tuota kehitystä. Mielenkiintoista on sekin, että Härmän alaisuudessa Riku Holopainen nosti profiiliaan liigapelaajaksi ja on jatkanut kovaa tahtiaan Oilersissa.

Kuumat ja kylmät:
Riku Holopainen on takonut neljään viimeiseen peliin tehot 5+2 ja pystynyt maalintekoon kahdessa viimeisessä tappiollisessakin ottelussa. Nuorukainen on siis osoittanut myös pystyvänsä kantamaan vastuuta vaikeillakin hetkillä.

Huomion arvoista on sekin, että rajusti töitä tekevä Onni Piiparinen on ollut pisteillä kuudessa perättäisessä ottelussa tekemällä kauden 13 tehopisteestään kuusi noissa mittelöissä. Hän myös johtaa joukkueen +/- -tilastoa.

Vastaavasti Rasmus Markelinin -15, Alexander Nymanin -13 ja Severi Korhosen -10 kääntävät katseet Oilersin joukkueen risujen osalta. Kyseiset pelaajat ovat olleet merkittävässä roolissa jokainen.

Nokian KrP:n puolelta kuuma pelaaja on ollut koko kauden ajan vähemmän yllättäen Henri Johansson. Viiteen viime peliin Johansson on nakuttanut hurjat tehot 9+5.

”Näätien” kylmät ovat olleet pidemmällä ajanjaksolla Vertti Wigren ja Henri Mäenpää. Wigren on onnistunut pakin paikalta nakuttamaan tehot 3+13, mutta plus/miinusten suhteen lukema on -7. Mäenpään lukema on sama.

Yhteinen historia:
Nokian syksyinen voitto oli joukkueen ensimmäinen voitto Oilersista sitten syksyn 2014. Viimeiset yhdeksän kohtaamista kuluvan kauden ja neljän sitä edeltävän osalta ovat menneet öljymiehille maalierolla 73-44.

Viimeiset neljä ottelua ovat kaikki päättyneet maalin tai kahden erolla, joten tasaisia vääntöjä on nähty siitä saakka, kun KrP on nostanut profiiliaan usean liigakarsintoihin päättyneen kevään jälkeen. Odotettavissa on siis jälleen varsin tasainen kamppailu.

Taistelupari:
Molempien puolustuksesta löytyy tehokkaasti hyökkääjiä pisteiden valossakin tukeva pelaaja. Tällä kaudella puolustukseen istutettu Matias Kaartinen on onnistunut Oilers-pakistossa tehoin 1+18 ja hänen roolinsa korostuu etenkin erikoistilanteissa. Pelinäkemys pallollisena ja syöttölinjojen hahmottaminen ovat Kaartisen ominta alaa. Sitä ne ovat myös Matti Koskelalle, joka on nakutellut ”näätien” ykkösviisikossa tehot 5+18. Molemmilla on iso ruutu kentällistensä pelinrakentelussa.

Kokoonpanot:
Lähtökohtaisesti Nokian KrP:llä ei pitäisi olla merkittäviä poissaoloja. Oilersilta puuttuu ainakin loppukauden sivussa oleva Markus Markkola.

Edelliset ottelut:
12.1. Oilers-Koovee 3-4
4.1. Classic-Oilers 6-3
16.12. Indians-Oilers 5-8

7.1. Steelers-Nokian KrP 2-5
30.12. LASB-Nokian KrP 6-9
12.12. Nokian KrP-Indians 2-3

Tulosvetovihje:
Tasaista tulee olemaan, mutta ensi kertaa vuosikausiin, jos jopa koskaan, Nokian KrP lähtee Oilersia vastaan otteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Kuten historia näyttää, niin sanottu maalin peli voi hyvinkin olla tulossa ja esimerkiksi erikoistilanteiden merkitys on näiden ryhmien kohdalla valtava. Molemmilta löytyy todella laadukas ylivoima.

Pääkallo.fin maaliveikkaus:
Oilers 5, 6, 7 – Nokian KrP 6, 7, 8

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

2 comments

  1. Mielenkiintoinen lähtökohta otteluun, Oilers ei lähde suosikkina Näätiä vastaan, milloin näin oli viimeiksi?

  2. ”menetti riveistään muun muassa Patrick Wardin, Perttu Pajukosken ja Oscar Hännisen kaltaisia rutinoituneita pelaajia. ”

    Patrick Wardi lähti 2016. Oliver Wardi 2017.