Video: Divari-pelaaja kolmen ottelun pelikieltoon – potkaisiko maassa maannutta päähän?

Kuva: Kuvakaappaus videosta.

Kuva: Kuvakaappaus videosta.

Salibandyliiton kurinpitäjä on asettanut Karhujen hyökkääjä Matti Rössin kolmen ottelun pelikieltoon. Rössi osui jalallaan maassa maannutta SB Vaasan pelaajaa päähän viime sunnuntaina pelatussa miesten Divarin ottelussa.

Tilanteessa SB Vaasan Kari-Mati Viinamäki kaatuu aiemmasta kontaktista kentän pintaan. Pelin painopiste siirtyy jo toiseen päähän, kun maahan makaamaan jääneen Viinamäen ohi juoksee Rössi.

Karhujen hyökkääjä kuitenkin osuu ohi juostessaan jalallaan päähän Viinamäkeä.

Kurinpitäjä piti tilannetta pelisääntöjen 617 2 -kohdan raakana rikkomuksena. Merkittävänä tekijänä nähtiin Rössin tekemä vasemman jalan poikkeava liike kohti Viinamäen päätä. Pelikiellon perustelut olivat seuraavanlaiset:

”Rössi kiertää pallollisena pelaajana SB Vaasan maalin ja syöttää pallon maalin edustalle. Pallo ajautuu kuitenkin maalin edustalta pitkälle kohti keskialuetta, FBT Karhujen pelaajalle. Rössi on tässä vaiheessa kaukana pallosta, eikä hänellä ole enää mahdollisuutta vaikuttaa FBT Karhujen pallolliseen pelaajaan. Rössillä on tässä vaiheessa selkeästi etäisyyttä ja täysin esteetön näkyvyys hänen edessään maahan kaatuneeseen Viinamäkeen. Hänellä on riittävästi aikaa pelata tilanne turvallisesti aiheuttamatta vaaraa Viinamäelle. Rössin juoksulinja suuntautuu maassa, lähes poikittain makaavan Viinamäen pään puolelle, missä on riittävästi tilaa turvalliseen ohitukseen. Rössin juoksulinja näyttäisi ohittavan Viinamäen, mutta juuri Viinamäen kohdalla, Rössin vasen jalka selkeästi liikkuu normaalista linjastaan vasemmalle kohti Viinamäkeä, osuen häntä päähän. Videotallenteelta ei ole nähtävissä syytä jalan poikkeavaan liikerataan. Osuman jälkeen Rössi jatkaa juoksuaan.

FBT Karhjuen vastineessa kerrotaan, että Rössillä on alle sekunti aikaa reagoida tilanteeseen. Katson, että väite on väärä. Syötettyään pallon Rössi ottaa kuusi askelta, ennen kuin kontakti syntyy. Hänellä on riittävästi aikaa pelata tilanne turvallisesti.

Vaikka kontaktia ei videotallenteen perusteella voi varmuudella pitää tahallisena, katson, että Rössi on huolimattomalla toiminnallaan osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan. Lisäksi Rössillä on tilanteessa erityinen huolellisuusvelvoite, koska hänen olisi pitänyt mieltää, että mahdollinen kontakti maassa makaavaan Viinamäkeen kohdistuisi Viinamäen ylävartaloon.”

Alla on katsottavissa video, johon kurinpitäjä raportissaan viittaa. Kyseinen video on näin ollen ollut käytössä kaikilla osapuolilla.

Rössin kolmen ottelun pelikiellon lisäksi Karhuille määrättiin 100 euron sakko. Rössi on seuraavan kerran pelikelpoinen 11. helmikuuta, kun hänen joukkueensa kohtaa Nurmon Jymyn.

Koko kurinpitäjän päätös on luettavissa täältä.

31 comments

  1. No onhan toi nyt ihan selvä, ei voi olla myäskään noin uuno, että luulee nykypäivänä etteikö noista jää kiinni. Apina!

  2. Video ei jätä tulkinnanvaraa. Ihme että selvisi vaan kolmella pelillä.

  3. Kolme peliä tuntuu aika vähäiseltä, kun on kuitenkin potkaissut/”kolhaissut” toista maassa makaavaa päähän. Kyllä ainakin 5 olisi saanut olla.

  4. Yleensä vastaus näihin kysymysotsikoihin on aina ”ei”, mutta tämä taitaa olla se poikkeus, joka vahvistaa säännön.

    Kurinpitäjän päätökseen viitaten, jos tätä ”kontaktia ei videotallenteen perusteella voi varmuudella pitää tahallisena”, niin mitä sitten voidaan? Kolme peliä on alakanttiin, koska vasemman jalan potku takaraivoon on aivan ilmiselvästi tahallinen. Jos tarkoitus on ohittaa kaatunut pelaaja ilman kontaktia, kukaan ei tee tuollaista liikettä.

    Disclaimer: Ei minkäänlaista suhdetta kumpaankaan joukkueeseen tai edes kaupunkiin, eli väitän katselevani tilannetta melko neutraalisti.

  5. Tahallinen potku ja vielä sen lisäksi ei myönnä virhettä vastineessa. Koska suomalainen urheilija tai politikko oppii sanomaan että tyhmästi tuli tehtyä.

  6. Joo, ihmettelen kanssa mitä kurinpitäjä tarkoittaa tuolla kohdalla ”ei varmuudella tahallinen”. Onhan tuo nyt päivänselvä jalanliike kohti vastustajaa.

    Jos liikkeen tarkoitusta mietittiin, niin se varmaan onkin kyseenalaista. Tuskin tuossa hirveää harkintaakaan mukana oli, mistä lie pimeästä selkäytimestä pullahti. Toisaalta eipä sillä pitäisi kurinpidon näkökulmasta mitään merkitystä ollakaan – säännöt eivät voi muotoutua sen mukaan, mitä oletetaan pelaajien päässä liikkuneen.

  7. Sika, ottakaapas nyt uudestaan käsittelyyn ja loppukaudeksi kieltoa. Näissä pitää olla kovat sanktiot.

  8. Voi voi. Jos tuosta selviää oikeasti kolmella pelillä, niin sitten tämä systeemi on mätä. Aivan selvä tahallinen vahingoittamisyritys! Huomaa itsekin vasta muutaman askeleen jälkeen, että parempi vähä ”kompastua” että näyttäis vahingolta… Huhhuh. Rössi loppukaudeksi (loppu-uraksi) sivuun. Törkeää! Luulis, että Karhujen johto / valmennus edes ottaisi tämän tosissaan ja astuisi suoraselkäisesti esiin, että he ei tällaista suvaitse.

  9. On kyllä lyhyt kakku päähän potkaisusta. Paljon kyseenalaisemmista tilanteista tullut lähes samanlaisia tuomioita. En tietenkään tiedä, onko juuri tuo yllä oleva video ollut kurinpitäjän käytössä.
    Kyllä tuollaiset pelaajat pitäisi saada ihan pysyvästi pois kentiltä. Menisi vaikka kokeilemaan potkunyrkkeilyä.

  10. Karhujen lausuntoa on sinänsä huono arvioida, kun ei tiedä onko siellä nähty sama video. On ehkä luotettu pelaajan sanaan, ja pelaajahan saattaa jopa parhaimmillaan kuumassa pelissä sikailla niin ”hetkessä” ettei itsekään aivan täysin tajua mitä tuli tehtyä. Heilläkin pitää siis olla mahdollisuus antaa uusi lausunto. Tämä siis nyt vain yleisenä huomiona, kun jengi tykkää helposti olettaa kaikenlaista ilman tietoa.

    Oleellisinta on kuitenkin kurinpito ja onhan se pakko sanoa, että 3 peliä tuosta on aika vähän, verrattuna nyt vaikka siihen tuomarin tönäisyyn mitä taannoin kohistiin. Karhut taisi kakkua saada silloinkin.

  11. Mut entä jos ei milloin ole tapahtunut tämä sitten kun joskus tapahtuu se voi pahoittaa mielen?

  12. Poliisitutkinnalla voisi uhri saada vähän rahaa lisäksi tililleen.Kannattaa tehdä koska tahallinen selvästi.

  13. Vaikka pää osuisi jalan luonnollisen liikesuunnan eteen (mitä tässä tapauksessa ei siis tapahtunut), niin halutessaan Karhujen kaveri olisi voinut välttää tulevan kontaktin. Nyt toimi täysin päin vastoin ja penalti täysin ansaittu.

  14. Sama kuin eimitäänillä. Kaatunut pelaaja selvästi provosoi Karhujen pelaajaa potkaisemaan. Pitäisi olla jonkinlainen vastuu myös noilla kaatujilla… Vähän niinkuin jääkiekossa, kun taklataan päähän: jos ei seiso luistimilla koko mitassaan, niin on ihan oikein että taklataan päähän (Giordano/Aho).

  15. Joku kommentoi, että ”potku” oli reaktio. Olen samaa mieltä. Jokin tahaton reaktio, vaikka näyttääkin hieman muulta. Tuskin yritti vahingoittaa tai kostaa mitään. Kolmen ottelun panna ihan sopiva. Toivottavasti osuman saameelle ei käyny mitään.

  16. HEIII HEEEI HEEII!!! Olisiin antanuut tästä pelissää PR3 ja nöyryyttänyt pelaajaaaaaaaaaaaaaa, tämä on törkeeeeeääääää!

  17. Waheelta päässyt näköjään unohtumaan tässä nyt tärkeä seikka – entäs jos Viinamäki olikin aiemmin mahdollisesti provosoinut Rössiä? Sillähän pitäisi saada tuomioon tasoitusta.

  18. Porissa käydään maassa maksavaa potkaisemassa varmuuden vuoksi päähän ainakin kertaalleen. Ei tää mikään Kotka oo, häh!?!

  19. Sithän se vasta pitääkin huolestua jos kaverin ensimmäinen reaktio on potkaista ku näkee jonkun maassa 😀

  20. Alitajunnan aiheuttama puolitahaton reaktio. Tarkoituksena provosoida vastustajaa. MUTTA kuitenkin maassa makaava ja osuma takaraivoon. Miten voi saada vain 3 peliä, USKOMATONTA.

  21. Kurinpitäjällä lienee maksimi tuo 3 peliä. Tapausta on voitu tarjota kurinpitoryhmälle, jolla valtuudet tästä ylöspäin. Jos he ovat kastelleet vuoteensa, niin sitten juttu palautuu takaisin. Eikös tämä WAHWAH mätki aika kovia tuomioita kautta linjan…

  22. Kyllähän se on niin notta, tuo maassa makaava yrittää estää juoksijan etenemistä päällään. Oiken syöksyy pää edellänsä toise etehe, notta siitä jäähylle estämisestä pitäs pistää.

  23. Nimenomaan tahaton/alitajunnan reaktio vähän kopauttaa vastustajaa. Kävi heti vihellyksen jälkeen kysymässä onko kaikki ok ja kaveri pelas jo seuraavassa vaihdossa, että elkää nyt jaksako pihapelien pörssiykköset tukehtua siihen aamukaakaoon.

  24. Lisään vielä ettei toi ole potkua nähnytkään. Kopautus ennemminkin. Esim mailalla munille 10x raukkamaisempi.