VeikkausTV-ennakko: SalBan tuttu kevätkiima on kovimmillaan – onko heikkovireinen SB Welhot vain suupala koirapaidoille?

Taikurien taituri Iiro Lankinen on kuopiolaispuolustuksen ydinpelaaja. Pystyykö Lankinen johtamaan SB Welhot tänään tärkeään voittoon? Kuva: Anssi Koskinen

Taikurien taituri Iiro Lankinen on kuopiolaispuolustuksen ydinpelaaja. Pystyykö Lankinen johtamaan SB Welhot tänään tärkeään voittoon? Kuva: Anssi Koskinen

VeikkausTV:n näyttämät ottelut miesten Salibandyliigasta jatkuvat sunnuntaina, kun SalBa isännöi molemmille tärkeässä ottelussa SB Welhoja Raumalla kello 17. Happeen eilen tyrmänneet koirapaidat hamuavat vielä pois suoran putoajan paikalta, kun taas kuopiolaiset kaipaavat pisteitä varmistaakseen sarjapaikkansa ilman karsintoja.

Lähtöasetelmat:
Panoksia piisaa. Sarjajumbona kahdellatoista pisteellä olevalla SalBalla on jäljellä tämä ilta mukaan laskettuna neljä ottelua, ja tilanne on jälleen tuttu: joukkue taistelee sarjapaikastaan kynsin ja hampain. Edellisiä vuosia seuranneet tietävät, että SalBa on tehnyt ihmeellisiä kevätnousuja ennenkin, ja vire on taas nousussa tärkeimmällä hetkellä. Eilen totaalisesti kontrollin pelistä hukannut Happee jäi SalBan jyrän alle Jyväskylässä hurjin lukemin 4-14, ja kolmesta edellisestä pelistä raumalaiset ovat voittaneet kaksi.

Welhojen jälkeen Petri Seppisen suojatit kohtaavat vielä TPS:n ja Nokian KrP:n vieraissa sekä Classicin kotona. Voitto mistä tahansa noista otteluista olisi lähtökohtaisesti yllätys, mutta koska on kevät ja kyseessä on SalBa, kaikki on mahdollista.

SalBaa ovat riivanneet läpi kauden loukkaantumiset, ja joukkueen kokoonpano on elänyt kauden mittaan varmasti huomattavasti enemmän kuin mitä valmennus vielä syksyllä suunnitteli. Kuvaavaa ruletille on, että vain puolustaja Niko Kaerla on pelannut kauden jokaisen ottelun. Joukkue vahvistui kesällä, ja muun muassa Janne Hyvösen ja Erik Härkösen odotettiin avittavan ryhmän parhaassa tapauksessa jopa pudotuspelikamppailuun. Niin ei kuitenkaan ole käynyt, ja voittoja on tullut vain kuusi.

SalBalla on ollut suuria vaikeuksia maalinteon kanssa kauden mittaan, mutta eilisen käsittämätön 14 maalin potti nosti kokonaissaldon jo lähelle sataa (98). Oman pään puolustuspelissä ryhmä on mennyt talven mittaan eteenpäin, mutta tehottomuus hyökkäyspäässä on vaikeuttanut pistejahtia monena iltana. Koirajengi on ollut perinteisesti vahva ahtaassa kotisalissaan Kauppiksella, mutta tällä kaudella Kanalin rannalla on ollut liian mukavaa vierailla: vain Steelers ja OLS ovat poistuneet Raumalta ilman täyttä pistepottia. Edellinen, tärkeä kotipeli Kooveeta vastaan meni sekin vieraille maalein 3-4.

16 pistettä taikasäkkiinsä keränneen SB Welhojen kausi on ollut sarjanousijalle melko tyypillinen. Viime kauden jälkeen kokemistaan menetyksistä huolimatta Janne Kainulaisen joukkue lähti syksyllä pelaamaan ennakkoluulotonta ja aktiivista salibandya, joka tuotti monelle vastustajalle vaikeuksia. Pistepussi karttui marraskuun loppuun asti mukavasti, mutta viime kuukausien aikana voittoja on tullut vain kaksi. Kauden mittaan Welhoja vastaan on opittu pelaamaan, ja viime peleissä nuoren ryhmän takki on näyttänyt jo melko tyhjältä. Tehottomuus vaivaa, eikä onnistujia meinaa löytyä.

22 ottelussa joukkue on tehnyt avausmaalin vain viisi kertaa, ja kun ryhmä on jäänyt takaa-ajajaksi, sillä ei ole usein ollut eväitä nousta enää peliin mukaan. Etenkin vieraspeleissä Welhoilla on ollut suuria vaikeuksia, ja se on tuonut matkoilta vain yhden pistepotin, kun OLS taipui syksyllä taikuriryhmälle. Vastakkain ovat siis heikko kotijoukkue ja heikko vierasjoukkue. Eilen Turussa TPS:n vieraana omiin ei mennyt kuutta enempää, mutta oma hyökkäyspeli oli jälleen tehotonta.

Welhot on esitellyt kauden mittaan tukun liigaseuraajille täysin tuntemattomia nuoria pelaajia, jotka ovat ottaneet ensiaskeleitaan pääsarjatasolla. Juniori-ikäiset ovat tehneet parhaansa ja kantaneet vastuuta, kun sitä on tarjottu. Kun pelejä on pitänyt ratkaista, esiin ovat nousseet Iiro Lankinen, Juha Rautiainen ja muut johtavat pelaajat. Etenkin syksyllä liekehtinyt Rautiainen johtaa edelleen sarjan syöttöpörssiä 29 passilla.

SalBan jälkeen Welhot kohtaa vielä Happeen kotona ja Kooveen sekä Indiansin vieraissa. Jos Raumalta ei tule pistettäkään, ilma Savossa sakenee taas asteen paksummaksi ja joukkueen olo käy tukalammaksi.

Kuumat ja kylmät:
SalBan Antti Vuorinen on saanut tasaisesti onnistumisia läpi kauden, ja hän on mättänyt toisella liigakaudellaan uudet ennätyspisteensä 17+6. Jani Lehtoniemen 20 maalia ja 33 tehopistettä on myös sitä, mitä häneltä odotettiin. Eilen Jyväskylässä Lehtoniemi oli täysin pitelemätön keräten tehot 1+6.

Maajoukkueessakin keväällä 2016 pelannut Janne Hyvönen on osunut tällä kaudella vasta viidesti, ja se tuskin tyydyttää, mutta eilen tehopisteitä kirjattiin Happee-voitossa kolme. Tehotilastossa hän on neljä maalia plussan puolella, joka taas kertoo tasapainoisesta kahden suunnan pelaamisesta. Toissa kaudella 32 pinnaa nakuttanut kapteeni Antti Keskitalo on tehojen puolesta hyytynyt, ja tehoiksi on aiempaa pienemmällä vastuulla jäänyt vain 1+6 ja -16. 18 pistettä keränneeltä Erik Härköseltä odotettiin varmasti hieman enemmän, mutta myös hän sai tukun onnistumisia eilen neljän maalin muodossa.

SB Welhojen jo mainitut Iiro Lankinen ja Juha Rautiainen ovat osoittaneet olevansa kovan luokan tekijämiehiä, ja maalilla kokenut Petri Lesch on ollut joukkueen selkänoja monena heikkona ja vahvana iltana. Lankisen 18 maalia ja 31 pistettä puolustajan paikalta oikeuttavat pakkipörssin kakkossijaan, ja monen papereissa hän olisi jo ansainnut myös näyttöpaikan maajoukkueen puolella. Nuorista lahjakkuuksista esimerkiksi Tuomas Rautiainen ja Mika Rissanen ovat jättäneet itsestään positiivisen ja tehokkaankin kuvan.

Suurin osa kuopiolaisjoukkueesta on liigadebytantteja, joiden esitykset kannattaa suhteuttaa odotuksiin. Moni pelaaja on ylittänyt odotukset ja yllättänyt monet, mutta esimerkiksi Happeessa SM-kultaa keväällä 2014 juhlinut Eero Vepsäläinen on varmasti kaivannut itseltään lisää tehoja. Eilen Turussa niitä tuli yhden rankkarimaalin verran.

Yhteinen historia:
Viimekuinen kohtaaminen Kuopiossa oli joukkueiden ensimmäinen liigatasolla, ja tuon ottelun Welhot voitti niukin numeroin 5-3. Edellisen kerran ryhmät pelasivat samalla sarjatasolla kaudella 2013-2014, ja tuolloin nähtiin kaksi tasaista ottelua. Kuopiossa pisteet jaettiin 5-5 ja tammikuun alussa 2014 kuopiolaiset hakivat Raumalta voiton niukasti 3-4.

Taistelupari:
Teemu Kortelainen, SalBa – Petri Lesch, SB Welhot

Erikoistilanteet, erien alut ja loput, jäähyjen jälkeiset vaihdot ja maalivahtipeli. Siinä muutama tärkeä avainseikka, jotka tärkeitä pelejä monesti kääntävät suuntaan tai toiseen. Lesch on Welhojen kokenein pelaaja, jonka johtajuutta ja esimerkkiä tarvitaan, kun ajat ovat vaikeita. Kortelaiselle on sattunut tällä kaudella muutama heikko ilta, mutta viime viikkoina hän on ollut mies paikallaan pallosateessa.

Kokoonpanot:
SalBan puolelta runkomiehistä ainakin Veli Peltonen, Joni Rokosa ja Rami Prokki ovat sivussa. Rasmus Hornia ei ole näkynyt viime peleissä, ja Ville-Petteri Lilja puuttui myös Jyväskylästä. Joukkueessa on ollut sairastelua, ja eiliseen peliin saatiin jalkeille vain 15 kenttäpelaajaa. Kokoonpanoissa on pyörinyt kauden mittaan kaikkiaan 31 pelaajaa, ja kokoonpano kannattaa tarkistaa täältä viimeistään pari tuntia ennen kello 17 alkavaa peliä. Welhojen Kalle Keränen ei enää pelaa tällä kaudella, ja Topias Kokkonen on armeijan harmaissa.

Edelliset ottelut:
24.2. Happee-SalBa 4-14
17.2. SalBa-Koovee 3-4
10.2. Steelers-SalBa 4-5

24.2. TPS-SB Welhot 6-2
14.2. SB Welhot-Nokian KrP 3-11
10.2. Classic-SB Welhot 12-5

Tulosvetovihje:
Tasaista voi tulla, mutta vierasvoitto olisi yllätys. Kuten todettua, ottelu on erittäin tärkeä molemmille, mutta eilisen superonnistumisen jälkeen SalBaa voidaan pitää ennakkosuosikkina etenkin kun otetaan huomioon kuopiolaisten heikko (vieras)vire. Jos Welhot ei saa maalihanojaan auki, pisteet jäävät Raumalle ja häntäpään taistelu tiivistyy entisestään. SalBan tulikuuma ykkösketju Lehtoniemi-Hyvönen-Härkönen tulee saamaan todella paljon peliminuutteja.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
SalBa 5,6,7 – SB Welhot 2,3,4

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.