Hanakasti laukonut Toropainen nousi jatkoaikasankariksi: ”Oli ehdottomasti halu ratkaista”

Santeri Toropainen iski voittomaalin kahdessa puolivälieräpelissä. Seiskapelissä ratkaisu syntyi jatkoajalla. Kuva: Iiro Karesniemi

EräViikingit ja Indians kohtasivat pitkäperjantaina miesten Salibandyliigan seitsemännessä puolivälieräpelissä Vantaan Energia Areenalla. Ottelu venyi jatkoajalle tilanteessa 3-3, ja ajassa 61.59 Santeri Toropainen laukoi espoolaisjoukkueen historian ensimmäistä kertaa Salibandyliigan välieriin.

Puolustaja otti terävän spurtin ennen väkevää laukaustaan, joka upposi vastustamattomasti huippuottelun ErVin maalilla pelanneen Santtu Strandbergin maalin takayläkulmaan.

Voittomaalin iskenyt puolustaja vastaanotti tukun onnitteluita ja halauksia ennen kuin irtosi Pääkallo.fin haastateltavaksi.

– Yllättävän vapaasti pääsin siinä nousemaan. Siellä oli hyvä sekamelska maalilla ja hyvä väylä ampua, niin ei siinä sen ihmeellisempää, Toropainen kuvaili maaliaan.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat varovaisia. Indians hallitsi pallollista peliä, mutta ei päässyt juurikaan laatupaikoille. Vieraiden kannalta tuli kylmää kyytiä varsinkin toisessa erässä, jossa ErVi ampaisi 3-0-johtoon.

– Kaveri puolusti hyvin ja pieni kokemattomuus siinä sitten näkyi meidän osalta, kun ei olla koskaan näin isoja pelejä pelattu, mutta tämä oli hyvä paikka hankkia sitä kokemusta, Toropainen arvioi.

Kolmanteen erään tuli vallan sisuuntunut Indians. Vierasjoukkue myllytti peliä hyvin ErVin päädyssä ja iskipä Indians maalinkin erän alkuun, joka kuitenkin hylättiin väärin perustein. Indians ei kuitenkaan luovuttanut, vaan onnistui kahdesti ylivoimalla ennen erän puoliväliä, jossa joukkueella oli 5-3- ja 5-4 -ylivoimatilanteet.

Ajassa 53.30 Kaarlo Mahlbergin maila osui ErVi-pelaajan päähän, ja joku saattoi odottaa, että ottelu ratkeaa viiden minuutin jäähyn aikana. Indians kuitenkin pelasi erinomaisen alivoiman ja Lauri Westerholm iski joukkueen tasoihin miesvajaalla. Koko kolmas erä oli vieraiden vahvaa näytöstä ja komea nousu syntyi täysin oikeutetusti. Ottelun draaman kaari oli kaikkinensa huippuluokkaa ja 1387 silmäparia tuskin pettyi näkemäänsä.

Saitteko lisävirtaa siitä hylätystä maalista?

– Saatiin ehdottomasti. Se vitosen alivoima mikä tapettiin, ja jonka aikana tasoitettiinkin, oli ikään kuin käännekohta vielä tälle pelille. Sen jälkeen meillä oli monta paikkaa, Toropainen kertoi.

Toropainen ei ollut ensi kertaa ottelun ratkaisija sarjassa, sillä puolustaja täräytti voittomaalin myös sarjan ensimmäisessä pelissä kamppailun loppuminuuteilla. Lehtereille näytti siltä, että Toropainen laukoi ratkaisevassa ottelussa erityisen hanakasti.

Oliko sinulla erityinen halu ratkaista ottelu?

– Oli ehdottomasti halu ratkaista. Omilla vahvuuksilla pitää pelata, Toropainen paalutti.

Välierissä Indians tulee kohtaamaan kivikovan Classicin. Tamperelaisjoukkue on hävinnyt kaudella vain yhden ottelun ja senkin jatkoajalla syyskuussa. Sarja käynnistyy tiistaina Tampereella.

– En ole ehtinyt ajattelemaan välieriä. Kova vastustaja tulossa ehdottomasti ja runkosarjan voittaja vieläpä. Yhden pelin ovat hävinneet tällä kaudella, joten iso haaste, mutta otetaan se mielellään vastaan, ja lähdetään seuraavaksi kaatamaan sitä ryhmää, Toropainen päätti.

Juhani Järvenpään ottelukuvat
Iiro Karesniemen ottelukuvat

Päävalmentaja Laurikainen trilleristä: ”Huikea fiilis oli siinä viiden minuutin alivoimalla”

1. Onko Pääkalon toimitus huomannut, että laukaus muutti suuntaa?

Ei siinä mitään, hieno nousu pakin tontilta vetopaikkaan, mutta tuskin olisi maaliin mennyt, ellei olisi muuttanut suuntaa pakin jalasta.