Divarit

Kommentti: Hei, Salibandyliitto! Myös pääsarjojen ulkopuolella on kehitettävää

13.03.
2018
61 Kommenttia
37
Divarit

Kakkosdivisioonan sarjajärjstelmään toivotaan muutoksia. Kuva Länsirannikon kakkosdivisioonalohkon ottelusta FoSu-SC Wolves. Kuvassa Wolvesin pelaajia. Kuva: Jarmo Koskela

Salibandyliitto on kehittänyt viime aikoina innokkaasti pääsarjoja ja junioripuolta. Samalla on unohdettu mitä tapahtuu näiden ”huippuyksiköiden” ulkopuolella.

Miesten kakkosdivarin kehittämistä on vaadittu Salibandyliitolta jo vuosien ajan eri tahojen toimesta. Edustamani Salibandyseura Soittorasia on pyytänyt kakkosdivarin tiivistämistä useaan otteeseen sarjapalautteiden yhteydessä ja muutama vuosi sitten SB Naantalin samansuuntaisista ajatuksista uutisoitiin muun muassa Pääkallossa.

On täysin kiistatonta, että vaatimustaso kaikilla mittareilla sarjatasojen välillä on suurin Divarin ja kakkosen välillä. Optimaalisessa tilanteessa vaatimustaso nousisi asteittain sarjataso kerrallaan, mutta nykymallilla näin ei ole. Kakkosesta Divariin noustessa budjetin kulupuoli nousee kolme- tai jopa nelinkertaiseksi ja ottelumäärien kasvun, sekä tason harppauksen myötä sarjatasolla pysyminen vaatii pelaajilta puoliammattilaisen harjoittelumäärät. Kakkosdivarissa taas pystyy pelaamaan keskikastissa hyvinkin vaatimattomalla harjoittelulla, kun tasoerot lohkojen sisällä ovat monella alueella valtavat.

Nykyisessä sarjajärjestelmässä on myös muita isoja ongelmia. Kun junioritasoa kehitetään, ja juniorisarjojen parhailta joukkueilta vaaditaan yhä enemmän, saadaan aikaan ongelma siitä mitä tapahtuu kun pelaaja kasvaa A-junioreista pois?

Pääsarjoihin mahtuu vain muutama pelaaja per ikäluokka, eikä toisaalta nykymuotoinen kakkosdivari välttämättä tarjoa tarpeeksi haasteita A-junioreiden SM-sarjassa pelanneelle henkilölle. Jos junioreista pois kasvanut pelaaja päätyy joukkueeseen jossa harjoittelu ja muu arkitekeminen on hyvällä tasolla, saattaa hän päästä jatkamaan nousujohteisella kehityspolulla, mutta harvemmassa kakkosen joukkueessa on näin hyvä tilanne.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Oma ratkaisuni olisi aika yksinkertainen. Tiivistetään kakkosdivari neljään lohkoon siten, että alueet menisivät seuraavasti: Etelä-Suomi, Sisä-Suomi & Länsirannikko, Pohjanmaa & Pohjois-Suomi ja Kaakkois-Suomi & Savo-Karjala.

Samalla hetkellä pitää uudistaa myös kolmosdivari siten, että kolmosessa on kahdeksan lohkoa, jokaisella alueella yksi, ja kolmosessa pelataan yksittäisiä pelejä tehokkaalla 3×20 minuutin peliajalla. Nelosdivari taas voitaisiin pelata turnausmuotoisena sarjana niin, että peliaika on 3×15 minuuttia tehokasta.

Näin toimimalla vaatimuskäyrä sarjojen välillä olisi huomattavasti loivempi, kuin nykyään, sillä tämän hetkisellä sarjajärjestelmällä myös kolmosen ja kakkosen ero on suuri, koska kakkosdivarissa yksittäisen ottelun peliaika on todellisuudessa kaksinkertainen kolmosdivariin verrattuna.

Omien kokemusteni perusteella voin puhua vain miesten sarjoista, mutta näyttäisi siltä, että myös naisten sarjajärjestelmän kehittäminen on unohdettu liigauudistuksen yhteydessä. Kun naisten Salibandyliiga kavennetaan 16 joukkueen tasolohkoihin jaetuksi sarjaksi, niin jostain syystä naisten ykkösdivari jätetään samalla alueelliseksi turnausmuotoiseksi sarjaksi. Voisin kuvitella, että naisten puolella tasoloikka ykkösdivarista liigaan on tulevaisuudessa vähintään yhtä iso, kuin miesten puolella kakkosesta Divariin.

Miksi liitto ei sitten kehitä alasarjoja? En osaa sanoa, mutta kun katsoo kuinka paljon ihmisiä Salibandyliitossa on töissä, niin resursseista ei asian luulisi olevan kiinni. Vuosia suuren alasarjaseuran taustoilla toimineena tuntuu siltä, että Salibandyliittoa ei kiinnosta mitä pääsarjojen ja suurten junioriseurojen ulkopuolella tapahtuu. Toivottavasti olen väärässä.

Teksti: Janne Toivanen

Kirjoittaja on Salibandyseura Soittorasian entinen puheenjohtaja ja edustaa nykyisin seuraa pelaajana kakkosdivarissa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Moro
13/03/2018
Tämä.
Ei kiitos
13/03/2018
Eikö se liitto tätä vuosi pari sitten tutkinut ja lopputulos oli ettei muutamaa äänekästä seuraa lukuunottamatta riittävästi jengejä kiinnosta?!
Näkökulma
13/03/2018
Ennemmin länsi ja pohjanmaa yhteen ja sisäsuomi ja pohjoinen samaan. Tampereelta helpompi lentäen ja julkisilla matkata sinne rovaniemelle ja tornioon kuin seinäjoelta tai vaasasta. Eikä kilometreissäkään merkittävää eroa.
hlbrt
13/03/2018
Valistakaahan, miten divarin tiivistäminen yhteen lohkoon tehtiin? Kysyttiinkö siinä kiinnostaisiko seuroja? Tästä toimenpiteestähän tuo 1.-2.divarin suuri tasoero pelillisesti ja taloudellisesti juontaa. Haluttiin koventaa divaria, mutta unohdettiin seuraava porras.
Hlbrt
13/03/2018
Ja tämä uudistus on ehdottomasti maaliin vietävä, vaikkakin se muutaman kauden ottaa ennen kuin joukkueet sopiville sarjatasoille pelaamalla löytävät.
Jari
13/03/2018
Hyvä kirjoitus! Täysin samaa mieltä oikeestaan ihan kaikesta.
Tulpura
13/03/2018
Olisiko täällä joku/jotkut oikeasti ajamaan asiaa eteenpäin. Kun Paajanen ja Vehniäinen kuitenkin näitä luette niin nyt kannattaa kuunnella ja lukea tarkasti asiaan liittyviä kirjoituksia. Tai voisiko Pääkallo vaikka jututtaa herroja asiaan liittyen.

Pitää siis tehdä samalla tavalla kuin divarin tiivistämisessä. Kakkonen neljään lohkoon ja sitä kautta muutamassa vuodessa sarjasta putoavat nämä kaveriporukat pois. Jos ei ole resursseja matkustaa ja kerätä rahaa toimintaan, ei muuta kuin sämpyläsarjoihin pelaamaan. Nyt kuilu ykkösen ja kakkosen välillä on tolkuton. Samalla tietenkin kolmostakin pitää kehittää. Sinne myös yksittäiset pelit, kiitos.

Liitossa on osaavaa väkeä, samoin luottamushenkilöitä, jotka kyllä kuuntelevat kenttää, kun voimaa on tarpeeksi. Toivottavasti keskustelu tästä ei nyt jää hyttysen pihinäksi vaan alkaa oikeasti tapahtua.
Jupe
13/03/2018
Tämä olisi oikein älykäs parannus! Ite laittaisin 4. divariinkin vielä yksittäiset pelit, 8-16 lohkoa ja 3x15min tehokasta. Sitten vasta 5. div juoksevalla peliajalla 2 peliä per päivä turnauksissa. Mitä pienemmät hyppäykset, sitä vähemmän tulee ikäviä noususta kieltäytymisiä.
Oulu
13/03/2018
Mielestäni Kakkos- ja kolmosdivareita ei sinällään tarvitse muuttaa, mutta tuohon Kakkosen ja Divarin väliin voitaisiin lisätä yksi sarjataso, johon sitten tiivistettäisiin Kakkosen parhaat. Lohkoja voisi olla tuo kirjoituksessa mainitut 4 tai ehkä vain 3, niin Etelä-Suomen jengitkin oppisivat vähän reissaamaan.
Nimetön
13/03/2018
Sarjajärjestelmää voi aina uudistaa, mutta lopulta sekin on kosmeettinen hyöty jollei itse lajia saada kehitettyä. Mm. tuomaritoimintaa pitäisi parantaa ihan ylhäältä asti, sekin seurojen itse pitää olla valmiita kehittämään toimintaansa.

Joku Soittorasia on lopulta poikkeus 2-divarissa missä heidän toimintansa on enemmän tai vähemmän organisoitua ja tavoitteellista, mutta valitettavasti tämä on enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Mielestäni hyvä uudistus olisi pienentää niin miesten 2-div:sta alaspäin kokoonpanoja muotoon 15+2.
Antti Hänninen
13/03/2018
Sarjajärjestelmien kehittäminen tähän suuntaan olisi liitolta sellaista arvojohtajuutta, joka palvelisi lajia. Ei muutosten tarvitse olla aina mieluisia tämän hetken joukkueille ja seuroille, jotka kuitenkin koostuvat tämän hetken aikuispelaajista.

Nykypelaajia saattaisi harmittaa maksujen nousut tai reissujen pitenemiset, mutta kun antaa vähän aikaa uudistukselle, ohjaa fiksumpi sarjarakenne sopivat pelaajat sinne missä tavoitteelliselle toiminnalle on mahdollisuuksia. Siis esimerkiksi juuri A-junnuista iän puolesta yli kasvaneet pelaajat löytäisivät tavoitteellisen sarjan ja järkevän pelipaikan itselleen sarjatasolta, jossa myös seura/joukkue pyrkii eteenpäin. Yksittäisenä pelaajana motivoituminen ja tavoitteellisuus on vaikeaa, jos ei joukkue/seura pyri varsinaisesti eteenpäin vaan haluaa pelailla esim. nykyisessä 2-divisioonassa mukavasti. Pienemmät erot sarjojen välillä mahdollistaisivat useamman seuran kilpailulliset pyrkimykset.
hlbrt
13/03/2018
Jos Soittorasia on organisoitumisessaan tai tavoitteellisuudessaan enemmän poikkeus 2.divarissa, niin kysymys kuuluu, halutaanko sarjajärjestelmillä ohjata siihen suuntaan vai kaveriporukoiden pelailu -suuntaan? Toisekseen en edellä mainittua väitettä edes allekirjoita. Esimerkiksi sisä-suomen lohkossa on nytkin useita eri liigaseurojen akatemioita ja farmiseuroja, joiden intresseissä on nimenomaan kovatasoiset miesten pelit a-junnuille sekä niistä ylikasvaneille.
elvis
13/03/2018
Tuossahan kävis alkuun niin, että se divarin ja nykymuotoisen kakkosen väliin jäävä sarja ois useamman vuoden tasollisesti kakkosta paskempi. Siellä junnut, jotka ei mahdu liigaan tai divariin yrittäis innokkaina nousua ja kaikki kokeneemmat pelimiehet jäis pelailemaan kakkoseen. Organisaatio valmistuis kyllä siihen nousuun, mutta urheilullisesti pelaajat nykyistä vähemmän.
Hyvä kirjoitus!
13/03/2018
Nyt oli osuttu naulan kantaan!

Uudistusta kaivattaisiin jo ensi kaudeksi. Kylmästi tämän kauden sijoitusten perusteella juuri tuolla mainitulla jaolla tarjottaisiin paikkaa näihin neljään kakkosdivarilohkoon kuluvan kauden lohkojen kärkiviisikoille. Siitä sitten ES1 1.-5. ja ES2 1.-5. samaan lohkoon ja LR 1.-5. ja SS 1.-5. samaan lohkoon ja niin edelleen. Saataisiin jo ensi kaudeksi uutta puhtia kakkosdivaritekemiseen!

Elämää on pääsarjojen ulkopuolellakin!
Nimetön
13/03/2018
"sisä-suomen lohkossa on nytkin useita eri liigaseurojen akatemioita"

Useita?
hlbrt
13/03/2018
Kyllä se varmasti veisi aikaa että oikeat joukkueet löytäisivät omille tasoillaan, mutta pitkässä juoksussa kannustettaisiin tavoitteellisuuteen ja organisaatioiden kehittämiseen. Luulen että näin kävi divarissakin ja nyt siellä aletaan olla ihan hyvässä tilanteessa. Pelailijoille olisi edelleenkin kustannuksiltaan täysin nykyistä 2.divaria vastaava sarja (3.div kahdeksassa lohkossa) ja halukkaille tarjottaisiin kovempia pelejä ja valmistettaisiin divariin. Kenelle tästä koituu -pitkässä juoksussa- mitään hankaluuksia?
elvis
13/03/2018
Ja alkakaapa ihan järjellä laskemaan, että montako sellaista organisaatiota nykyisessä kakkosessa on, jotka edes haluaisi kulupuoltaan kasvattaa. Jos tässä nyt lähdettäisiin muutosta tekemään, niin joukkueita voisi löytyä ehkä kahteen lohkoon ja silloin hypättäisiin kulupuolella lähelle nykymuotoista Divaria. Ehdottomasti sitä mieltä, että tähän suuntaanhan sarjajärjestelmää pitäisi viedä, mutta kuinka realistista se sitten tällä hetkellä on. Joku jolla aikaa ja tietämystä, vois vähän hahmotella lohkoja edes siltä kantilta, että mitkä joukkueet olisi kakkosesta valmiita lähtemään tuohon. Jos sieltä ei löydy 10 joukkuetta enempää, niin palvelisko tämä kaunis ajatus sitten yhtään?
hlbrt
13/03/2018
Nimetön: Steelers, Krp, Classic, Happee. Neljä joukkuetta kymmenestä. Ensi kaudeksi noussee O2-akatemia vaikkei liigaseura olekaan ja Krp Akatemia säilyttänee paikkansa karsinnoissa, kun kolmosesta ei ole monella haluja ylöspäin. Pointti oli, että tavoitteellisia porukoita on ja näihin voitaneen Panthers ja Pirkat lisätä.
hlbrt
13/03/2018
Elvis: ehkä tässä on enemmän kyse siitä, mihin suuntaan halutaan hommaa ohjata pitkässä juoksussa. Tämä valinta on aika selkeästi tehty divarissa ja junnupuolella. Valtakunnalliseen divariinkin sitten lopulta löytyi joukkueita. Kaveriporukoille olisi edelleen nykyistä 2.div vastaava sarja. Voi myös olla että siellä olisi alkuun muutama kovempi joukkue kuin ylemmässä sarjassa, mutta tämä tasoittuisi vuosien aikana. Toisaalta taitaa näin olla nytkin 2. ja 3.div välillä kun vanhat liigajyrät eivät halua nousta 2.div, eikä se mikään maailmanloppu vielä ole.
Jukkisb
13/03/2018
Näitä kakkosen uudistuksia on vatvottu iät ja ajat niin kauan kun muistan. Ihanteellisin ratkaisu olisi mielestäni 4-5 lohkoa. Tuo tekstissä esitetty neljän lohkon malli on liiton piirejä katsoessa ihan looginen vaihtoehto, mutta paikkakuntien välimatkat olisivat tässä tapauksessa rajuja. Olisivatko etelän joukkueet itse valmiita matkustamaan kakkosessa yli 400km yhteen suuntaan? Voi olla että käy joukkueet vähiin.

Viiden lohkon mallissa voisi olla vaikka Pohjoinen, Länsi, Itä, Etelä/Länsi ja Etelä/Itä. Nuo lohkot menisi liiton piirien yli, mutta matkustaminen ei olisi kuitenkaan mahdotonta. En pitäisi vaikeana että pk-seudun joukkueet joutuisivat matkustamaan kauimmillaan esimerkiksi Lahteen, Kotkaan, Kouvolaan, Hämeenlinnaan, Forssaan tai Turkuun. Pisimpinä matkoina ne olisivat silti reilusti lyhyemmät kuin muissa lohkoissa. Varmasti edellä mainituissa kaupungeissa matkustetaan myös mieluummin etelään kuin pohjoiseen.

Tuossa siis vaan pari vaihtoehtoa. Näitähän voi pyöritellä miten päin vain.
Ellu
13/03/2018
Hyvä kirjoitus! Monesta asiasta samaa mieltä ja mitä tuohon naisten ykkösen muuttumiseen turnausmuotoiseksi, se ei palvele ketään, vaikka olisikin alueellista (yhdistetyt alueet tietenkin nostaisi tasoa, mutta ei liikaa budjettia) niin kyllä vähintään pitäisi yksittäiset pelit olla.
Jep
13/03/2018
Veikkaus etelästä. Blackbirds, pss, sb vantaa, rangers(jos ei jostain syystä nouse), ac haki, sc hawks, losb ja tiikerit akatemia
Jupe
13/03/2018
Minkä ihmeen takia tiheään asutussa etelässä pitäisi olla yhtä pitkät pelimatkat kuin harvaan asutussa pohjoisessa? Loogisen lohkojaon sotkeminen vain sen perusteella että kaikille tulee samat pelimatkat on ihan hullu ajatus. Eikai se pohjoisen joukkueita auta, että etelässä ajetaan pitempiä matkoja? Jos pohjoiseen ei riitä joukkueita, niin siellä sarjassa voisi olla esim. vain 8 joukkuetta 2. ja 3. divarissa.
JZ
13/03/2018
Joka tapauksessa ehdotus on oikean suuntainen - toteutustavasta riippumatta kolmannen sarjatason joukkuemäärää pitää merkittävästi tiivistää. Etuja on lukemattomia ja moneen kertaan mainittuja.

Jos sarjoja kehitetään kilpailullisempaan ja kokonaisuutena toimivampaan suuntaan, niin miksi siinä tosiaan pitäisi joidenkin kakkosen höntsäporukoiden mielipidettä kuunnella? Aikanaan jopa lajipiireissä vastustettiin koko kakkosdirren luomista, kun pelättiin että se johtaa siihen että joku alkaa ottaa ykkösdivarin liian tosissaan...
TL
13/03/2018
Ainakin etelässä hommaa on kehitetty joukkueiden toiveesta ja tämä muutos on julkaistu jo viime keväänä. Jos porukka viitsisi lukea tarkemmin Etelän 2-divarin sarjajärjestelmän, niin siitä käy selvästi ilmi se että ensi kaudella Etelän 2-divarissa on kaksi tasoa. 2-divarin A-taso (ylempi) johon menevät tällä kaudella molempien lohkojen 5 parasta jengiä + kaksi jengiä vielä karsintojen kautta. 2-divisioonan B-tasolle (alempi) menevät sitten lohkoissaan heikoimmin sijoittuneet. Näin saadaan etelän parhaat/tavoitteellisimmat 2-divari jengit samaan lohkoon ja kuilu Divariin kapenee.
hlbrt
13/03/2018
Heitätkö linkkiä miten tämä käytännössä menee? Olen muutoksesta tietoinen ja kysellyt asiasta myös etelä-suomessa pelaavilta 2.divaripelureilta, mutta kukaan ei ole osannut avata mitä tuo käytännössä tarkoittaa. Siis voiko A-tasolta esimerkiksi pudota ollenkaan 3.divariin jne. Mikä on tämän säädön ero siihen, että 2.divari etelässä tiivistettäisiin yhteen lohkoon nimeä myöden, jolloin A-taso nimettäisiin 2.divariksi, B-taso 3.divariksi, 3.divari 4.divariksi ja niin edelleen? Oli miten oli, tämä koskee vain etelä-suomea.
Jupelle
13/03/2018
Kuka on puhunut yhtä pitkistä matkoista? Onko max kahden tunnin reissu liian pitkä?
JZ
13/03/2018
Hieno homma etelän joukkueille. Valitettavasti muilla alueilla ei ole mahdollisuutta hoitaa asiaa yhtä yksinkertaisesti omassa piirissä. Kyllä tässä liiton pitäisi ottaa se lusikka kauniiseen käteen.
JH
13/03/2018
Erittäin paljon hyviä ajatuksia! Mielestäni kakkosen kilpailullistaminen on erittäin tärkeä kehityskohde koko lajia ajatellen. Maan kolmanneksi korkein sarjataso ei saisi olla sellainen jossa pärjätään kymmenellä miehellä ja kahdella henkilöautolla. Tätä kehityssuuntaa vastustamaan nousevat vain ne joukkueet, jotka eivät toiminnan tasoltaan kuuluisikaan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Nämä joukkueet löytäisivät varmasti paikkansa 3. divarista, johon tarvittaisiin ehdottomasti 3x20 yksittäiset pelit. Muutos olisi kerralla aika suuri mutta muutaman vuoden kipuilun jälkeen sarjajärjestelmän hyödyt näkyisivät koko lajissa.
Jupe
13/03/2018
Okei, anteeksi että kysyin liioitellen yhtä pitkistä matkoista. Vaikka tartuit vain tuohon kohtaan, ehkä ymmärsit kuitenkin pointtini: Matkojen pidentäminen keinotekoisesti etelässä ei auta yhtään mitään pohjoisen välimatkoihin. Harvaan asutulla alueella matkat on luonnollisesti pitempiä.
Make this happen
13/03/2018
Lisäksi vielä;

Kakkosdivarissa lohkonsa playoff-joukkueiden arki saa radikaalin muutoksen playoffkevään alkaessa. Kaudella ollaan totuttu pelaamaan kerran viikkoon pelejä, parhaimmillaan kahden viikon tauoilla. Yhtäkkiä divariin pyrkivälle joukkueelle pamahtaa eteen viiden päivän sisään tiivistettyjä, - paras kolmesta - ottelusarjoja. Koko kausi toisi täten myös rutiinia ja yksilövalmiuksia niihin kevään tärkempiin peleihin.
Sarjakohtaiset kulut
13/03/2018
Tällä uudistuksella muutokset joukkueen kuluissa sarjatasoa vaihdettaessa muuttuisivat aikalailla järkevämmiksi. Nykyisestä kakkosdivarista tähän uuteen ehdotettuun järjestelmään siirtyminen kasvattaisi kulut varovaisella arviolla 1,5-2 kertaiseksi nykyiseen nähden. Siitä siirtyminen edelleen divariin jälleen tuplaisi kulut. Tällä hetkellä kulujen muutos 2div--> divari on melko järjetön (kulut kasvavat 4-kertaiseksi). Suurimmalla osalla kakkosdivarijoukkueita ei ole niin hyviä sponsoreita eikä organisaatiota, että tulopuolen kasvattaminen olisi mahdollista muuten kuin pelaajien kausimaksujen kasvattamisella. Uudessa järjestelmässä myös organisaatiolla olisi paremmat mahdollisuudet kehittää toimintaansa portaittain niin, että sinne tulopuolelle saataisiin jotain kestävämpää kehitystä. Uskoisin, että nykyisellään hyvin monelle 2-divariseuralle sarjanousu tuottaa hyvin paljon työtä myös organisaatiopuolella ja jos joukkue vain "käväisee" ylemmällä sarjatasolla yhden kauden verran, mitään pysyvää kehitystä ei myöskään organisaatiotasolla tapahdu.
JZ
13/03/2018
Näille kakkosen kärkipään porukoille (ja koko lajille!) vielä kuluportaikon tasoittumistakin merkittävämpää olisi pienenevät tasoerot. Nykymallissa ne ovat melkoisen surullisia eivätkä murskajaiset palvele ketään. Eivät sitä kaveriporukkaa eikä sitä nousuun tähtäävää jengiä jossa jopa urheillaan tavoitteellisesti.

Jos pääsarjoissa nähtäisiin murskajaisia kakkosen tyyliin, Twitter tukehtuisi tasoerovalitukseen.
Heppu
13/03/2018
Öö, eikös tähän nyt ole malli jääkiekon puolella kun tuli juurikin samasta syystä suomi sarja.... Ainakin silloin tuntui että se meni aika kivuttomasti. Ja jos ei mennyt niin kukapa sitä enää muistelee! Ja tähän samaan keskusteluun muuten erikoinen pointti joka hämmästyttää eli kun sisä-suomen lohkossa on useita Akatemia/farmijoukkueita niin eikös classic ollut happeen edellä tuossa ja silti Happee pelaa pleijareissa eikä classic... Naurettavaa siis on kun Akatemia joukkueet eivät saa näitä kevään tärkeimpiä pelejään pelata jos ei sitten kikkailla säännöillä kuten Happee...
Dii
13/03/2018
Pieni välihuuto vain muuten asialliseen keskusteluun, mutta "Jep" oletko millään tapaa tietoinen minkälainen joukkue Tiikerit Akatemia on..?
Hepulle
13/03/2018
http://salibandy.fi/kilpailu/alueelliset-sarjat/sisa-suomi/miesten-ii-div/

Tuolta voi katsoa syyt. Classic II on samaa seuraa kuin edustusjoukkue. Pääsarjoissa (divari ja liiga) ei voi olla saman seuran kahta joukkuetta. Tästä syystä Happee Steamers on siellä, ei ole samaa seuraa kuin Happeen edustus. Näistä akatemiajoukkueista Happee (Dux) ja Krp (FBT Nokia) ovat edustuskelpoisia ylös päin. Tästä on ennakkotapaus Pohjanmaalta viimekaudelta(?) kun SB Vaasan joukkue ei päässyt karsintoihin.
Uusikakkonen
13/03/2018
Erittäin hyvä kirjoitus! Tajutonta miten ei tämän tyylistä ratkaisua ole vielä tehty, ehdottomasti pitää viedä maaliin saakka. Mietitään pelaajan näkökantaa, sellainen pelaaja jolla ei ole resursseja laittaa (aikaa/rahaa) ykkösdivaritason urheiluun, mutta haluaa ja kykenee pelaamaan kovatasoisia pelejä. Tämän hetken kakkonen on aivan liian huono tälläisille kavereille. Ketä kiinnostaa lähteä pelaamaan kakkosen huonoimpia tai jopa keskikastin joukkueita vastaan kun tietää että voittaa mutta kyse on vaan että paljonko voittaa. Esimerkkeinä tämmöisistä joukkueista Merikoski, Leba ja Rangers. Ehdottomasti uudistus kakkoseen, jotta saadaan lisää mielenkiintoa ja urheilullisuutta lisättyä!!!
TL
13/03/2018
Alla kiinnostuneille linkki etelän järjestelmään, tuleva sarjajärjestelmä löytyy kauden 2018-19 alta (vielä vahvistamaton järjestelmä koska Divarin nousut/putoamiset ovat tämän kauden osalta auki)

http://salibandy.fi/kilpailu/alueelliset-sarjat/etela-suomi/miesten-ii-div/
Jep
13/03/2018
Jepjep. Olen jotenkin tietoinen. Lähinnä ajatus, että Tiikerit seurana voisi uuden systeemin myötä olla kiinnostunut enempi akatemiastaan, jos pelien taso nykyistä paremmin. Siitä ajatus, ottamatta kantaa tämän kauden jengiin.
Kolmas valtakunnallinen sarja ennemmin tulille jaettuna vaikka kahtee lohkoon
13/03/2018
Siinä se
Kari
13/03/2018
Sehä on muute just näi, neljä lohkoa, 12 joukkuetta per lohko. Miksi liitto ei tee asialle mitään? Saisi nämä lätkäjoukkuekopiot pois jaloista pyörimästä niin tasoerotkin pienentyisivät
kallomies
13/03/2018
Tsaijai aijai jai 20 kalloa jo! Nyt vois kallomies pistää liitonmiehet selkä seinää vasten perusteleen nykysysteemin. Onkohan muuta kuin "kevyemmän organisaation seuroja huolettaa että heidän sarjatasonsa nimeksi tulee 3.divisioona" ?? Pitkän jänteen etujahan uudelle systeemille on jo listattu useita.
Puukäsi
13/03/2018
Laitoin itseasiassa viime keväänä Etelä-Suomen aluesarjoista vastaavalle ehdotuksen kyseisestä A ja B tasolohkoista. Liitto muutti tätä vain niin, että kolmosesta voi nousta suoraan 2A:han ja 2B:stä voi noista Divariin karsintojen kautta. A:sta ei vissiin voi putoa kolmoseen...

Perusteina juuri kirjoituksen tekstissä mainitut lohkon sisäiset tasoerot (etelässä jopa 20 maalin eroja), sekä ASM poikien vanhentuminen. Etelässä tällä hetkellä niin paljon ASM joukkueita, että pelaajille, jotka eivät mahdu vielä pääsarjatasoille, täytyy löytyä kakkosen jäähdyttelysarjaa parempi taso.

Etelässä asia on jo siis hoidossa, mutta olemme täällä todennäköisesti muita edellä jatkossa kovempien kakkosdivariotteluiden ansiosta. Tähän täytyy puuttua myös muualla ja itsekin puollan 4 lohkoista kakkosdivaria. Etelässä aiemmin mainitut nimet (2A=2, 2B=3, 3=4 jne.) varmasti muuttuu ja tiivistyy aikanaan.

Laji ja sen suosio on kehittynyt ja nyt tuotteen on oltava ajan tasalla, sillä se myy pelaajille ja kohta myös katsojille.
Kakkosdivaripelaaja
13/03/2018
Vaikka kakkosessa onkin ollut isoja eroja joukkueen tasoissa, on jo tällä hetkellä varsinkin etelässä hyville pelaajille sarjan viehätys vain ja ainoastaan siinä, että saa pelata kunnon pelejä matkustamatta. Sarjaan on tullut monia entisiä liiga/divaripelaajia "jäähdyttelemään" tosissaan. Samalla taso ainakin etelässä on noussut ja ensi vuoden systeemi tasolohkoista on loistava.

Ajastus kakkosen muuttamisesta matkustus sarjaksi vie samantien pelihalut kaikista perheellisistä yli 30:sistä pelaajista. Samoin kuin niistä, joilla ei mitään hinkua ole viikonloppujaan autojen kyydissä käyttää. Samoin pienempien resurssien seurat joutuisivat etsimään jostain vielä enemmän fyrkkaa, tai tyytymään surkeaan sarjatasoon vain siksi, että eivät ole minkään isomman emoseuran alla. Pelimatkat luultavasi kuitenkin kustannetaan suoraan pelaajien pussista, joten tehdään sitten halvasta harrastukseta samalla kallis. Haluna on näköjään luoda uusi ASM sarja niille pudokkaille, jotka eivät divariin tai liigaan mahdu, ketään muita kyseiseen sarjaan haluavia pelaajia en keksi.

Ehkä etelän tilanne on erilainen, mutta täällä pelanneena en kyllä näe mitään järkeä kakkosen valtakunnaliseksi sarjaksi muuttamisessa. Tasoa se ei ainakaan ensisijaisesti nosta, jos nostaisi olisi taso noussut nykyiselläkin systeemillä, vai onko kakkonen missä matkustetaan muka motivoivampaa 20v pojalle, kuin kakkonen jossa ei matkusteta.
kallomies
13/03/2018
Kakkosdivaripelaaja: luitkohan yhtään tuota kirjoitusta vai oliko tuo vastaus johonkin yllä olevaan kommenttiin?
Kakkosdivaripelaaja
13/03/2018
Lähinnä vastauksena tosiaan noihin keskustelussa esitettyihin ideoihin kakkosdivarin muuttamisesta valtakunnalliseksi matkustussarjaksi. Itse tekstiin ei ole juurikaan mielipiteitä, kun se ei etelää koske
Kakkosdivaripelaajalle
13/03/2018
Eikö noi entiset liigajyrät voisi sitten mennä sinne kolmoseen jos auton kyydissä ei voi istua vieraspeleissä? Sinne yksittäiset pelit niin sehän olis just passeli sarja heille. Kyseisille kavereille sarjatason ei luulisis olevan statuskysymys niin egokin kestäisi kolmosessa pelaamisen. Hieno homma et vanhoja pelimiehiä kiinnostaa vähän totisempi pelaaminen, mutta pitääkö tosiaan sarjan uudistukset jättää tekemättä vain koska jäähdyttelijät ei tykkää uudistuksista?
Kakkosdivaripelaaja
13/03/2018
Mahtaakohan sieltä löytyä mitään tietoa porukan halusta matkustaa etelässä? Divarijoukkueidenkin on vaikeaa löytää pelaajia, sillä harvoja se tuntuu nappaavan.
Nuo entiset liigapelaajat olivat vain esimerkkeinä, ja ainakin uskoisin yleisön katsovan mielummin Aroa tai Olkkosta, kuin Hollolalaista "Petriä" . Etelän kärkijengeissä on monia, joilla rahkeet riittävät ylemmäksi, mutta sähly on harrastus. Siihen kakkosdivari on sopiva sarja. Kolmosdivarissa taso sitten entisestään laskee, joten eiköhän siinä sitten suurin osa tyydy odottelaan ikämiespeljä.
Uudistuksista ei Etelässä valehtelematta juuri kukaan. Ensi kauden systeemi on paras mahdollinen
Kakkosdivaripelaajalle vielä
13/03/2018
Miten ihmeessä se taso etelässä muuttuisi huonommaksi jos sen huonomman kakkosdivarilohkon nimi olisikin III-divari?
Kakkosdivaripelaaja
13/03/2018
Varmaan puhutaan aivan eriasioista, tai sitten en ymmärrä sun pointtia. Tarkoituksena oli siis sanoa, että etelässä halua ei oman ymmärryksen mukaan ole missään nimessä siirtyä kakkosdivariin missä täytyy matkustaa. Ensi kaudella on jo tasolohkot etelän kakkosissa ja kyllähän nämä entiset liigassa pelanneet pelaajat pelaavat siihen parempaan lohkoon menevissä joukkueissa ja ovat tilanteeseen luultavasti ihan tyytyväisiä.
JZ
13/03/2018
Pointti ei ole muuttaa "matkustussarjaksi" vaan tiivistää kaikkien lohkojen kesken. Se paljonko ja miten tiivistetään on sitten jo yksityiskohtia, ei tuo artikkelissa ehdotettu ainakaan hirveästi taida metsään mennä. Se, että homma on jo etelässä tuolla tavalla ratkaistu, on hieno juttu mutta ei auta muita alueita, jotka vaativat yhdistyksiä saadakseen ne kovat jengit kasattua. Sen sijaan taitaa tuo etelän kikkailu ennemminkin vahvistaa vaan sen, että muutokselle on tarvetta.

Ja kyllä sen olisi niin vain mentävä, että kukin yksilö ja seura etsii itselleen sen sopivan tason, eikä niin että sarjajärjestelmistä päätettäessä uhrataan ajatuksia sille, että jäähdyttelijätkin viihtyy.
Maybe
13/03/2018
Rovaniemi - Kokkola 400 km. Kemi - Vaasa 420 km. Siinä tilanne, kun Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan kärkiporukoita samassa lohkossa. Aika kova muutos nykyiseen, mutta toisaalta aika sopiva väliporras divarin alapuolelle.
JZ
13/03/2018
Kyllä. Ja esim SS+LR-fuusio --> JKL-Turku, on siinäkin matkaa. Silti huomattavasti rajatumpana edelleen, kuin Divarissa.
Huuhailija
13/03/2018
Voitas melkein joka sarjatasossa pelata 82 peliä, ihan kuin änärissä.
Jupe
13/03/2018
Jos liittoa ei kiinnosta alasarjojen kehittäminen, niin voisiko Sisä-Suomi ja Länsirannikko sopia keskenään yhdistetystä ylemmästä 2.div sarjasta?! Kehitystä siis itsenäisesti soveltaen Etelä-Suomen tyyliin siihen saakka kun liitto herää.
JZ
14/03/2018
Kai se periaatteessa mahdollista olisi. Käytännössä silloin puhuttaisiin varmaankin jostain uudesta sarjatasosta nykykakkosen "päälle". Ja käytännössä varmaan myös nousukarsinnat pelattaisiin silloin tämän sarjan sisällä aina kolmanteen kierrokseen asti.

Miksei asiaa noinkin voisi lähestyä, alueet omatoimisesti jos liitto ei saa edes kommentoitua asiaa.
Oli miten oli
14/03/2018
Niin tää etelänmalli on hyvä, mutta samalla naurettavaa! Puuhasteluseuroille tarjotaan 2div status, ilman että pelataan oikeassa 2div! Toki se hyvää, että useampi seura tolla tavalla pelaa yksittäisiä pelejä. Toki oishan sekin paha, jos nyt etelässä joka sarjaa tiputetaan, niin että lopulta kutonen olisi seiska. Tosin toi osaltaan näyttäisi paremmin lajin laajuuden, iso harrastelaji vrt euroopan isot fudis maat missä divarit jatkuu reilusti yli kymmenen.
Oli miten oli
14/03/2018
Ja se etelässä myös hyvää, että kolmosessa on jo nyt tehokas 3*15 min, tota vois laajentaa väh neloseen.
2divhöntsääjä
14/03/2018
Itselle ainakin on ihan sama pelaako nimellisesti 2 divaria vai 3 divaria, kunhan pelit olisivat täysimittaisia niin ei mee ihan pelailuksi. Sinäänsä tämän muutoksen kannalla joo, mutta sitten toivoisi tämän 3divarin muuttuvan yksittäisiksi peleisiksi ja eiköhän sielläkin sitten taso nousisi. Joillekin voi kirpaista ajatus pelata "vain 3 divaria" , mutta mulle ainakin ihan sama, kunhan on hauskaa ja saa pelata niitä pelejä mitä tahtoo. Harrastus kuitenkin, missä tavoite on vain saada hyvä mieli ja vähän kilpailla samalla :)
Oulu
14/03/2018
Ei tosiaan tarvitse kuunnella jäähdyttelijöiden mielipiteitä, koska tämä uudistus olisi nimenomaan niille pelaajille/seuroille, jotka haluavat kehittyä, mutta nykyinen 2.div. ei oikein palvele sitä. Ei ne liigapelaajatkaan varmaan haluaisi matkustaa, mutta tekevät sitä kuitenkin.

2DIVHÖNTSÄÄJÄ: Ainakin täällä Pohjoisessa tuntuu, että 2.div yksittäiset pelit menevät nimenomaan yleisimmin pelailuksi kuin 3.div turnauspelit. Eikä yksittäisiin peleihin siirtyminen muutenkaan olisi mikään taikatemppu, jolla taso nousisi.
Oli miten oli
14/03/2018
Etelässä paukutellaan pelaten tuloksia toinen yli 20, toinen pari hassuu. Noissa matseissa tunne kohdallaan, saako jäähdyttelijäkään noista mitään? Toivotaan uudistuksen poistavan nämä. Ja rangers voisi nousta, on toi maaliero +207 aikamoinen.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.