Divarit

Salibandyn sääntömuutokset astuvat voimaan 1.7. – rankkareiden suhteen iso mullistus

07.05.
2018
18 Kommenttia
3
Divarit

Salibandyn rankkarisääntöön tulee selkeä muutos. Kuva: Mika Hilska

Salibandyn pelisäännöt ovat päivittyneet neljän vuoden välein. Uusin versio säännöistä tulee voimaan 1. päivä heinäkuuta kuluvaa vuotta. Tulevaisuudessa pelisääntöjä voidaan uudistaa kahden vuoden välein.

Pelisääntöjen versio 1.7.2018 julkaistiin kansainvälisen Salibandyliiton toimesta joulukuussa 2017. Käännöstyö suomeksi valmistui huhtikuun 2018 alussa on ja sääntöjen suomennos on hyväksytty Salibandyliiton hallituksen kokouksessa 20.4.2018.

Seuraavassa keskeisimmät pelisääntöjen päivitykset:

Henkilökohtaiset varusteet ja suojavarusteet (405)
– Lisätty kohtaan 1: ”Ellei kansallisen lajiliiton peliasusäännöissä muuta määrätä, aluspaitojen, -housujen, trikoiden ja kompressiovaatteiden näkyville jäävien osien tulee olla peliasun, paidan tai shortsien päävärityksen väriset. Jaloissa sallitaan myös mustat asusteet.”

– Lisätty kohta 2: ”Mikäli pelaaja käyttää suojalaseja, niiden tulee vastata IFF:n materiaalisääntöjä ja niissä tulee olla asianmukaiset merkinnät. Suojalasien kaikenlainen muokkaus on kielletty. Jos pelaajan suojalasit putoavat kesken pelin, hän voi jatkaa pelaamista seuraavaan pelikatkoon asti.

Vapaalyöntiin aiheuttaviin rikkeisiin on lisätty
– Joukkue viivyttää peliä.
* Mukaan lukien tilanteet, joissa joukkue pelaa järjestelmällisen passiivisesti oman maalin takana. Mikäli mahdollista, joukkuetta on huomautettava tästä ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

– Kenttäpelaaja pelaa palloa päällään (päällä pelaamisesta ei enää seuraa kahden minuutin joukkuerangaistusta)

Rangaistuslaukaus
– Hyväksytyn rangaistuslaukauksen määrittely on 1.7.2018 eteenpäin seuraava:
Rangaistuslaukausta suorittava pelaaja voi pelata palloa rajoittamattoman monta kertaa, ja liikkeen tulee olla keskeytyksetöntä kohti maalia. Liikkeen keskeytyksettömyys tarkoittaa, että pelaaja ja pallo eivät saa pysähtyä kokonaan tai liikkua maalista pois päin yhtäaikaisesti.

Pelaaja ei saa koskea palloon rangaistuslaukauksen aikana enää sen jälkeen, kun maalivahti on koskenut palloon tai pallo on osunut maalin tolppaan tai ylärimaan. Mikäli pallo osuu maalin tolppaan tai ylärimaan ja menee sen jälkeen maalivahdin kautta maaliviivan yli keskiviivan puolelta, maali on kuitenkin hyväksyttävä. Peliaika pysäytetään koko rangaistuslaukauksen ajaksi.

– Rangaistuslaukauksen yhteydessä ei enää tuomita kahden minuutin joukkuerangaistusta (myös niissä tapauksissa, kun rangaistuslaukaus ei johda maaliin).

Kahden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavista rikkeistä on poistettu
– Kenttäpelaaja pysäyttää pallon tai pelaa palloa päällään (tästä rikkeestä seuraa vapaalyönti)

Pelisääntöjen päivitysversio 1.7.2018 on kokonaisuudessaan tutustuttavissa tästä:
Englanninkielinen versio (IFF)
Suomenkielinen versio

Pelisääntöjen päivitysten koulutus Salibandyliiton erotuomareille alkaa kesäkuussa ja kaikki sarjakaudella 2018-2019 Salibandyliiton virallisia otteluita viheltävät erotuomarit koulutetaan uusimpiin pelisääntöihin syksyn 2018 aikana.

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Huikeeta
07/05/2018
Pitää kehua ja sanoa, että hyviä uudistuksia :)
Epäselvää
07/05/2018
Mitenkäs rikkeet jotka ovat rangaistuksen itsessään rangaistuksen arvoisia ja pelitilanteen mukaan johtavat rangaistuslaukaukseen?
Timotei
07/05/2018
Jospa vuoden päästä saataisiin vihdoin muutos sääntöön kädellä pelaamisesta, eli automaattinen jäähy pois. Parempaan suuntaan ollaan kuitenkin koko ajan menossa jalkasyötön sallimisesta nyt päällä päällä pelaamisen jäähyttömyyteen. Kädellä pelaamisen estämiseenkin varmasti riittäisi pelkkä vapaalyönti, kuten jatkossa on päällä pelaamisenkin laita.
#51
07/05/2018
Missä laahusverkon pakollinen poistaminen ja maalilinjateknologian pakollisuus?
Minäpahoitinmieleni
07/05/2018
Timotei: eli jos kaveri on pääsemässä yksin läpi ja se syöttö katkaistaan kädellä niin se on vapari?
Ei
07/05/2018
Minäpahoitinmieleni: ei. Tällöin rankkari säännön "rike maalintekotilanteessa" mukaan
ööö
07/05/2018
#51. Mitenkös se toteutetaan.
Metrin Slerba
07/05/2018
Tuo rankkarisääntö on aivan ufo. Sen seuraaminen on aivan mahdotonta, ja se on aivan liian tulkinnanvarainen asia, että mikä on se keskeytymätön like kohti maalia.
Aluspaita
07/05/2018
Mitenkäs sitten jos ei ole pääväritykseen sopiva alupaita?
Minäpahoitinmieleni
08/05/2018
Noh.. aika tulkinnanvaraiseksi menisi..
Heh
08/05/2018
No sitten värjäät sen paidan.Tai ainakin pelipaidan yli tulevan osan.
Niin
08/05/2018
Siis kädellä pelaamisestahan ei ole aina saanut jäähyä. Ja ei estänyt vapari, vaan antoi mahiksen koittaa "muka vahingossa" ottaa palloa mukaan kädellä. Jäähyjen myötä ei viitsi samalla tavalla koittaa. Eli toi on hyvä sääntö
Oulu
08/05/2018
Päällä pelaamisen voisi sallia kokonaan. Poistaisi turhat tulkinnat, että oliko tahallinen vai ei. Ei vaikuttaisi peliin oikeastaan mitenkään, kun hyppääminen on kuitenkin kiellettyä.
JZ
08/05/2018
Jännä nähdä mitä tuo rankkarihomma poikii. Saattaa tulla joukkueisiin muutama spesialisti joilla on joku sopiva maila tätä varten penkillä. Sopivasti vispaten tossa ei kuitenkaan veskarilla jää kauheasti tekemistä, ainakin jos erehtyy tulemaan vastaan.
Niin
08/05/2018
Onhan näitä vispaajia, kuten Mihu jotka ei vanhoillakaan säännöillä ole antanut veskalle mitään jakoa!
JZ
08/05/2018
On toki, ja oli taisi Johanssonikin upottaa viime kaudella jokaisen yrityksen. Ihan joka jengissä ei kuitenkaan näitä seppiä ole ja eiköhän tää tosiaan koske kaikkia sarjoja...
Niin
08/05/2018
Toi taakse menon kyttäyksen lopettaminen on just hyvä! Tuo selkeyttä ja järkeä touhuun, ne veivatkoon ketkä pystyy, painetilanteessa veivaajilta pallot karkaa, jönssit ja mihut ei sorru!!
NIINPÄ
09/05/2018
Nyt aletaan kyttäämään, onko edes toinen liikkeessä kohti päätylautaa koko RL:n ajan. Aiemman yhden seurattavan sijasta, nyt on seurattava kahta, joista toinen on vaikeasti tulkittava pelaaja. Minkä osan pelaajasta on edettävä kohti maalia, mikäli pallo menee taaksepäin?

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.