Divarit

Salibandyssa pyritään lisäämään ulkoilmapelaamista – kesäkiertue esittelee pelimuotoa

29.05.
2018
15 Kommenttia
3
Divarit

Kuva: Mika Hilska

SunSäbä-kiertue starttaa tällä viikolla Porista. SunSäbä on salibandyn vapaamuotoinen ulkopeliversio, jota pelataan erityisellä ulkokäyttöön suunnitellulla Multisport-muovialustalla. Kesän promootiokiertueen tarkoitus on luoda uusia paikkoja ja mahdollisuuksia salibandyn ja muidenkin liikuntamuotojen ympärivuotiselle harrastamiselle ulkona.

– SunSäbä on salibandyn uusi kesäinen pelimuoto niin kilpa- kuin harrastepelaajillekin, Salibandyliiton kehityspäällikkö Kim Sällström kertoo.

– Täysimittaisella 30 metrin kertaa 15 metrin kokoisella kentällä sitä voidaan pelata neljällä neljää vastaan ja maalivahdeilla salibandymaaleihin. Jo pitkään pyörineeseen katusählyyn verrattuna SunSäbän ero on, että se on enemmän salibandymainen. Salibandyn ulkoversio siinä, missä pikkumaaleihin yleensä asvaltilla pelattavaa katusählyä voi pitää sählyn, jonka SM-kisat pelataan ensi viikolla Helsingissä, ulkoversiona.

SunSäbän tavoitteena on turvallisten, kustannustehokkaiden ja ympärivuotisten ulkopelialustojen ja -kaukaloiden hankkiminen ja rakentaminen. Samalla saadaan lisää paikkoja, joissa kuka tahansa pääsee pelaamaan säbää ja muita palloilulajeja ulkona, turvallisella ja toimivalla alustalla. Ulkopelialustojen myötä syntyy paremmat mahdollisuudet myös muiden liikkumismuotojen (frisbeen heittely, rullaluistelu, pihaleikit jne.) ympärivuotiselle harrastamiselle iästä, taitotasosta tai varallisuudesta riippumatta. Kunnalle ulkopelialustoihin investoiminen on kustannustehokas tapa rakentaa ja vahvistaa brändiään. Tuloksena on liikuntamyönteisyys, ennaltaehkäisevä terveydenhoito, henkinen hyvinvointi ja tyytyväisemmät asukkaat.

SunSäbässä korostuu vapaamuotoisuus eikä virallisia kilpasarjoja ole vielä suunnitteilla.

– Kentän koko voi vaihdella ja olla vaikka 10 metriä kertaa 20 metriä, jolloin sopiva kenttäpelaajien määrä voisi olla kolme. Kesän promootiokiertueella testaamme alustoja ja kaukaloita varsin erilaisilla pelimuodoilla. Luvassa on esimerkiksi huippupelaajien näytösotteluita, junioriturnauksia, tyky-toimintaa, perhesählyä, päiväkoti-ikäisten salibandyä, eläkeläisryhmiä, erityisryhmiä ja myös muita lajeja kuin salibandya, Kim Sällström vinkkaa.

Ajatus ulkona pelattavasta salibandysta on syntynyt vähitellen Salibandyliiton pelaamisen kehittämissektorilla, ja SunSäbä-nimi on peräisin jäsenseuroilta: espoolaisen Northern Starsin toiminnanjohtaja Tapio Hämeen-Anttilalta.

SunSäbä on myös liikunnan olosuhdetyötä, ja Salibandyliiton tavoitteena on saada yhä useampaan kuntaan erittäin hyvin salibandyyn mutta myös muihin ulkoliikuntamuotoihin sopiva muovinen Multisport-alusta ja kaukalo.

– Haluaisimme lisää Multisport-lähiliikuntapaikkoja, ja tavoitteeksi on kirjattu 10 uutta rakentamispäätöstä vuoden 2018 aikana. Hyvä alusta tekee ulkona pelaamisesta salibandynomaisempaa, ja sellainen löytyy esimerkiksi Seinäjoelta. Siellä pelaavat koululaiset välitunneilla ja koulun jälkeen ja myös lajin juniorijoukkueet ja jopa Seinäjoen Peliveljien liigajoukkue, Sällström sanoo.

Lue lisää

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
JZ
29/05/2018
Hyvä että tälläistä viritellään. Ja ihan kiinnostava optio myös kaikenlaiseen kesäturnaushassutteluun, mielestäni joku 3vs3 maalivahdeilla olis sellainen pienpelimuoto mitä kannattaisi kehittää. Huomattavasti parempi konsepti kuin "sähly" johonkin tyhjiin pikkuhäkkeihin.

Mutta aika vähissä/olematonta näyttää olevän käytännön tieto (aikataulut, paikat, hinnat, sarjat, säännöt) näistä turnauksista, vaikka näyttäis ensimmäinen olevan jo tulevana viikonloppuna? Ei kai näitä nyt ihan paikanpäälläkään lennosta arvota :D
Promootiokiertue
29/05/2018
Itse ainakin ymmärsin tuon niin, että promootiokiertue tarkoittaa...promootiokiertuetta.
Katsoja
29/05/2018
Huomattavasti parempi konsepti kuin katusähly joka on kaukana salibandystä.
Toivotaan menestystä promokiertueelle.
Tohon
29/05/2018
Pelimuotoon vois jopa lähtee, katusählyt ei nappaa yhtään.
JZ
29/05/2018
No jaa, ehkä ymmärsin sitten väärin. Tuolla liiton linkissä vaan todetaan ytimekkäästi aikataulun yhteydessä:

"Salibandyliitto pilotoi kesällä 2018 SunSäbä-hanketta järjestämällä kiertueen, joka on suunnattu kilpa- ja harrastepelaajajille."

Kyllä tästä nyt vois niinkin käsittää, että ihan pelaamaankin vois päästä...
Niko
29/05/2018
Kannattaa koitaa ainakin tätä et . Toimiiko tää !😀
Oulu
29/05/2018
Olipas yllätys että ouluun tätä ei tuoda. Liiton miehellä oulun sählyä vastaan jotain.... Niin kuin aina
Terveisiä sinne ouluun
29/05/2018
Eipä se täällä stadissakaan "piipahda"
Että tää promokiertue varmaakin tulee yksittäisenä aina johonkin? Katusäbä kiertueen voisi kyllä vaihtaa tähän!
Seurat
30/05/2018
Paikallinen seura vastaa järjestelyistä kuten katusählyssä. Jos pääkaupunkiseudulla tai Oulussa ei ole löytynyt järjestävää seuraa/ sopivaa tilaa / kiertueeseen sopivaa aikaa niin ei liitto ilman paikallisen seuran apua tapahtumaa järjestä. Niin iso kiertue, että varmasti on tarjottu niin Ouluun kuin Helsinkiin.
Luultavasti
30/05/2018
Noin kuten ylempänä. Ja kun osa seuroista jo kiinni katusählyissä, niin tähän ei riitä paukut.
Katsoja
30/05/2018
Ei näy Tampereella eikä Turussa. Espoo on ainoa suurempi kaupunki joka on siis mukana. Ei kannata vetää johtopääksiä tämä kesän perusteella.
Ensi vuoden kesälle voisi panokset laittaa pelkästään SunSäbään ja unohdetaan katusähly.
katsojalle
30/05/2018
Ja Jyväskyläkö ei ole "suurempi" kaupunki?
Stadin kingi
30/05/2018
Jyväskylähän on aivan käpykylä. Keskusta tasoa Seinäjoki. Huomaa, että landejen traktoreilla ei matkusteta oikeisiin kaupunkeihin asti
Fani
30/05/2018
Nyt on hyvä juttu! Paras pihapeli, jos vielä tuollaiset puitteet järjestyisi.
Maalaispoika
30/05/2018
Miksi hitossa kaikki pitäs aina viedä Tampereelle, Helsinkiin ym.. Elämää on muuallakin ottakaa se pää pois hanurista. Tää kiertue menee juuri oikeisiin paikkoihin

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.