Shokkivetäytyminen – SB Vaasa jää pois Divarista

Kuva: Ari Honkonen

Kuva: Ari Honkonen

Salibandyseura Vaasa on päättänyt luopua miesten Divarin sarjapaikasta. Näin ollen SB Vaasan miesten edustusjoukkue pelaa ensi kaudella kakkosdivisioonassa, jossa se ottaa Young Boysin sarjapaikan.

– Ensinnäkin, tämä ei varmasti ole kenellekään mieluisa päätös. Kukaan ei varmasti olisi halunnut seuran ajautuvan tilanteeseen, jossa sarjapaikasta joudutaan luopumaan. Tämä päätös on kuitenkin nimenomaan pitkän tähtäimen ratkaisu, SB Vaasan hallituksen puheenjohtaja Antti Stig toteaa.

Päätöksen taustalla ei ole yksittäistä syytä, vaan kyse on laajemmin monen asian summasta. Viime kauden ryhmä koki isoja muutoksia aina valmennusryhmästä pelaajiin. Jalkeille ei olisi saatu riittävän iskukykyistä joukkuetta. Lähtöpuolella on kovia nimiä, eikä omasta takaa vielä löydy tarpeeksi vahvoja paikkaajia. Sen lisäksi päävalmentajan ja toiminnanjohtajan roolien yhdistäminen olisi ollut varsin haastava yhtälö.

Pelaaja- ja valmentajatilanteen haasteiden lisäksi edustusjoukkueen taustoilla on ollut viime vuosina varsin ohut ryhmä ja tukitoimien ylläpitäminen ei ole ollut helppoa. Sarjatasoa alempana myös nimenomaan tätä puolta aiotaan kehittää.

– On huomioitava, että opiskelijoilla ja aiemmin esimerkiksi Seinäjoelta reissanneilla pelaajilla on merkittävä rooli sen suhteen, että Vaasassa on pelattu miesten Divaria pitkään ja hyvällä tasolla. Paikallisten pelaajien määrä on kuitenkin lopulta ollut aika pieni, toiminnanjohtaja Jukka Leino sanoo ja jatkaa:

– Meillä on tulossa hyviä junioreita omasta junioriputkestamme ja olemme saaneet joukkueita valtakunnallisiin sarjoihin viime vuosina varsin hyvin. Vielä muutamaan vuoteen ei ole kuitenkaan edessä sellaista tilannetta, että Divari-tason vastuunkantajia olisi edustuksessa omista nuorista enemmistö. Pelaajien ajattaminen muilta paikkakunnilta ei olisi tässä kohtaa kestävä ratkaisu.

– Kyse ei ole siitä, että edustus olisi talousvaikeuksissa. Menneen kauden tulos oli positiivinen. Resurssit joukkueen taustalla ovat kuitenkin olleet rajalliset, eikä tilanteelle ollut helpotusta näkyvissä. Seura haluaa kantaa vastuun jäsenistöstään niin, ettei talousvaikeuksiin jatkossakaan ajauduta, Stig kommentoi.

Päätös Divari-paikasta luopumiselle nähdään myös mahdollisuutena. Junioripuoleen tullaan satsaamaan entistäkin vahvemmin. Nousu takaisin pääsarjatasolle on tavoitteena, mutta sitä rakennetaan maltilla ja omien kasvattien kautta.

– Missään tapauksessa emme aio unohtaa edustusjoukkuetta, päinvastoin. Toiminta rakennetaan kakkosdivarissa mahdollisimman ammattimaiseksi ja ryhmä pyrkii menestymään sarjatasoa alempana, Leino muistuttaa.

Vaikka edustusjoukkue jatkaakin pelejään kakkosessa, tämä ei tarkoita, että seuratoiminnan kehittämistä hidastettaisiin. SB Vaasa aloittaa toisen työntekijän rekrytoimisen saman tien.

– Työntekijät ovat töissä seuralla, eikä siihen liity se, millä sarjatasolla edustus pelaa. Kaikkien yhteinen halu on, että Vaasassa pelataan pääsarjasalibandya tulevaisuudessakin ja juuri sen vuoksi seuran tulee satsata jatkossa entistä enemmän koko toiminnan kivijalkaan, eli junioritoimintaan, Stig painottaa.

– Vaikka tämä päätös kirpaisee jokaista tässä kohtaa, on meidän nähtävä realiteetit ja todettava, että seuraa on kehitettävä kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Jotta pelaaminen pääsarjatasolla on vakaampaa, kaikkien tausta- ja tukitoimien tulee olla kunnossa, Stig päättää.

SB Vaasan miesten edustusjoukkueen valmennus muuttuu samalla. Jukka Leino ei toimi edustuksen päävalmentajana, vaan keskittyy jatkossakin seuran toiminnanjohtajan tehtäviin.

Edustuksen päävalmentaja kaudella 2018-19 on Ilkka Kittilä. Seuran A-juniorit pyrkivät valtakunnalliseen sarjaan päävalmentajanaan Teemu Hagelberg. Kyseisten joukkueiden muu valmennusryhmä ilmoitetaan pikimmiten.

Teksti: SB Vaasan tiedote

Lue myös:
Divarin vapautuneen sarjapaikan kohtalo selviää 23.5. – ErVi Akatemia vahvoilla

41 comments

  1. Todella ammattitaitoista johtamista. Todetaan ongelma (menestys opiskelijoiden varassa, joka aiheuttaa suuria tason vaihteluita). Ratkaistaan ongelma, vetäydytään kehittämään omaa pelaajatuotantoa. Pitkään aikaan en ole nähnyt näin loogista ammattitaitoista salibandyjohtamista. Hatunnosto.

  2. Aika pommi, mihinkähän pelaajat. Siellä on aika paljon liigassa pelanneita tai liigatasoisia pelureita, Joona Kukko, Tero Saaristo, Valtteri Pajunen, Jyri Järvinen, Kevin Nylund, Viinamäki?

  3. Ensinmäisenä listalla on nousukarsinnan hävinneet joukkueet. Haki, pirkat esim

  4. No eiköhän ensimmäisenä listalla ole putoamiskarsinnan häviäjä! Mutta eihän tohon mitään selkeää systeemiä ole kuinka kabinetti toimii. Viime kauden menestys vaikuttaa ainakin.

  5. Mikäli molemmilta nousukarsinnan viimeisen vaiheen häviäjiltä (Haki & Pirkat) kysytään ensimmäisenä (mikä on loogista) ja molemmat ilmoittavat halukkuutensa, miten ratkotaan kahden kesken tämä vapautuva paikka?

  6. Blue Fox takaisin divariin! Foxi oli samassa tilanteessa viime vuonna mutta uskalsi ainakin yritää, heille propsit siitä!

  7. ”Jalkeille ei olisi saatu riittävän iskukykyistä joukkuetta”, mihin ihmeeseen tämä arvio perustuu. Tarkoitetaanko iskukykyisellä joukkueella tavoitteena divarin voitto vai sarjassa säilyminen? Pelit yleensä näyttävät joukkueen iskukyvyn.

    ”päävalmentajan ja toiminnanjohtajan roolien yhdistäminen olisi ollut varsin haastava yhtälö”. No tämäkin päätöksen he itse tekivät muutama viikko sitten, miksi???

  8. Liiton tiedotteesta poimittua:

    Sarjapaikkojen täyttöjärjestyksen mukaisesti vapautuvaa sarjapaikkaa tarjotaan ensisijaisesti Divarin putoamiskarsinnan hävinneelle joukkueelle, EräViikingit Akatemialle. Seuraavina täyttöjärjestyksessä ovat Divarikarsinnan toisen vaiheen hävinneet joukkueet, järjestyksessä AC HaKi ja Pirkkalan Pirkat.

  9. Tilanne on erittäin selkeä. Pirkoille tarjotaan ennen HaKia, sillä se hävisi nousukarsinnan voitoin 2-1 Ja HaKi 0-2. Huhujen mukaan ottavat paikan vastaan.

  10. Nykyään menee putoamiskarsinnan häviäjälle eikä Pirkoille, jolle se urheilullisesti kuuluisi

  11. Yllätyyys.. vaasassa kaikki kaatuu riitelyyn. Ja niin tais käydä nytkin 😉

  12. ErVi Akatemia sittenkin divariin. Ihme sekoilua. Putos, ei Pudonnut, karsii ja Putos. Nyt taas Divarissa. Aikuiset pelaajat lähti muualle, valmentaja LasBiin. On nuoret A-pojat taas kovilla. Materiaalia pitäisi olla sekä A:han että Divariin kaikesta huolimatta .

  13. ”jolle se urheilullisesti kuuluisi” 😂 Kaikki ”ehdolla” olevat joukkueet ovat sarjansa hävinneet, joten miten voi sanoa että kuuluisi heikommalle joukkueelle?

  14. Miksi kakkosdivarijoukkue ansaitsisi paikan ennen divarijoukkuetta, joka on todella tiukalla marginaalilla tippunut putoamiskarsinnoissa? Urheilullisin perustein siis

    Teidän logiikalla tulisi joka vuosi pelata nousukarsinnat silleen, että 2div joukkue pelaa divarin putoamiskarsintojen häviäjää vastaan. Olis pirkatkin helisemässä.

    Tämä olisi urheilullisuutta

  15. Käsittämätön ratkaisu seuralta luopua ja lähteä kehittämään pääsarjatason pelaajia kakkosdivariin. Vaihtoehtona olisi ollut saada junnuille ja miksei vanhemmillekkin seuran pelaajille kovia pelejä vielä ainakin kauden verran divarin puolella.

  16. Taisinpa asian vajaa viikko sitten jo paljastaa. Pelaajista osa lähdössä koulun loppumisten johdosta (Nylund, Järvinen, Moustassir?, Pajunen?). Ja sitten kun osaavaa valmentajaa ei saatu haalittua niin päätöksen lähdöstä teki osa runkopelaajista (Kukko, Viinamäki, Palmberg ym.)

  17. Näin on ja katsokaa mitä jälkeä noi jätkät teki viime kaudella.

  18. Mihin nurmo tarvii pelaajia? Runko on jo valmis ja laajempi kuin viime vuonna.

  19. Tällä kertaa Leino ei tarvinnut edes pelejä päävalmentajana pudottaakseen hyvän jengin sarjaporrasta alemmas. Jännä juttu, ettei omille junnuille haluttu antaa edes mahdollisuutta pelata kovia pelejä divarissa. Aika surkeaa on, että luovutetaan yrittämättä. Tervemenoa.

  20. Voi olla että spv A-junnut vahvistuu paljonkin….. Hämäläinen ja Hakanen matkaamassa sinne?

  21. En tiedä siitä mutta, ainakin pelasi samassa kentässä miestendivaria pari peliä?

  22. Aika kova taso kakkosdivaris kun lähdetään ykkösdivarista sinne kehittymään? Vain Vaasas osataan ja annetaan junnuille mahdollisuus…

  23. Kovalla rahalla Porista asti raahattiin kaveri tiputtamaan yksi vakiokaupunki divarikartalta. Samalla kaatuu farmijoukkue kakkosdivarista, joka myös ollut pitkään kasassa. Iso mies ja isot puheet, näytöt nollissa.

  24. No ei kai sitä Vaasan valintaa käsitä, kun ei joukkueurheilusta ja seuratoiminnasta ymmärrä enempää kuin sika fysiikasta.

  25. No tuskin Pori mitään Leinosta saanut kun saipotkut Karhuista.
    Sanoisin että viime kaudella elettiin yli varojen ja nyt lasku lankesi päälle. Kakkos divari on halvempia kuin ykkös divari.
    Pian haetaan syyllisiä….. Leinoooo…

  26. Harmin harmi..meidän jengin pisteautomaatti häipyi unholaan ..harmi …Kasööri sentään suu maireena kun kolmesta pohjanmaan reissusta häipyi kaksi (Fox ja Vaasa) ja kilometrejä aika läjä niinikään..

  27. Naava nauraa kaikille divari jengeille… Me ollaan suurin, meillä on massia ja junnujen vanhemmat maksaa, Naava kävelee nauraen pankkiin… #era#holmot”Liitonsaunaltakuultu#Eranvoitelutärkein