Liigat

Kesähaastattelussa OLS:n uusi pääkäskijä Jani Lipsanen: ”Ympäristöstä pitäisi luoda sellainen, että pelaajat haluavat olla täällä”

24.07.
2018
22 Kommenttia
4
Liigat

Jani Lipsanen (mustissa) pitää itseään avoimena valmentajana, joka haluaa luoda pelaajille hyvän ympäristön. Kuva: Jari Turunen

Oulun Luistinseura ei ole viime kausina menestynyt liigakentillä ja se on menettänyt avainpelaajiaan. Kotiin palannut Jani Lipsanen haluaa tuoda muutoksen pohjoiseen.

Jani Lipsanen pääsee alkavalla kaudella näyttämään kyntensä myös liigatasolla. SB Vaasaa viime kaudella luotsannut valmentaja sai mahdollisuuden palata kotikonnuilleen, Ouluun.

OLS:n liigajoukkueen päävalmentajuuden lisäksi Lipsanen työskentelee seurassa täysipäiväisenä, kun samaan aikaan hänet nimitettiin lajivastaavaksi.

Lipsanen oli myös mukana Pääkallo.fi:n perinteissä kesähaastattelusarjassa jo neljä vuotta sitten. Silloin hän oli aloittamassa päävalmentajauraa Divaria pelanneessa SB Welhoissa. Vuosien varrella hän on kehittynyt työssään, ja erityisesti vuodet Kuopiossa olivat opettavaisia.

– Aika Kuopiossa oli varmasti opettavaisinta itselleni tähän mennessä, ja varsinkin Tiihosen Mikon kanssa touhuaminen, Lipsanen aloittaa viitaten Welhojen entiseen päävalmentajaan, nykyiseen valmennuspäällikköön.

– Mikolta on tullut suuri kipinä valmentamiseen. Hän sparrasi, ja jos homma ei kulkenut pelikentällä, niin hän otti siitä aina hyvin kiinni, Lipsanen jatkaa.

Welhojen ja Vaasan kautta tie päätyi lopulta Ouluun. Limingasta lähtöisin oleva Lipsanen onkin päässyt jo viettämään kesää tutuissa maisemissa.

– Tänään lomat loppuivat siltä osin, että edustuksella alkaa taas treenit, ja Lämsän Janin (apuvalmentaja) kanssa menemme niitä vetämään. Kesällä on nautittu omakotitaloasumisen ihanuudesta ja perheen kanssa olosta. Sen tietää, että kun kausi alkaa, niin isin nokka näkyy välillä vain ja sitten lähdetäänkin aina reissaamaan.

Pidemmän tähtäimen suunnitelma

Menneenä keväänä Lipsanen sai puhelun Oulusta. Siitä hetkestä lähtien palaset lähtivät asettua paikoilleen ja paluu Pohjois-Pohjanmaalle realisoitumaan.

– Ville Oksa (OLS:n entinen toiminnanjohtaja) soitti, kun me olimme SB Vaasan kanssa valmistautumassa pudotuspeleihin ja kyseli sopimustilanteestani. Silloin oli tiedossa, että Eetu Vehanen voisi jättää OLS:n päävalmentajan hommat kauden jälkeen.

Lipsanen kertoo, että hänellä ja hänen vaimollaan oli jo ajatus siitä, että jossain vaiheessa he haluaisivat muuttaa takaisin Ouluun, jonka läheltä molemmat ovat kotoisin.

Lopulta hän otti asian puheeksi SB Vaasan seurajohdon kanssa.

Jani Lipsanen valmensi kaksi kautta SB Welhoja ja sen jälkeen kaksi kautta SB Vaasaa. Kuva: Jari Turunen

– Kysyin sitten Vaasassa, että mitä mieltä he olisivat, jos lähtisin kesken sopimuskauden. Onneksi, Leinon Jukka (toiminnanjohtaja) ymmärsi inhimillisen puolen siitä, että perheen arjen pyörittäminen olisi helpompaa siellä, mistä molemmat ovat kotoisin.

Sopimus syntyi OLS:n kanssa. Pian myös kävi ilmi, että Oksa jättää tehtävänsä ja Lipsaselle avautui paikka seuratoiminnan johtamisessa.

Hän otti tehtävän hoitaakseen, ja samalla myös Lämsä otti itselleen osan Vehasenn aiemmista tehtävistä. Lajivastaavana Lipsasen vastuualueisiin kuuluu seuran salibandytoiminnan sekä miesten ja junioripuolen johtaminen.

Se oli valtava pettymys”

Nyt muutaman kuukauden uudessa seurassa työskennellyt Lipsanen vaikuttaa jo saaneen selkeän kuvan siitä, missä mennään. OLS on yksi maan suurimmista salibandyseuroista, ja sillä on toimintaa jalkapallossa, jääpallossa ja keilailussa.

Useamman lajin seurana sen pitää pystyä kuuntelemaan kaikkia osapuolia.

– Seura itsessään on taloudellisesti hyvissä kantimissa, ja meillä on paljon harrastajia. Monilajiseurana olemisessa on aina hyvät puolensa mutta myös haasteensa. Päätöksenteossa ei voida ajatella niin, että esimerkiksi alettaisiin satsata paljon enemmän salibandyyn, vaan pitää ottaa kaikki huomioon tasapuolisesti, Lipsanen avaa.

Viime kausi oli Oulussa aiempaa synkempi. Liigajoukkue ei päässyt pudotuspeleihin ja lopulta myös A-juniorien joukkue putosi SM-sarjasta.

– Se oli valtava pettymys, että A-juniorien paikka meni. Onhan täällä alueella esimerkiksi Merikoski SBT ja LNM nuorille pelaajille, mutta edustuksen ringin takia olisi todella tärkeää, että meillä olisi joukkue ASM:ssä.

– Emme voi ajatella niin, että hankkisimme paljon uusia pelaajia tai että Ouluun muuttaisi yhtäkkiä paljon opiskelijoita.

Lipsanen toteaa, että kaupungin maantieteelliseen sijaintiin he eivät pysty vaikuttamaan.

Se on kuitenkin selvää, että viime vuosina OLS on menettänyt useita omasta, laadukkaasta junioriputkestaan nousseita pelaajia muille seuroille. Heistä esimerkkeinä ovat muun muassa maajoukkueeseen noussut Matias Veikkola (SPV) sekä hyökkääjät Olli Kinnunen ja Juho Sorri.

Viimeisimpänä kytkintä nosti huippulahjakas puolustaja Antti Suomela, joka siirtyi espoolaiseen Oilersiin.

– Täytyy miettiä, miten saamme paremmalla prosentilla pidettyä kovista tekijöistä kiinni. Ympäristöstä pitäisi luoda sellainen, että pelaajat haluavat olla täällä.

– Voihan se olla, ettei se ole mahdollista. Jos miettii vaikka Oulussa syntyneitä, niin varmasti monet haluavat joskus muuttaa muualle, Lipsanen pohtii.

Lahjakkaista pelaajista huolimatta OLS ei ole pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa edes pudotuspelijoukkueena, saatikka haastamaan keväisin liigan kovimpia ryhmiä.

Siihen Lipsanen haluaisi tuoda muutoksen sekä päävalmentajan että seuratoimijan roolissa.

OLS:lla on ollut viime vuosina vaikeuksia saada pidettyä parhaita pelaajiaan. Kuva: Esa Takalo

– Välillä OLS kävi playoffeissa tippumassa, ja tosi hyviä ikäluokkia onkin ollut. Ehkä täällä ajateltiin syntyvän samanlainen ilmiö kuin Jyväskylän Happeessa, jossa omat juniorit ovat nousseet isoon rooliin. Niin ei tapahtunut.

– OLS pitäisi nähdä sellaisena paikkana, jossa voi jotain saavuttaa ja menestyä. Jos joku pelaaja haluaa MM-kisoihin, niin tuntuu aika kaukaiselta, että (Suomen päävalmentaja) Petteri Nykky valitsisi mukaan OLS:sta. Homma pitäisi saada sellaiseksi.

Rautaa on nostettu

Alkavallekaan kaudelle OLS:n joukkueen ei voi sanoa vahvistuneen. Lähtijöitä on toistaiseksi enemmän kuin tulijoita.

Sen Lipsanenkin tiedostaa.

– Joukkue on nyt kasassa – pari sopimusta jäi vielä ennen kesälomaa allekirjoittamatta. Ei se meidän pelaajisto varmaankaan plusmerkkinen ole, mutta on meillä jälleen hyviä nuoria pelaajia tulossa. Muun muassa Olli Wikstedt, Valtteri Parviainen ja Eetu Ijäs ovat sellaista bubbling under -osastoa tässä sarjassa, jotka eivät ole vielä lyöneet täysin läpi. Olisi tärkeää saada seuraavia astaloita ja iiskoloita.

– Limingasta tullut Tuukka Kivioja on ollut lähellä sopimusta aiempinakin kesinä. Hän on tehnyt nyt hyvin hommia ja tulee meidän mukaan tälle kaudelle, Lipsanen paljastaa LNM:n viime kauden parhaan maalintekijän tilanteesta.

Tulevan kauden sijoitustavoitteista joukkue ei ole vielä ehtinyt keskustelemaan, mutta sekin oli agendalla, kun joukkue kokoontui ensimmäisten harjoitusten jälkeen keskustelemaan yhteisistä arvoista.

Arvot korostuvat Lipsasella, joka kuvailee itseään ihmisläheiseksi valmennustyössään.

– Olen hyvin pelaajaläheinen, avoin ja sosiaalinen. Pyrin luomaan ilmapiirin aina sellaiseksi, että siinä on hyvä olla. Kun aloitin valmennushommat niin piirtelin ja suunnittelin kovasti kuvioita ja treenejä, mutta olen alkanut huomata, kuinka loputon suo se on.

– Kajaanin Papasin naisia valmentaessani kuvittelin jo, että minulla oli valmiita vastauksia. Tänään kun menen vetämään treenit, niin mietin, että tietääköhän sitä tarpeeksi sittenkään. Ajattelumallini on siis laajentunut ja pelaajien huomioon ottaminen on tärkeää, Lipsanen painottaa.

Keltasininen Luistinseura on viime vuosina tullut tunnetuksi kovakuntoisena, fyysisenä ja äärimmäisen työteliäänä joukkueena.

Suuria muutoksia ei kannata ensi kaudellekaan odottaa, kun ottaa huomioon, kuka palasi fysiikkapuolelle.

– Vanha tyyli on se meidän kivijalka edelleen. Saimme Ville Vuotson välivuoden jälkeen takaisin, ja hän hoiti fysiikkaa Jami Herralan päävalmentaja-aikoina. Todella pidetty kaveri, ja pojat ovat saaneet taas nostaa rautaa ja tehdä hommia fysiikan eteen.

Lipsanenkaan ei halua kaikkea muuttaa, vaan enemmänkin hioa kokonaisuutta.

– Ehkä pieniä viilauksia pelitapaan tulee, mutta Eetu Vehasen aloittamaan työhön ei mitään räjäytystä vaadita. Tuon omat mausteeni siihen, miten harjoitellaan ja mitä painotetaan.

– Olisihan se toisaalta hassua, jos vuoden tai kahden välein pompittaisiin tyylistä toiseen. Junnupuolelle on kuitenkin haluttu ajaa tiettyjä asioita, joten niiden periaatteet saisivat näkyä miehissäkin.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Sisäpiirin tietoa
24/07/2018
Ei oikeen moni ollu lopulta oikeen tyytyväisiä kyseisen herran toimintaan sb vaasassa viime kaudella!ymmärsi onneks itte tilanteen että pelaajia ei tule olemaan ja poistui takavasemmalle ja kohti oulua!
Keke
24/07/2018
Lipsasen lähdön jälkeenkö niitä pelureita sitten alkoi löytymään?
Oulu
24/07/2018
Eipä Oulun sijainti ole este jääkiekossa. Täällä halutaan pysyä ja tänne pyritään ympäri Suomea ja muistakin maista. Kyse on panostuksesta, mahdollisuudesta kunnon palkkaan ja hyvästä valmennuksesta. Kärpät tekee niin huippua työtä, että siitä voisi ottaa mallia monintavoin. Rahaa liikkuu kiekossa enemmän, mutta kaikki lähtee asenteesta. Arvostus ja markkinointi, yleinen ”hyvä me” -ajattelu veisi salibandyä vähän eteenpäin erityisesti liigaseurassa. Toivottavasti uusi valmentaja vie lajin arvostusta ja tunnettavuutta eteenpäin. Toiveena tietysti sekin, että palkka-asiat kehittyisivät. Rankkaa reissaamista pelaajilla pitkän pitkää Suomea.
Heh
24/07/2018
No Kärpäthän voisi lähteä myös salibandyyn. Kun on kerran vetoa. :-)
Kärpät sählyssä
24/07/2018
Noh, ei ole mikään uusi keskustelun aihe se :)
Kaupunkilainen
24/07/2018
Urheilullinen puoli OLS:lla on ollut kunnossa jo melkeinpä vuosikymmenet. Nyt olisi viimein aika ottaa hattu kauniiseen kouraan, ja alkaa tehdä bisnestä. Sponsorit ja yritysyhteistyö kuntoon, satunnaiset mainokset ja sponsoripelaajat eivät riitä. Eikä euron kahvi. Myykää itseänne hieman lisää nykyajalle!
Edelliselle
24/07/2018
Oikeassa olet. Eipä ole salibandyn puolelta paljon kyselyitä sponsori diilistä tullut, ei kyllä muiltakaan lajeilta. Luullaan varmaan, että firmojen täytyisi itse ottaa yhteyttä😂
Edelliselle
24/07/2018
Seuroissa valitetaan resurssi pulaa, mutta eikös aina rahan hankkiminen pitäisi olla pienelläkin organisaatiolla prio listan kärjessä. Se ainoa syy on uskalluksen puute, ajatellaan etukäteen firmojen puolesta, eihän ne nyt meille.....
Penaali
24/07/2018
Ottaisi sen koko SB Vaasan hallituksen ja toimiston mukaan Ouluun niin vetoa alkaisi olemaan - nimittäin ulospäin. Vaasassa on kuulemma kuopattu edustuksen jälkeeen myös A-junnut sekä kilpajoukkueet B:ssä ja C1:ssä... ja edelleen puhutaan muka lajin kehittämisestä Vaasassa:)
Vanhoilta pelaajilta kuultua
24/07/2018
Ols toimisto ei arvosta lainkaan pelaajien panosta lajiin eikä sitä kuinka paljon käyttävät aikaa touhuun. Pelaajat ostavat itse reenaamiseen tarvittavia välineitä ja eivät saa korvausta palaamisestaan. Milloin ols toimistolla herätään siihen että näin homma ei tule pitkään jatkumaan ja loputkin pelaajat marssivat muualle. Mielenkiinnolla odotan että julkistavat joukkueen. Onkohan saaneet vanhat pelaajat jatkamaan?
03 junnu
25/07/2018
NYT TARVITAAN MIELIPITEITÄ

Kertokaas teidän mielestä hyviä ja lahjakkaita pelaajia 03-ikäluokassa joka pelipaikalta.
NYT TARVITAAN MIELIPITEITÄ

Kertokaas teidän mielestä hyviä ja lahjakkaita pelaajia 03-ikäluokassa joka pelipaikalta.
Tämä siis vaan tulevaa U16 joukkuetta ajatellen.
Kaupunkilainen
25/07/2018
Miten U16 liittyy OLS:n tulevaan liigakauteen?
03 jannu
25/07/2018
Nytkö se jo alkoi? Äitien/Isien omien junnujen promoaminem
03 Junnu
26/07/2018
No scouttaus alkaa ensikuun FBA tapahtumissa. Tämä on oiva aika alkaa spekuloimaan
Vaasa
26/07/2018
Liigan TOP5 heikoimmat valmennukset:

1. Karhut / Lehti
2. OLS / Lipsanen
3. Steelers / Kemppainen
4. KooVee / Pantzar
5. Welhot / Kainulainen

Näistä joukkueista yksi pelaa kauden jälkeen divaria.
JANIINPÄ
26/07/2018
Aikanaan käytiin vieraspeleissä Oulussa, ja etelän porukat kiroilivat matkaa.
Oulun poijjaat naureskelivat ja sanoivat että me tehään joka vieraspelimatkalla sama jonka te kerran vuodessa.

Kyllä se näin tosiaan on, kunnia pohjoisen poijille!
Jep
27/07/2018
Kärpät korikseen,pesäpalloon ja futikseen. On joidenkin mielestä imua. Nyt kaikki pelaamaan. Ulkomaita myöten. Rahaa on.
Ylemmälle
27/07/2018
Lebron James Kärpät Basketball Teamiin!!
Bisnes
29/07/2018
Toivottavasti seura on satsannut tulevaan kauteen ja hankkinut sponsoreita yritysmaailmasta. Jos ei ole, alkaa olla kiire. Markkinointiin kannattaa satsata, sitä ei voi sivuuttaa esim. ajanpuutteen vuoksi. Pidemmän päälle ammattilaisen hankkiminen tuohon tehtävään voisi olla järkevää.
tenori
30/07/2018
OLS:n joka vuotuisen tyhjennysmyynnin ongelma on yksinkertaisesti se, etteivät pelaajat koe pääsevänsä kehittymään ja/tai menestymään seurassa, koska seura tai lajijaosto ei panosta vähääkään edustusjoukkueeseen. Saako pelaajat minkäänlaista palkkiota verrattuna muihin liigaseuroihin? Myyntiä eikä manageria ole. Seura hoitaa muutamat yhteiset mainokset, joilla peli pyörii, mutta kukaan ei oikein kauppaa lajijaostolle omia mainoksia. Valmennus: Kunnia kaikille valmentajille, mutta seurassa ei ole ollut Ruhasen tai Kuussaaren aikojen jälkeen täysveristä valmentajaa. Haaviin on tarttunut ainoastaan 2-3 vuotta tosissaan valmentaneita. Sellaiset kaverit on ihan harjoittelijoita liigataossa. Toisaalta, jos työympäristö on tuo, ei sinne isoja nimiä koskaan tule saamaankaan. Kastellin halli on syvältä. Se ei mahdollista minkäänlaista pelitapahtuman kehittämistä, koska se on koulun yhteydessä eikä koulu anna säilyttää esim. kahvilapalveluiden kalusteita tiloissaan.
Make
30/07/2018
Mitä Oulussa voi edes tehdä muuta kuin ryypätä ja narkata?
Edelliselle
30/07/2018
Make voi keksiä muutakin tekemistä, sitten kun selviää :) Tekemistä on sillä tavalla, että eipä tässä hävitä muille kuin Helsingille. No okei, tuntureita ei ole ja huvipuisto puuttuu. Mutta ei kai niitä sählynpelaajat tarvi kuin kerran talvessa ja kesässä. Maan viidenneksi suurin kaupunki ja neljänneksi suurin seutu.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.