Juniorit

Video: Mitä kaikkea MAAJOUKKUETIEN tapahtumat pitävät sisällään?

22.07.
2018
44 Kommenttia
6
Juniorit

Kuva: Kuvakaappaus videosta.

Salibandyliiton huippu-urheilusarjan uusimmassa jaksossa paneudutaan B-, C- ja D-ikäluokkien seurantatapahtumiin.

Vuonna 2017 käynnistetyn MAAJOUKKUETIE-toimintaan sisältyy kolme tapahtumaa vuoden aikana.

Seurantatapahtumat järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla. Alla olevalla videolla Salibandyliiton valmennuspäällikkö Miikka Lamu kertoo tapahtumien sisällöstä tarkemmin.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Laske itte
22/07/2018
Joukkueessasi on 20 pelaajaa, jotka maksavat kolmesta fbaleiristä vaikkapa 400€

400€ x 20 = 8000€

Väitän, että kahdeksalla tonnilla sais kaks ihan kohtalaisen pätevää valmentajaa joka treeneihin vrt. kolme kertaa vuodessa juoksemaan sukkulatestejä ja höntsäämään keskelle jorpakkoa.
Ei saa
22/07/2018
Seuranta, pelejä 10 kpl tuomareilla ja videoinnilla. 5ateriaa päivässä luentoja, kyselyjä yöpymiset jne.
Maajoukkuetie
22/07/2018
Maajoukkutie toiminta on ihan rahastusta varsinkin United pelaajien osalta. Mukava olisi tietää minkälaisen diilin liitto on Eerikkilän kanssa tehnyt. Saako esim miesten ja ehkä jopa naisten maajoukkueet leireillä Eerikkilässä ilmaiseksi sitä vastaan että liitto lupaa tuoda tuhansia junioreita maksullisiin Maajoukkutie tapahtumiin. Vai mihinkä perustuu se että pelaajia otetaan tapahtumiin mukaan niin paljon ja he eivät saa edes mitään palautetta. Epäilen kovasti että puolet noista Maajoukkutie junnuista ovat mukana ainoastaan rahoittamassa toimintaa. Onko jollain parempaa tietoa?
Muutoksen tuulet
22/07/2018
Näkökulmia ja mielipiteitä asian suhteen on varmasti moneksi. Se mikä aiheeseen liittyen tulee jokaisen muistaa, että kyseessä on vapaaehtoista toimintaa. Ei ketään tietääkseni leireille pakoteta osallistumaan. Näin ollen en oikein ymmärrä tuota väitettä, että leirit olisivat rahastusta tai että joku osallistuja rahoittaisi toisen leireilyä.

Jos leirit olisivat vain "rahastusta" tai mikäli sisältö ja kustannukset eivät kohtaisi, niin vaikea kuvitella että leireille olisi tunkua. Ymmärtääkseni näin on, vaikka nuoremmissa ikäluokissa yhdelle United-leirille otetaan jopa lähes 80 pelaajaa. Ja vaikka leireille otetaan jopa tuo 80 pelaajaa, niin silti keskustelupalstat pursuavat niitä kommentteja, joissa ihmetellään miksi oma kullannuppu ei ole leirille tullut valituksi. Tulijoita (=maksajia) olisi siis todennäköisesti enemmänkin kuin vain ne valitut.

Ensimmäisen kommentin kirjoittajan kanssa ole siinä mielessä samaa mieltä, että FBA-toiminnan kokonaiskulut (matkat, ruokailut ja leirimaksut) voivat olla jollekin joukkueelle/seuralle niin suuret, että niillä voisi tosiaan palkata vaikka päätoimisen valmentajan/valmentajia osaksi arkitoimintaa. Tämä(kin) on kuitenkin viime kädessä jokaisen pelaajan/joukkueen/seuran oma valinta (=valinnan vapaus) - mihin rahansa haluaa käyttää? Jotkut käy harjoituspeleissä ja turnauksissa ulkomaita myöten, toiset osallistuu FBA:han, ja kolmannet haluaa päästä mahdollisimman pienin kustannuksin, eivätkä sijoita rahaa mihinkään ylimääräiseen. Nämä on niitä klassisia "valintoja".
Jonsku
22/07/2018
Eikös noihin osallistuminen ole tosiasiallisesti pakollista jos nuori pelaaja haluaa joskus tavoitella maajoukkevalintaa. Siis jos ei noihin tilaisuuksiin osallistu (ja maksa), niin tie valintoihin on todella kivinen. Kätevä rahastuskeino liitolta.
Tuomas
23/07/2018
Itse mietin myös, onko esim alle 12-vuotiaiden fyysinen testaaminen tarpeellista. Miksi esimerkiksi 12-vuotiaat salibandyjuniorit matkaavat Eerikkilään tekemään kuperkeikkatestejä?
Rahalla saa
23/07/2018
Mutta jos on tarpeeksi hyvä, niin varmasti valitaan joukkueisiin. Tää sählynillitys huvittaa, luuletteko että lätkän ja fudiksen majut on ilmaisia? Jos ei ole valmis panostamaan, rahallisestikin, niin sitten pitää valita muu taso. Urheilusta yritetään kovasti tehdä tasapuolista, mitä se ei luonteensa vuoksi tule koskaan olemaan, niin kauan kuin tavoite on voittaa!
Isä
23/07/2018
Kuinka monta lahjakkuutta jää siis pois? Kaikkia seuroja ei huomioida, varsinkaan pieniä. Huippu yksilöitä on rutkasti. Milloin fba toiminta tai vastaava jalkautetaan niin että myös pienet ”kylä joukkueet” huomioidaan?! Rahalla pääsee mutta laatu jää jonnekkin. Pelaajien ja rahan haaskausta.
Vastaus isälle
23/07/2018
Kuules isä, silloin kun pelaaja valintoja on united-joukkueisiin tehty, niin kyseisen alueen turnauksia joissa sinukin oma poikakulta pelaa on katsottu. Pelejä vahtaa siellä tuntitolkulla vastuu valmentajat ja sitä kautta valinnat tehdään. Joka joukkueessa ei kuitenkaan ole tarpeeksi lahjakkaita, joissain taas liikaaa ja nyt totuus on se että sun poikas ei vaan mahtunut mukaan. Se ei kyitenkaan tarkoita sitä, ettei mahdollisuutta enää olisi. Poikasi voi vielä skarpata ja päästä mukaan.
Sm sarja
23/07/2018
Tuleeko syksyllä sm sarja ennakkoja?
Niinpä
23/07/2018
Kyllä 80 pelaajan nippuun pitäisi mahtua jo iso osa ikäluokan huippuyksiköistä. Monissa lajeissa huippuyksilöitä ei löydy kuin pari ikäluokkaa kohden. Joissakin lajeissa sitä huippuyksilöä voi joutua odottamaan 20-30 vuotta. Salibandyssä tilanne on erittäin hyvä jos 80 pelaajaan kaikki huippuyksiköt eivät edes mahdu. Kannattaisi varmaan jakaa vaikka jalkapallolle ylijäämähuiput, niin voisi Suomi päästä siinäkin lajissa edes En-kisoihin joskus. Yksikin ihmettelee tässä ketjussa pitäisikö näiden huippujen vielä sietää ihan fyysistä harjoittelua. Eli ei puhuta enää pelistä huipuista vaan ihan oikeista staroista.
Toinen isä
23/07/2018
Kolme leiriä on meille kustantanut 550e. Ja meillä ainakin leiri maksetaan itse, ei sisälly joukkueen toimintakuluihin/kausimaksuihin (=ylimääräinen kulu kaiken muun päälle). Leirit olleet lähinnä hyvä joukkuehengen kohottamisen kannalta. Muusta voisin olla toista mieltä. Testejä pystyisi tekemään myös seuroissa ja samoin harkkapelit niinkuin ennenkin.
Maukka
23/07/2018
Niille nuorille, jotka ovat seurajoukkuiden mukana, fba on pakollinen tapahtuma. Jos et lähde esim. taloudellisista syistä leirille, penkki kutsuu. Jos nuori ei taasen mahdu lainkaan seuran fba-ryhmään, hän on joukkueessa maksajana. Näinkin on.
Varmaan tapahtumat voisivat olla monipuolisempia, testaamisen kustannuksella. Toki on mukava seurata, miten nuoren tulokset kehittyvät. Seurojen väliset vertailut ovat mielenkiintoisia, mutta United-joukkueita ei samalla tavalla voi vertailla.
SM pelien pelaamista leirillä en ymmärrä. Se on rahastusta; syö toisilla kotipelien määrää, mikä tuo kustannuksia. Joku lähellä toimiva seura voi hyötyäkin.
Liiton ja Eerikkilän kannalta kannattava bisnes; vastaavaa on muilla lajeilla.
Menestyä voi varmasti myös ilman fba-tapahtumia, jos palikat ovat seurassa/joukkueessa muutoin kohdillaan.
Jonsku
23/07/2018
Testaaminen on järjestäjille helppoa ohjelmaa; ei tarvi miettiä mitä tapahtumissa tehdään kun tehdään aina ne samat testit. Tästä annista sitten kunnon hintalappu, niin helppoa ja vaivatonta rahantuloa.
Tuomas
23/07/2018
Mielstäni FBA saisi hieman muuttua. Kuperkeikka ja kärrynpyörätestit+vastaavat pois, tapahtuma kaksipäiväiseksi ja iloisempi asenne. Lisäksi tuntuu turhalta maksaa, jotta joukkue pääsee Eerikkilään testauttamaan lentokuperkeikkataitonsa. Ja testit ja pelithän voi tehdä omilla harkkavuoroilla.
Hah
23/07/2018
Maukan kommentti: "Niille nuorille, jotka ovat seurajoukkuiden mukana, fba on pakollinen tapahtuma. Jos et lähde esim. taloudellisista syistä leirille, penkki kutsuu"

On kyllä typerää yleistystä / väsynyttä provoa. Kukaan lapsi ei joudu penkille, mikäli ei halua tai pääse lähtemään fba-leirille, oli syynä taloudelliset tai muut syyt. Myöskään niiltä, jotka eivät leirille lähde, ei maksua kyseisestä tapahtumasta peritä. Jotain rajaa näihin heittoihin. T. ison yhteistyöseuran valmennuksessa toimiva
Muutoksen tuulet
24/07/2018
Tätä palstaa lukiessa on helppo huomata, ettei kokonaisvaltaisen harjoittelun ja urheilijaksi kasvamisen perusteet ja merkitys ole monellakaan hallussa. Tai myöskään se mikä Maajoukkuetien rooli tuossa yhtälössä on. Maajoukkuetien tavoitteenahan on nimenomaan kasvattaa näitä "lahjakkuuksia" urheilijoina.

Urheilijaksi kasvamiseen kuuluu olennaisena osana fyysisten ominaisuuksien harjoittelu ja kehittäminen, joka muodostaa perustan lajitaitojen oppimiselle. Fyysisen harjoitteluun kuuluu luonnollisesti testit, joilla mitataan lähtötasot, ja myöhemmässä vaiheessa kehittyminen. Testien on luonnollisesti oltava samat, jotta tulokset ovat vertailukelpoisia - muutenhan niillä ei olisi mitään virkaa. Se että sama testi tehdään keväällä ja syksyllä paljastaa kyllä, onko niiden välissä tehty töitä vai ei. Ja tämä jos mikä, mittaa sitä halua kasvaa urheilijaksi.

Mitä tulee testituloksiin, niin sen mitä olen itse kuullut, niin ovat isossa kuvassa olleet jopa "hälyttäviä", mitä tulee esimerkiksi lasten ja nuorten liikkuvuuksiin ja tukilihasten tilaan. Se että ongelmakohdat paljastuvat testien yhteydessä voi olla monelle lapsen/nuoren terveydelle siunaus, ennen kuin on liian myöhäistä, ja loukkaantumisia tulee. Ja kyllä, mitä tulee liikunnallisiin perustaitoihin (esim. edellä mainittu kuperkeikka ja kärrynpyörä), niin ne eivät todellakaan ole kaikilla hallussa, mikä on mielestäni aivan uskomatonta. Tältä osin niidenkin testauttamiselle on olemassa selkeät perusteet.

Sitä mitä itse en tässä keskustelussa ymmärrä, on se että miksi porukka lähettää lapsiaan FBA-leireille, jos kokee että ei saa rahalleen vastinetta? Olisi myös mielenkiintoista kuulla, mitä leireillä sitten pitäisi tapahtua mieluummin kuin testejä ja pelejä, jotta niistä saisi mielestään enemmän rahalleen vastinetta?
Tuomas
24/07/2018
Mielestäni siis kaksipäiväinen leiri, joitakin perustestejä ja ryhmähengen kohottamista. Lisäksi siellä mukana olevat ammattivalmentajat voisivat kertoa pelaajille mm. urheilijaksi kasvamisesta, hyvistä harjoituksista, ravinnon, unen ja koulun tärkeydestä. Eli leirillä voisi pelaajat miettiä/pohtia yhdessä (ammatti)valmentajien kanssa edellämainittuja asioita testien ja pelien yms lisäksi. Fyysisten testien tuloksien seuraamisen lisäksi voitaisiin seurata mm ryhmädynamiikan ja pelin kehittymistä enemmän.
Jep
24/07/2018
Maha pystyssä takatolpille vaan. Ihan turhaa treenata perusketteryyttä ja liikunnallisuutta. Jos nää isukit nyt vähän kelais, nykyään lasten perusliikuntataidot heikentyneet, siksi ihan hyvä testata. Ja nämä myös vaikuttaa siihen sählyyn. Opettakaa sitten kotona kun on niin helppoa
Jep
24/07/2018
Muutoksen tuulille, kyllä lasten liikunnallisten perustaitojen ja fyysisen kunnon heikentymisestä on tietoa netissä ja on juttuja ollut ylessäkin! Pädit vaan kouraan ja turha leikkiä pihalla.
Pekka
24/07/2018
Meillä poika on mukana seurajoukkueensa kautta ja tyttö United joukkueessa. Itse olen ollut jojona mukana kolmessa tapahtumassa. ( välillä pitää tehdä oikeitakin töitä niin en kaikkiin tapahtumiin ole ehtinyt ) . Ainakin pojan joukkueessa kilpaillaan siitä kuka pääsee mukaan. Ikäluokassa on kaksi joukkuetta ja kaikkia ei voi ottaa mukaan. Jos joku joutuu jäämään pois esim. sairastumisen vuoksi on pettymys todella suuri. Matka ja muut kulut huomioiden yksi osallistuminen maksaa n. 200 € /kerta. Eli 600 € vuosi. N. 200 €/poika se maksaa meille muutenkin jos lähdemme johonkin turnaukseen jossa joudumme yöpymään. Muita turnauksia olemme jättäneet pois ja satsaamme nyt tähän FBA toimintaan. Saamme siellä kolme kertaa vuodessa laadukkaita pelejä joita muuten emme omalla alueellamme välttämättä saa niin paljoa kuin olisi tarpeen.
Yksikään vanhempi ei ole sanonut että touhu olisi liian kallista. Yksi isä sanoi että halpaahan tämä on siihen verrattuna kun hänen tyttärensä harrastivat hiihtoa niin pelkästään suksia oli autotallissa 10 000 € edestä. Kaikki on tietysti suhteellista. Jos pääsemme SM sarjaan niin meidän budjettimme poikaa kohti FBA mukaan lukien on n. 2700 €.
Näkisin että seurajoukkue saa tapahtumasta enemmän irti kuin yksittäinen pelaaja United joukkueessa. Seurajoukkueella on oma valmentaja mukana joka voi keskustella testaajien ja FBA valmentajien kanssa ja saada arvokasta tietoa paikan päällä. Koko joukkueelle pidetään myös yhteinen palautekeskustelu. United pelaajat jäävät ehkä vähemmälle ainakin palautteen osalta. Osa saa palautteen tekstiviestillä ja kaikki eivät kuulemma ole saaneet ollenkaan.
United joukkueet pärjäävät yleisesti ottaen tosi hyvin koska niihin on kerätty parhaat niistä seuroista jotka eivät seurana ole toiminnassa mukana. United joukkueiden paikat eivät ole mitään vakiopaikkoja vaan niitä kyllä vaihdellaan ainakin tyttöni ikäluokassa. Meidän alueellamme tytöille järjestettiin keväällä alueellinen tapahtuma jossa FBA valmentajat kävivät katsastamassa niitä tyttöjä joita he eivät olleet vielä nähneet. Poikien vastaavaa tapahtumaa ei käsittääkseni meidän alueella ollut.
Eerikkilä veloittaa United pelaajalta 155 € tapahtumasta. Sisältäen kolmen päivän täyden ylläpidon ja vaatetuksen leirin ajaksi. En myöskään usko että yksikään pelaaja olisi kutsuttu mukaan vain rahoittajaksi. Maksamaan esim. maajoukkueiden kuluja. Jokainen kustannuksista jotain ymmärtävä käsittää sen että n. 50 €/päivä myös kuluu sen päivän aikana tällaisessa toiminnassa.
Mielestäni on hienoa että tällaista toimintaa järjestetään. Liitto saa todella kattavan otannan ikäluokittain millä tasolla juniorit tässä maassa ovat. Enkä usko sitä että pelaajalta, joka ei vielä ole mukana ovet olisivat ikuisesti sulkeutuneet vaikka pelaisi kuinka pienessä seurassa tahansa. Kyllä sana kiirii jos kauden aikana oman alueensa peleissä taitonsa näyttää.
Valinnat ovat tietysti aina mielipiteisiin perustuvia ja niistä voi olla montaa mieltä.
Maajoukkuetie sanana kuulostaa tosi hienolta mutta eihän tämän vaiheen osallistuminen ole mikään tae siitä että nämä nyt mukana olevat pelaajat joskus pelaisivat maajoukkueissa. Jos esim d-pojissa mukana on n. 300 poikaa niin aika moni pettyy kun maajoukkueeseen mahtuu vain 20 poikaa sitten kun aikanaan valinnat tehdään.
Kyllä tämä hanke tähtää koko salibandyn tason nostoon tässä maassa nyt ensin juniorisarjojen kautta ja sitten aikanaan aikuisten sarjoissa kun nämä pelaajat sinne kukin vuorollaan toivottavasti siirtyvät.
Ilman tasokkaita sarjoja ei voi olla menestyviä maajoukkueita.
Maukka
24/07/2018
Olen mietiskellyt sitä, miksi kaikkia pelaajia ei sotketa united-joukkueisiin. On eri juttu pelata omassa tutussa, jopa vuosiia yhdessä olleessa ketjussa/joukkuetoverien kanssa kuin tuntemattomien kanssa. Sotkeminen toisi uusia näkemyksiä pelaajista sekä pelillisesti että muuten.
Tähän on varmaan jokin syy, HAH tietänee...
Katsomovalmentaja
24/07/2018
Minusta fba toiminta on aika kallista kaukaa tuleville joukkueille. Matkat ja fba- maksut kustantaa lähelle 20 000e/ v/joukkue. Tosin kuluja kompensoi SM sarjapelit joita saa pelata leirillä vanhemmissa ikäluokissa. Tasapuolisuuden nimissä voisi toimintaa siirtää keskelle Suomen karttaa, niin kulut jakautuivat tasapuolisemmin seurojen kesken.
Yksittäiselle pelaajalle pääsy leirille on mahtavaa, sillä silloin sinne on valittu omien taitojen perusteella. Seurajoukkueiden mukana leirille tulevista vain murto-osa kuuluu ikäluokkansa huippuihin.
Minusta Fba toiminta kannattaa aloittaa vasta C ikäisenä, nuoremmissa ikäluokissa tuon 20 000e voi käyttää paremminkin.
Kaikkien kaveri
24/07/2018
Lajin kannalta paras olisi vielä tätä FBA-osaamista ja tietotaitoa suoraan seuroille: mikä ei olisi mikään isokaan ongelma kiitos nykyaikaisen tiedonvälittämisen että myös kulkuneuvojen, mutta liitto toimii kuten mikä tahansa monopoliasemassa toimiva ja pyrkii suojelemaan oman toiminnan etua pitäämällä kaiken osaamisen omissa käsissään ja järjestämällä palvelujaan yksin = saa kaiken taloudellisen hyödyn itselleen.

Sanokoon kuka mitä tahansa, mutta liiton toiminta ei ole hyväntekeväisyyttä ja tälläkin palvellulla halutaan tuottaa voittoa ja sitä kautta rahoittaa liiton toimintaa.
Tuomas
24/07/2018
Olen samaa mieltä edellisen kanssa. Ja mielestäni myös leirit voisi pitää useissa urheiluopistoissa, riippuen seuran maantieteellisestä sijainnista lähin opisto. Lisäksi tuo sarjapelien pelaaminen fba leirillä on toisille seuroille epäreilua, sillä jotkut kaukaa tulevat joukkueet saavat varsinkin kotipelejä fba-leireihin paljon. Kuitenkin osa joukkueista joutuu reissaamaan SM-sarjassa paljon enemmän, jolloin myös kulut lisääntyvät.

Sen lisäksi mietin myös, onko salibandyn pelaaminen kilpasarjoissa junioreissa enää mahdollista ilman leiri yms toimintaa. Osa junioreista haluaisi vain harrastaa salibandyä ilman leirejä, testejä ja kokoaikaista toisiin vertaamista.
Tuomas
24/07/2018
Korjaus, puhuin siis, että olen samaa mieltä Katsomo valmentajan kanssa.
Laske itte
24/07/2018
Niin. Sitä minä juuri, että jos tuo nyt maksaa sittenkin sen 500€/pelaaja, niin sehän tarkoittaa 20 joukkueen kohdalla 10 000€ lisää joukkueen budjettiin.

10 000€ saa aika hyvän ammativalmentajan joukkueelle. Suomessa on liikunnanlaitos ja lukuisa määrä urheiluopistoja, joista valmistuu/opiskelee jossei valmiita niin kehityskelpoisia valmentajia, joilla alaan liittyvä koulutus tuoreessa muistissa. Läsnäolo treeneissä aina, ei 3-6 krt kauden aikana. Uskoisin, että toiminta menee eteenpäin ja hänkin osaa haastatella pelaajia, tehdä kuperkeikkatestejä ja kertoa pelaajille mitä kannattaa syödä. Hei säbäliitto, eikös tää oo sitä Nykyn paljon puhuttua arkitekemistä?

Jos vielä sattuisi olemaan nuoremmassa ikäluokassakin kehitystä kaipaava joukkue niin sittenhän kasassa on jo 20 000€, sillä saakin sitten jo vaikkapa ikäluokkavalmentajan C-poikiin tai C-tyttöihin.

FBA-leirejä kun on pidetty (ei toki kaikkia) arkipäivinä esim su-to aikavälillä. Ei liene sattumaa, että nuo päivät eivät ole urheiluopistojen majoituskysynnän kärkipäätä.

Mutta hyvin toki lobattu Eerikkilältä. Money talks - bullshit walks.
Laske Itte
24/07/2018
*20 pelaajan joukkueen kohdalla
Jep
24/07/2018
Mitä te nillitätte, senkun ootte osallistumatta ja käytätte rahanne niinku huvittaa. Ihme luuloja, että mikään kilpaurheilu olisi halpaa. Tää joka huuteli osan junnujen haluamisiin, niin sitä vartenhan sählyssäkin on alempia tasoja missä voi harrastaa. Tää on tätä, halutaan kehitystä ja osaamista, mutta itku tulee kun siitä pitäisi maksaa.
Tuomas
24/07/2018
Niin, mutta joissain seuroissa on yksi isompi joukkue, jotka jaetaan peleihin kahteen ryhmään. Silloin myös alemmalla tasolla pelaavat osallistuvat leireihin, vaikka haluaisivat ehkä vain harrastaa ilman leirejä ja testejä. Tai sitten vaihtoehtona on yksi kertaa viikossa koulun salissa harjoitteleva ryhmä, jotka ei välttämättä osallistu ollenkaan peleihin tai turnauksiin. Tuntuu siltä, että pelkkä salibandyn harrastaminen liikunnan ilon ym vuoksi on aikalailla vaikeaa, jos taitoa löytyy eikä halua näihin aloittelijoille suunnatuilla koulun saliin kerran viikossa ilman pelejä ja turnauksia-ryhmään.
Aatun penaali
24/07/2018
Mitä olen kautta Suomen kuullut niin Maajoukkuetiellä mukana olevat seurajoukkueet ovat kyllä olleet tyytyväisiä toimintaa, mutta united pelaajien kohdalla homma on suoraan sanottuna persieestä. Nämä united joukkueiden valmentajat eivät anna palautetta pelaajille tai pelaajien seuroille vaikka sitä pyydettäisiin. Nämä valmentajat keskittyvät niihin ikäluokan parhaimpiin ja niiden tarkkailemiseen ja loput pelaajat ovat heille kuin ilmaa. Raha kyllä liitolle kelpaa näistäkin pelaajista. Joidenkinhan se pitää tämä toiminta kustantaa. Kun otetaan jokaiselle leirille mukaan näitä pelaajia reilusti niin saadaan kulut per pelaaja pidettyä siedettävinä. Esim koripallossa leireille otetaan huomattavasti vähemmän pelaajia (siis ne ketkä sinne oikeasti kuuluvat) mutta leirityskulut per pelaaja ovatkin sitten huomattavasti suuremmat. Olen samaa mieltä että tämä toiminta pitäisi aloittaa vasta C-ikäisistä. Näin ollen ryhmiä olisi vähemmän ja myös united valmentajien määrä vähenisi ja laatu varmaan nousisi.
Tuomas
24/07/2018
Aatun penaali: Jep, c1-ikäisistä olisi aika hyvä aika aloittaa. Silloin United-puolellakin varmaan erottuu selkeämmin huippuyksilöt. Toinen huono juttu on, että tässä keskitytään niihin parhaisiin pelaajiin, mutta muut aikalailla unohdetaan. Vaikka huippupelaajat on aika pieni osa harrastajista. Esimerkiksi nykyään FBA leireille (seurajoukkuepuolelta) otetaanä isosta joukkueesta, jossa kaksi peliryhmää, vaan kilpapelaajat, vaikka haastetason pelaajilla olisi myös halukkuutta. Tässäkin jo 12-vuotiaita jaotellaan "tulevaisuuden maajoukkuepelaajin" ja "muihin", valitettavasti.
Jep
24/07/2018
Tätä kutsutaan urheiluksi. Samaan aikaan taas itkua, kun emkisat tulossa ja ei mitaleita tule roppakaupalla. Eikä niitä tule jatkossakaan, jos ei parhaat saa isointa tukea. Niin kauan urheilu toimii näin, kun tavoite on voittaa! Tämä pitää ymmärtää, kun leikkiin lähtee mukaan. Se ihmeellistä jos sitten näihin tapahtumiin on jonkun pakko osallistua, tämä joukko tuskin kovin iso.
UnitedÄiti
25/07/2018
Seurajoukkueissa pelaajat saavat yksityiskohtaisen palautteen testituloksista, joita seurajoukkueet hyödyntävät esim.. kesäharjoittelussa.
United-pelaaja ja united-pelaajan joukkue (valmentaja) eivät saa vastaavaa palautetta, jota voisi hyödyntää harjoittelussa.
Tätä olen miettinyt.
Talent-toimintaan valittiin aikanaan vain seurajoukkueiden parhaimmisto. Fba-menetelmässä saattaa käydä niin että, lahjakkaita pelaajia jää haavin ulkopuolelle ja leirityksessä on sinne kuulumattomia.
D-junnujen osallistuminen fba-toimintaan ei ole järkevää.
Ja koska toimintaa on paljon viikolla, koulupäiviä jää runsaasti tekemättä.
Seurajoukkueiden yhteistyö voisi myös olla erillään maajoukkuetoiminnasta. Erilaisia malleja on, esim. koripallo opiskelun ja pelaamisen akatemioineen.
Kirjoitan sekä seurajoukkueen että united-joukkueen kokemuksella.
Unitedäiti
25/07/2018
Tärkeä väline harjoittelun ja palautteen kannalta onMyEway-järjestelmä, johon testitulokset, harjoittelu ja pelit tallennetaan.
United-pelaajat eivät ole järjestelmässä.
Järjestelmästä olisi hyötyä kaikille.
United-pelaaja pääsee halvemmalla kuin seurajoukkueen pelaaja, koska seurajoukkueen pelaaja maksaa myös valmennuksen ym. osallistumisen. Valmentajien koulutus myös maksetaan.
Viime mainitun maksaa mielellään.
Muutoksen tuulet
25/07/2018
Itse ajattelen asiaa niin, että FBA:n tehtävä on tuottaa informaatiota (testitulokset, pelivideot), joita pelaajan omavalmentaja hyödyntää arjen valmennuksessa (siellä missä varsinainen työ tehdään). Olipa kyse sitten seurajoukkueen tai United-joukkueen mukana olevasta pelaajasta. Omavalmentaja on kuitenkin se taho, jonka vastuulle kuuluu pelaajan harjoittelun suunnittelu, johtaminen ja seuranta. Tätä ei FBA millään tavoin korvaa. Omavalmentajan tehtäviin kuuluu olennaisena osana myös aiemmin tässä keskustelussa Tuomaksen mainitsema: "kertoa pelaajille mm. urheilijaksi kasvamisesta, hyvistä harjoituksista, ravinnon, unen ja koulun tärkeydestä".

Olen erimieltä niiden kirjoittajien kanssa, joiden mukaan United-joukkueissa mukana olevien pelaajien omavalmentajat eivät saisi pelaajistaan palautetta käyttöönsä. MyEwaysta löytyvät niin testitulokset kuin videot peleistä, ja valmentajilta on ainakin tähän saakka tullut kirjallinen yleinen yhteenveto leirien annista ja tuloksista, sekä yleisohjetta mihin harjoittelussa tulisi kiinnittää huomiota. Pelaajakohtaista palautetta on saanut, kun on ottanut puhelimen käteen ja soittanut, tai laittanut sähköpostia pelaajan United-joukkueen valmentajalle. Vuorovaikutteisilla keskusteluilla näkemyksiä on vaihdettu puolin ja toisin, kuten tämänkaltaisessa toiminnassa kuuluukin.

Oma suhtautuminen FBA:han (United-toiminta) on positiivinen. Kuten edellä mainitsin, se tuottaa valmista informaatiota osallistuville pelaajille ja heidän omavalmentajilleen, jota arjessa on sitten helppo hyödyntää. Luulen että kaikilla seuroilla ei ole resursseja, osaamista tai välttämättä edes halua järjestää yhtä kattavia testejä. FBA-leireillä pelaajat pääsevät myös mittaamaan oma tasoaan (lähtökohtaisesti) oman ikäluokkansa kärkeä vastaan - riippuen alueesta ja pelattavasta sarjasta, FBA voi olla osalle ainoa mahdollisuus se tehdä. Totuus kun on se, etteivät läheskään kaikki ikäluokkansa parhaat pelaajat pelaa SM-sarjoissa. Leireihin liittyy myös sosiaalinen piirre, kun pelaajat pääsevät verkostoitumaan muiden oman ikäluokkansa pelaajien kanssa. Hintakaan ei ole mielestäni kallis, huomioiden mitä sillä saa, ja niin kauan kuin palvelua käyttää pelaaja, jolle se on oikeasti merkityksellistä.

Tiedostan myös vastakkaisia mielipiteitä. Ja mielipiteitähän ei ole oikeita tai vääriä. Edelleenkään en kuitenkaan ymmärrä, miksi aikuiset lähettävät leireille lapsiaan, jos eivät ole toimintaan tyytyväisiä? Tai lähettävät lapsiaan leireille, jos/kun ko. toiminta ei ole lapselle edes ajankohtaista?
Laske itte
25/07/2018
Ei kukaan kritisoinutkaan sitä, etteikö saisi maksaa.

Sitä vaan, että miten rahaa voi käyttää tehokkaammin.

Vain valmentajiin/valmennukseen satsaamisella saadaan hyvää aikaa. Valmentaminen on 95% muutakin kuin kallista testaamista.
Kehittää voi kuitenkin aina
25/07/2018
Tyttäreni on ollut FBA tapahtumissa United joukkueessa. Hän on kyllä saanut palautetta. Ensimmäisellä kerralla sitä ei oikein vielä tullut, mutta sitten alkoi jo tulemaan. Kolmannella kerralla tuli jo todella yksityiskohtaista palautetta, kerrottiin hyvät jutut ja oli myös kerrottu mitä pitää kehittää. Tyttäreni sai leireille myös henkilökohtaista valmennusta tiettyihin pelillisiin asioihin. Kaikki videot sekä henk.koht klipit ja testitulokset sekä palautteet olen kyllä päässyt katsomaan (palautteen annon aktiivisuus riippunut myös valmentajasta). Nämä asiat ollaan itse käyty oman lajivalmentajan kanssa läpi, sekä oman joukkueen fysiikka valmentaja teki leirin tulosten perusteella tyttärelle henkilökohtaisen treenisuunnitelman. Tätä treeniä noudatti ja seuraavalla leirillä näki tulosten parantuneen. Oma joukkue ei oikein testejä tee. Ainoa negatiivinen palaute tyttäreltä tuli, että leirillä on aivan liikaa luppoaikaa. Omasta mielestäni rahat eivät menneet hukkaan, tytär sai sitä mitä haki, lisää kokemusta sekä paljon uusia ystäviä ympäri suomea.
Tuomas
25/07/2018
Se on totta, että luppoaikaa on ihan hirveän paljon. Jo sitä hieman pienentämällä saisi leiristä kaksipäiväinen esimerkiksi viikonloppuna, jolloin myös kustannukset olisivat pelaajilta pienemmät, joka saattaa olla joiltain ratkaiseva asia lähteekö lapsi leirille vai ei.
SP
25/07/2018
Tuo luppoaikakaan ei välttämättä ole huono juttu. Tietysti rajansa silläkin. Kyllä sillä yhdessä vietetyllä ajalla on aika iso vaikutus niihin kaverisuhteisiin, joita siellä syntyy ja ne sitten näkyy kentällä ja tulevissa tapahtumissa. Palautteen anto taitaa olla aika valmentaja/ikäluokkakohtaista. Pääosin on kuulunut, että sitä ei tule tarpeeksi, mutta ilmeisesti siihen on tullut muutosta seurojen suuntaan.
Nonni
25/07/2018
se LUPPOAIKA on ihan tarkoitettu palautumiseen niinkuin urheilijat tekee. Ne testit ja pelitapahtumat on kuitenkin tosi raskaat.
lopettakaa jo se nillitys teidän puheista paistaa katkeruus ja tietämättömyys urheilijan kehittymisen kannalta.

harjoitus turnaus sählysalossa
kaksi päiväinen turnaus kaikkiaan 4peliä 2x 15min ei pukukoppeja, kunnon ruokailuja, oheisharjoittelu tiloja yms ja kustannus per pelaaja 240e ???????????
Kehittää voi kuitenkin aina
27/07/2018
Vai katkeruus ja tietämättömyys, luitkohan lainkaan kunnolla tekstiäni. Leirillä olleen urheilijan mielestä luppoaikaa on liikaa. Nuori kovassa kunnossa oleva urheilija palautuu hyvinkin nopeasti ja toisaalta kaiken ohjelman ei tarvitse olla sykettä nostavaa. Ohjelmassahan voisi olla myös teoriaa enemmän, venyttelyä, punttiharjoitukseen opastamista, juoksutekniikan opetusta ym.
Nonni
27/07/2018
Kyllä kehittämistä on aina ja ei noi lapset vielä palautumisesta tahdo tietää. Enemmän tuo oma avautuminen koskee tuota kuinka kallista se on ja mitä sillä rahalla saa. Usein nää besserwisserit on aina suuna ja päänä kommentoimassa, mutta annas olla kun tarvis ruveta töitä paiskimaan niin tutkitaan ja vatvotaan ihan turhaan. Erittäin hyviä tapahtumia kaikki 4 FBA leirit ollut👊
Katsomovalmentaja
27/07/2018
Ei siellä mitään opeteta pelaajille muuta kuin syömistä 4krt päivässä. Ainoa joka saa jotain opetusta on päävalmentaja. Muut suorittaa laaditun ohjelman kerrasta toiseen.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.