Complex Floorballin Salibandyliigaennakko – Alempi keskikasti

Laskimme alempaan keskikastiin kuuluviksi joukkueet sijoilla 7-9 sekä osin julkaisuteknisistä syistä sijan 10, joka olisi voinut kuulua myös ensimmäiseen osaan ennakosta. Samoin keskikastin osalta ennustaminen on hankalaa ja itseasiassa sijat 2-7 voisivat olla oma ryhmänsä. Nähdäksemme 6-7 playoff-joukkueista on helppo arvata, mutta viimeisestä playoff-paikasta käydään kova kilpailu, jossa todennäköisesti mukana ovat tämän osion joukkueet.

 

LASB

1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle?
Emme onnistuneet viime kaudella tavoitteessamme playoff-paikan saavuttamiseksi. Itse peliä saimme vietyä haluamaamme suuntaan. Keskityimme viime kaudella pallollisen pelitavan kehittämiseen, painottaen suoraa hyökkäämistä organisoitua viisikkoa vastaan.

Joukkue on määrittänyt tavoitteeksi playoff-paikan. Jatkamme pelitavan kehittämistä edellisen kauden pohjalle. Pyrimme harjoittamaan enemmän murto- ja ratkaisumalleja maalintekotilanteisiin, sekä ratkaisupaikkojen parempaa tunnistamista.

2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa?
Olemme menneet lajiharjoittelupainotteisesti, henkilökohtainen taito osana viisikkoa painopisteenä. Oheisharjoittelussa nopeusominaisuudet ovat olleet pääteemana.

Pidimme neljän viikon omatoimisen harjoittelujakson kesällä, jolloin oli myös tarjolla yhteisisä harjoituksia. Ennen omatoimijaksoa harjoittelimme neljästi yhdessä ja kahdesti omatoimisesti. Alkukesän jaksosyklitys oli 3+1 (kova viikko/kevyt viikko) ja omatoimijakson jälkeen siirryimme 2+1 jaksotukseen. Omatoimijakson jälkeen yhteisiä tapahtumia on ollut 4-5 viikossa ja 1-2 omatoimista.

3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet?
Olemme painottaneet suoraa hyökkäämistä organisoitua viisikkoa vastaan. Harjoitustapahtumat ovat vahvasti teemoitettuja pääteemaan ja aliteemoihin. Pyrimme kuljettamaan punaisen langan harjoituksen ensimmäiseltä minuutilta loppuun asti näiden teemojen kehyksessä. Aliteemat koskevat yleisesti osataktisia hetkiä, esim. suoran hyökkäämisen jokin ratkaisumalli (spottipelaaminen). Tavoitteena on luoda viisikolle kollektiiviset vaistot, jolloin pelin muuttuviin tilanteisiin osataan reagoida viisikkotasolla automaattisesti.


4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne?
Lajiharjoituksessa on yleensä oheisharjoittelu-/lämmittelyosio. Tämän jälkeen lajiharjoituspalaveri, jossa käydään harjoituksen tavoitteet läpi, sekä avainharjoitteiden painotukset. Harjoitus harjoitteineen on myös pelaajien nähtävillä ennen tapahtumaa.

Perus lajiharjoitus yksinkertaistettuna koostuu normaalisti noin 10-15 minuutin taito-osiosta. Tämän jälkeen maalivahtilämpö, osataktiikka ja sen vieminen viisikkotasolle.


5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta?
Hallitse palloa, sillä hallitset pelin virtausta, paras tapa puolustaa.
Selkeät rakenteet tukevat viisikon pelaamista, hyvä puolustusrakenne tukee hyökkäyspelaamista ja päinvastoin.
Molemmat tilanteenvaihdot ovat oleellisimmat hetket tuloksenteossa.

Vastaajana päävalmentaja Teemu Varis

ANALYYSI
Viime kaudella lahtelaisten ruoriin astunut Teemu Varis uudisti oranssien pelitavan totaalisesti, eikä vanhasta ole jäljellä juuri mitään. Muutos on osoittautunut varsin toimivaksi ja parhaimmillaan joukkue pystyi hallitsemaan pallolla pitkiä jaksoja myös kärkijoukkueita vastaan. Niukasti pudotuspeleistä ulos pullahtamista voidaan monella tapaa pitää silti onnistumisena suhteessa pelaajamateriaaliin. Varsinkin puolustuspää on kaivannut pallollista osaamista.

LASBin pelaajarunko on Justus Kainulaisen lähdöstä huolimatta vain vahvistunut ja mikä tärkeintä, leveyttä löytyy edelliskautta enemmän. Lahtelaisten pallonhallinnan kautta pelaaminen asettaa varsinkin juuri puolustajille korkeat osaamisen standardit ja viime kauden suurimpana ongelmana näyttäytyikin puolustuksen kapeus, josta ei löytynyt riittävästi osaamista kunnianhimoisen pelitavan toteuttamiseen. Varsinkin Miska Mäkisen naaraaminen EräViikingeistä oli tätä osa-aluetta ajatellen nappihankinta.

Kuten yltä voi lukea, on Lahdessa jatkettu viime kaudella aloitettua prosessia edelleen vahvasti pelin ehdoilla. Tämä antaa nuorelle ja kokemattomalle ryhmälle tarvittavaa taktista ja pelitavallista etua suuriin nähden. Selkeä ja fiksu pelitapa helpottaa pelaajien sopeutumista pelissä muuttuviin tilanteisiin. Vahva yhteinen kieli mahdollistaa sen, että lahtelaiset taistelevat illasta toiseen tasapäisesti sarjapisteistä jopa kärkijoukkueita vastaan.

Haasteena joukkueella on edelleen pelitavan vaatima maltti. Pallon hallitseminen ja sen kärsivällinen kierrättäminen avaa ennemmin tai myöhemmin halutut välit puolustavan viisikkoon, mutta varsinkin matalalta puolustavia joukkueita vastaan se vaatii nöyryyttä pysyä suunnitelmassa. Harjoitusotteluissa on ollut nähtävissä edelleen, että ajoittain haastoja tehdään pallon kanssa mahdottomiin väleihin. Näistä tilanteista vastustaja rokottaa lahtelaisia myös tulevalla kaudella.

Toinen selkeä mittari tulee niin ikään matalalta puolustavia joukkueita vastaan. Suoria hyökkäyksiä ja murtotilanteita harjoitellut ryhmä ei pääse matalalta puolustavia vastaan suorista hyökkäyksistä kovin helposti maalintekotilanteeseen, jolloin LASB on pakotettu siirtymään hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseen. Yksi avainkysymyksistä saattaakin olla, kuinka pitkälle lahtelaiset ovat saaneet jalostettua hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisen rakenteet. Tiiviitä busseja tai mökkejä vastaan tämä testataan toden teolla.

Viime kauden alla avoimesti naureskeltiin LASBin valmentajavalinnalle, mutta ei naurata enää. Pedantiksi “haukuttu” Varis on luonut joukkueelle selkeän pelillisen identiteetin ja saanut kasvatettua seuran imua varsinkin nuorten pelaajien kohdalla. Vaikeuksia on odotettavissa vastaiskuja kärkkyviä laadukkaita joukkueita vastaan, mutta avoimemmissa peleissä sarjapisteitä pudonnee tasaiseen tahtiin. Vahvistuneelle ryhmälle voi povata hyviä mahdollisuuksia pudotuspelipaikkaan. LASB voi jopa olla kauden positiivinen yllättäjä.

Sijoitus:
Taistelee viimeisistä playoff-paikoista, sijoitus 7-9.

Miika Peltonen

 

Happee

Happee ei vastannut kysymyksiimme

ANALYYSI
Viime kaudet liigan kärkikahinoissa viettänyt Happee suoritti pienoisen yllätyksen selviytymällä aina Supefinaaliin asti. Etenkin Seppo Pulkkisen siirtyminen sivuun valmennuksesta oli erittäin suuri muutos. Toisaalta edellisen kauden hieman sekava tilanne kärkijoukkueiden osalta yhdistettynä Happeen pitkään yhdessä olleen ryhmän rutiiniin antoi tälle hyvän mahdollisuuden.

Tulevalle kaudelle joukkue on kuitenkin muuttunut melko suuresti. Kun katsotaan joukkueen pelitapaa vasten, ovat Jonne Junkkarisen ja Otto Tikan menetykset eittämättä merkittäviä. Lisäksi joukkueen ydinryhmästä poistui monia muita tärkeitä pelaajia, kuten Kaapo Savinainen, Asko Huisman, sekä Topi Kuosmanen.

Tulopuolella Happee puhutti salibandy-yhteisöä aina kansainvälisestikin hankkimalla Mika Kohosen pelaamaan vielä kaudeksi kotiseuraansa. Mikko Immosen tulo Sveitsistä on myös joukkueelle merkittävä lisä, sillä hyökkäysten päättäjänä hän sopii ryhmään hyvin.

Joukkueen kärki Jami Mannisen ohella on edelleen terävä – erityisesti jos Peter Kotilainen palaa aiempien kausiensa kuntoon. Nyt pörssejä tarvittaisiin taas tasaiseen tahtiin. Toisaalta koetut muutokset avaavat mahdollisesti muutamalle lupaavalle juniorille paikkoja nousta esiin. Se itse asiassa on Happeen menneisyyteen ja joukkueen runkoa vasten peilaten merkittävä asia, sillä vahva paikallisuusaste on joukkueelle ollut aina merkittävä tekijä. Siinä missä nykymenestyksen rungon muodostava vahva sukupolvi on tietyn aikaikkunan sisällä poistumassa, olisi erittäin tärkeää nostaa taustalta hiljalleen uusia vastuunkantajia.

Happeen peli perustuu hyvin vahvasti epäorganisoitujen tilanteiden vahvaan ratkaisukykyyn. Joukkue kykenee hyvin nopeasti kaaoksen keskellä organisoitumaan vaaralliseen hyökkäykseen. Tähän heillä riittää pelitaitavia pelaajia, jotka ovat kasvaneet kyseiseen pelityyliin jo kenties ihan harjoitusolosuhteidenkin kautta. Toisaalta heille ominainen pelitapa on yhä hauraampi, mitä enemmän joukkueet kykenevät organisoimaan ja strukturoimaan pelaamistaan. Pahin uhkakuva on siinä, että joukkue joutuu itselleen edullisen aseman vuoksi luomaan peliin kaaosta. Harjoitteluprosessi tätä kohden on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

Happee pelasi viime kaudella tuloksiensa ohella melko ailahtelevan ja jopa myrskyisän kauden. Pelin ylä- ja alarekisterin välinen skaala oli melko laaja ja nämä uhkakuvat ovat edessä tulevaakin kautta ajatellen. Tietynlaiselle luomupelaamiselle perustuva pelaaminen on hyvin altis monenlaisille vaikutteille, sillä yhtä selkeää ja dogmaattista, vaikeiden hetkien yli kannattelevaa rakennetta ei ole kovin selkeästi nähtävissä. Tässä kohtaa katseita kääntyy Mika Kohosen suuntaan. Kykeneekö hän tuomaan stabiliteettia joukkueen pukukoppiin ja sitä kautta tuomaan pelaamiseen jotain. Kolikon kääntöpuolena on se, kuinka paljon joukkue joutuu sopeutumaan Kohosen pelaamiselle. Happeen hirvirytkettä kun on hankala yhdistää Kohosen pelaajaprofiiliin.

Koska kilpailu kärkiryhmässä on viime vuoden jälkeen merkittävästi vahvistunut, on Happee mahdollisesti yksi kauden ns. Negatiivisistä yllättäjistä. Näiden skenaarioiden edessä kysytään valmennusjohdolta vahvaa pelitavallista johtajuutta. Se, löytyykö sitä, määrittää paljon Happeen tulevan kauden sijoitusta

Sijoitus:
Taistelee playoffeista ulos pullahtamista vastaan, sijoitus 7-9.

Mikael de Anna 

 

Indians

Indians ei vastannut kysymyksiimme

ANALYYSI
Heimon kohdalla olisi helppo sanoa, että Heikki Iiskolan ja Santeri Toropaisen menetys on yksinkertaisesti liikaa, mutta toisaalta joukkue on ollut jo usean kauden ajan liigan vahvimman pelillisen prosessin aallonharjalla. Iiskolaa ja Toropaista ei toisin sanoen edes tarvitse korvata, koska Indiansilla on kyky korvata menetetyt pelaajat uusilla vahvan pelillisen identiteetin turvin.

Eikä joukkue ole menetyksien jälkeenkään heikko. Siitä pitää huolen Valtteri Kainulainen, jota voidaan pitää yhtenä liigakenttien parhaana pelaajana. Säestäjinä löytyy Aaro Astalan ja Otto Lehkosuon tasoisia pelimiehiä unohtamatta divarissa hurjaa jälkeä tehnyttä Kevin Nylundia, joka voi olla koko kauden jokerikortti liigassa. Indiansin joukkueesta löytyy edelleen tarvittava määrä laatua.

Joukkue on pelannut menneillä kausilla vahvasti pallonhallinnan kautta, eikä pelillinen identiteetti ole harjoituspelien perusteella muuttunut. Mikko Laurikaisen valmentama ryhmä välttää viimeiseen asti pallosta luopumista ja se tuottaa yleensä ajan kanssa vastustaja viisikon väleihin ratkaisevat aukot. Kärsivällinen kierrättäminen ja pitkät pallorallit tulevat ensi kaudellakin tuottamaan vastustajalle erittäin vaikeita hetkiä, kun varsinaiseen prässipeliin pääseminen espoolaisia vastaan on vaikeaa.

Selkeitä vaikeuksia joukkue koki harjoitusottelussa LASBia vastaan, kun vastassa oli toinen pitkiin palloralleihin luottava joukkue. Haasteeksi muodostuukin ottelut, joissa espoolaiset ovat pakotettuja puolustamaan pitkiä aikoja. Tämä tekee Indiansista myös toisaalta haastavan vastustajan, koska on päätettävä lähestyykö ottelua matalalta puolustaen vai pallonhallinnan kautta. Mikäli eväitä pallolla pelaamiseen ei ole, on Indiansia vaikea voittaa.

Espoolaiset kisaavat LASBin kanssa tasapäisesti viimeisestä pudotuspelipaikasta, mutta kärjen kapeus pudottaa Indiansin kevään pelien ulkopuolelle.

Sijoitus:
Taistelee viimeisistä playoff-paikoista, sijoitus 7-9.

Miika Peltonen 

 

Steelers

1. Analyysinne viime kaudesta ja sen pohjalta tavoitteet tulevalle kaudelle?
Viime kaudella ei saatu joukkueesta kaikkea potentiaalia irti. Keväästä asti ollaan pyritty parantamaan jokaista osa-aluetta. Tavoite on parantaa arjessa pieniä asioita pikku hiljaa.

2. Harjoittelu: Mitä asioita olette kesän harjoittelussa painottaneet ja miten? Kuinka paljon tapahtumia on ollut, entä lomaa?
Harjoittelussa ollaan pyritty salin ja fysiikan osalta panostettu monipuoliseen harjoitteluun. Joukkueella on ollut 4-5 harjoitusta viikossa, joista osa on ollut ohjattua ja osa omatoimista harjoittelua. Lomaa pidimme pienissä pätkissä noin kolme viikkoa.

3. Mihin pelin vaiheisiin olette panostaneet ensisijaisesti harjoituskaudella? Miten olette tätä harjoitelleet?
Pelityyliä olemme pyrkineet viemään aktiivisempaan suuntaan joka osa-alueella. Haluamme olla aktiivisia pallollisena ja pallottomana.

4. Millainen on yksittäisen harjoitustapahtumanne rakenne?
Huolelliset alkuveryttelyt fysiikkavalmentajien suunnitelman mukaan, jonka jälkeen lajiharjoituksessa päivän tai viikon teeman vieminen läpi 1h-1.30h. Lopuksi loppuveryttelyt.
Yksittäisen harjoituksen rakenne riippuu siitä, mitä viikko- ja harjoitussuunnitelma pitää sisällään.

5. Mitkä ovat pelifilosofiasi kolme tärkeintä periaatetta?
Hallitse pallolla
Hallitse pallottomana
Muista nauttia ja kehity pelaajana sekä ihmisenä

Vastaaja päävalmentaja Petri Kemppainen

ANALYYSI
Steelers oli kahden vuoden ajan pelitavallisesti kenties koko sarjan suurimpia pettymyksiä. Apu haettiin läheltä, kun Hämeenlinnassa suuresti pidetty Petri Kemppainen astui kesän alussa teräsmiesten ruoriin. Kemppainen tuo ryhmään kaivattua jämäkkyyttä ja samaan aikaan hän on taitava luomaan joukkueeseen positiivisen ilmapiirin.

Aiempina kausina Steelersillä on ollut joitakin kokeneita pelaajia, jotka ovat miettineet pitkään jatkoaan ja saaneet lopulta palata ryhmään vielä kesken kaudenkin. Tälle kaudelle ryhmä on lyöty lukkoon ajoissa, mikä osaltaan helpottaa viisikon yhteisen sävelen löytymistä kentällä. Kolikon kääntöpuolena voidaan pitää samalla joukkueen nuorentumista, mikä aiheuttaa kauden aikana varmasti haastetta liigavauhtiin tottumisessa.

Oikeana ratkaisuna kesän kannalta voidaan pitää sitä, että joukkue on lisännyt lajiharjoittelun määrää kesän aikana. Pelitavallisesti Kemppainen osaa organisoida puolustuspelaamisen edelliskautta tiiviimmäksi, mikä saattaa osaltaan tukea joukkueen pallollista pelaamista.

Vaikka Steelersin pelaaminen tulevalla kaudella on varmasti ryhdikkäämpää, se kärsii silti osittain samoista ongelmista kuin edellisilläkin kausilla. Täsmällinen hyökkäyspelin  rakenne puuttuu, eikä "aktiivisuus" pallollisessa pelissä sinänsä ole positiivinen asia ellei se ole tarkoituksenmukaista. Sen vuoksi negatiiviset tilanteenvaihdot heikossa viisikon tasapainossa tulevat näkymään edelleen vastustajan maalisarakkeessa.

Ville Lastikka, Nico Jonaeson ja Santtu Pohjonen pitävät huolen siitä, että Hämeenlinnassa ei tarvitse pelätä sarjapaikan puolesta. Akilleen kantapääksi muodostunee pallollisen pelaamisen organisointi, jonka osaajaa kaupungista ei löydy. Siksi pudotuspelipaikka jää haaveeksi.

Sijoitus:
Taistelee putoamiskarsintoja vastaan, sijoitus 10.

Miika Peltonen