Erotuomariasiantuntija: Salibandyliitto ei vedä välistä

Liigaerotuomari Lasse Vuola kritisoi blogikirjoituksessaan Salibandyliiton toimintaa tuomareiden varusteasioissa. Vuola epäilee liiton vetävän varustetilauksissa ”välistä”. Salibandyliiton erotuomariasiantuntija Jukka Parviainen kiisti jyrkästi Vuolan epäilyt.

– Lähdetäänpä nyt ihan alusta liikkeelle. Meillä loppui kesällä 7-vuotinen sopimus Primatexin kanssa, ja kun olimme saaneet liittoon erotuomareilta valituksia tuomariasujen huonosta laadusta, niin päätimme järjestää tarjouskilpailun eri valmistajien kesken. Saimme lukuisia tarjouksia ja loppusuoralla oli kolme vahvaa ehdokasta. Lopulta päädyimme Jadbergiin, Parviainen taustoittaa Pääkallo.fin haastattelussa.

– Meidän tärkeimmät kriteerit valinnassa olivat tuotteen laatu, saatavuus ja jakelujärjestelmä. Hyvin merkittäväksi seikaksi nousi se, että kun teimme suoraan 5-vuotisen sopimuksen, niin Jadberg on sitoutunut siihen, että tuotteen saatavuus myös säilyy tuon viiden vuoden ajan ilman ongelmia, Parviainen toteaa.

– Toinen merkittävä asia on tuomariasujen yhtenäisyys. Nyt varmistamme sen, että Salibandyliiton alaisissa otteluissa tässä maassa kaikilla tuomareilla etelästä pohjoiseen on samanlainen erotuomariasu liiton logolla varustettuna.

Parviaisen mukaan tapauksessa on mennyt hieman puurot ja vellit sekaisin. Salibandyliigan ja Salibandyliiton alaiset ottelut täytyy erottaa toisistaan keskustelussa.

– Muutenkin tässä keskustelussa pitää nyt erottaa Salibandyliigan ja Salibandyliiton alaiset ottelut toisistaan. Tavoitteemme on, että vuoden päästä Salibandyliigan alaisissa otteluissa vihelletään joka ottelussa samanlaisissa erotuomariasuissa naisten- ja miesten liigaa sekä miesten ykkösdivaria. Ja Salibandyliiton kaikissa otteluissa vihelletään puolestaan omalla yhtenäisellä asulla, Parviainen toteaa.

– Mitä sitten tulee niihin syytöksiin, että Salibandyliitto vetäisi välistä esimerkiksi erotuomaripaitojen kohdalla, niin se ei pidä paikkaansa, Parviainen linjaa.

– Salibandyliitto on tehnyt Jadbergin kanssa räätälöidyn sopimuksen paidan laatukriteereistä ja muista paitaan tulevista sopimuksista (esimerkiksi Salibandyliiton logo), niin on päivänselvää, että joku erotuomarikerho pystyy tilaamaan samannäköisiä paitoja netistä halvemmalla. Mutta kun ne eivät ole samoja paitoja, vaikka ovatkin samannäköisiä. Jos lähtisimme sille tielle, että jokainen erotuomarikerho tai yksittäinen tuomari lähtisi itse tilaamaan paidan halvemmalla netistä, niin sen jälkeen olemme tilanteessa, että salibandykaukaloissa nähtäisiin mitä erilaisempia asuja jopa samalla erotuomariparilla. Meidän uusi Salibandyliiton erotuomariasu tulee olemaan nimenomaan tätä päivää ja yhtenäisyys on meille tärkeä asia, Parviainen päättää.

43 comments

  1. Harmaa paita 44e. Keltainen paita 35e. Housut 21,90. Sukat 12,50. Halpoo lystiä!

  2. Mun mielestä Parviaisen perustelut on ihan hyvät.

    En tiedä millasta materiaalia noi asut on, mutta tekstin mukaan niihin on panostettu. Ei noi ”Perus piipparin” esittämät hinnat mitenkään ryöstöiltä kuulosta. Kaikki ois tietty kiva saada ilmaseks.

  3. Sori vihamielilleni että tungen kynäni kaikkiin kirjoituksiin, mutta uskon että tähän keskusteluun meikäläisellä on jotain annettavaa. En ole vaatealan asiantuntija, joten täydellistä faktaa ei minulta löydy. Puhun usean urheiluseuran hallituksessa istuneena ja tätä samaa asiaa pyöritelleen äijän äänellä.

    Yhteisö haluaa ostaa samanlaisen edustusasun kaikille jäseneilleen. Määrä on n. 200 asua, eikä uusiudu erikoisen nopealla rytmillä. Vaatetoimittaja laskee asulle valmistuskustannuksen ja laittaa päälle katteen. Yhteisölle hinnaksi määriytyy 18 e/kpl. Tähän päälle kolmikantasopimuksella jonkin urheiluliikkeen kanssa yhteisö saa tiettyjä lisäetuja, esim. asut edustusjoukkueelle veloituksetta.

    Sama asu myydään halpahalliketjulle 5000 paidan erässä. Halpahallin hinta pumtsista on 12 e/kpl, päälle vuosihyvitteet ja muut bonarit. Halpahallille meinaa jäädä tietty määrä asuista käsiin uuden mallin puskiessa markkinoille, joten aletankoon ilmestyy täysin samoja asuja hintaan 13 e. Kokovalikoima saattaa olla hetkellisesti hyvinkin kattava.

    Yhteisön jäsenet ovat tyrmistyneitä nähdessään 10 e hintalapun asussa, ja kokevat että heitä ryöstetään yhteisön päättäjien toimesta.

    Sanan ”asu” tilalle voi vaihtaa paidan, verkkarit, mailan tai vaikka juomapullon.

  4. Ja Jadbergin nettikaupassa ko.paita alle 20€. Liiton hinta muistaakseni yli neljä kymppiä, aika kallis logo….

  5. Mikäli peruspiiparin mainitsemat hinnat pitää paikkaansa niin jokin kyllä mättää. Toki laadusta joutuu maksamaan, mutta jokainen voi tosiaan tarkistaa mitä paidat maksavat nettikaupassa ja sieltä löytyy myös logopainatusten hinnat.

    Kun omalle joukkueelle on tilattu paidat+shortsit noin 20 hengelle, on hinnat liikkuneet noin 20+15 egessä painatuksineen. Toki laatu ja saatavuus ei ehkä ole samalla tasolla kun liiton tilauksessa. Siitä huolimatta pidän mainittuja hintoja melko kalliina ja ymmärrän hyvin että osa tuomareista ovat suivaantuneet siitä että joutuvat maksumiehiksi.

    Olisi kohtuullista että liitto ottaisi osaa kustannuksiin tai hankkisivat sponsorin alentamaan niitä. Pelaajana olen valmis lisenssimaksun korottamiseen 1-2 eurolla asian hyväksi, vastapainoksi toki vaadin parempia tuomioita 5-divari peleihin 😉

  6. öö.. Jadberg Nordicin nettikaupassa tuomarien harmaa paita maksaa tuon 44 e. Mistä löytyy alle 20 e hinta?

    Kysymys siitä onko diili hyvä vai huono on aivan eri kuin se, että nappaako joku auktoriteetti merkittävästi fygyä välistä.

  7. Laadukkainkaan tekninen paita ei maksa 44 euroa. Kyllä joku vetää väkisin välistä.

  8. Mitään eroa niissä ei ollut kuin joku perkuleen kauluksen väri.
    Salibandyliiton logon voisi jokainen painattaa itse.

    ”salibandykaukaloissa nähtäisiin mitä erilaisempia asuja jopa samalla erotuomariparilla” on räikeästi yliampuva kommentti tähän liittyen.

    Välistäveto on suorastaan törkeää tässä tapauksessa, vai mitä siinä erilaisessa kauluksessa on kalliimpaa? Avaisko joku Salibandyliiton kirjanpitokansiot meille kaikille nähtäviksi? Tai tämän kyseisen paitadiilin sopimuksen?

    Tässäkin asiassa tämä laji on hyvin neitimäinen verrattuna hokiin. En voi kuvitella että siellä olisi ongelmia paitojen kanssa?

    Parviaisen on helppo tällaisessa kirjoituksessa vain kommentoida että välistävedosta ei ole kyse mutta ei pysty sitä konkreettisesti missään todistamaan.

  9. Ja mikä selittää tuon hintaeron harmaan ja keltaisen paidan välillä??

    Usbek tarjoaa jäsenilleen 15€ alennuksen harmaasta paidasta, mutta etuhan kuihtuu aika pieneksi, kun vertailukohteina ovat alennettu harmaa paita ja normihintainen keltainen paita. Ja tosiaan, pitäis nää paidat saada muutenkin hieman halvemmalla. Mun mielestä hyvä diili olis, että paita maksaa 30€ ja et-kerhot kustantaa tuomareille siitä 10€ eli maksettavaksi jäis 20€.

  10. ”Kysymys siitä onko diili hyvä vai huono on aivan eri kuin se, että nappaako joku auktoriteetti merkittävästi fygyä välistä.”

    Ihan hyvä pointti Jere. Ilman tarkempaa tietoa ei pidä syyttää liittoa tai luottamushenkilöä välistä vedosta, sen verran vakavasta asiasta on kyse. Kommenttien perusteella (sekä täällä että muualla) lienee kuitenkin paikallaan toivoa että ensi kerralla otetaan loppukäyttäjälle koituvat kustannukset paremmin huomioon päätöksiä tehtäessä.

  11. Suurempi kysymys on mitä se liitolle kuuluu millä vermeillä tuomarit vetää. Liitto ostaa palvelun erotuomarikerhoilta, jotka vastaavat koulutuksista ja tuomareiden toiminnasta asetteluineen. Eihän siitä mitään tule, että palvelun ostaja sanoo missä vermeissä vedetään. Tärkeintä on, että sovittu työ tulee hoidettua sovitulla tavalla. Yhtenäinen asu vaaditaan. Mnkälainen, päättäkää itse keskuudessanne. Ei pitäisi puuttua muuhun. Se on erotuomarikerhojen vastuulla päättää millä asulla vedetään. Kunhan se on valtakunnallisesti yhteneväinen, laadukas, edullinen ja ennenkaikkea erotuomareiden toiveiden mukainen. Kyllä tässä taas haisee rotta, jonka syöjiksi tuomarit on joutunu. Jos siitä logosta nyt joutuu komission maksamaan, niin siinä on euro. Menkää Alakiventiellä kahville Teboilille.

  12. Kun tilausmäärä kasvaa, yksikköhinnan pitäisi tippua eikä päinvastoin. Niken pro -tekninen paita maksaa n. 30e. Jadberg, jonka tuotteilla ei ole samaa brändiarvoa, ei voi markkinataloudessa hinnoitella brändijohtajia kalliimmalla. Ts. joko liitto tekee järjenvastaisia diilejä ymmärtämättömänä tai sitten se tekee järkeviä diilejä erotuomareiden kustannuksella. Jälkimmäinen tarkoittaa, että liitto saa diilistä siivunsa.

  13. En sen kummemmin itse paita-asiaa kommentoi, mutta turha tänne on väärää tietoa suoltaa, vai oletko noin ulalla asioista. Liitto kouluttaa erotuomarit ja liitto hoitaa erotuomariasettelut. Kerhoilla ei ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa. Kerhot ovat erotuomareiden omia yhteisöjä ja edunvalvontayhdistyksiä, mutta eivät missään tekemisissä liiton virallisten sarjojen toiminnan kanssa.

  14. No hitsi. Mulle on tullut asettelut meidän kerholta ja himpula, meidän kerhon kouluttajat on kurssit pitäny. Nyt on kyllä pillittäjää viety.

  15. No voihan hitsi, Salibandyliiton/salibandyliigan ehdottomasti turhin mies Jukka Parviainen on oikein päässyt kommentoimaan. Kaveri jolla ei oikeasti ole mitään työtä liitossa/liigassa niin ei kannattaisi kommentoida, kaveri on SUOJATYÖPAIKASSA. Hänen entiset pelikaveri on palkanneet pestiinsä. Hävetkää…..

  16. Parviaisen kirjoituksessa on unohdettu ehkä se kaikkein tärkein juttu. Erotuomarit pakotetaan ostamaan paita yhdestä paikkaa. Jos erotuomarit ostavan samaisen Jadbergin asun esimerkiksi muualta huomattavasti edullisemmin heitä uhataan sanktioilla ja ottelukielloilla. Suora lainaus yhdestä viestistä.

    ”On syytä muistuttaa varmuuden vuoksi, että mikäli erotuomari käyttää SSBL:n ottelussa muita kuin em. mainittuja paitoja, hän syyllistyy liiton määräyksen rikkomiseen ja siten hän syyllistyy vakavaan rikkomukseen, jossa seuraamus on kurinpitohenkilön tai -elimen päättämä rangaistus. ETV on aiemmin tiedottanut em. mainuttuja kurinpitoelimiä, että kyseessä on erotuomarin vakava rikkomus, mikäli erotuomari käyttää jotain muuta et-paitaa kuin mitä ohjeissä ja määräyksissä on kirjoitettu ja koulutustilaisuudessa kesäkuussa ilmoitettu.”

    Meillä kerhon vuosikokouksessa näytettiin kerholaisille kumpikin paita. Virallinen ja epävirallinen keltainen. Ne ovat samanlaisia, samaa materiaalia ja samanlainen leikkaus. Pieni vivahde ero löytyy kauluksesta mutta kukaan ei edes huomaa sitä kun paidat ovat vierekkäin erotuomareiden päällä.

    Tuomariasut ovat siis yhtenäisiä. Sen alle ei kannata kovin hanakasti piiloutua Mr Parviainen.

    Miksi erotuomareita uhataan jos he hankkivat samanlaisen paidan muualta? Mitä sillä saavutetaan?

    Koko paitaprosessi on naurettava. Ei erotuomareita ole oikeasti kuuneltu. Olen puhunut asiasta usean erotuomarikerhon puheenjohtajan, SSBL ET-aluevastaavien ja aktiivisten erotuomarivaikuttajien kanssa. Joku muu on oikeasti tehnyt päätökset asun toimittajasta ja hinnoista kuin erotuomarit. Muutamaa väriä saivat jadbergin asuista erotuomarit valita.

    Kysymyksiä mitä minulla itselläni asiaan liittyen on

    1. Miksi Liitto tekee tällaisia sopimuksia, joihin erotuomareiden on tyydyttävä ja maksettava, sen sijaan että erotuomareiden edustajista olisi koottu ryhmä, joka oikeasti edustaa erotuomareiden mielipidettä paitahankinnoissa?

    2. Hintaan ja toimijan valintaan ei ole koskaan saanut kukaan kerhoista vaikuttaa. Miksi ei?

    3. Mihin menevät tuotot paidasta?

    Liitto on monen vuoden ajan painottanut, ettei ole työsuhteessa
    erotuomarin kanssa. Jos olisi, niin tämähän olisi helppo juttu. Työnantaja voisi sanoa työntekijälle, että pidä tuota asua ja silloin työnantaja joutuisi sen kustantamaan  suurimalta osin. Emme ole liiton kanssa työsuhteessa, joten  pakotteita ei pitäisi olla. Käytännössä jos liitto pakottaa meidät pitämään jotain tiettyä paitaa, niin sen voi hankkia muualta parhaaksi näkemällään tavalla ja niin edullisesti kun vain pystyy. Monopolia ei Suomen lain mukaan saa harjoittaa tietääkseni tälläisessä asiassa. Jos erotuomareiden puolesta tehdään jotain sopimuksia, niin sopimuksen pitäisi olla aina parhaimman mahdollisen ja edullisimman mukaan. Tämä ei ainakaan ole vielä osoittautunut sellaiseksi sopimukseksi, päinvastoin. Voin olla väärässä mutta tämä on ymmärrykseni.

    Pelisäännöt eivät sano, että on käytettävä jotain tiettyä paitaa ja hankittava se tietyltä taholta vaan,

    ”Erotuomarien on käytettävä paitaa, lyhyitä mustia urheiluhousuja ja mustia polvisukkia. Erotuomareiden on käytettävä samanvärisiä asuja.”

    Kerhot tekevät paljon sen eteen että erotuomarimäärä ja laatu lisääntyisi sekä sen eteen etteivät uudet erotuomarit lopettaisi heti alkuunsa. Tämän takia olisi hyvä että liitto kuuntelisi uskollisia ja sitoutuneita erotuomaritoimijoita eikä uhkaile heitä.

    Uhkailu tehoaa niihin jotka pelkäävät erotuomariuransa puolesta, minun ei tarvitse yli 20 erotuomarivuoden jälkeen siitä enään murehtia.

    Saan rauhassa nauttia pelistä, nykyisin yleensä katsojana tai erotuomarivalmentajana.

    Terveisin Toni Tolsa
    Tampereen salibandyerotuomarikerhon puheenjohtaja

  17. Koska liitto ei paljasta vermeiden hintaa niin on päivänselvää, että välistä vedetään ’hallintopalkkio’. Muutenhan tämän keskustelun saisi loppumaan heti alkuunsa. Saako pilli olla oma vai liiton 20e pilli?

  18. Tämä keskustelu on täysin sivuraiteilla ja koko jupakka naurettava. Ja toistuu aina kun asusopimukset vaihtuu. Viimeksi oli ihan sama homma. Ja sitä edellisellä kerralla myös.

    Ensinnäkin erotuomariasun ja – välineiden hinnalla ei pitäisi olla tässä hintaluokassa suurta merkitystä, sillä mikäli erotuomari (ja maksajat) toimivat lain ja asetusten mukaan, niin nämä voi vähentää tulonhankkimiskuluina verotuksessa.

    Taitaa vaan olla niin, että monelta maksajalta ja monelta erotuomarilta se verottaja unohtuu.

    Toiseksi muistuttaisin, että edelleenkin erotuomariasun (yhdellä paidalla) kulut ovat katettavissa suurin piirtein yhden turnauksen tai yhden yksittäisen ottelun viheltämisellä.

    Minusta on naurettavaa tapella asiasta, jossa voitaisiin saada ehkä n. kympin säästö / kausi jos ajatellaan että asulla viheltää helposti 2-3 kautta (jotkut vihelsivät edelliselläkin sen koko 7 kautta).

    Kolmantena vielä lopuksi mainitsisin, että eniten näissä hintaan vaikuttaa se, että valmistaja sitoutuu pitämään tietyt vaatteet saatavilla sen x vuotta mikä sovitaan. En nyt jaksa selittä miksi, mutta rättikauppiaat kyllä tietää…

  19. Kannattaa muistaa että tuomareista on edelleenkin huutava pula. On oikein fiksua pakottaa tuomarit ostamaan täysin ylihinnoiteltuja asuja.

  20. nimimerkki laki se on tuomareillakin on ihan oikeassa.. täällä porukka ei vissiin oikeasti ymmärrä rättibisneksestä mitään saatikka bisneksestä yleensäkään..

    jos tehdään näin pitkiä sopimuksia ja vielä kuitenkin näin heikolla ”brändillä” kuin salibandyliigan tuomarit niin turha odottaa mitään erikoista.. saatikka halpaa jos halutaan hyvää.. sinne voi sitten vaikka usbek lähteä neuvottelemaan parempaa diiliä.. mutta heikoilla jäillä ollaan..

    miestenliigassa taitaa olla ainoat joukkueet jotka oikeasti tänäpäivänä tekevät vielä varustetoimittajien kanssa oikeasti hyviä diilejä.. suomessa..

    naisten liigassa sopimukset heikentyy vuosivuodelta.. ainoa millä voi vaikuttaa hyviin diileihin on ison seuran saaminen taakse jolloin edullisen diilin maksajaksi saadaankin loppu seura.. varustetoimittajat ja mahdolliset kolmannet pyörät (urheiluliikkeet) eivät nimittäin tappiolla tee mitään.. seurat ja tuskinpa liigakaan ei vedä yhtään välistä vaan saa vaan sen kaiken paskan niskaan kun on tehty se sopimus joka on parhaassa tasapainossa ja josta kaikki hyötyisivät EDES kohtalaisesti..

    mutta koska itse ei ole tekemässä päätöstä niin on hyvä haukkuakin niitä huonoja puolia..

  21. Rättisulkeisilla menevät pahasti sekaisin salibandyliiga ja alue-erotuomaritoiminta.

  22. Onkohan tämäkään fakta vedenpitävä, kun ei ne aiemmatkaan pillittäjän jutut olleet lähelläkään totuutta?

  23. Tuota pillittäjä, onko sulla tapana kentälläkin kommunikoida tuolla tavalla ? Erotuomari on aina erotuomari, myös internetin keskustelupalstoilla. Siksi hyvät käytöstavat ja asiallinen kielenkäyttö olisivat suotavia.

    Kehottaisin sinua tutustumaan kauden erotuomarikoulutusmateriaaliin. Sieltä ja kilpailusäännöistä löytyy myös alueellinen organisaatio. Organisaatiossa ei mainita erotuomarikerhoa.
    Pelisäännöt ovatkin jo varmasti paremmin hallussa.

    Lyhykäisyydessään siis Salibandyliitto nimeää ja kouluttaa alueelle:

    – Alueellisen erotuomarivastaavan
    – Koulutusvastaavan
    – Erotuomariasettelijan tai useampia
    – Erotuomarikouluttajia
    – Pääsarjojen erotuomarivalmentajat (eli tarkkailijat)

    – Aluevastaava nimeää alueelliset erotuomarivalmentajat (eli tarkkailijat)

    SSBL maksaa em. henkilöille myös korvausta Kilpailusäännöissä ja Alueen erotuomaritoiminnan johtosäännössä eritellyn suuruisesti.

    Alueellisen erotuomarivastaavan ohjauksessa ja valvonnassa Koulutusvastaava järjestää alueelliset erotuomarikoulutukset.

    Käytännön järjestelyistä, kuten materiaalien tilauksesta, tilojen varauksesta, kouluttajien buukkauksesta ja koulutuskutsujen lähettämisestä sekä koulutusten mainostamisesta yms. vastaa Koulutusvastaava haluamallaan tavalla, joko yksin tai delegoiden osan tehtävistä muille osapuolille.

    SSBL maksaa tilavuokrat, tuottaa tilatun materiaalin sekä korvaa kouluttajien koulutuspalkkiot.

    Alueellisen erotuomarivastaavan ohjauksessa ja valvonnassa toimivat Erotuomariasettelijat vastaavat alueen erotuomariasetteluista ja otteluvaihdoista. SSBL maksaa asetteluista Kilpailusäännöissä / Alueen erotuomaritoiminnan johtosäännössä mainitut korvaukset asettelijalle.

    Alueen erotuomarikerhoilla ei siis ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa.
    Alueelle nimettyjen toimijoiden ei edes tarvitse olla erotuomarikerhon jäseniä.
    Usein he kuitenkin ovat juuri niitä aktiivisimpia toimijia myös erotuomarikerhossa.
    Ei silti pidä luulla, että erotuomarikerholla olisi ym. asioiden kanssa mitään tekemistä. Nimetyt henkilöt ovat luottamustehtävästään vastuussa suoraan SSBL:lle, eivät erotuomarikerholle.

    Joissakin toisissa lajeissa on erilainen tilanne. Muistaakseni esim. lätkässä palvelut ostetaan erotuomarikerhoilta, jotka sitten tekevät kiekkoliiton kanssa omat sopimuksensa.

    Salibandyssa asia ei kuitenkaan ole niin, vaan asettelut ja koulutukset sekä alueellinen toiminta on nimenomaan SSBL:n hanskassa ja sitä hoitaa nimenomaan SSBL:n nimeämät ja tehtäväänsä kouluttamat henkilöt – eivät erotuomarikerhot.

    Toivottavasti tämä selvensi asiaa Pillittäjälle ja muillekin. Kuten työelämässä, myös järjestötoiminnassa organisaation tuntemus on kuitenkin suhteellisen arvokas asia.

  24. Ja näin saatiin taas focus pois siitä, että liitto on tuomariden lompakolla paitojen hankinnoissa. Aita pitäisi maalata niin toiset puhuu aidanseipäistä.

  25. Edelliselle. Jos kerran teitltä tuomareilta vaaditaan hyvät käytöstavat, niin miksi et kirjoita omalla nimelläsi? Eikö se nyt ole hyvän tavan mukaista. Ihme touhua myös sun kohdalla.

  26. Mitä väliä sillä on jos yksi rätti maksaa euron pari enemmän? Kaikki erotuomarit haukkuivat vanhat primatexit ja nyt kun on saatu uudet ja tyylikkäämmät paidat niin sekään ei kelpaa. Älkää ostako niitä uusia paitoja ja laittakaa esteellisyys kauden loppuun niin ei tarvitse itkeä. Vapaaehtoisuuteen tämä kaikki perustuu!
    Toivottavasti liitto määrää erotuomarin varusteeksi pillin lisäksi tutin jota voi imeä.

  27. Heh, Pillittäjä siehän aika sälli olet.

    Ensin vaadit näyttöä siitä,että se ei ole kerho joka asiat järjestää (kommenttisi, jonka ylläpito on poistanut).
    Sitten kun sinulle seikkaperäisesti vastataan, väität että se on tehty että focus alkuperäisestä asiasta saataisiin pois.

    Ei vaan siksi, kun sitä kysyit siinä poistetussa komementissasi.

  28. Niin eihän se nyt siitä ole kiinni, mutta jos jokainen tuomari joutuu maksamaan paidasta 20-30e enenmmän niin onhan se kohtuutonta.

    Se on eri asia että tuomarit saisivat tilata kyseisen paidan mistä tilaavat. Sehän on tärkeintä että kaikilla on samanlaiset paidat. Eli että Liitto tekee tuomareille selväksi että täältä saat tilata paidan, mutta hinta on paljon korkeampi kuin muualta ostettuna, mutta täältä se on saatavilla helposti.

  29. Todennäköisesti sopimuksessa on vuosien määrän lisäksi myös vuosittainen paitamäärä mainittu ja jos tilausmäärät jää alle, sopimus raukeaa.
    Siksi liiton intresseissä todennäkösesti on saada tuomarit tilaamaan tuolta toimittajalta.
    Mä en usko että liitto siitä vetää välistä. Rahamäärät liiton mittakaavasta on niin pieniä, että se ei sinällään olisi järkevää.
    Kyllä mä aikuisten oikeasti luulen, että ne haluavat nimenomaan turvata sen, että sitä asua olisi täsmälleen samanlaisena saatavana sen oliko se nyt viis vai seittemän vuotta.

    Joissain lajeissahan on käynyt niin, että valmistaja on yllättäin lopettanut jonkun tuotteen valmistuksen. Ja siitä vasta soppa syntyy, jos yhtäkkiä kesken kauden ei paitoja saakaan mistään (edes sieltä internetzistä).

  30. Maksamalla salibandyliiton lisenssin ja koulutuksen suoritettuamme olemme kai salibandyliiton jäseniä?? Onko jäsenillä oikeus nähdä sopimuksia jotka EIVÄT ole määrätty salassa pidettäväksi?? Näin ainakin on yhdistyslaissa?? Kommenttia?
    Ainakin vielä viime vuoteen asti liiton edustajilla, kouluttajilla oli komiat Primateksin paidat!
    Olivatkohan maksaneet niistä?? No ei!
    Siis miksi liiton muilla edustajilla oli ilmaiset paidat ja tuomareilla aikas arvokkaat paidat? Mielenkiinnolla katselen tänä vuonna ilmaantuuko Jadbergin asut kouluttajille.

  31. Hyvä ihmettelijä.

    Salibandyliiton muodostavat seurat eli rekisteröidyt yhdistykset, eivät henkilöt. Esimerkiksi liiton hallituksen valinnasta tulisi mielenkiintoinen, jos 46 tuhannella henkilöllä olisi äänioikeus.

    Jos säännöt kiinnostavat, niin niitä voi tavailla täällä:
    http://salibandy.net/sites/salibandyliitto.fi/files/material/SSBL%20toimintas%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t.pdf

    Sopimuksen hinta liittynee ennen kaikkea sen pituuteen. Kun suuret valmistajat kierrättävät mallistoaan parin kolmen vuoden sykleissä, ei löydy yhteistyökumppania, joka pystyisi takaamaan, että neljän vuoden päästä olisi samat paidat tarjolla. Tuon syklin muuttaminen onnistuu vain rahalla, ja siitä maksetaan näissäkin paidoissa.

    Onneksi paidat ovat vaikuttaneet laadukkailta; laadukkaista asuista kuitenkin harmittaa vähemmän maksaa paljon kuin huonoista.

  32. Paidan laatu on sama siinä kallissa ja halvassa. Eli normaalissa mallissa. Tuomarien paidat eivät ole muuttuneet vuosien kuluessa Jadbergillä juurikaan. Saahan sieltä vanhojakin pelipaitoja tilattua edelleen. Sopimukset julkisiksi niin ei enää kypsyneitä tuomareita.

  33. Mistä löydät toimittajan, joka suostuu siihen, että sopimus on julkinen?

  34. Erotuomarit eivät tahdo että heillä rahastetaan vaikka ero olisi kuinkan pieni.

    Erotuomarit haluavat itse valita mistä hankkii paitansa, halvalla tai kalliilla.

    Erotuomarit haluavat olla mukana tekemässä päätöksiä jotka koskevat heitä.

    Erotuomarit kouluttavat muita erotuomareita olivat sitten liiton tai kerhon vapaaehtoisia.

    Erotuomarit eivät halua että heitä uhkaillaan kentällä tai kentän ulkopuolella.

    Erotuomarit eivät ole kaikki samanlaisia. Jotkut voivat tai haluavat viheltää Jadbergin virallisella paidalla toiset eivät. Joku haluaa käyttää Adidaksen paitaa ja joku muu Jadbergin halvempaa versiota.

    Erotuomareilla tulisi olla oikeus ilman uhkailuja pitää sitä paitaa jota haluaa. Jos täytyy pitää tiettyä merkkiä se tulisi saada ostaa mistä haluaa ilman että joku välistä ottaja pakottaa ostamaan sen joltain tietyltä firmalta.

  35. Pro-tuomarit haluavat viheltää nahalla, on väärin että pitää käyttää paitaa vain siksi että on mukana amatöörilajissa 😀

  36. Nimimerkille, laki se on tuomareillakin sekä erotuomariasiantuntijalle.

    ”Tämä keskustelu on täysin sivuraiteilla ja koko jupakka naurettava. Ja toistuu aina kun asusopimukset vaihtuu. Viimeksi oli ihan sama homma. Ja sitä edellisellä kerralla myös.”

    Miksi se pitää toistua, eikö asioita voisi hoitaa niin ettei se toistu?

    Eikö erotuomarit tai heidän edustajansa (kerhot) voisivat olla
    työryhmässä mukana ja sitten kysyä erotuomarikerhon jäsenistöltä, mitä mieltä he ovat asioista ennenkuin päätökset tehdään?

    Asiat voitaisiin tehdä avoimeksi eikä salata sitä ketkä nyt saavat tästä sopimuksesta etua, tai niistä edellisistä. Aina kaverit vetoavat ”salassa-pitoon”.

    Niin salaista ettei edes liittohallituksen jäsen saa nähdä sopimusta. (eikä edellistä).

    Minusta se on tässä naurettavaa sekä tämän artikkelin otsikko.

    ”Mitä sitten tulee niihin syytöksiin, että Salibandyliitto vetäisi välistä esimerkiksi erotuomaripaitojen kohdalla, niin se ei pidä paikkaansa, Parviainen linjaa.”

    Tässä taas yksi saamastani viestistä

    ”Kouluttajakoulutuksessa jo ilmoitettiin, että liitto saa paidasta tietyn SPONSORIRAHAN. Sen suuruutta en saa kuitenkaan sanoa, koska en ole sopimuksen tekijä. Kun jokin organisaatio tekee yksityissektorin kanssa sopimuksen, sen talouspuolesta ei yleensä kerrota julkisuuteen. Liitolla on useita sopimuksia eikä niitä ole julkistettu. Näin on myös järjestään muissa lajeissa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet liiton toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja ja yrityksen edustaja.”

    EIHÄN LIITTO VEDÄ VÄLISTÄ MUTTA SAA TIETYN SPONSORIRAHAN!

    Ainahan sitä voi sanoa asioita miltä kantilta vaan…kunhan vain kielletään negatiivinen julkisuus.

    Kiitos pääkällon toimitukselle että kirjoitti yleensä tästä alue-erotuomareille tärkeästä asiasta. Tähän kirjoitukseen on taidettu kommentoida enemmän kuin mihinkään muuhun.

    Mitä minä haluaisin saavan aikaan kirjoituksillani.

    1. Tämän ja edellisen sopimuksen avoimeksi, kokouspöytäkirjan kopion jo tehdyistä päätöksistä siitä mihin ”sponsoriraha” käytetään.

    2. Jos sopimuksia ei julkisteta erotuomareiden edustajille niin alue-erotuomarit saisivat viheltää millä paidalla vaan ilman santioita kunhan molemmilla on samanlaiset paidat jotka erottuu pelaavista joukkueista. Niinkuin edellisillä kausilla.

    3. Niitä jotka toimivat erotuomareiden hyvinvoinnin puolesta, kuuneltaisiin nykyistä enemmän. En tarkoita nyt ainoastaan kerhoja vaan liiton omia toimijoita myös. Se lisäisi erotuomareiden määrää ja laatua. Erotuomarisektori tarvitsee lisää resusseja ja varmasti enemmän kuin yhden palkallisen työntekijän liittoon. Yhtä palkallista ja lukematonta joukkoa vapaaehtoisilla ei vaan kyetä tekemään sitä valtavaa työmäärää mitä on edessä ollut ja tulee olemaan. Kukaan ei jaksa tehdä vuodesta toiseen perheen ja muun hyvinvoinnin kustanuksella kaikkea. Se on jo nähty.

    Liittolle.

    Eihän taistella juuri niitä vastaan jotka antavat vapaaehtoisina itsestään paljon.

    Kaikella kunniotuksella

    Toni Tolsa
    Tampereensalibandyerotuomarikerhon puheenjohtaja

  37. Taas uutta tapahtuu erotuomarisektorilla.

    Rahat on loppu erotuomarivalmennukselta loppuvuodeksi yksittäisten otteluiden osalta.

    Tosi hyvin hoidettu asiat.