Tässä ovat liigan tuomarilinjaukset – taitosalibandy kunniaan

Tuukka Kiviranta ja Mikael Lax nahistelivat kevään finaaleissa. Tuomari Tommi Järventausta rauhoitteli riitapukareita. Kuva: Mikko Hyvärinen

Tuukka Kiviranta ja Mikael Lax nahistelivat kevään finaaleissa. Tuomari Tommi Järventausta rauhoitteli riitapukareita. Kuva: Mikko Hyvärinen

Miesten Salibandyliigan erotuomarit kokoontuivat Eerikkilän urheiluopistolla syyskuun alussa. Fyysisten testien ja koulutuksen lisäksi tapahtumassa käytiin läpi alkavan liigakauden tuomarilinjaukset.

Linjauksissa kiinnitetään erityisesti huomiota taitosalibandyn suosimiseen. Seuraavassa linjaukset liigaerotuomarien vastaava Juha E. Sirkan kommenttien kera.

Sääntörohkeus – koko rangaistusskaala käytössä
– Erotuomarit on ohjeistettu tarvittaessa käyttämään koko rangaistusskaalaa, varsinkin ylilyöntien suhteen. On myös hyvä muistaa, että rikkeitä jotka on tehty pelin ollessa poikki, arvioidaan ankarammin. Sääntörohkeutta on myös uskaltaa olla viheltämättä, jos rikettä ei ole tapahtunut, esimerkiksi fyysisten kontaktien ja pallonriistojen yhteydessä, Sirkka selventää.

Mailapelilinjan tiukentaminen / yhtenäistäminen
– Joukkueilta tulleen palautteen mukaan mailapelilinjassa on eniten parannettavaa. Erilaiset tapahtumaketjut pitää havaita ja niihin pitää osata puuttua oikealla tavalla ajoissa pelin rytmiä ja nautittavuutta häiritsemättä. Pelaavampi joukkue ei saa kärsiä rikkovan joukkueen pelistä.

Maalivahtipeli – maalitolpan siirtäminen ja pallottoman pelaajan estäminen
– Viime kaudella muutamat maalivahdit syyllistyivät kyseessä oleviin rikkeisiin. Alkavalla kaudella rikkeet ovat erityistarkkailussa.

Erikoistilanteet – etäisyydet erikoistilanteissa ja aloituksissa, oikea aloitustapa
– Kun etäisyydet ovat kunnossa alusta asti, niin sekä kiistapalloissa että erikoistilanteissa rikkova joukkue ei saa hyötyä. Oikeat välimatkat helpottavat myös tuomareiden työskentelyä. Kiistapallot ovat nykyään erikoistilanteita, joten väärin aloittava pelaaja ei saa hyötyä vilpistä. Fuskaajat poistetaan aloituksista.

13 comments

  1. Tuomareista puheenollen, näkeekö mistää ketkä tuomarit tuomaroivat missäkin pelissä? Eniten kiinnostaisi Classicin naisten tuomarit. Onko USBEK:n tuomareita tulossa peleihin? Se olisi hauska nähdä miten Classic-vastaisesti vetävät.

  2. hehee, tätä kitinää tullaan kuulemaan varmasti koko kausi tamperelaisten leiristä. usbekin tuomarit ovat sopineet, että vetävät classicia vastaan. Tavoitteena on kyseisen joukkueen pudottaminen liigasta.

  3. Hyvä, etteivät anna maalivahtien enää estää pelaajia. Toivoniemelle olis muutaman jäähyn voinu puhaltaa finaalisarjassa SPV:tä vastaan..

  4. Linjauksia on ollut aina. Tärkeintä olisi valvoa niiden pitävyyttä. Muutama tärkeä ;

    – torikokoukset pois – helppo toteuttaa
    – etäisyydestä vain yksi varoitus/joukkue/peli
    – palloon EI kosketa vihellyksen jälkeen – toimii käsiksessä
    – taktiset rikkeet pois – uusi yritys tiukentamiseen
    – maalinteon/yrityksen estävästä rikkeestä EI voi selvitä ilman jäähyä
    – susikäsien käyttöä nyt jo vihdoin pois

  5. Susikädet on yksi pelin suola ja henkilökohtaista taktista osaamista, niin lätkässä, futiksessa kuin sabassakain ja jefussa varsinkin.

  6. Minusta ihan loistavat linjaukset liigaan!! Aion painottaa samoja asioita myös itse viheltäessäni alempia sarjoja, toki sarjan vaatimalla otteella.

  7. Toivottavasti kumminkin tuomarina painotat niitä asioita, jotka koulutuksissa ja koulutusmateriaaleissa on käyty läpi kauden teemoina (voivat olla kyllä tänä vuonna samojakin ei sillä).
    Niistä on tiedotettu myös joukkueille vaikka tosin varsinkaan alasarjoissa se tieto ei aina perille kulje.

    Mietihän nyt sitä jos yksi painottaa yhtä ja toinen toista. Pahimmassa tapauksessa kentällä on 12 pelaajaa ja erotuomariparisi jotka ovat täysin kuutamolla sinun tekemisistäsi ja vaihtopenkeillä ja yleisössä väkeä vielä lisää.

    Tämä se on asia mitä en koskaan ole ymmärtänyt: miksi tuomareissa on niin monella halua soveltaa omalla tavallaan, individualistisesti, vaikka kaikkien etu, niin tuomarien, pelaajien kuin muidenkin toimijoiden, olisi se että asiat tulkittaisiin ja tehtäisiin ainakin sarjatason sisällä mahdollisimman samankaltaisesti jokaisessa pelissä ja joka puolella suomea.
    Tietenkään erotuomarit eivät ole klooneja, mutta eikö pyrkimys pitäisi olla kaikilla samaan ?

    Se että ”yksi-sitä-ja-toinen-tätä” on vahingoksi sekä pelille, että erotuomarien arvostukselle.

  8. Hienoja teemoja tulevaan kauteen. Ihmetystä aiheuttaa lähinnä se, ettei näitä teemoja ole voitu julkistaa jo aiemmin, jotta jo treenipeleissä olisi voitu näihin totutella. Joka treenipeliä ennen näitä uusia teemoja ollaan yritetty kysellä ja vastaus on aina ollut, että ei ole tietoa, ne käydään läpi vasta Eerikkilässä. Kai nämä teemat voitaisiin tuoda julki jo ennen tuomareiden koulutusta?

  9. Alemmissa sarjoissa tulkinnat eivät ole noin täsmällisiä eikä niitä painoteta koulutuksissa juurikaan. Ehkä huipputuomareilla on parempi kyky sisäistää ohjeet, tarkatkin. Ethän sä pysty kaikkia liigassa käytettäviä taktisia ohjeitakaan jakamaan kutosdivarissa pelaavalle jampalle? Tai pystyt, mutta tuloksenhan tietää..

    Jos multa kysytään, ni keskimäärin tuomareiden pitäis nostaa sääntötuntemustasoaan reilusti. Sitä pystyy aina petraamaan. Sen sijaan se, mitä ei juurikaan voi kehittää on se, että suuri osa tuomareista ei osaa lukea peliä ja sen henkeä kuin korkeintaan auttavasti. Eiköhän sekin asia tule tulevaisuudessa parantumaan, kun tuomariksi ajautuu pelaajataustan omaavia nuorehkoja kavereita raha-ahneiden keski-ikäisten möhömahojen tilalle.

    Parempia aikoja odotellessa..

  10. Olet jossain määrin oikeassa, mutta mun pointti oli se, että liigaan on omat vuosittaiset teemat ja linjaukset.
    Alemmille sarjatasoille omansa (joskus on samojakin).
    Ja alempien sarjojen tuomari ei voi tuosta vain liigateemat luettuaan päättää alkaa vetään just niitä alemmissa sarjoissa tai ihan kaikki on sekaisin.

    Se ei ole kiinni iästä, mahasta tai rahasta vaan terveestä maalaisjärjestä.

    Lisäksi tarttuisin tuohon pelaajataustaan. Siitä huutelu on jo vuosia ollut melkoisen vanhentunutta valitusta: noin 80-90 prosenttia tuomareista alueesta riippuen omaa pelaajataustan nykyisinkin.
    Miesten liigan tuomareistakin (listahan oli salibandyareenassa aiemmin esillä) noin kolmasosalla on kokemusta liigasta, ykkösdivarista tai a-sm:stä ja se kumminkin on varmasti kaikkiin suomalaisiin palloilulajeihin verrattuna todella korkea prosenttiosuus. En ihmettelisi vaikka olisi kaikista palloilulajeista korkein.

  11. Liiga alkoi yleisön kannalta vauhdikkaalla matsilla Espoossa. Valitettavasti tuomarit (varsinkin Heinola)ottivat liian suuren roolin. Kolmannessa erässä kun kotijoukkue aloitti taistelun, jostain syytä tämä ei vaan sopinut tuomareille, pilli alkoi soida mitä erikoisemmissa paikoissa ja jäähyjä sateli molemmille joukkuille. Harmi, pelaajien ja yleisön kannalta jäi p..ka maku.

    Teoriassa voidaan aina keskustella miten sääntöjä tulkitaan mutta käytännössa tämä on pelaajien peli jota yleisö parhainmillaan rakastaa. Tuomareiden pitää ansaita kunnioituksensa molemmilta! Valitettavan harva ligatuomari on samalla ammattimaisella tasolla kun pelaajat, siis vain n. kolmasosalla on pelaajatausta.

  12. No pelaajistakin vain kolmasosalla on urheilutausta joten kokolailla tasoissa ollaan.

  13. Muistaisin pelanneeni vastakkaisella puolella kuin Heinola joskus. Taisi pelata joko SBS tai FBT Porissa joskus vuosia sitten. Eiköhän se riitä taustasi, vaika porilaisesta omalaatuisesta kiekkosabasta voi montaa mieltä olla vielä nykyäänkin.