Miesten Salibandyliigassa pelataan vasta alkukierroksia. Silti vakavia polvivammoja on sattunut useampia. Kuten Pääkallokin on uutisoinut, ovat polvensa rikkoneet muun muassa M-Teamin Antti Itkonen, Josban Tatu Eronen, NST:n Tuomas Arponen ja Loviisan Pekka Palomäki.
Peli on nopeutunut kovaa vauhtia. Veikkaaja-lehti nostaa vammojen keskeiseksi syyksi oheisharjoittelun puutteen. Nykyisellä tasolla pelaajien oheisharjoittelu ei yksinkertaisesti vastaa pelin kasvaneita vaatimuksia.
– Kaikilla seuroilla tätä tietotaitoa ei välttämättä ole. Valitettava tosiasia on se, että jos jostain karsitaan, niin se on usein juuri näistä jutuista. Niitä ruvetaan miettimään vasta kun on myöhäistä, eli loukkaantuminen on jo tapahtunut, uransa polvivammaan päättänyt Palomäki kommentoi Veikkaajalle.
Parikymmentä vuotta neljän eri lajin Suomen huippuja valmentanut, Tapanilan Erän liigajoukkueen entinen fysiikkavalmentaja ja Suomen Valmentajat ry:n kouluttaja Mikke Saari kritisoi lajin harjoittelukulttuuria. Hän näkee, että vammat eivät yleensä tule suorassa juoksussa.
– Oheisharjoittelussa on helvetisti tekemistä. Se on liian yksipuolista, eikä ajatella yksilöä joukkueen sisällä. Kaikki harjoittelu tapahtuu joukkueena ja joillekin se on liian kevyttä ja joillekin väärää. Ongelmia on monessa muussakin lajissa. Olen aivan varma, että loukkaantumiset salibandyssä tulevat lisääntymään.
– Lajin polviongelmat johtuvat usein siitä, että pelaajat eivät tee tarpeeksi suunnanmuutosharjoituksia, Saari pohtii Veikkaajan mukaan.
Nämä lisääntyy ja valmetajat kitisee siitä kun annetaan punanen polvitaklauksesta kuten TOR-CLASSIC pelissä…
Vastaavaa on mietitty laajemminkin:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111016121715.htm
Miten Itkonen on voinnu rikkoo polvensa kun eihä se edes juokse kentällä?
Tämäkös se oli Veikkaajan juttu, josta Riitesuo intoutui Mäkystä ojentamaan Twitterissä? Voi halojata, ongelma on todellinen, uutisoidaanhan hokipuolelta päähän/selkääntaklailuista ihan vastaavasti – aiheesta sielläkin. Laji on raaka alaraajoille, ei sitä faktaa voi mitenkään lakaista matonalle.
Piti itsekkin tuo juttu ihan lukasta kun oli Lassen mielestä niin negatiivinen, mutta en kyllä tajua mistä se Lasee siellä twitterissä itki. Ongelma on todellinen ja kaikkien tiedossa. Pitäisikö asia lakaista maton alle kun olisi kuulemma voinut jättää kirjoittamatta jos ei muuta irtoa.
Lasse varmaan tarkoitti että salibandystä voisi kirjoittaa muuta kun sääntöasioita ja loukkaantumisia mediassa, kun sinne muutenkin harvoin päästään.
Tälläkin foorumilla käsitellään mielummin negatiivisia aiheita kun positiivisia.
Tiedän että Lasse ei tarvitse puolustajia mutta haluan tukea häntä koska hän on niitä harvoja joka osaa salibandyä markkinoida.
Totta toinen puoli, viime aikoina keskustelu/uutisointi on pyörinyt ei-niin seksikkäiden tai miellyttävien teemojen liepeillä. Toisaalta on hyvä muistaa, että asiat tulevat sykleissä, vrt. vajaa vuoden takainen uutisointi maajengin todella rajusta kasetista: hallitsevana mestarina kotikisoihin, joissa mestaruuden uusiminen. Ihan ’tun huikeeta. Toisaalta sääntö- ja harjoittelukulma ovat tärkeitä kehityskohteita kuitenkin suhteellisen nuoren lajin osalta, eritoten kun ponnistetaan lifestyle/höntsäily-sektorilta vakavasti otettavaksi kilpaurheiluksi – nämä luonnollisesti nousevat nyt framille, kun MM:n jälkihöyryissä tekemistä lajin sisällä halutaan parantaa.
Voisiko joku antaa esimerkkejä ”suunnanmuutos harjoituksista” ?
Tor – Classic pelissä ei ollut polvitaklausta, eikä siitä myöskään rangaistu. Pysy asiassa ” polvi ”.
Olisi kiinnostavaa nähdä jotkut tilastot siitä, mikä vaikutus polvivammojen määrään (liigassa) oli pari vuotta sitten käyttöönotetulla matto alustalla VS vanhat alustat?
ja myös tilastot siitä, miten laji on fyysisiltä puitteiltaan muuttunut samassa ajassa.
Olisihan tuo kiinnostavaa tietää mikä vaikutus on alustojen muutoksella, mutta toisaalta olisi vaikea tehdä eroa johtuuko lisääntyneet vammamäärät alustasta vai pelin nopeutumisesta. Vaikea on kuvitella, että oheisharjoittelut olisivat heikompaan suuntaan menneet sen jälkeen, kun alustoja uudenaikaistettiin. Todennäköisemmin eivät ole juurikaan kuitenkaan kehittyneet.
Viime vuonna innebandymagazinetissa lisääntyneet polvivammat niputettiin kehittyneiden pelikenkien piikkiin, joissa on pito kehittynyt jo niin pitäväksi, ettei jalat pysy mukana.
http://www.suomenvalmentajat.fi/julkaisut/koulutusmateriaalit/suunnanmuutosnopeuden-kehittamin/
edullisemmin saattaisi saada esim. huuto.netistä