Jalkasyöttö pitäisi sallia

Tirsamaassa satunnaisesti vierailevassa Igi-Cornerissa Ville Ikonen kirjoittaa ja ehdottaa salibandysta jalkasyötön kieltävän säännön poistamista:
Kaveri oli paremmalla jalalla liikenteessä ja Hävittiin tänään jalalla. Tuttuja fraaseja haastatteluista erätauoilta ja pelien jälkeen. Pienen sääntökirjan päivityksen jälkeen edellä mainitut liirumlaarumit voisivat saada myös toisenlaisen merkityksen”, Ikonen aloittaa.

”Nimimerkki Mankun kommentti Hakkaraisen kolmeen pisteen juttuun laittoi miettimään, että miksi ikivanhaa jalkasyöttökieltoa edelleen roikotetaan mukana säännöissä. Sääntöä on varmasti puitu ja spekuloitu jokaisessa maailman kolkassa, missä sählyä pelataan. En itse ainakaan ole vielä tähänkään päivään mennessä saanut selville – hyvin perusteltuna – että kenen mielestä jalkasyöttökielto on hyvä ja tarpeellinen sääntö?

Oletetaan, että joku päivä jalalla syöttäminen olisi salibandyssä sallittua. Peli tuskin muuttuisi yhtä radikaalisti, mitä esimerkiksi maalivahdille palauttamisen kieltämisen jälkeen tapahtui. Palautuskiellollahan haluttiin nopeuttaa pelaamista ja sääntö on toiminut paremmin kuin hyvin.

Yhtälailla jalkasyötön salliminen tekisi pelistä hivenen vauhdikkaampaa ja aavistuksen verran viihdyttävämpää. Vaikka sählysarjoista löytyy lukuisia entisiä ja nykyisiä futareita, niin pelko siitä, että palloa alettaisiin kuljettamaan jaloin, on varmasti melko turhaa. Maila olisi siihen tarkoitukseen edelleen luontaisempi ja helpompi väline.

Mietitään muutama kuvitteellinen tilanne, miten jalkasyötön salliminen voisi tuoda pienen lisänsä ottelun tapahtumiin.

Ensimmäiseksi tulee mieleen ruuhkat kulmissa ja laitojen vieressä. Vastustajan pakit ovat ahdistaneet hyökkääjän kulmaan. Hyökkääjä on selkä kentälle päin ja sivusilmällä näkee joukkuekaverinsa vapaana vastustajan maalin edessä, pallo pyörii omissa jaloissa, mutta maila ja kädet ovat sidottu vastustajien puristuksessa. Mitä teet? Kulmahieromisen sijaan kantapäällä pieni siirto maalin eteen ja kaveri on kaksin maalivahdin kanssa. Sama pieni siirto toimisi myös omassa päässä, kun puolustaja on joutunut kulmaan tuplauksen uhriksi.

Toisekseen kiellon poistamalla päästäisiin myös eroon tilanteista, kun haltuunotto jalalla on hieman karannut. Kovaan ääneen huutoa, ”Älä koske! Mä otan!”, oman joukkueen pelaajan suojatessa ja tanssiessa typerän näköisenä pallon vieressä. Kuulostaa varmaan tutulta. Vaihtoehtoisesti tämä pallon vieressä odotteleva pelaaja voisi ottaa pallon haltuunsa ja jatkaa peliä, ilman pelkoa siitä, että tuomari viheltäisi pelin poikki, tai joutuisi edes arpomaan viheltääkö. Turhat pelikatkot jäisivät pois ja koomisen näköinen steppailu pallon ympärillä loppuisi.

Toki tuomarit tälläkin hetkellä käyttävät jalkasyötön suhteen pelisilmää. Silti edelleen peli vihelletään ajoittain poikki, kun vastahyökkäyksen, ellei jopa läpiajon, käynnistänyt peitto tuomitaan jalkasyötöksi, kun sääntökirjaa tulkitaan kirjaimellisesti.

En väitä, että sääntöä rukkaamalla lehterit saataisiin täyteen, tai sillä olisi kovin suurta vaikutusta lajiin, mutta se voisi tuoda oman mausteensa peliin ja kyytipoikana muutaman asteen viihdearvoa lisää. Tuskin kokeilusta ainakaan mitään haittaa olisi? Uskoisin, että varsinkin pelaajat ottaisivat sääntökirjapäivityksen avosylin vastaan.”

Ville Ikonen

Edellinen Igi-Corner: Kuolemanlohko tapetilla

18 comments

  1. Olen myös täysin samaa mieltä jalkasyöttö tulisi sallia. Maalin tekemisen jalalla voi minusta silti edelleen pitää kiellettynä.

    Onko säännöissä muuten edelleen kielletty että palloon ei saa koskea kahta kertaa peräkkäin jalalla. Joskushan näin oli ja jos edelleen on niin sen voisi poistaa samalla.

  2. Itse olen sen verta vanhoillinenmies (vaikka nuori olenkin), että vastustan kaikkia uudistuksia. Vaikea on on salibandystä rakentaa perinteistä lajia, kun sääntöjä muutetaan joka kausi ;). *pilke silmäkulmassa kirjoitettu*

    Luulen, että säännöllä pyritään estämään pelaajia menemästä jalka edellä tilanteisiin, mikä saataisi luoda jalkakamppeja ja kontakteja alaraajoihin. Myöskin ilmapallon potkaseminen saattaisi luoda melko hazardeja tilanteita.

    @Jeppe, tuplapotku on vielä säännöissä.

  3. Suhtaudun muuten varsin myönteisesti tähän sääntöehdotukseen, mutta yksi asia hieman mietityttää. Antaako se pallolliselle yhden lisäaseen lajissa, jossa pallollinen on jo nyt sääntöjen mukaan vahvoilla ja maaleja tuntuu tulevan tarpeeksi?

  4. hyvä kirjoitus. toinen sääntö, joka voitais mun mielestä poistaa on tämä ”hyppy”-sääntö. monta kertaa on käynyt niin, että kun pelaajan kantapäät on noussut ilmaan, vastustaja alkanut huutamaan pää punaisena ”HYPPY!! HYPPY!!” ja sitte pilli soi ja peli poikki. ja lopulta, kuinka paljon se hyppy edes vaikuttaa koko peliin?

  5. eiköhän näissä säännöissä, hyppy ja jalkasyöttö, ole ajateltu ihan turvallisuutta. Hypätessä jos kaveri tulee iholle, niin siinä pudotaan ja aika korkealta hallitsemattomasti. Lisäksi jos joku alkaa ilmassa olevaa palloa kovin monottamaan niin riski kasvaa, että se potku osuu pelaajaan. Rike toki, mutta ei taida hirveästi lämmittää sitä, jonka kivekset on Maata kiertävällä radalla. Hyvää keskustelua toki, eikä oikeastaan minkään säännön tulisi olla tabu mielestäni.

  6. Hyvää keskustelua! Samaa mieltä, että jalkasyöttö pitäisi ehdottomasti sallia. Hypyn voisi myöskin sallia. Mielestäni se ei aiheuta minkäänlaista turvallisuus riskiä, kyllähän jalkapallossakin pääpalloissa korkealta pudotaan ja ilmassa olevaa palloa monotetaan.

  7. Samaa mieltä! Yhden kosketuksen sääntö on hyvä, mutta syöttö pitäisi sallita. Tosin pelko on siinä, jalkaa alettaisiin käyttää liikaa maalinedustahässäköissä yms. Itseäni tosin kiehtoo nähdä mitä nämä luovat taitelijapersoonat keksisivät, mikäli jalkasyöttö sallittaisiin.

  8. Kyllä jalkasyötön voisi sallia. Pallon potkaiseminen ilmasta on kyllä mielestäni turvallisempaa, kuin huitoa mailalla osumatta palloon. Korkeintaa polven korkeudeltahan palloa saa pelata jalallakin.

  9. Niin onhan sitä palloa voinut tähänkin asti potkaista ilmasta mutta ei omille. Ei korkea jalka sääntöä pitäisi ainakaan minusta tämän myötä poistaa vaan ainoastaa sen että sen saa nyt potkaita omille.

    Hyppy sääntöä ei myöskään poistaisi kahdesta syysta. Ensinnäkin jo nyt kovaa keskustelua iaheittanut korkeamaila olisi entistä vaikeampi tulkita kun toinen hyppää mutta ei siltikään lyö edes oman polven korkeudelta. Todella vaikea katsoa onko korkea. Toinen on turvallisuus näkökanta. Esim. maalin edessä voisi olla mielenkiintoisia vääntöjä kun osa koittaa hyppäämällä kurottaa palloon ja pakit hulluudessa hakkaa sitä palloa pois.

  10. ”Luulen, että säännöllä pyritään estämään pelaajia menemästä jalka edellä tilanteisiin, mikä saataisi luoda jalkakamppeja ja kontakteja alaraajoihin. Myöskin ilmapallon potkaseminen saattaisi luoda melko hazardeja tilanteita.”

    Eihän pallon potkaisemista tai jalalla pelaamista ole kielletty säännöissä ja sinänsä mikään ei muuttuisi. Nytkin maalineduspalloja näkee potkaistavan purkupallona katsomoon jne, enkä niistä ole koskaan mitään vahinko nähnyt tapahtuvan. Pallon selkeä syöttäminen jalalla on kielletty, eikä tämä toisi mielestäni minkäänlaisia turvallisuusriskejä mukanaan. Tilanteisiin ehtii edelleen nopeiten maila edellä. Onhan maasta pelaaminen kielletty, eikä liukkareita sallita. Olisi tyhmää edes yrittää mennä juoksupalloille jalat edellä.

    Täysin tarpeeton sääntö, jota ei olisi koskaan pitänyt edes keksiä ja jonka sallimisesta mikään ei radikaalisti muuttuisi. Samalla voitaisiin sallia pallon kuljetus jalalla, mikä myöskin on näitä uuden lajin vielä hiomattomia kummallisuuksia sääntökirjassa.

  11. Eihän jalkasyöttöä ole nytkään kielletty säännöissä.

    Mutta eiköhän tuossa ole turvalisuus kysymyksessä. Ne ketkä haluavat muuten van potkia ilman palloa tai pallon kanssa voivat mennä karate tai potkis treeneihin. Kuka muistaa ajan jolloin jalalla ei saanut pelata palloa ensinkään?
    Hyppysääntökin on ihan ok. Eipä noita vihellyksiä hyppäämisestä tule kuin juniori- ja vasarasarjoissa (vasarasarja = miesten alasarjat)Miesten liigassa aj divarissa ei pelaajilla taida olla paljoa aikaa kurkotella palloa hyppäämällä vaan on oikeasti liikuttava että saa pallon mahdollisimman nopeasti lapaan ja liikkeelle.

  12. Ei kiitos, kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi mailapeli.

    Igin mainitsemasta kulmatilanteesta sen verran, että en haluaisi antaa pallolliselle yhtään enempää lisäaseita. Nykyiselläänkin pallon riistäminen sääntöjen mukaan on erittäin vaikeaa varsinkin ylemmissä sarjoissa, joissa pelaajat osaavat oikeasti suojata palloa. Lisäksi näkisin, että ongelmaksi voi muodostua pallon kuljettaminen/suojaaminen kulmatilanteissa jalkapohjalla (futsal-tyyliin?). Tästä taas seuraisi tulkintatilanne onko kyseessä pallon sulkeminen vai ei.

    Eikä noita ”Älä koske, mä otan” ja ”hyppy!” -tilanteita nyt kovin paljoa näe.

  13. Hyvä kirjoitus!
    Itse olen pohtinut ja keskustellut alan harrastajien (ihan pääsarja tasolle asti) kanssa tästä asiasta ja väitän järkkymättömästi, että tämän uudistus toisi pelkästään positiivisen vivahteen peliin. Jotkut kommentoijatkin täällä miettivät, että aiheuttaisiko jalkasyötön salliminen vaaratilanteita ilmapalloissa yms. mutta se on täysin turhaa pohdintaa, sillä kyllähän tänäkin päivänä jalalla saa potkaista pallon! Niin kuin kirjoittaja totesikin, että kyllä se maila on jatkossakin se ykköspeliväline, kaikki tietää että jalalla salibandypallon pelaaminen ei ole varmasti helpompaa kuin mailalla. Tosiaan pelikatkot vähenisi, pelistä tulisi joustavampaa ja viihdearvollisesti uudistus olisi myös todella hyvä.
    Jalkasyötön kieltäminen on todella vanhanaikainen sääntö, johon ei ole todellisia perusteita.
    Ei juurruta vanhaan ja ”totuttuun varmaan”, vaan mietitään mikä on koko lajin kannalta parasta ja uskalletaan uudistua!

  14. Itse en jalkasyöttöä sallisi. Salibandyssa kuitenkin mennään todella kovaa pienellä alueella, ja jos vielä mailojen sekaan ängetään jalkoja ja potkuliikkeitä, on turvallisuus aika kaukana sekä potkaisijalta että viereiseltä kaverilta.

    Jalkasyöttö ei varmasti toisi juuri mitään lisäystä pelin luonteeseen, sillä noinkin kevyttä palloa on todella vaikea potkaista hallitusti oikeaan suuntaan. Eniten hyötyä jalalla pelatessa on se mitä nykyäänkin jo sallitaan, eli kertakosketus itselle, sekä syötön katkaiseminen jalalla.

    Ainut mistä voisin jalkasyötön sallia, on sisäänlyönti ja vapari. Siinä kun ei pitäisi 3m säteellä olla vastustajia. Liäksi paikka missä jalkasyötön voisi sallia, on juurikin ne alueet kentällä mistä niissä on hyötyä, eli kulmat. Sitä voisi vaikka ensin kokeilla maaliviivan ja sen kuvitellun jatkeen takana, eli ”toimistossa”, nollakulman takana.

  15. Tämä pelihän on (pitäisi olla) taitopeli. Liigasta ja alasarjoista löytyy lukemattomia pallotaitureita, joilla kompetenssi riittää taitoiluun jaloillakin. Miksi ei tuoda sitä ulottuvuutta lajin hyödyksi? Pieni jalkakikka keskialueella avaa maalipaikan ja saa yleisön huokailemaan. Siitähän pelissä lopulta on kysymys. Fiiliksen tuomisesta. Itselle, joukkueelle tai katsomolle.

    Jalkasäännöt pois, paitsi potkumaalien suhteen, ja pallotaituruus kunniaan.

  16. Niin, miten pallollisen etu kaksinkamppailutilanteissa lisääntyisi pallotonta vastaan?

  17. Eiköhän tulisi pelistä entistä loukkaantumisherkkää jos ilmapalloihin voisi mennä jalka edellä ilmassa ja kulmaväännöissä tasapaino menisi kun toinen jalka olisi ilmassa matkalla potkaisemaan palloa kun kylkeen tulee kunnon tönäisy. Vähintäänkin suojaava pelaaja olisi polvillaan pallon päällä ja peli kärsisi tästä seuraavista vihellyksistä. On toki totta, että vahingossa annetuista jalkasyötöistä päästäisiin ja ne eivät huvittaisi enää, mutta eiköhän ainakin liiga tasolla tilanteet ole aika harvassa etenkin kun taitotaso nousee. Uskon vakaasti, että maila riittää hyvin pallon käsittelemiseen.