Kapteenit haluaisivat rankkarikisat liigaan – Lue kaikkien kommentit

SSV-kapteeni Mikael Järvi jatkaa uraansa vielä ainakin tulevan kauden. Kuva: Mikko Hyvärinen

Mikael Järvi ja SSV
SSV:n ja Suomen maajoukkueen kapteeni Mikael Järvi haluaisi rangaistuslaukaukset mukaan nimenomaan runkosarjassa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Pääkallo.fi:n julkaisemassa kyselyssä miesten Salibandyliigan kapteenit pääsivät ottamaan pistelaskusysteemin lisäksi kantaa siihen, pitäisikö tasatilanteessa ottelun voittaja hakea rangaistuslaukauskisassa. Enemmistö neljästätoista kapteenista (kahdeksan) hakisi runkosarjassa jatkoajan jälkeen voittajan tasatilanteessa rangaistuslaukauksilla. Näin pelaajat perustelivat näkemyksiään.

”Voittajan voisi hakea runkosarjan aikana rankkareilla. Pleijareissa ratkaisu voitaisiin hakea kokonaan pelaamalla.”

Mikael Järvi, SSV

”Ottelu voi päättyä tasan. En juuri muita sellaisia pelejä muista nähneeni, kuin OLS:n pari vuotta sitten liigassa, jossa he hakivat jatkoajalla vain yhtä pistettä. En tiedä prosenttilukuja, mutta tasapelit ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia tämänluontoisessa lajissa. Jos haetaan viihdyttävyyttä, esimerkiksi 4vs4 jatkoaika tai vielä rankkarit, niin ollaan hakoteillä. Lisää viihdyttävyyttä liigaan, jossa tulokset ovat muutenkin luokkaa 10-10?”

Matti Koskela, Nokian KrP

”Salibandyssä, joka kuitenkin on jossain määrin taitopeli – tai ainakin sitä halutaan korostaa – olisivat rankkarit hienoa viihdettä yleisölle. Salibandyssä rankkareista tulee monta kertaa varsin hienoja maaleja ja niitä tulee myös aika usein. Yleisö rakastaa maaleja ja yleisöähän halleille halutaan. Tämä vaihtoehto siis juuri siinä tapauksessa, jos varsinaisen peliajan voitosta saa kolme pistettä ja ennen rankkareita molemmat ovat varmistaneet pisteen.”

Tatu Ruohonen, FBT Pori

”Jos meidän lajissa 65 minuutin pelin jälkeen ollaan tasatilanteessa, niin mielestäni silloin voidaan puhua tasaväkisestä väännöstä ja pisteiden jakaminen on paras vaihtoehto. Rankkareita en kannata, koska siinä ratkaisevat yksilöt ei joukkuepelaaminen.”

Ville Kuusela, SPV

”Ottelu voi päättyä tasan, piste molemmille. Perusteluna voi käyttää lähinnä muiden vaihtoehtojen pois sulkemista, eli ei ainakaan rankkariratkaisua. Salibandy on kuitenkin niin tapahtumarikas laji ja maaleja tulee varsinaisella peliajalla runsaasti. Usein ratkaisu on nähty jo jatkoajan aikana. Kun pelit päättyvät 6-6, 7-7, tai kuten nähtiin 10-10, niin ottelun ratkaisu parilla pilkulla ei ole oikeudenmukainen ja pelin hengen mukainen. Jos ottelua tahkotaan 65 minuuttia tasamaalein, niin sinä päivänä todella oltiin yhtä hyviä ja pisteet laitetaan tasan. Ei olisi tarvetta lähteä väkisin hakemaan ottelun voittajaa rankkarikisalla.”

Lauri Hannelius, Koovee

”Kyllähän nykymallin pistelaskusysteemi monesti pakottaa pelin jatkoajalla passiiviseksi. Nykymallissa on myös hyviä puolia, varsinkin se että saadaan pelaajia pelaamaan paineen alla ja katsotaan kenen se kuuluisa kasetti kestää. Monestihan tässä meidän hienossa lajissa ratkaisu on tainnut tulla jo tuon nykyisen viiden minuutin jatkoajan aikana, mutta kokeilisin rankkareita yleisönkin takia. Uskoisin, että yleisö haluaisi nähdä ratkaisun matseille ja upeita suorituksia rankkareissa. Nostaisi varmasti koko ottelutapahtuman kiinnostavuutta ja arvoa!”

Mika Savolainen, Classic

”Rankkarikisa olisi hyvä lisä, mikäli jatkoajankin jälkeen on tasatilanne. Rankkarit ovat salibandyssa suurta viihdettä ja rankkarikisoja nähdään aika harvoin. Pleijareissa niitä tulee varmaankin 1-3 per kausi. Yksilöiden huipputaidot tulisivat vielä enemmän esille. Pelin luonne on kuitenkin sellainen, että harvemmin ne päättyvät tasan. Viiden minuutin jatkoajalla ehtii tulla tilanteita päästä päähän, toisin kuin esimerkiksi kiekossa. Uskoisin jatkoaikavoittojen ja rankkarikisojen suhteen olevan jossain määrin fiksun. Tuskin menee peruutteluksi ja pilkkukisan odotteluksi, koska joukkueen kannaltahan on paljon epävarmempaa ratkoa voitto vasta rankkarikisassa.”

Lauri Huusko, M-Team

”Kannatan rankkareita. Voittaja saadaan joka tapauksessa selville ja yleisölle se tarjoaa jännitystä ja upeita yksilösuorituksia.”

Oliver Wardi, Oilers

”Mielestäni rankkarit eivät kuulu joukkuelajeihin, elleivät ole välttämättömiä. Ne kuuluvat otteluun vain silloin, kun pelaajaa rikotaan maalintekotilanteessa.”

Peik Salminen, Loviisan Tor

”Olen aina pitänyt enemmän pelaamalla ratkaistavista otteluista, joten jatkoajan pituus voisi olla vaikka 10 minuuttia ja sitten pilkut, jos ei ratkaisua tule. Saisi yleisökin sitten sen ”herkun”, jos eivät pelaajat ole saaneet ratkaisua tehtyä.”

Vili Rahkonen, NST

”Kuten sanoin aiemmin, niin voittaja on hyvä saada selville ja rankkarit jatkoajan jälkeen tuovat myös viihdykettä katsojille.”

Lauri Stenfors, TPS

”65 minuuttia aikaa ratkaista ottelu, se riittää.”

Petri Kauko, Happee

”Rankkarit. Selviää ottelun voittaja ja saadaan peliin lisää jännitystä sekä viihdearvoa.”

Iikka Voutilainen, Josba

”Runkosarjassa pelit voivat mielestäni päättyä tasan. Sillä kerralla molemmat joukkueet ovat olleet 60+5 minuutin jälkeen yhtä hyviä ja ovat oikeutettuja yhteen pisteeseen.”