”Elämän tosiasioita on vaan se, että kentällä asioista päättää tuomari ja kotona vaimo”

Divarissa on heilahtanut punainen kortti jo viidesti tämän kauden otteluissa. Erotuomaritoiminta Divarin otteluissa on kirvoittanut kommentteja myös seurojen nettisivuilla. Erityistä pettymystä raitapaitoihin syntyi viime viikonloppuna Raumalla, kun sekä lauantain SalBa-Papas, että sunnuntain SalBa-PSS otteluista jäi joukkueille hampaankoloon.

Lauantain SalBa-Papas ottelussa nähtiin melkoinen juttutuokio SalBan siirryttyä päätöserässä Antti Keskitalon maalilla 7-6 -johtoon. SalBan raportissa myönnetään, että katsomoon asti kuultuna peli oli vihelletty poikki jo selvästi ennen maalin syntyä.

– Kaveri rikkoi maalin takana, mitä sitten lähdettiin viheltämään. Pallo kuitenkin siunaantui Antille (Keskitalo), joka sitten laittoi sen verkkoon ja tuomari sitten hyväksyi sen. Taitaa salibandyn säännöissä olla sellainen pykälä, että tuollaisessa tilanteessa katsotaan hyötynäkökohtaa, tuumii SalBan valmentaja Juha Teikari seuran sivuilla.

Papas tuli ottelussa vielä kerran tasoihin, mutta SalBa vei lopulta pisteet maalein 8-7.

Myöskään porvoolaiset eivät täysin nielleet tuomaritoimintaa sunnuntain SalBa-PSS -ottelussa. Eivät vaikka pelin voittivatkin.

– Vierasjoukkuetta kummastutti läpi ottelun todella kummallinen tuomarilinja, joka teki pelaamisesta erittäin hankalaa. Joukkue kuitenkin kesti taistellen ja itseluottamus sai jälleen uutta nostetta komeasta vierasvoitosta, raportoidaan PSS:n nettisivuilla.

– Tuomarilinjasta voi olla montaa mieltä, mutta loppupeleissä kaikki kitinä on aivan turhaa. Elämän tosiasioita on vaan se, että kentällä asioista päättää tuomari ja kotona vaimo, joten kun asian sisäistää, niin pystyy keskittymään muihin oleellisiin asioihin. Pelattiin suurella sydämellä ja viisaasti oikeissa paikoissa ja mielestäni ansaittiin pisteet mukaamme, sanailee PSS:n valmentaja Jukka Ruotsalainen.

19 comments

  1. Ihmettelen ettei Papas tehnyt ottelusta protestia. Maalin hyväksyminen vihellyksen jälkeen on todella räikeä tuomarivirhe. Ja kun kyse ei ollut siitä että maali olisi tehty edes lähelle samaan aikaan vihellyksen kanssa vaan oikeasti 2-3 sekuntia vihellyksen jälkeen muiden lopetettua jo pelaamisen. Mitenhän herrat Henri Hakala ja Joonas Leponen tätä sitten kommentoivat?

  2. Se on tämä palloilulajien karman laki semmoinen, että jokainen joukkue joskus hyötyy tuomareiden linjasta tai virheestä.
    Ja jokaiselle on siitä joskus haittaa.

    Pitkässä juoksussa tämä tasaantuu ja lopulta erotuomarit ovat hyvin vähäinen ulottuvuus ja kentällä ainoastaan siksi, että ottelut voitaisiin pelata. Ilman erotuomareita ei voitaisi.

    Mutta yleisölle ja urheilutoimittajille erotuomarit ovat tärkeä elementti.
    Itse asiassa eräs eteläamerikkalainen kirjailija esitti joskus ajatuksen, että jos erotuomaria ei olisi, fanien pitäisi keksiä se koska kentällä esiintyvät oman joukkueen ihanteet, jumalat, eivät voi erehtyä ja erotuomari tarvitaan ottamaan yleisön syytökset vastaan niillä epäonnistumisen hetkillä.

    Siis ei muuta kuin rinta leukaan ja kohti uusia pettymyksiä !

  3. Joo ihmettelen myös, miksi Papas ei ole tehty protestia asiasta?

  4. Ja jos protesti olisi tehty, niin kuinka monesti tuomarivirhetilanteessa se muuttaa ottelun lopputulosta? Uusintaottelu Raumalla kuulostaisi sekin melko järkyttävältä vaihtoehdolta.

  5. Sehän on ihan kiinni siitä, kuinka vakavasti tätä juttua haluaa tehdä. Tällä räikeällä tuomarivirheellä muuttui varmasti koko pelin luonne loppuajaksi. Tai voitko väittää, että tällä virheellä ei ollut minkäänlaista vaikutusta pelin kulkuun? Eihän tämmöistä voi katsoa vain läpi sormien. Mitä luulet mitä pelaajissa ja niiden keskittymisessään tapahtuu, kun yhtäkkiä vastustajalle laitetaan taululle yksi maali lisää vaikka peli ei ole edes käynnissä? Minusta uusintaottelu olisi tässä paikallaan jo ihan periaatteesta, van taitaa olla liian myöhäistä itkeä enää.

  6. En kertakaikkiaan voi käsittää että tämä kyseinen ”herra” tuomari joonas leponen saa vielä viheltää divaria,kertokaa joku mulle että minkä pelin se on viheltäny hyvin??woodcutters-steelers pelissä 2 viimestä maalia johtui tuomari virheestä!ja nimenomaan tämän tuomarin virheistä!!

  7. Salibandyn Tuomarikerhot ja tuomarit Suomessa pitävät itseään Jumalasta seuraavana tahona, eikä tuota kultapossukerhoa saa kritisoida… He eivät itse koskaan puutu tuomareiden tekemiin räikeisiin virheisiin, hyssytellään vaan. Ja ainoa mitä osataan sanoa on ”koita itse viheltää joskus, ei tää oo niin helppoa.”

    Kummasti noita tuomarivirheitä tulee vain entistä enemmän ja pahimmissa tapauksissa ne sinetöivät joko mestaruuksien tai sarjasta putoamisen kohtalot. Tuomariosaston pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen ja reagoida virheisiin kuten esim lätkän puolella. Munit kunnolla niin siirryt liigasta divariin viheltämään tai divarista a-junnujen sarjaan. Peli ja tilanteet nopeutuvat koko ajan ja jollei epäkohtiin puututa hyvissä ajoin, karkaa mopo lopullisesti käsistä. Ei sekään aina riitä että tuomari juoksee viivoja kuin raketti ja cooperissa 5 kilometriä, täytyy myös olla sitä pelisilmää ja ennakointikykyä. Sitä ei saa punttisalilta tai lenkkipolulta.

    Liigasta alaspäin tuomarit ovat kuitenkin aika lailla ainoat kentällä jotka saavat korvausta tekemästään iltapuhteesta. Ansaitkaa siis palkkanne!

  8. munatonta: Voisko olla niin että piipparit hoitaa palautteensa ja mahdolliset luokituksen tiputukset keskenään eikä lähde huutelemaan forumeille kuinka se-ja-se teki taas virheen, kyllä me nyt sitä saunaillassa kyykytetään?

  9. Ei voi olla. Miksi sitten samat naamat munii pelejä illasta ja kaudesta toiseen? Ei niitä luokituksen tiputuksia hirveästi ole nähty liigassa tai divarissa viime vuosina, vai onko?

  10. ”Liigasta alaspäin tuomarit ovat kuitenkin aika lailla ainoat kentällä jotka saavat korvausta tekemästään iltapuhteesta. Ansaitkaa siis palkkanne!”

    Tää on niin totta, kuten yleisestikin se, että ainakaan kakkosdivarista alaspäin (jos sielläkään) ei ole minkäänlaista tuomarien valvontaa käytännössä. Ihan naurettavan tasoisia tuomareita löytyy suuristakin säbäkaupungeista jatkuvasti viheltämässä vaikkapa kolmosdivarin pelejä. Siis viis-kuuskybäsiä äijiä jotka ei edes yritä NÄYTTÄÄkään siltä, että homma kiinnostais oikeesti.

    Toisaalta ne tuomarit on samat molemmille, mutta ”me” pelaajat maksellaan heille kuitenkin suht hyvää tuntipalkkaa.

    Valitettava tosiasia on kuitenkin: Erotuomareista on pulaa, saati sitten HYVISTÄ sellaisista…

  11. Tosiasiahan on se, että jos tuomareita olisi riittävästi, luokkien tiputuksiin ja jatkuvaan huonompaan tuomarityöskentelyyn varmasti puututtaisiin enemmän. Homma on vaan aika vaikeaa, koska liiga- tai divaritasoisia viheltäjiä ei kasva puissa ja pensaissa.

    Ketä edes kiinnostaa lähteä tuomaritoimintaan mukaan, kun asenteet ovat aina tällaisia…? Vitos- ja kutosdivareissa (joista tuomarit urakkansa kuitenkin aloittavat) sekä ihan junnupeleissäkin tuomarien arvostelu on ajoittain niin törkeää, etten yhtään ihmettele vallitsevaa tuomaripulaa.

  12. Kyllä kakkos- ja ehkä jopa kolmosdivarissakin olis tason korotukseen varaa. Varsinkin kakkosdivari on jo sen tasoista peliä. Välillä aika räikeitä virheitä tapahtuu, sekä asenteet ovat epäterveitä.

    Oikeasti hyvien tuomarien pitäisi olla mahdollista kohota nopeammin, tosin en tarkkaan edes tiedä käytäntöä. Rahaahan siitä saa, mutta pelikokemusta kohtuu korkealta saaneet olisivat luultavasti parhaita tuomareita, eivätkä he ehkä halua uhrata aikaansa… 🙂

  13. Viemäri puhuu kyllä asiaa, melko moni aloitteleva tuomari kohtaa jossain junnupelissä jonkun kaikki tietävän-isän, joka tietenkin tietää kaikesta kaiken ja neuvoo tuomarien toimintaa jatkuvasti. Lopulta kun tuomari tekee jonkun ”ison” virheen, siis tämän isukin mielestä ison virheen, niin nuori tuomari saa päällensä kaikenmaailman haukkumasanat jne jne..
    Mitä luulette, moniko nuori tuomari kestää tälläistä paskaa pelistä toiseen? Pitäisi muistaa että tuomaritkin on vaan ihmisiä, ja heitä kohtaan pitäisi olla vastaava kunnioitus kuin vastapelaajiakin kohtaan.
    Ja jos joskus on pakko avautua tuomareille oikein kunnolla, niin voishan sitä mennä sitten pienen mietinnän jälkeen juttelee tuomarin kanssa ja vaikka pyytää anteeksi käytöstään..

    Itse en toimi tuomarina, enkä ole edes harkinnut, hyvästä työstä saa haukkuja palkkatyössäkin 😉

  14. Monesti ihan naurettavaa kitinää saa tuomarit liigatasolle asti osakseen. Jossain divarissa ja kakkosessa varsinkin riittää vielä niitä persoonia, että varmasti saa joka matsissa sellaiselta jengiltä kuulla vittuilua ja palautetta.

    Tuomareita ei kunnioiteta… muna vai kana 😉

    Hyvä tuntipalkka hommassa silti on.

  15. kyllä pitää olla jossain patterinvälissä kasvanut kaveri, joka ryhtyy tuomariksi tietämättä sitä seikkaa että paskaa tulee niskaan joka kerta jommalta kummalta jengiltä sekä katsomossa. Se pitää vain kestää jos siihen hommaan ryhtyy, jos ei pärjää f-junnun faijan kanssa niin sitten on hyvä laittaa pilli naulaan samantien, ei se siitä ainakaan helpotu.

    Salibandyssa vielä kuitenkin ennen peliä jopa katsomosta taputetaan tuomareille esittelyssä. Odotan kovasti kannattajakulttuurin edistymistä kiekon suuntaan ja kun tuomarit tulee.kentälle alkaa armoton buuaus ja vihellyskonsertti… Lisäksi raitapaidat saisi aina huomiota viheltäessään kotijoukkuetta ”vastaan”. Perinteiset yhteishuudot Nuijaaa ym olis kova sana. Esim vaasan sportin fanit hoilaavat usein satapäisessä kuorossa mm ”tuomari kuolee matsin jälkeen” ”sä lähdet arkussa täältä” ja ”paska ja sä tiedät sen”… Siinä vasta oikeasti mitataan sitä paineensietokykyä. ja näin raitapaidat saisivat hikoilla tosissaan palkkansa eteen.

  16. Heh, ET, maksaako sulla työnantaja palkkaa matka-ajoilta, entä korvaako matkat ?

    En tarkoita että erotuomarit maksaisivat liikaa, mutta jos sitä ruvetaan tuntipalkkaa laskemaan niin hallille saapumisestahan se palkanlasku alkaa ja poistumiseen loppuu.

    Kyllä erotuomari on korvauksensa ansainnut silloin kun parhaansa tekee. Aina suoritus ei voi olla täydellinen, se kyllä ymmärretään.

    Mutta jos erotuomari käyttätyy ylimielisesti tai venkoilee kommunikoinnissa, silloin hän on kyllä väärän harrastuksen parissa.

    Kentällähän ollaan pelin ja pelaajien vuoksi. Siihen kuuluu myös tietynlainen nöyryys.

  17. Jos lasken todellista tuntipalkkaa palkkatyöstä, niin kyllä siinäkin huomioin myös työmatkoihin menevän ajan. Kymmenen minuutin matka normaalisti työpisteelle menee vielä valtionvahingoksi, mutta esim 10 reissupäivää kuukaudessa tiputtaa aika paljon keskituntipalkkaa. On eri juttu saada sama raha 160 tunnista kuin 200 tunnista. Ei noita tule muuten laskettua, mutta hyvästä tuntikorvauksesta puhuttaessa nuo täytyy huomioda.

    Tuomarin suoritus ei ole koskaan täydellinen, kuten ei ole pelaajien tai valmentajien. Pääsarjoissa kukaan ei kuitenkaan lähde kentälle kuin tekemään parhaansa.

    Kyllä kentällä ollaan pelin ja pelaajien vuoksi. Pelejä ei pelattaisi ilman tuomareita, vertaa vaikka FA:n respect kampanjan video. Tämä pitäisi myös tajuta katsomossa ja kentällä.