Naisten ja tyttöjen EFT-turnaus Helsingin Messukeskuksessa osoittautui suureksi menestykseksi, ainakin mitä yleisömääriin tulee. Tilastojen mukaan turnauksen 12 ottelua keräsivät lähes 10 000 katsojaa, lähes 800 katsojaa per ottelu, mutta todellisuudessa katsojamäärä oli selvästi suurempi. Moni messukävijä kun kävi katsomassa pelejä vain yhden tai kahden erän verran. Tilastot laskettiin samanaikaisesti katsomossa olleiden mukaan. Salibandyliigan toimitusjohtaja Jari Kinnunen oli tapahtuman jälkeen erittäin tyytyväinen tapahtuman antiin.
– Reilut puolitoista vuotta sitten, kun neuvottelimme Sport Events -nimisen tapahtumajärjestäjän kanssa osallistumisestamme Lätkä&Säbämessuille 2010, oli haaveena pelata messujen aikaan kansainvälinen salibandyturnaus. Vuonna 2010 pelattiin miesten ja poikien EFT-turnaus Suomessa, mutta aikataulu oli liian tiukka organisoida silloin EFT-turnaus messujen yhteydessä. Jo tuolloin päätin, että mikäli tekniset ja taloudelliset haasteet saadaan ratkaistua, pelaavat naiset ja tytöt EFT:n messujen yhteydessä. Nyt haaveeni on toteutunut, kertoo Kinnunen Salibandyliigan tiedotteessa.
EFT-turnauksen järjestäminen Helsingin Messukeskuksessa ei ollut kuitenkaan helppoa, etenkään taloudelliselta puolelta. Messujen lipputuloista salibandyliitto ei kuitannut euroakaan.
– Tämän mittaluokan kansainvälisen tapahtuman järjestäminen isossa messuhallissa on melkoinen haaste. Käytännössä valmiina ei ollut kuin seinät ja katsomo. Kaikki muu täytyi rakentaa itse. Tämä on vaatinut paljon työtä ja täytyy tietenkin tunnustaa, ettei tämä kaikki ole syntynyt ilmaiseksi. Emme saa tapahtumasta pääsylipputuloja, koska messulipun sisäänpääsyyn kuuluu myös mahdollisuus seurata otteluita. Taloudellinen yhtälö on jouduttu ratkaisemaan toisin, Kinnunen kertoo.
– Tapahtuman arvo on paljon suurempi, kuin rahassa voidaan mitata. Tämä on ollut mitä parasta pr:ää nais- ja tyttösalibandylle. Tämä sopii mainiosti myös Salibandyliiton yhden strategisen painopistealueen, tyttö- ja naissalibandyn kehittämiseen ja laajentamiseen. Arvioisin, että näiden kolmen päivän aikana huippu nais- ja tyttösalibandya on seurannut kaikkiaan yli 20 000 ihmistä. Näistä varmasti useat ovat sellaisia, jotka ovat nähneet ensimmäistä kertaa tyttö- tai naissalibandya. Tämä on aivan varmasti lisännyt arvostusta ja kiinnostusta naissalibandya kohtaan.
Helsingin Messukeskus osoittautui menneen viikonlopun aikana erinomaiseksi paikaksi järjestää kansainvälisen tason huipputurnauksia. Kinnunen myöntää houkutuksen olevan suuri järjestää siellä jatkossa myös miesten ja poikien turnaus, mutta EFT:n tuleva järjestelykalenteri on armoton.
– Tarkoitus on mahdollisuuksien mukaan järjestää vastaavia tempauksia jatkossakin. Nämä perinteiset marraskuun ensimmäisen viikonlopun messut sopivat kansainväliseen kilpailukalenteriin mainiosti. Harmi vain, ettei vuoden kuluttua vastaavan aikaan ole meidän vuoromme järjestää Suomessa EFT-turnausta. Olemme sopineet messutapahtumajärjestäjä Sport Eventsin kanssa, että meillä on vastaavilla ehdoilla mahdollisuus järjestää jatkossakin messujen yhteyteen salibandyturnaus.
– Tapahtuman organisoiminen on ollut rankka projekti, mutta sen arvoinen. Iso kiitos laajalle vapaaehtoisjoukolle, joka on ollut mukana tapahtuman järjestämisessä. Erittäin suuri kiitos myös liiton ja liigan henkilökunnalle, joka on ollut tapahtuman rakentamisessa, organisoinnissa ja purkamisessa mukana käytännöllisesti katsoen ympäri vuorokauden itseään säästämättä. Ilman innostunutta ja motivoitunutta organisaatiota tapahtumasta ei olisi tullut näin onnistunut. Ja luonnollisesti kiitos myös kaikille joukkueille ja pelaajille. Vaikka puitteet ovat olleet näyttävät, ei messukeskus ole kuitenkaan mikään urheiluhalli, jossa olisi kaikki huippu-urheiluun tarvittavat fasiliteetit. Joukkueilta ja pelaajilta on tullut ymmärrystä tämän suhteen, Kinnunen päättää.
Samaan aikaan Helsingin naisten ja tyttöjen EFT:n kanssa järjestettiin Tshekin Brnossa miesten ja poikien EFT. Tshekin turnauksen yleisökeskiarvo jäi niukasti alle Suomen naisten ja tyttöjen turnauksen. Tshekin turnauksessa isäntämaan ja Sveitsin kohtaaminen keräsi 1821 katsojaa. Helsingin turnauksen huippu nähtiin U19-tyttöjen Suomi-Tshekki ottelussa, jota seurasi 1778 katsojaa.
Helsinki, Suomi – naisten turnauksen yleisökeskiarvo: 864
Helsinki, Suomi – tyttöjen turnauksen yleisökeskiarvo: 699
Helsinki, Suomi – koko turnauksen yleisökeskiarvo: 781
Brno, Tshekki – miesten turnauksen yleisökeskiarvo: 1112
Brno, Tshekki – poikien turnauksen yleisökeskiarvo: 443
Brno, Tshekki, koko turnauksen yleisökeskiarvo: 777
Miksi en ole huomannut asiasta mitään säbälehdessä tai halleilla? Muutenkaan ikinä edes kuullut lätkä&säbämessuista…
Markkinointia hieman lisää niin tuo katsojamäärä voisi olla tuplat.
Tapahtumaa mainostettiin lehdissä ja tv:ssä aika hyvin ( ip-lehdet + mtv 3 )..Silmää auki.
Hyvin oli hoidettu markkinointi. Sosiaalisessa mediassa ja lehdissä itse törmäsin aiheeseen. Tietysti myös liiton sivuilla oli kattavaa uutisointia.
Tapahtuma oli kyllä upea. Jugilla ollut kyllä silmät ihan kiinni. Tapahtumaa mainostettiin mielestäni tosi hyvin. Kuten myös muita expoja. Vahvuus olikin se että saman katon alle vedettiin useita eri kohderyhmiä. Jos EFT tavoitti reilut 10% koko messujen yleisöstä on se mielestäni tosi kova juttu! Etenkin kun on kyse naisten ja tyttöjen peleistä. Huomioiden myös se että liitto ei saanut lipputuloista mitään.
Kinnusen unelma, mutta mielestäni siellä paikanpäällä hääri ja tapahtuman toteutti ihan toiset kaverit =) Mutta hyvä se on ottaa creditit kun kerrankin liitto jossain kunnolla onnistuu =)