Voiko Happeen entinen liigapelaaja tuomaroida Happeen pelejä?

Kuva: Mikko Hyvärinen

Milloin salibandyerotuomari on huipputasolla jäävi? Mielenkiintoiseen kysymykseen vastasi Pääkallo.fi:lle liigaerotuomarien vastaava Juha E. Sirkka.

Liigaerotuomari Toni Kokkonen on Happeen entinen maalivahti vuosituhannen vaihteesta. Hän on tällä kaudella viheltänyt Happeen pelejä. Naistenkin liigasta löytyy vastaava tapaus. Eikö tässä ole ristiriita?
– Kokkonen on pelannut Happeessa viimeksi kaudella 2000-2001. Maalivahtivalmentajana hän on toiminut kausilla 2001-2002 ja 2002-2003. Tämän jälkeen hän ei ole ollut Happeen toiminnassa mukana. Kokkoselta on asiasta kysytty ja hän ei koe tilanteessa mitään ongelmaa, enkä täten minäkään, Sirkka kommentoi.

Lätkän puolella Jari Levonen ei vanhana Ässien pelaajana vihellä vanhan joukkueensa pelejä. Onko tämä salibandyssä resurssikysymys?
– Sen verran perehdyin tähän, että asiasta kysyttiin SM-liigan kilpailupäällikkö Arto I. Järvelältä. Hänen mukaansa jääkiekon SM-Liigassa ei ole kirjallisia ohjeita jääviydestä. Jokainen tapaus käsitellään erikseen ja yksilöllisesti. Ainoa poissulkeva seikka on sukulaisuussuhde, jolloin SM-Liigassa toimiva erotuomari ei voi viheltää kyseessä olevissa otteluissa.
– Ja itse asiassa Jari Levonen on viheltänyt Porin Ässien pelejä jo viime sekä tällä kaudella. SM-liigassa katsotaan tapauskohtaisesti erotuomarin valmius toimia erotuomarina ”vanhan” joukkueensa otteluissa erotuomarina. Levosen kohdalla tämä valmius löytyi kahdeksan vihelletyn kauden jälkeen, mutta esimerkiksi Hannu Henriksson ei koe olevansa vielä valmis viheltämään Ilveksen pelejä. Nykyään SM-liigassa vihelletään myös kotipaikkakunnan erotuomareilla, aivan samoin kuten Salibandyliigassa. Salibandyliigan osalta kyseessä on puhtaasti finanssipoliittiset seikat.

Miten varmistatte, että tuomarit pystyvät hoitamaan hommansa puolueettomasti?
– Puolueettomuus on koko erotuomaritoiminnan kivijalka. Ei ole syytä sotkea asioita, jos erotuomari viheltää joskus huonosti. Haluan tässä kohtaa siteerata lajin kilpailusääntöjä (pykälää 59), joiden mukaan otteluun ei saa asetella erotuomaria, joka on pelaavaan joukkueeseen sellaisessa suhteessa, että se on omiaan vaarantamaan hänen puolueettomuutensa. Lisäksi Erotuomavaliokunta on tarkentanut sääntöä seuraavasti: yksittäisissä otteluissa tuomitseva erotuomari ei saa olla samalla kaudella minkäänlaisessa suhteessa tuomitsemassaan ottelussa pelaaviin seuroihin, pelaajiin tai toimihenkilöihin eikä samassa sarjassa pelaaviin seuroihin. Lisäksi erotuomari ei saa olla myöskään edellisellä kaudella minkäänlaisessa suhteessa joukkueeseen, jonka otteluita erotuomari tuomitsee.

Osaatko kertoa tältä kaudelta joitain esimerkkejä jääviydestä?
– Edellä mainitun ohjeistuksen lisäksi joka kauden alla Salibandyliigan erotuomareilta kysytään vielä erikseen mahdolliset jääviydet. Tällä kaudella jäävejä erotuomareita miesten liigassa ovat Tommi Järventausta sukulaissuhteensa vuoksi Kooveeseen ja Lasse Vuola siviilityönsä vuoksi Happeeseen.

3 comments

  1. Happeen tästä tilanteesta pitäisi olla huolissaan. Jääkiekon puolella nämä ”kotituomarit” ovat niin järkyttävästi vierasjoukkueen puolella yrittäessään toimia puoluettomasti, ettei siinä ole mitään tolkkua. Kotijoukkue on kärsivä osapuoli.

  2. Mikäs naisten liigassa se vastaava tapaus on, johon tuossa ensimmäisen kysymyksen lopussa viitataan?

  3. Fiksua tekstiä Sirkalta. Ammattimies hoiti Pääkallon ”painostuksen” tyylikkäästi.